Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android tablets en updates.. Het is een zooitje!

Geschreven door
Geplaatst op27 april 2012, 14:18 CategorieAndroid

Eergisteren kregen we het bericht dat de Android 4.0 Ice Cream Sandwich update beschikbaar was voor de Acer Iconia Tab A500 en A100 tablets, wat natuurlijk goed nieuws is voor alle Iconia Tab gebruikers. Maar, ik kreeg alweer de kriebels toen ik de eerste reacties op het door mij geschreven artikel zag; bij het gebruik van Wifi crashen de Iconia Tabs nu…

De paar reacties op dit artikel zijn natuurlijk niet representatief voor alle Iconia Tab bezitters in Nederland, maar wanneer er 10 mensen op dit artikel reageren en drie hiervan niet meer met hun tablet kunnen werken omdat er elke keer een spontane reboot plaatsvindt neem ik het probleem serieus. Dit was dan ook de reden om er iets over te schrijven, of eigenlijk de druppel die de emmer deed overlopen. Ik hoor en zie al weken problemen met Android 4.0 Ice Cream Sandwich updates voorbij komen, ik zie reacties van mensen voorbij komen die verbaasd zijn nog geen update te hebben ontvangen, en ik zie reacties voorbij komen van mensen die het gehad hebben met de fabrikant van hun tablet. Dit allemaal door het zooitje dat Google en de tablet fabrikanten er samen van gemaakt hebben. 

Het is niet alleen maar het probleem van updates natuurlijk maar dat is wel waar veel consumenten zich mee bezighouden. Dit in plaats van gewoon genieten van een tablet the way it is! Dit is dan naar mijn idee een van grote problemen die Android tablets momenteel ondervinden; er is geen rust in de markt en het gaat altijd alleen maar over een volgende update, een slechte update of geen update. 

Geen updates

Dit is, zoals het nu gaat in de markt, wellicht het ‘ergste’ wat je als tabletgebruiker kan overkomen. De fabrikant geeft aan dat je tablet helaas niet meer ondersteund wordt qua software en dus zoek je het maar lekker uit. Nou kan ik me dat wel voorstellen van tablets die al een paar jaar oud zijn of tablets waarbij de hardware een verdere update gewoon onmogelijk maakt, maar ik durf te garanderen dat er over een paar maanden nog voldoende tablets zijn die een update qua hardware kunnen krijgen maar waar de fabrikant er gewoon geen trek in heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Toshiba AT100. Natuurlijk heb ik Toshiba even gevraagd of er een update naar Android 4.0 in de planning stond maar daarop was het antwoord duidelijk; nee. Nee? Wat? Die tablet is dus een klein jaar oud en nu al hoef je geen software-ondersteuning meer te verwachten? Juist..

Een ander voorbeeld is de Samsung Galaxy Tab 10.1V. Eigenlijk is dit een heel ander voorbeeld aan de ene kant maar aan de andere kant ook gewoon weer een voorbeeld van bedrijven die niet weten waar ze mee bezig zijn. Deze tablet werd onder de branding van Vodafone uitgerold, net voordat de opvolger in de vorm van de Galaxy Tab 10.1 bekendgemaakt werd. De V-versie is niet bijzonder populair geweest maar er zijn genoeg consumenten die de tablet hebben. Iedereen was blij met de komst van de tablet, totdat de Galaxy Tab 10.1 gelanceerd werd. Het was in één klap over met de ondersteuning voor de Galaxy Tab 10.1V en de gebruikers moesten het maar uitzoeken. Vodafone wees naar Google, Google wees naar Samsung en Samsung wees naar Vodafone. Daar sta je dan als consument. We zijn nu ruim een jaar verder en puur door het klagen van consumenten en het volzetten van diverse fora is Google afgelopen week (Ja, nu pas!!) begonnen met de uitrol van de Android 3.2 Honeycomb (Juist, niet eens Android 4.0 ICS) update voor de Galaxy Tab 10.1V. Waarom? De tablet is verkocht en het geld is overgemaakt, dus de focus ligt op nieuwe producten. Het mooie is dat Samsung dit ook letterlijk aangegeven heeft: “De focus ligt op de nieuwe Galaxy Tab 10.1.”

Er zijn meer tablets die geen updates ontvangen maar daar kan ik het nog enigszins van begrijpen. Kijk bijvoorbeeld naar de Samsung Galaxy Tab, de originele 7 inch versie. Deze is ook alweer twee jaar (nu ik het zeg klinkt twee jaar eigenlijk ook belachelijk) oud en heeft qua hardware niet heel veel mogelijkheden om Android 4.0 te laten draaien, volgens Samsung. Ok, hier kan ik nog wel iets van begrijpen. Ook sommige budget tablets kunnen het qua hardware niet aan. Zo liet Yarvik weten dat alleen de tablets met een ARM Cortex A8 processor de update kunnen krijgen. De fabrikant is daar dus eerlijk over en dan is het jammer maar helaas als je een tablet hebt die deze processor niet heeft.

