Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hoe verbind je een Android tablet met je TV?

Geschreven door
Geplaatst op3 april 2012, 10:53 CategorieTablet Tips

Wanneer je een Android tablet hebt dan is het negen van de tien keer voldoende om op je mobiele display te werken, maar soms is het weergeven van content op je TV gewenst. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van een game, het kijken van een film of het weergeven van je meest recente foto’s. Er zijn verschillende manieren om je tablet te verbinden met je TV, zowel met draad als draadloos.

Update!

We hebben in september 2014 een compleet nieuw artikel met alles over het verbinden van je Android tablet met je tv gepubliceerd. Hierin vind je nieuwe informatie over alle mogelijkheden.

HDMI

De meest voor de hand liggende manier om je tablet met je TV te verbinden is de HDMI aansluiting. Veel tablets beschikken over een micro/mini HDMI uitgang waardoor je direct een kabel kunt aansluiten op de HDMI ingang van je TV. Middels HDMI vindt een snelle signaaloverdracht plaats en kun je genieten van de hoogste resolutie/kwaliteit. Ook hebben sommige tablets de mogelijkheid om via HDMI 3D content op een 3D TV weer te geven. Een nadeel van HDMI is natuurlijk het feit dat je perse een kabel nodig hebt.

DLNA

Een techniek die ook al een hele tijd bestaat is DLNA (Digital Living Network Alliance). Dit is een standaard die ervoor zorgt dat apparaten binnen een Wifi netwerk met elkaar kunnen communiceren en dus bestanden uit kunnen wisselen. Je kunt je tablet gebruiken als bron om zo content te streamen naar je TV, mits beiden met DLNA uitgerust zijn. Als dit het geval is kun je op de TV zoeken naar DLNA apparaten binnen je thuisnetwerk, de tablet selecteren en vervolgens bestanden vanaf de tablet richting de TV streamen. Ook zijn er tablets die andersom werken waardoor je bestanden richting een TV kunt ‘gooien’. Onder meer Sony en Samsung hebben applicaties die het weergeven van content op je TV zeer eenvoudig maken.

WHDI

WHDI is een standaard die vergelijkbaar is met DLNA. WHDI gecertificeerde apparatuur kan draadloos met elkaar communiceren en zo bestanden uitwisselen. WHDI is compatibel Full HD signalen, 3D signalen en tot 5.1 audiosignalen over een afstand van maximaal 30 meter. Het enige verschil met DLNA is dat DLNA gebruik maakt van gecomprimeerde overdracht van multimedia bestanden. WHDI maakt gebruik van ongecomprimeerde bestanden, waardoor je niet alle apparaten kunt verbinden (alleen diegene die HD aankunnen als bron of ontvanger) maar wel betere kwaliteit hebt.

MHL (Mobile High-definition Link)

Een nieuwe techniek, welke we in steeds meer producten terugzien, is MHL. Deze techniek werkt helaas niet zonder kabel maar zorgt er wel voor dat je content snel en in hoge kwaliteit kunt overzetten naar je TV. Het grote voordeel van MHL is dat het via de standaard microUSB poort werkt die al op je tablet (in de meeste gevallen) zit. Hierdoor wordt er ruimte bespaard en liggen de kosten lager voor de tablet. Wanneer een tablet een MHL gecertificeerde USB poort heeft kun je met een microUSB-naar-HDMI kabel content in een 1080p resolutie en met maximaal 7.1-kanaals surround audio op je TV weergeven.

Er zijn al tablets op de markt die MHL ondersteunen, waarzonder de HTC Flyer, de Samsung Galaxy Tab 10.1 en de Samsung Galaxy Tab 8.9. Nieuwe modellen zullen waarschijnlijk steeds vaker van de MHL standaard voorzien worden.

WiDi (Wireless Display)

WiDi is een nieuwe draadloze techniek om content naar je TV te streamen en op het eerste gezicht lijkt het veel op DLNA. Toch is er één belangrijk verschil; WiDi heeft namelijk geen bestaand Wifi netwerk nodig om te werken. Wanneer zowel je tablet als je TV is uitgerust met WiDi kunnen deze producten samen een klein Wifi netwerk opzetten, puur om content uit te wisselen. In principe zou je deze techniek kunnen vergelijken met Bluetooth maar dan stukken sneller en eenvoudiger.

Bovenstaande manieren om je Android tablet met je TV te verbinden kunnen overigens ook gelden voor huidige Windows 7 tablets, de BlackBerry PlayBook en toekomstige Windows 8 tablets. De HDMI aansluiting is duidelijk te vinden aan de zijden van een apparaat terwijl je DLNA, MHL en WiDi standaarden in de specificaties vermeld zouden moeten staan.

