Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Medion LifeTab P9514

Geschreven door
Geplaatst op11 april 2012, 14:52 CategorieAndroid

Medion heeft de LifeTab al een paar maanden terug gelanceerd in Nederland maar tot op heden was de tablet alleen te koop bij de Aldi supermarkt. Inmiddels is de exclusiviteit voor de Aldi voorbij en gaat Medion de tablet ook zelf verkopen via haar eigen webshop. Helaas ligt de prijs van 429 euro wel hoger dan bij de Aldi en is het tijd uit te zoeken of dit het waard is.

Medion LifeTab – Specs en features

Als we puur kijken naar de features dan valt in ieder geval op dat de LifeTab rijkelijk uitgerust is voor deze prijs. Je krijgt namelijk een 10 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een dual-core Tegra 2 processor, 32GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader, 1GB aan werkgeheugen, een 5 megapixel camera aan de achterzijde, een 2 megapixel camera aan de voorzijde, Wifi, Bluetooth, een 3G module met SIM-kaart slot en een microUSB poort.

Ook qua accessoires is de tablet rijkelijk uitgerust. Zo krijg je standaard een microUSB naar USB kabel, een dockconnector (eigen connector) naar HDMI kabel, een lader, een koptelefoon, een lederen sleeve en een doekje om het display te poetsen. Kortom, je krijgt qua hardware nagenoeg alles wat je nodig hebt. Wat betreft de software moet je het doen met Android 3.2 Honeycomb, de voor tablets geoptimaliseerde versie van Android.

Medion LifeTab – Preview

In onderstaande video vind je mijn eerste indruk van de Medion LifeTab. Hierin kijk in onder meer naar de hardware en de meegeleverde software.

Medion LifeTab – Hardware en design

Design en afmetingen

De Medion LifeTab heeft een design dat niet veel anders is dan andere Android tablets. De tablet is iets dikker dan gemiddeld met een profiel van 13,2 millimeter en heeft een gewicht van 720 gram. De achterzijde is gemaakt van een grijze kunststof die een goede houvast biedt. De voorzijde is compleet zwart met een plastic frame dat rondom het display ligt. Aan de onderzijde van het display heeft Medion een opvallende zilveren strip geplaatst waarop de naam LifeTab te zien is.

De bouwkwaliteit van de LifeTab is redelijk goed. Hier en daar kraakt het wat als je druk uitoefent op de randen maar over het algemeen voelt de tablet zeer stevig en kwalitatief hoogwaardig aan. Een nadeel wat betreft de hardware is de verwerking van de aan/uit knop en de volume rockers. Deze zitten in het frame waardoor je soms extra veel moeite moet doen om de knop in te drukken. Persoonlijk vind ik ook de klepjes voor de SIM kaart gleuf en de microSD card reader een nadeel. Dit voelt vaak an alsof ze binnen no-time kunnen afbreken. Aan de andere kant biedt dit wel voldoende bescherming voor je sim-kaart en microSD card.

De LifeTab ligt goed in de hand en biedt een goede houvast. Nadeel is dat door de dikte en het wat hogere gewicht het houden in één hand snel vermoeiend wordt. Het is echt een tablet om met twee handen vast te houden of om op je schoot of op tafel te leggen. 

Aansluitingen

Zoals gezegd is de LifeTab qua aansluitingen een zeer complete tablet. Je kunt alle kanten op met USB, HDMI, microSD, Bluetooth en Wifi. Verbinding met een PC verloopt zonder problemen en ook het weergeven van materiaal op een met HDMI uitgeruste TV gaat eenvoudig.

Display

Het display van de LifeTab ziet er verrassend goed uit. Het is geen IPS display zoals we bijvoorbeeld op de Eee Pad Transformer of de iPad 2 terugzien, maar dit heeft vooral invloed op de leesbaarheid en kwaliteit in fel verlichte omgevingen en wanneer er veel reflecties op het display vallen. Dat is dan ook gelijk het minpunt van het display; het is zeer gevoelig voor reflecties, de kijkhoeken zijn niet echt indrukwekkend en bij veel omgevingslicht verdwijnt het contrast en wordt lezen (of het bekijken van video’s) nagenoeg onmogelijk.

Maar, wanneer je gewoon binnenshuis zit en een filmpje aanzet, een website bekijkt of een game speelt is het display van zeer goede kwaliteit. De resolutie van 1.280 bij 800 pixels biedt voldoende voor een hoge scherpte en mooie weergave van detail, de kleuren komen natuurlijk en overtuigend over, en het contrast is naar behoren. Over het display heb ik bij normaal gebruik dus vrij weinig te klagen.

Geluid

Het geluid van de LifeTab is net als het display een zeer positieve verrassing. Ten eerste zijn de speakers aan de onderzijde van de tablet geplaatst waardoor het geluid al beter op je af komt dan wanneer de speakers aan de achterzijde geplaatst zijn. Daarbij klinkt het geluid vol en levendig, iets wat menig tablet al snel mist. Het is geen hoogwaardige kwaliteit maar in vergelijking met 90 procent van de concurrenten heeft Medion hier wel iets goeds neergezet. Bij het kijken van een film raad ik desondanks gewoon een extern speakersetje of een koptelefoon aan.