Onduidelijkheid over updates

Het ergste is dat je zeker geen update hoeft te verwachten, maar daarna komt toch wel dat je geen duidelijkheid hebt over updates. Kun je nu wel of geen Android 4.0 update verwachten? Deze vraag zie ik zeer vaak voorbij komen. En, wellicht verbaasd het je, ook krijg ik bijna wekelijks vragen over of een bepaalde tablet een Android 5.0 Jelly Bean update kan verwachten. Blijkbaar maken tabletgebruikers, alleen de Android gebruikers dus, zich continue zorgen over updates en of hun tablet deze wel kan krijgen in de toekomst. Het antwoord is natuurlijk vanzelfsprekend; ik heb geen idee. Dat is van zoveel factoren afhankelijk, zoals of de fabrikant het nuttig vindt geld te investeren in ‘oude’ producten.

Een voorbeeld van een tablet waarbij de updates nog steeds onduidelijk zijn is de LG Optimus Pad. Daar hebben we sowieso de laatste maanden maar weinig over gehoord maar dat neemt niet weg dat er consumenten zijn die deze tablet hebben. Android 4.0 is inmiddels 6 maanden oud en LG laat gewoon helemaal niks van zich horen. Ook ViewSonic houdt het aardig stil rondom updates. Voor de meeste ViewSonic tablets betaal je 30 procent van wat je voor de Optimus Pad betaalt maar je wilt natuurlijk gewoon duidelijkheid, ongeacht het aankoopbedrag.

Late updates

Late updates zijn niet ideaal aangezien je ‘iedereen’ om je heen al met een nieuwe Android versie ziet rondlopen, maar je krijgt de update in ieder geval. Kijk bijvoorbeeld naar Samsung. Ja, Samsung, de tweede grootste tablet fabrikant ter wereld! Blijkbaar gaat er zoveel energie zitten in het ontwikkelen van 24 verschillende nieuwe tablets per jaar dat de ondersteuning voor de huidige klanten naar de achtergrond geschoven wordt. Tja, je hebt de garantie dat de update komt maar wanneer blijft nog altijd de vraag. Dit is zeer vermoeiend als je echt op die update wacht – iets wat je naar mijn idee gewoon helemaal niet meer moet doen maar dat lees je in de conclusie – en overal updates uitgerold ziet worden. Maar, ach, de update komt eraan. We leven wat betreft Android tablets tegenwoordig op beloften.. Wat zeg ik? Je koopt een Android tablet met een belofte van een nieuw besturingssysteem. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Problemen met updates

Wanneer je update is aangekondigd en eenmaal uit wordt gerold is de opluchting natuurlijk groot. Eindelijk mag je dan aan de slag met de nieuwste versie van Android. Dat wordt genieten!! Of toch niet..? Dat is eigenlijk waar ik dit verhaal mee begon. Het is maar al te vaak frustrerender dan het besturingssysteem waar je voor de update mee werkte. De twee meest recente voorbeelden zijn de Eee Pad Transformer TF101 en de Acer Iconia Tabs. De update wordt uitgerold en vervolgens stromen de websites en fora vol met klachten en problemen. Tablets die automatisch herstarten wanneer er verbinding wordt gemaakt met een Wifi netwerk, applicaties die spontaan crashen, accu’s die binnen een uur leeg zijn, functies die niet meer werken, enzovoorts.. 

Ik heb met verbazing naar alle reacties gekeken die bijna elke dag binnenkwamen op een artikel over de Eee Pad Transformer Android 4.0 update. Elke keer was er wel iets nieuws te vinden. Oplossingen waren er zelden en ASUS hield zich ook maar op de achtergrond. Tja, gisteren is er toevallig een update uitgerold die veel problemen moet verhelpen, maar we zijn inmiddels alweer twee maanden verder. Twee maanden moet je dan doen met een tablet die spontaan herstart en waarop applicaties continue crashen. Fijn joh! En daarbij lost de update van gisteren misschien 50 procent van de problemen op en kunnen we weer wachten op de volgende update. Zo gaan we door totdat we weer bij Android 5.0 Jelly Bean beland zijn en het hele circus weer van voor af aan begint.

Dit is gewoon zeer frustrerend voor gebruikers die al die tijd uitgekeken hebben naar die belofte van Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Het lijkt wel een 50/50 kans dat je tablet goed werkt of dat je de tablet de komende maanden amper kunt gebruiken. 

Goede voorbeelden

Het is natuurlijk niet allemaal negatief wat ik dagelijks voorbij zie komen. Er zijn ook fabrikanten die erg goed bezig zijn en wellicht zijn dit de fabrikanten waar je het helemaal niet van zou verwachten. Kijk bijvoorbeeld naar Yarvik, een fabrikant van budget tablets. Yarvik heeft onlangs netjes een Android 4.0 update uitgerold voor alle tablets die uitgerust zijn met een ARM Corext A8 processor en komt daarbij meteen met nieuwe modellen die standaard op Android 4.0 draaien. Ook Archos heeft als een van de eerste fabrikanten (samen met ASUS) de update uitgerold voor de G9 serie. Helaas niet zonder problemen en ook zijn er nog heel wat Archos tablets die niet op Android 4.0 draaien, maar een begin is gemaakt.