 • Delen:

Reacties

 1. Marvin
  03 april, 2012 om 12:13

  Met WHDI kan je ook zonder kabel een HDMI verbinding naar je TV leggen. Zie bijvoorbeeld de DFINE DF-W210.

  • Martijn
   03 april, 2012 om 13:12

   Hoi Marvin,
   Dank voor de tip. Staat er inmiddels bij!

 2. Vuchel
  09 april, 2012 om 7:27

  Hallo,

  Ik heb een vraagje.

  Als ik mijn tablet, Acer A500, verbind met mijn TV Samsung (nummer weet ik niet) van mini-hdmi (tablet) naar hdmi (TV) krijg ik beeld (niet denderend daar mijn tv de rare resolutie van de tablet niet ondersteunt. 800*1280, ook al dacht ik dat ik ergens gelezen had dat Acer dat via een update naar HD ging brengen maar dat vind ik niet meer terug op hun site)

  Als ik de tablet op mijn pc-monitor wil aansluiten van mini-hdmi naar dvi (ik gebruik dan zo’n overgang van dvi naar hdmi) dan krijg ik geen beeld :s

  Ik wil een nieuwe monitor kopen, maar wil er zeker van zijn dat ik daar ook mijn tablet op kan aansluiten! Iemand enig idee hoe dat komt?

  Alvast bedankt

  • Jarno
   21 januari, 2014 om 19:47

   Ik weet het niet hoor:-) :-) :-)

 3. fleurdelys
  30 augustus, 2012 om 22:12

  Hallo, ik verbind mijn Medion LifeTab P9514 via HDMI met mijn Samsung LE32A559 TV, maar wat ik ook doe, er is geen verbinding (geen signaal).
  Heeft iemand een oplossing?

  Alvast bedankt.

 4. jacobs
  14 november, 2012 om 13:27

  Ik heb een acer iconia a200. Hoe kan ik die aansluiten op mijn tv. Probleem is: kan hem aansluiten maar beelden van tablet krijg ik niet op tv.

  • Martijn Chel
   14 november, 2012 om 14:30

   Hoe sluit je em nu aan dan?
   De enige manier om beelden te krijgen is via een DLNA mediaplayer. Maar dan moet de TV ook over DLNA beschikken.

   • jacobs
    14 november, 2012 om 15:26

    krijg wel de foto’s te zien op tv maar kan bv niet tv programma zien via tablet op tv. nu sluit ik hem aan met usb kabel

   • Martijn Chel
    14 november, 2012 om 15:29

    Bedoel je uitzending gemist of iets dergelijks? Nee, dat gaat niet via USB. Via DLNA zou je wel losse video’s kunnen streamen.

 5. jos
  13 december, 2012 om 19:57

  wat ik niet begrijp mij lukt het niet om mij smart tv samsung om die door teverbinden met mij tablet empire ,kan iemand mij daar mee helpen ik kan wel met mij tablet mij tv bedienen mar ik wil graag tv kijken via mij tablet kan iemand mij helpen gr j

  • Martijn Chel
   13 december, 2012 om 20:04

   Heb je een Galaxy Tab? Anders gaat het niet lukken.
   TV kijken gaat verder alleen via apps van Ziggo, KPN of UPC.

 6. koen
  30 december, 2012 om 23:55

  Ik wil graag programmas van rtl gemist via mijn samsung galaxy tablet 10.1 2 op mijn tv kunnen bekijken via wifi. Tv is ook van samsung en heeft all share hoe is dit mogelijk?

 7. jennifer
  12 februari, 2013 om 18:30

  Ik heb een kabel besteld (mini HDMI naar HDMI), waarmee ik via mijn tablet uitzending gemist, youtube e.d. wil bekijken op mijn samsung tv. Nu is daar een infang HDMI1 en HDMI2, beide migelijkheden geven geen beekd en/of geluud. Wie kan mij helpen?

 8. jan
  13 februari, 2013 om 20:30

  Op welke zender moet ik mijn tv ( sony ) zetten om mijn tablet te zien verschijnen Via USB

  • Martijn Chel
   13 februari, 2013 om 20:49

   Als je de tablet via USB aansluit moet je via de Smart TV interface (of het menu bij oudere TV’s) zoeken naar de content. Deze wordt niet op een kanaal weergegeven.