Camera’s

Helaas zijn de camera’s niet echt te omschrijven als goed. De camera aan de voorzijde is goed genoeg voor simpele videogesprekken maar de 5 megapixel camera aan de achterzijde stelt echt teleur. Foto’s zien er uitgewassen uit, missen dynamiek en hebben ook een soort onscherpe waas.

Video’s lijken te haperen, hebben last van framedrops en zien er ook uitgewassen (bleek) uit. Via deze link kun je een testvideo vinden, opgenomen met de LifeTab. Kortom, de camera aan de achterzijde is niet iets waar je teveel van moet verwachten wanneer je kiest voor de LifeTab.

Medion LifeTab – Software

Besturingssysteem

De Medion LifeTab draait op Android 3.2 Honeycomb, de voor tablets geoptimaliseerde versie van Android. Medion heeft zelf niks gedaan aan de interface van Android maar heeft wel een groot aantal applicaties van derden meegeleverd. Mocht je willen weten wanneer de Android 4.0 update voor de LifeTab uitkomt dan moet je de komende maanden deze website in de gaten houden. Medion heeft in ieder geval gegarandeerd dat de update uitgerold zal worden.

Apps

De LifeTab komt met een groot aantal applicaties waarvan er veel op nagenoeg elke tablet verschijnen. Zo krijg je onder meer een agende, GMail, een galerij, toegang tot de Play Store, Google Maps, video-en muziekspelers en YouTube.

Daarnaast heeft Medion een aantal leuke applicaties vooraf geïnstalleerd, waaronder de Galaxy on Fire 2 THD game, Docs To Go voor het gebruik van Microsoft Office bestanden, Kaspersky Tablet Security, LIFETAB Media voor het weergeven en ordenen van al je media en het streamen van media vanaf een PC, Tekenblok voor het maken van leuke schetsen of tekeningen, ES File Explorer en PowerDVD Remote om de PowerDVD speler op je computer op afstand te bedienen.

Medion LifeTab – Prestaties

Laat ik beginnen bij het besturingssysteem, datgene wat ook meteen de belangrijkste boosdoener is wanneer het aankomt op de mindere prestaties. Android 3.2 Honeycomb is, zoals ik al vaker aangegeven heb, verre van optimaal. Deze versie van Android zit nog vol met bugs en is ook een stuk trager dan Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Dit zie je ook soms terug op de LifeTab. Wanneer je aardig wat widgets op de homescreens gebruikt wordt het geheel snel traag, applicaties als YouTube en de browser willen nog wel eens crashen, het scrollen en zoomen in de browser gaat niet altijd even vloeiend en soepel, en multitasken is beperkt.

Het grootste deel van deze problemen is toe te schrijven aan Android 3.2 Honeycomb en niet zozeer aan de hardware van de LifeTab. Er zijn immers ook tablets met vergelijkbare hardware die stabieler draaien met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Toch klinkt bovenstaande wellicht wat te dramatisch. De problemen duiken namelijk niet continue op maar zijn wel aanwezig. Het is niet zo dat je elke vijf minuten een crashende applicatie hebt of een haperend besturingssysteem maar het komt vaker dan gemiddeld voor, kijkend naar Android 4.0 tablets en de iPad. Ook zul je sommige problemen, zoals het beperkte multitasken, alleen tegenkomen bij zeer intensief gebruik. Om te testen hoe ver ik kon gaan met de LifeTab heb ik zo snel mogelijk veel applicaties proberen te openen en dan zie je dat er een soort van grens ligt bij 8 of 9 applicaties. Ga je verder dan zul je zien dat het geheel begint te haperen en duidelijk langzamer wordt.

Maar, over het algemeen behoudt het systeem de snelheid behoorlijk goed wanneer er geen problemen optreden. De navigatie binnen Honeycomb loopt dan redelijk soepel, het afspelen van diverse (HD) media gaat zonder problemen en de reactietijd van het touchscreen is absoluut naar behoren. Het is gewoon jammer dat de software zijn beperkingen heeft en deze toont middels de bovengenoemde problemen. 

Medion LifeTab – Gebruik

Ik heb het in het begin van deze review al aangegeven; de Medion LifeTab is vooral een entertainment tablet voor thuis. Hij mag dan voorzien zijn van een 3G module met SIM-kaart slot maar voor onderweg is de tablet wat mij betreft te groot, te zwaar en te dik. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat je hem in de trein op tafel gebruikt of op kantoor op je bureau maar voor de echte mobiele mensen, die ook in de auto of de bus zitten en de tablet er vaak even bijpakken, zou een kleinere en/of lichtere variant de betere oplossing zijn. Daarbij is de LifeTab voor buitengebruik niet de beste oplossing wat betreft het display.

Voor de thuisgebruik is de LifeTab naar mijn idee ideaal gezien het goede en grote display, de media weergave mogelijkheden en de aansluitingsmogelijkheden.