Profiteren van updates

Iets anders waar ik me aan irriteer is het feit dat fabrikanten een Android update gebruiken om een nieuwe tablet (of meerdere tablets) te lanceren. Dat is geen probleem zolang consumenten met een oudere ook gewoon de nieuwste software versie meteen krijgen – zie Yarvik – maar wel wanneer deze bestaande klanten gewoon aan de kant geschoven worden en nieuwe klanten het nieuwste eerst krijgen. Het is inmiddels wel duidelijk dat ik het hier met name over Samsung heb. Deze fabrikant presteert het om drie nieuwe tablets aan te kondigen, en inmiddels gelanceerd te hebben, die draaien op Android 4.0 terwijl de andere (overwegend populaire) tablets achterblijven met Android Honeycomb.

Hiermee win je geen goodwill bij je bestaande klanten, maar blijkbaar is dat tegenwoordig niet meer zo belangrijk als gewoon snel producten verkopen en zien waar het schip strandt. Ziet een Samsung dan niet in dat consumenten de volgende keer overstappen naar een andere fabrikant of zijn wij als consument zo zwak dat we dat allemaal gewoon accepteren en over ons heen laten lopen?

Geen updates voor Android tablets meer!

Eigenlijk was mijn conclusie voordat ik het hele verhaal vanmorgen opschreef anders dan dat deze nu is. Ik wilde namelijk de schuld vooral leggen bij fabrikanten en Google maar ik besef nu heel goed dat wij (consumenten en de media) elkaar ook gewoon gek maken. Wij (ik dus ook) schrijven er elke dag over en voor consumenten is het gewoon een van de belangrijkste elementen van een tablet geworden; komt die update? Zoals ik hierboven al aangaf koop je tegenwoordig een tablet (de hardware) plus een belofte. De huidige software boeit niet echt, de belofte voor nieuwe software is veel belangrijker. Dat is toch te gek voor woorden.

Aan de ene kant werkt het systeem van Android gewoon totaal niet en aan de andere kant maken wij ons er gewoon veel te druk over. Google en de hardware fabrikanten moeten eens goed gaan kijken hoe de distributie en implementatie van een nieuwe Android update beter kan en consumenten moeten beginnen met blij zijn met wat ze hebben. Je koopt een Android 3.2 Honeycomb tablet dus dat is waar je voor betaalt en daarmee moet je gaan werken. Je kunt dan rustig alle reviews doorlezen want die zijn ook met Android 3.2 Honeycomb gemaakt en niet met Android update 37 die de hele tablet-ervaring weer verandert. Of we echt van de fabrikanten en Google kunnen verwachten dat ze met een oplossing voor dit probleem komen is nog maar de vraag maar we kunnen in ieder geval bij onszelf beginnen. Koop geen tablet als Android 3.2 Honeycomb je niet bevalt, net als dat je geen Windows 7 laptop koopt als Windows 7 je niet bevalt. Koop pas een tablet als het besturingssysteem je bevalt en kijk niet naar mogelijke toekomstige updates.

Mij lijkt het voor zowel de markt als de simpele consument ideaal als elke fabrikant nu stopt met het uitrollen van Android updates, iets wat natuurlijk nooit zal gebeuren en met wat sarcasme geschreven is. We hebben wel gezien dat dit gewoon niet werkt en alleen maar klachten, kritiek en gezeur oplevert, met hier en daar een uitzondering. Je weet wat je koopt en wat je dus krijgt en de fabrikant kan zich fijn focussen op nieuwe producten. Dit zou een hoop rust brengen in het land van de Android tablets..

 • Delen:

Reacties

 1. nathan
  27 april, 2012 om 14:59

  Martijn,
  Ik ben het zeker eens met het feit dat als men een update uitrolt, dat deze ook moet werken en niet moet zorgen dat je tablet onbruikbaar wordt.

  Daarnaast ben ik het ook eens over het feit dat het veelste lang duurt voordat men de update naar android 4.0 uitrolt.

  Dat de nadruk ligt op het ontwikkelen van nieuwe producten en niet bij het update van oudere modellen. Hier ben ik het niet helemaal eens met je, ik vind dat ontwikkelen van nieuwere producten zeker meer aandacht moet krijgen dan de updates van oude modellen, zelf geef je het antwoord al. Je koopt een tablet op het moment dat hij jou bevalt en niet voor de mogelijk nog toekomstige updates. Dus een ieder die een android 3.2 tablet kocht zal, moet dan niet zeuren dat zij geen android 4.0 hebben, maar goed aan de andere kant mag je wel onderhoudt verwachten van degene van wie je jouw product hebt gekocht.

  Rust op de markt zou zeker niet verkeerd zijn, maar tablets zijn momenteel ‘hot’ itemes en de innovatie van die dingen gaat snel, heel snel. Dus eigenlijk kan men niet anders dan mee gaan in dit geweld. Wat misschien nog beter zou zijn is dat de fabrikanten stoppen met het verkopen van androd 3.2 tablets, deze terughalen en pas weer terug in de schappen zetten op het moment dat android 4.0 fijnloos draait.. Als we de android tablets een tijdje moeten misschien in de schappen kan dit geen kwaad, want ze gaan niet echt als warme broodjes over de toonbank..