 9. Gijs
  02 maart, 2013 om 19:39

  Hoe kan ik de weergave van mijn Samsung tablet galaxi note 10.1 weergeven op mijn Samsung smart TV uit 2012.

 10. Sas
  04 mei, 2013 om 17:50

  Hoi,

  Heb een samsung tab 10.1 en een Samsung smart tv (40″), type UE40ES70. Hoe kan ik het voor elkaar krijgen om als ik een film zit te kijken op mijn tab, deze door te zetten naar mijn tv zodat ik het op het grote scherm kan kijken?
  Het lukt me tot op heden voor geen meter, en het frustreert, vermoed dat het iets heel simpels is (wat de frustratie alleen maar erger maakt).

 11. chris
  07 september, 2013 om 22:12

  Hallo heb een Samsung galaxy tap 3 10.1 wilmik graag op me tv aan sluiten heb micro usb to hdmi mhl adapter gekogt sluit ales aan maar krijg geen beeld en geluid hoe kan dat

 12. snvor
  06 november, 2013 om 19:41

  Hallo, soms wordt mijn android apparaat opeens verbonden met onze tv. Ik heb dan bijvoorbeeld een foto gemaakt met mijn androi apparaat en een paar seconde later verschijnt die op de tv. Ook is het wel eens gebeurt dat ik een berichtje aan het versturen was en dat je dat op de tv kon zien. Ik vind dit heel erg vervelend, zeker omdat ik nergens verbinding mee maak, het gebeurd gewoon vanzelf! Is er iemand die hier de oplossing voor heeft?

  • Vuchel
   06 november, 2013 om 20:08

   Zijn beide Samsung ?

   • snvor
    07 november, 2013 om 7:30

    Ja, allebei samsung

  • Vuchel
   07 november, 2013 om 10:34

   Hier is dat ook voorgevallen, Allshare Cast stond aan op mijn gsm. Als ik dan op een knopje drukte (nieuwsgierig als ik ben) kwam het op mijn zoon zijn tv.

 13. snvor
  07 november, 2013 om 19:25

  Aha! Waarschijnlijk staat dat dus ook aan bij mij. Zou je kunnen uitleggen waar je dat uit kan zetten?

  • Vuchel
   07 november, 2013 om 20:41

   instellingen/onder draadloos en netwerk klikken op meer instellingen/ naar onder scrollen onder media delen AllShare Cast

   • snvor
    07 november, 2013 om 21:44

    Held! Het probleem is opgelost, heel erg bedankt!

 14. Vuchel
  08 november, 2013 om 13:39

  Graag gedaan :)

 15. raymond
  27 november, 2013 om 21:48

  ik heb een samsung tablet en tv, ik heb hier boven vanalles gelezen over aansluiten.mijn samsung tablet heeft geen uitgang als alleen waar de oplader in moet.een kant van de kabel is gewoon usb.ik dacht dat zo zou werken maar blijkbaar niet!kan ik me tablet nu helemaal niet met me tv gebruiken?

  • Martijn Chel
   27 november, 2013 om 23:11

   Als je een recente Samsung tv met internetverbinding hebt kun je middels de Allshare app media naar je tv en terug streamen.

 16. david33
  12 december, 2013 om 19:02

  Hallo,
  ik heb een galaxy tab 3 10.1…en een samsung tv.
  Nu wil ik films,foto’s enz streamen van mijn tablet naar mijn tv.
  Mijn tv heeft All share…en mijn tablet geeft nu aan : uw media bestanden delen via DLNA.
  Alleen wil het me nog niet lukken,mijn tv kan geen apparaten vinden zegt hij.
  Iemand een idee ??

  Gr David

 17. paul
  22 december, 2013 om 11:49

  Hallo ik heb een Acer tablet en nu wil ik hem met een hdmi kabel verbinden naar mijn tv .
  Ik krijg wel beeld maar geen geluid.
  Weet iemand een oplossing ?

  • Martijn Chel
   22 december, 2013 om 23:13

   Check de HDMI (tv) output instellingen van de tablet. Daar kan audio en video los van elkaar staan.

 18. Richard
  23 december, 2013 om 12:20

  Hoe verbind ik mijn samsung s2 met mijn samsung tab 3?? Beiden hebben namelijk niet de app all share. We willen bv graag de foto’s van de telefoon op de tab bekijken

  • Vuchel
   23 december, 2013 om 12:50

   Mijn eerste gedacht is via bluetooth, dat konden zelfs die oude gsm’s. Of bedoel je dat niet?