Medion LifeTab – Batterij

Medion belooft minimaal acht uur te leveren wanneer de batterij volledig opgeladen is maar helaas kom ik hier bij lange na niet aan. Wellicht als je de tablet minimaal gebruikt dat je er in de buurt komt maar een tablet is er natuurlijk voor om gebruikt te worden. Ik kom gemiddeld aan 5,5 uur met een volle batterij, wat een stuk minder is dan de gemiddelde Android tablet. Daarbij is het goed te weten dat de LifeTab opgeladen wordt via een eigen connector van Medion en niet via een microUSB kabel. Dit is dus wel een punt om rekening mee te houden bij de aanschaf van de LifeTab.

Medion LifeTab – Conclusie

De Medion LifeTab biedt qua hardware nagenoeg alles wat je nodig hebt, in een stevig maar ook zwaar jasje. De software is niet zo stabiel als ik zou wensen – en ‘ik’ omdat ik na het zien van vele tablets hoge verwachtingen heb – maar biedt voor de gemiddelde gebruiker een redelijk goede tablet-ervaring. Daarbij levert Medion een aantal interessante applicaties mee waarmee je direct aan de slag kunt. De vraag is natuurlijk of de LifeTab de prijs van 429 euro waard is. Je krijgt voor dit bedrag normaal gesproken niet snel een opslaggeheugen van 32GB, een 3G module, zoveel aansluitingen en meegeleverde apps. Maar, zoals ik bij het kopje over het gebruik al aangaf is de 3G module naar mijn idee niet echt interessant voor een tablet van dit formaat en gewicht. Als je deze feature weglaat hou je een aardig complete tablet over die nog steeds veel waar voor zijn geld biedt. Het grote unique selling point is hier simpelweg de prijs. Daar kunnen niet veel concurrenten in meegaan.

Maar, er zijn alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de Archos 101 G9. Deze tablet kost een stuk minder, heeft inmiddels Android 4.0 en biedt ook de 3G uitbreiding voor een klein bedrag. Daarnaast kun je kijken naar de eerste generatie Transformer tablets of de nieuwe Transformer Pad 300 die binnenkort verschijnt. Deze tablets beginnen net onder de 400 euro voor 16GB aan opslaggeheugen en zonder 3G maar dan krijg je wel een Android 4.0 en een beter IPS display. Er zijn dus alternatieven maar bij de meeste lever je wel in op het opslaggeheugen, de aansluitingen of de 3G module. Het is dus een afweging van wat je wel of niet nodig denkt te hebben. Al met al biedt de Medion LifeTab het meest complete pakket voor de laagste prijs.

De Medion LifeTab zal vanaf 14 april te koop zijn in de webshop van Medion.

Minpunten

 • Android 3.2 Honeycomb (lags en crashes)
 • Gewicht is aan de hoge kant
 • Matige batterijduur

Pluspunten

 • Veel aansluitingsmogelijkheden
 • Compleet pakket met accessoires en bekabeling
 • Aantrekkelijke prijs
Tablets Magazine
Beoordeling
Review: Medion LifeTab P95147.510Martijn Chelproduct
 • Delen:

Reacties

 1. theo hartemink
  26 mei, 2012 om 11:26

  Deze week gekocht bij Aldi en inderdaad regelmatig een crash,best wel storend.Vindt het apparaat net te goed en compleet om hem terug te brengen naar Aldi.Ik neem maar aan ‘dat na upgrade naar 4.0 het probleem verholpen is.

 2. Rinus
  30 mei, 2012 om 11:43

  Sinds 26 mei in mijn bezit. Flink veel muziek , video’s en e books geladen. Ook Telfort digitale TV app geïnstalleerd.
  Nog maar 7 GB over van de 32 GB. Heb alleen nog niet gevonden hoe een eigen foto als achtergrond te installeren.

  Graag reactie.

  Alles werkt naar wens en snel.

  Een aanrader.

  • Sam Rijver
   30 mei, 2012 om 13:22

   Probeer eens je vinger op een vrij plekje op het scherm te houden, dan krijg je een popup waar je een achtergrond kan kiezen.

 3. Bakker
  25 november, 2012 om 22:48

  Ik kan sinds enige tijd geen video’s meer spelen. Heb de laatste update 4.03…
  Hoe is dat te verhelpen? Nieuwe driver? Hoe kom ik daaraan en hoe te installeren?
  Welk type video heeft voorkeur qua kwaliteit tov bestandsgrootte? AVI, WMV, MP4 of andere?
  Graag reactie, dank bij voorbaat.
  CB

 4. Christa
  17 december, 2012 om 13:42

  Ben al drie weken een oplader aan het zoeken voor mijn tablet geen te vinden bel je het bedrijf op zeggen ze gewoon moet je via internet bestellen had wel gedacht dat medion betere service verleende

 5. HJ
  20 juli, 2014 om 11:30

  Ik wil mail printen vanaf de tablet naar een canon mp495 hoe dit te doen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.