  Gelukkig komen er inmiddels wel steeds meer android 4.0 tablets op de markt… dan hebben we in ieder geval deze issue niet meer… totdat android 5.0 er aan komt :)

  • Martijn
   27 april, 2012 om 15:10

   Dat je moet denken zoals ik aangeef (een tablet kopen op het moment dat hij jou bevalt..) is een gevolg van het feit dat fabrikanten eerder aandacht besteden aan nieuwe producten. Als dat niet zo was had de conclusie ook niet zo geweest. Als alles vloeiend en soepel uitgerold zou worden (nieuwe updates) zou je die verwachting wel mogen hebben wanneer je een product koop. Net als dat wanneer je een iPad koopt je weet dat de volgende versie van iOS vanzelf komt.

 2. Sam
  27 april, 2012 om 15:02

  Maak jullie niet zo dik. Android is over hoogtepunt heen en gaat het nooit redden op tablets. Windows 8 voor de win.

  • nathan
   30 april, 2012 om 16:45

   en Windows Phone 8 :)

 3. Toon
  27 april, 2012 om 18:56

  BlackBerry Playbook heeft zijn update ook ontvangen. Diverse verbeteringen en alles vlekkeloos verlopen. Verder nog de opmerking dat tevreden klanten zelden een reactie plaatsen. Het is immers “gewoon” dat een update binnen komt en alles werkt. Pas als iets mis gaat wil je dit kwijt en zoek je een forum om anderen te waarschuwen of iets van je af te schrijven.

  • Martijn
   27 april, 2012 om 19:28

   Daar heb je helemaal gelijk in, maar feit blijft dat het wat dit betreft bij Android zeer slecht gesteld is. Gelukkig krijgen we hier ook voldoende reactie als het wel goed gaat maar helaas is het overgrote deel toch onder de maat.

 4. stijn
  27 april, 2012 om 20:11

  lang leve de ipad :) ik heb een goeie keuze gemaakt !

  • Sam
   27 april, 2012 om 20:35

   fanboy

   • stijn
    28 april, 2012 om 9:25

    lol
    direct de stempel van fanboy
    ben absoluut geen apple fanboy, geloof me !
    der ging hier zelfs nooit een apple toestel in huis komen
    maar nu dus toch
    en achteraf gezien ook blij

   • Sam
    28 april, 2012 om 10:47

    Het was maar een gebbetje Stijn

   • Martijn
    28 april, 2012 om 11:25

    Sam is de enige fanboy hier ;)

 5. Rik
  27 april, 2012 om 21:05

  Er zijn ook positieve ervaringen zoals met asus transformer prime. Deze kocht ik eind januari. Na het uitpakken en aanzetten werd 3.2 al gelijk geupdate naar ICS 4.0. Ik ken dus alleen maar 4.0 en dat werkt behoorlijk goed. In het begin wel eens een vastloper gehad maar na nu totaal 3 updates van asus die automatisch herkend en geinstalleerd wordt is alles helemaal stabiel. Tuurlijk de prime had andere problemen zoals gps en bijna sommigen wifi, maar qua software werkt alles heel erg soepel. Prima tablet zonder ergernissen.

  • Martijn
   27 april, 2012 om 21:08

   Hoi Rik,
   De Transformer Prime is niet helemaal eerlijk aangezien deze wel degelijk door ASUS helemaal afgesteld is op Android 4.0. Ze wilden de tablet gewoon zsm op de markt hebben en aangezien Android 4.0 nog helemaal af was hebben ze het via een update gedaan. Maar, je hebt gelijk hoor. Daar draait het zonder problemen op.

  • T.A Blet
   28 april, 2012 om 10:31

   Helemaal mee eens Rik.
   En met de “gratis” GPS dongle is het GPS probleem ook (en voor sommigen gedeeltelijk) opgelost.
   Werkt prima!
   Top tablet en merk met goede ondersteuning.
   Voor mij nooit geen Samsung meer al maken ze nog zulke mooie spullen.

   • Martijn
    28 april, 2012 om 11:18

    En wat vind je dan van de problemen met de TF101? Daar zeggen veel gebruikers van weg te lopen naar een ander merk door de matige ondersteuning.
    Ik denk dat bijna elke fabrikant momenteel moeite heeft met het tempo van de markt en de focus voor 80 procent op nieuwe producten legt.

 6. Ron
  28 april, 2012 om 11:17

  Heb de eerste versie van Asus Transformer. Nog geen enkel probleem mee gehad, alle updates tot nu toe prima verlopen, nu Android 4.03, nog niet één vastloper gehad. Misschien gewoon kwestie van geluk, maar het kan dus ook WEL goed gaan.

  • Martijn
   28 april, 2012 om 11:19

   Dat is goed om te horen Ron!
   Natuurlijk zijn er ook gebruikers waarbij het helemaal goed gaat, gelukkig. Het is alleen helaas overwegend negatief wat betreft de update van de Transformer.

   • Ron
    28 april, 2012 om 11:25

    Moeten we dan concluderen dat Android toch uitdraait op een mislukking? Of in ieder een teleurstelling? Dan wordt het dus toch weer Apple (lees: iPad) of afwachten wat Windows ons gaat brengen op tabletgebied.