 19. Ruud
  12 februari, 2014 om 17:20

  Ik heb onlangs gekocht een Pioneer BDP 160 en een Samsung Nexus 10 (Android 4.4.2), beiden met Widi. Het lukt me wel een verbinding tot stand te brengen. Het lukt me vervolgens niet om bv een foto te streamen van Nexus 10 naar Pioneer. Als ik een foto selecteer en wil delen, krijg ik diverse mogelijkheden, maar niet de Pioneer. Via mijn HTC Desire HD lukt dit wel, want krijg dan als optie om te delen “Pioneer”. Kunt u mij helpen met uitleg of een verwijzing?

  • Ruud
   16 februari, 2014 om 9:55

   Zie bericht 12-02-2014. Heb inmiddels enkele apps geprobeerd via Widi. Twonky beam deed het wel, maar liep snel daarna vast. Superbeam deed het niet. Skifta doet het goed en is gebruiksvriendelijk. Vel plezier ermee.

 20. Anthonis Geert
  05 april, 2014 om 19:18

  Mijn tablet LG-G pad 8,3 heeft enkel een micro usb aansluiting.
  Ik zou ook heel graag foto’s die op de tablet staan rechtstreeks op tv willen bekijken omdat dit veel groter en comfortabeler is…
  Maar ik denk dat dat wat veel gevraagd is? Is dit op een of andere manier mogelijk?
  Mijn tv is een 3-tal jaren oud en heeft usb aansluiting.(Philips)
  Of moet ik eerst dmv een router ‘net tv’ installeren?
  Kan iemand helpen?

  • Martijn Chel
   05 april, 2014 om 19:22

   De G Pad 8.3 beschikt over een Slimport waarmee je dus de usb-poort kunt omvormen tot HDMI-poort middels een adapter.

 21. beri
  16 september, 2014 om 21:25

  Ik heb een Samsung tab4 weet iemand welke kabel moet ik hebben om op tv laten aansluiten?

  Graag hoor ik heb van jullie.

  Gr

  • hermannus
   05 januari, 2015 om 21:31

   Geen kabel maar een chromecast kopen ( mediamarkt a 35 euro ) en dan popcorn instaleren.

 22. Amber
  02 februari, 2015 om 19:18

  Hallo,

  Ik heb een samsung galaxy tab 2 10.1. Deze wil ik aansluiten op mijn samsung tv uit 2008. Deze heeft wel hdmi en av poorten, maar geen usb en internet. Ik had een kabel gekocht met av aansluiting, maar ik zie niets op mijn tv als ik hem op av ingang zet.Moet ik iets amanders kopen of is het gewoon niet mogelijk?

  Groetjes

  • Moons
   11 februari, 2015 om 20:30

   Net hetzelfde probleem en dus ligt mss aan de leeftijd van de TV.

 23. Moons
  11 februari, 2015 om 19:27

  Ik kocht een Samsung Tab S met een micro HDMI kabel voor aansluiting op HDMI van TV doch zonder resultaat. Iemand die me helpen kan aub?

 24. naiel
  17 februari, 2015 om 15:38

  bij het gebruik van screen mirroring van mijn Samsung galaxy tab4 naar mijn Samsung tv, krijg ik van die zwarte balken aan beide zijkanten van me tv, weet iemand hoe ik dit kan Verhelpen zodat ik volledige scherm krijg, alvast bedankt

 25. vin
  01 september, 2015 om 19:15

  Goedendag.

  Ik zit met een ander uitdaging.

  Ik heb een samsung telefoon.
  Ik heb hier 2 uitgangen op.
  1 voor me koptelefoon en een om hem opteladen.
  Ik heb een lcd scherm in me radio.

  Nu wil ik deze 2 met elkeer koppelen en filmpjes van youtube op me radio laten afspelen.
  Doormidels wifi op de telefoon of met de mobielie internet toegang.

  Ik hem een aux ingang voor audio en beeld( dus 3 stekkers.)
  En hdmi ingang.

  Ik hoef geen hd kwalitijd maar gewoon redelijk beeld en geluid.

  Wat kan ik dan het beste doen ?

  Bedankt voor uw reactie

 26. Petra
  30 januari, 2016 om 17:04

  Ik heb een mhl kabel gekocht om mijn Samsung galaxy tab E aan te sluiten op mijn Phillips smart tv. Echter het werkt niet. Heeft iemand suggesties?

 27. Mike
  08 december, 2016 om 18:52

  hallo , kan iemand mij vertellen of ik aan een HDMI kabel kan komen van mijn Samsung 10 tablet ) met een brede aansluiting ipv micro ‘ naar mijn tv

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.