   • Sam
    28 april, 2012 om 11:42

    Jep

   • Martijn
    28 april, 2012 om 11:46

    Als het op deze manier doorgaat lijkt me dat niet onwaarschijnlijk. Vooral als we zometeen Windows 8 krijgen en dit wel overwegend bevalt lijkt mij dat het marktaandeel van Android het eerste is dat zal dalen.

 7. wybe
  28 april, 2012 om 11:59

  Op mijn Iconitab A500 tot nu toe geen problemen gehad met de update naar 4.0.3 de installatie ging vrij snel en vlekkeloos geen happeringen nu maar afwachten….

 8. Ritse
  28 april, 2012 om 12:55

  Geen enkel probleem gehad met de update voor Acer mijn Iconia Tab A100. Draait als een zonnetje. Mag ook wel eens gezegd worden, want over het algemeen reageren Nederlanders pas als iets niet goed gaat.

  • Martijn
   28 april, 2012 om 13:01

   Ik denk dat het ook vooral de toon van het artikel is. De meeste reacties op een artikel zijn namelijk vaak in tegenstelling tot wat in het artikel beweerd wordt. Zo zie je bij een simpel bericht over een mooie Android 4.0 update negatieve reacties over de update en zie je op dit artikel (negatief over updates) juist reacties dat de updates goed zijn.
   Mensen reageren gewoon eerder wanneer ze het ergens ‘niet mee eens’ zijn.

 9. heico
  28 april, 2012 om 20:10

  heb de ipad in mijn bezit gehad voor een paar weken ,gelukkig weer verkocht.weg met dat gezeur uit de us problemen problemen.
  toch maar even een samsung 7.7 jawel met 3.2 gekocht prachtig boys wat een juweel .ik zit hellemaal niet te wachten op 4.0 .ik ben tevreden nu……ik ben het wel met sam eens ik denk dat windows 8 tablet een groot deel van de markt overneemt,meschien word dat mijn volgende .

 10. heico
  28 april, 2012 om 20:14

  o ja martijn je denkt dat,als de windows 8 er aan komt de verkoop van andriod gaat zakken ,ik denk dat de ipad de grootste klap krijgt je praat hier over een zeer groote zaken markt namelijk.

  • Martijn
   28 april, 2012 om 20:27

   Je geeft zelf hierboven aan wellicht na je Android tablet voor een Windows tablet te gaan :)
   De zakelijke markt is inderdaad zeer groot maar ik denk nu nog minimaal gevuld met tablets. Dat Microsoft daar veel gaat halen zal niet veel ten koste gaan van de iPad denk ik.

   • heico
    29 april, 2012 om 13:58

    ja ik zat er op te wachten ,maar ik zie wel wat er gebeurd als de eerste er zijn,voor nou ben ik tevreden.

 11. Marvin
  29 april, 2012 om 12:43

  Het verhaal klinkt wel heel erg negatief, maar een ding is wel duidelijk: fabrikanten als Samsung en Archos maken zo veel verschillende tablets met ieder weer nieuwe componenten dat het moeilijk is die continue te blijven updaten. Het wordt hoog tijd dat fabrikanten beseffen dat een uitgebreide keuze mooi is, maar dat te veel keuze ook nadelen met zich mee brengt. Standaardizatie is de oplossing (kijk naar de auto-industrie, een toko als volkswagen maakt technisch gezien inmiddels 1 platform voor alle modellen die VW biedt).

  En inderdaad, alle media-aandacht, ieder blogje, iedere scheet van google, samsung en asus zweept de markt nog verder op. Als google vandaag roept dat ze bezig gaan met Android 5 wil iedere user dat morgen op z’n tablet zien, ook al is het voordeel boven de huidige versie minimaal.

  • Martijn
   29 april, 2012 om 12:46

   Het klinkt wellicht negatief, het is dan ook meer een tirade, maar wel gebaseerd op grotendeels feiten, kijkend naar de links in het artikel. Het is dus niet zo dat ik het me inbeeld.

 12. Erik
  30 april, 2012 om 18:51

  Vroeger las ik altijd ik altijd graag op tabletmagazine..
  Maar voor mij is het nu mooi geweest..
  Een editor (sam) die duidelijk een soort min gevoel voor android geeft is niet professioneel en bovendien heel kortzichtig..

  Ik lees graag op sites waar mensen verstand hebben van zaken.. Niet die achter hun eigen keuzes aangaan..

  Android werkt op veel gebieden uitstekend en heeft nog lang niet de piek bereikt..

  Mijn laatste bezoek aan tabletsmagzine..
  En meer zullen volgen zo hoor.. Want ipad heeft al genoeg fansites dus die komen hier niet, van android gebruikers moeten jullie het voor een deel hebben

  hoop dat jullie dat door hebben

  • Martijn Chel
   30 april, 2012 om 19:00

   Hoi Erik,
   Wat jammer dat je er zo over denkt. Dit artikel, waar je op reageert, is helemaal niet voortgekomen uit een voorkeur voor de iPad. Niet dat het er toe doet, maar persoonlijk ga ik zelfs liever voor Android. Dit artikel gaat ook helemaal niet over de goede punten van Android, puur over de updates en de problemen die gebruikers hiermee ondervinden. Dit is zelfs voor een groot deel gebaseerd op feiten, al is het een column die voortkomt uit mijn frustraties hierover. Ik denk dat dit absoluut gezegd mag worden, en ik ben niet de enige.
   Het is juist kortzichtig om deze problemen als gebruikers gewoon te accepteren…
   Nogmaals, jammer dat je er zo over denkt. Ik probeer in ieder geval objectief te zijn maar wel problemen uit te lichten als ze er zijn, wat ik overigens ook bij de nieuwe iPad gedaan heb. Liever een website die ook minpunten toont dan een website die alleen maar lovend over alles is.

  • Sam Rijver
   30 april, 2012 om 19:08

   Doei

  • Dennis
   30 april, 2012 om 19:18

   @erik Ben ik het niet helemaal mee eens. Martijn heeft zeker een punt en qua Sam geen idee waar je op doelt. Neem die reacties hier niet zo serieus. Sam is ook kritisch over Apple geweest in het verleden..
   Maar goed..

  • FrankeWijs
   30 april, 2012 om 20:07

   Wat een onzin Erik. Je kunt ook doordraven. Er is niks tegen Android hier, wordt juist veel over gepubliceerd, ook in goede zin. Dit artikel omschrijft een bekend probleem en het is goed dat er aandacht aan besteed wordt.
   Ga ergens anders lezen en je mist een hoop :)

  • Chie
   30 april, 2012 om 21:52

   Tja, beetje snel aangetikt.. Maar het klopt wel dat het niet netjes is om als artikel schrijver waarvan je verwacht eerlijke en niet bevooroordeelde artikelen te kunnen lezen in reacties een platform soort van te bashen. Hoe moet ik dan weten of jou keuze voor de ipad een aantal weken geleden reeel was, of meer fanboy achtig. Tuurlijk mogen reviewers een mening hebben en deze laten zien. Maar kan me een klein beetje voorstellen dat android fans voelen dat die lijn hier overschreden is.
   En het gaat hier volgebs mij dan om sam. Martijn bied zover ik weet altijd goed realistische artikelen, en dit artikel vind ik ook zeker te recht en is niet te ontkennen. Maar om te zeggen dat android gefaalt heeft in de reacties is wat hard. Je hoort voor alle platformen open te staan.

  • heico
   01 mei, 2012 om 4:53

   Erik …ik deel voor een groot deel je mening elke dag zit ik op deze site erg leerzaam vind ik zelf met veel nieuws.ik voel ook dat de andere gebruikers (de niet ipad gebruikers ) soms moeten voelen dat een sort tweede rangs bugers zijn wat betreft hun keuze op een andere tab dan een ipad ,hier zijn in het verleden al meer opmerkingen over gemaakt op deze site .de hang naar ipad zijn erg groot in de revieuws toch wil ik niet weglopen van deze site zoals je al opmerkte Erik ik hoop dat men het door heeft.

   • Martijn Chel
    01 mei, 2012 om 9:38

    Hoi Heico,
    Nu ben ik benieuwd.. Welke van de laatste reviews of artikelen geeft jou dat gevoel? Dat wil ik wel weten dan.
    Ik vind het zeer vreemd en komt op mij over als het niet openstaan voor kritiek op Android. Er mag blijkbaar niks gezegd worden.
    De reviews zijn allen objectief en vooral feitelijk. En nogmaals, dit artikel is ook gewoon terecht. Als je dit probleem van Android niet erkent/ziet dan snap ik het niet meer..

 13. heico
  01 mei, 2012 om 10:37

  hi Martijn ,Martijn er is niet zo veel mis met deze review van mij kan dat wel zo zijn, ik heb nu een android en daarvoor een ipad omdat ik zoveel lees van jullie haak ik in op wat Erik schreef.over het algemeen heb ik zoveel gelezen op deze site ,het is een tendens wat ik gelezen heb (over de hele )ik weet dat jullie je best doen om zo veel mogelijk informatie te geven aan iedereen over alles wat er voorbij komt, veel mensen lezen dat en geven daar op hun commetaar .iedereen bedoelt het ook goed Martijn.het lokt ook wat uit daar is niks mis mee.met name Sam heeft op verschillende manieren laten weten dat hij een groote ipad fan is dat kun je makelijk uitzefen uit de reviews.ik ben het met jullie eens dat Erik nogal hard en content over de brug kwam met zijn mening maar hij neemt de moeite om julie review te lezen en er op te reageren!!ik vind het ongepast daarintegen dat een van jullie staf (sam) er op reageerd met doei..als je deze site op de markt zet moet je ook tegen kritiek kunnen, we moeten elkaar wel serieus blijven nemen!
  Martijn je zal het wel niet met me eens wezen ,maar van kritiek kan je leren ! deze site kan daarom alleen nog maar beter worden ,zoals ik al aangaf het is een goede site Martijn.

  • Martijn Chel
   01 mei, 2012 om 10:49

   Hoi Heico,
   Ik sta open voor kritiek hoor en neem dit ook zeker serieus. Laat ik voorop stellen dat dit ‘imago’ niet de bedoeling is. De reactie(s) van Sam zijn wellicht niet netjes maar ik denk ook dat zijn reacties in dit artikel in eerste instantie wat te serieus genomen zijn. Maar, daar hebben we nu van geleerd; als editor heb je een verantwoordelijkheid natuurlijk, ook in reacties.
   Je mening is duidelijk, net als die van Erik. Ik zal er dan ook zeker op gaan letten, al blijf ik wel zeggen dat er kritisch naar alle platformen gekeken moet blijven worden en je dan niet onder kritieken als in dit artikel uitkomt, ook niet in reviews. Het punt wat daarin vaak genoemd wordt is de instabiliteit van Android 3.2, iets wat naar mijn mening helaas gewoon klopt.
   Laten we dit punt van discussie sluiten met de mededeling dat dit voortaan meegenomen wordt en weer on-topic gaan over de feitelijke problemen met Android updates :)

   • heico
    01 mei, 2012 om 11:26

    Martijn zoals ik al vertelde ik had eerst een ipad en omdat ik veel reis heb ik nu een galaxy 7.7 prachtig ding ik ben het voledig met je eens wat betreft android 3.2 ik weet het als geen ander ,dat neemt niet weg dat deze galaxy een juweel in mijn bezit is.
    bedankt voor antwoord Martijn and pls ga zo door met jullie site!!

 14. Erik
  01 mei, 2012 om 10:43

  Bedankt voor jullie reacties.
  Ik realiseer me dat ik wat geiriteerd reageerde en ben hier weer terug omdat ik me realiseer dat het zonde is om gelijk zo’n punt te maken en deze site te verbannen als news-input.
  Het was ook niet mijn bedoeling jou persoonlijk aan te vallen martijn, en het ging eigenlijk niet om dit artikel zelf, want dat is gewoon terecht, er wordt ook een beetje een zooitje van gemaakt.
  Gelukkig is tabletsmagazine 90% artikelen van martijn en kies ik er voortaan gewoon voor andere artikelen te negeren. Ga me hierdoor niet laten wegspelen.
  En sam, ik blijf het niet professioneel vinden. Ik weet dat dit niet een artikel van jou is, maar als ik gemeenteraadslid ben en ik zeg in mijn vrije uren wat over bijvoorbeeld een bepaalde bevolkingsgroep dan kan dat ook niet zomaar. Je hoort je professionaliteit met je mee te nemen in deze gehele site. Want bevooroordeelde artikelen heb ik geen trek in. Maar dat is dan misschien mijn mening.
  excuses voor de ophef en bedankt voor de serieuze reacties.

  • Martijn Chel
   01 mei, 2012 om 10:51

   Hoi Erik,
   Dat is in ieder geval goed om te horen. Zie mijn reactie op Heico’s bericht. Ik neem het dus zeker serieus.

 15. Sam Rijver
  01 mei, 2012 om 10:53

  Ik ben volledig open en eerlijk in mijn mening en sta open voor alle platformen. Dat betekent niet dat het geduld niet op kan. Als er vragen zijn over reviews of stukken die ik geschreven heb staat het iedereen vrij daar wat over te vragen. Ik heb normaal gesproken juist moeite niet ‘er van alles’ bij te betrekken om mijn opmerking of mening te onderbouwen. Maar dat breng ik niet altijd mee naar het geven van reacties, misschien is dat iets waar ik over na kan denken. Ik heb in dit draadje een paar korte opmerkingen geplaatst die niet perse serieus waren, de opmerking over Android is daar -zeker achteraf- alleen niet een van. Ik speel met het idee dat Android in de huidige vorm wel eens over z’n hoogtepunt heen kan zijn. Ik denk soms hardop. Ik zal er waarschijnlijk verstandiger aan doen dat soort uitspraken te bewaren voor een blogpost.
  Dat jullie problemen hebben dat ik kort reageer in deze comments, zeker op het moment als iemand ons met zijn mening gegijzeld wilt houden (schrijf positiever over Android of ik..) kan ik me dat voorstellen maar aan dat soort spelletjes doe ik niet mee.

  • heico
   01 mei, 2012 om 11:36

   Hi Sam ,ik zeg dit met een smile ik weet dat jullie heel erg je best doen om een goed product op de markt te brengen,je moet het positief zien jullie krijgen dit soort reacties omdat iedereen jullie site heel erg serieus neemt.En daar is niks mis mee…….denk ik zo.

 16. polar Monk
  02 juni, 2012 om 8:02

  Dit artikel illustreert waarom ik, als -overigens tevreden- bezitter van een Android telefoon, uiteindelijk heb gekozen voor de nieuwe iPad, en niet voor een Android tablet. Steeds meer het gevoel dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

 17. Erik
  18 juni, 2012 om 18:46

  Toch is het opvallend dat je aan de ene kant niet begrijpt dat mensen niet accepteren hun tablet te gaan gebruiken met het OS zoals die geleverd wordt bij aanschaf, maar aan de andere kant over Samsung zeurt dat ze hun nieuwe tablets wél met ICS/4.0 lanceren.

  Volgens mij volgt Samsung nou juist precies jouw eerste opmerking, waarbij ze zich nochtans redelijk houden aan het principe van ‘belofte maakt schuld’.

  Voor de oude Galaxy Tabs zijn nooit ICS updates belooft, voor bijvoorbeeld hun Galaxy S2 weer wél en die is inmiddels ook uitgerold.

  Kortom, het lijkt me met name aan de consumenten om in te zien dat je een product koopt vanwege de software waar het nú op draait, niet waarop het mogelijk in de toekomst zou kunnen draaien. Een vorm van support waar in geenzins sprake is van totale vanzelfsprekendheid.

  Puur persoonlijk vind ik zelfs dat hoewel ICS/4.0 zeker sneller draait en mooie vernieuwingen biedt, je ook zeker niet moet vergeten dat er een hoop oudere apps zijn die nu niet meer compatible zijn met je nieuwe OS van je telefoon of tab t.o.v. van Honeycomb of oudere OS.

  Ter indicatie, op mijn telefoon hield in eerste instantie ongeveer de helft aan betaalde apps op met werken na de update naar ICS/4.0. Dus je moet de afweging maken of al die updates uberhaupt wel zo gunstig zijn. Er zijn ook ongetwijfeld tablets die gewoon beter draaien op Honeycomb.

 18. Erik
  18 juni, 2012 om 18:52

  @Polar Monk: Apple doet het absoluut niet beter, want bij zowel mijn oude iPhones als mijn iPads bleek dat die alleen maar trager werden bij nieuwe updates.

  Over m’n Macbook Pro ben ik dan weer wel tevreden als het gaat om updates.

  Overigens, je aankoop proberen te rechtvaardigen door te kijken naar een nogal algemeen verhaal over updates van een concurrerend platform is echt een beetje dom.

  Veel Android ICS/4.0 gebruikers zijn super tevreden over de boost in snelheid en de toevoegingen die het biedt en het is ook niet zo dat de markt overspoeld wordt door slechte updates.

 19. tmp
  19 augustus, 2012 om 13:05

  wat is jullie probleem, ik ga nu is de waarheid aan jullie allemaal vertellen..

  android:
  1.werkt samen met tablets en smartphone’s maar het aantal update’s is een rotzooi! fabriekanten maken nieuwe tablet’s, omdat ze weten dat alles crashed bij een oude!
  2.google blijft maar de ene versie boven op de andere gooien als update (er is geen overzicht)

  IOS:
  1. werkt samen met de IPad en Ipod, Iphone en de Mac’s (het is erg overzichtelijk voor de consument)
  2. IOS is erg duur, omdat alleen apple het levert en ontwikkeld, maar je krijgt toevallig waar voor je geld en niet zulke rommel als android!

  Windows RT/8:
  1. werkt samen met de Windows Phone 7.8/8 en zune (werkt naadloos net als de spullen van apple; maar je moet wel apple spullen hebben anders lukt het niet zo naadloos met windows en hetzelfde met windows)
  2.de windows versies werken goed en alleen windows 7 niet maar je kan die updaten
  3. microsoft levert een beter product voor dezelfde prijs dan Android met hun windows RT/8

  samengevat:
  android is een rotzooi en google heeft commentaar op microsoft over hun RT versie met IE.. dit slaat nergens op, want op alle android’s worden met google’s zoekmachine meegeleverd (ze moeten zich schamen tegenover microsoft)!
  android levert tevens hun eigenzoekmachine op elke android mee!

  microsoft (mag van mij) internet explorer meeleveren dat zal ze leren
  apple (mag van mij) safari meleveren

  -de enige die kwaad mogen zijn, zijn de overige internet browsers zoals mozzila firefox.
  wat een rotzooi bij google en altijd maar commentaar, ik ben blij als ze marktaandeel verliezen door Windows RT/8 dat zal ze leren!

  mensen koop een IOS, Windows 8 of Windows phone 7.5, 7.8/8 als die uit zijn, dit is veel makkelijker dan die rotzooi die google leverd!

  google ik heb jullie laten vallen door gebruik te maken van bing omdat die sneller en beter werkt dan jullie resultaten, en apple, micorosft, google leveren toch alles zelf mee zoals safari bij apple en IE bij microsoft met home-page bing en bij google’s chrome de home-page van google!

  … en winkeliers maken google’s android op smartphone’s en tablet’s al populair!

  kom ik bij vodafone en komt er iemand en vraagt de verkoper: ”wat wilt u kopen, misschien een samsung galaxy s2 of 3?”
  ik: ”een windows phone”
  verkoper: ”en waarom een windows phone meneer?”
  ik: ”omdat alles erop zit met word etc.”
  verkoper:”ok volgt u mij a.u.b”

  hierbij wordt duidelijk reclame voor die achterlijke troep gemaakt! ik weet niet of het personeel hiervoor betaald kreeg maar op sommige site’s staat letterlijk dat als ze er een max. verkopen ze er door google een extraatje bij krijgen!

  ps. ik ben on -partijdig en sta niet achter Microsoft (voor het commentaar dat ik misschien zal krijgen).

 20. Erik
  19 augustus, 2012 om 18:56

  Onpartijdig maar wel zeer anti-Google. Leuk is dat.

  Overigens heb je op vrijwel alle punten gewoon niet gelijk. Als er Android telefoons op de markt komen is het helemaal niet zo dat die telefoons crashen, dat is gewoon pure onzin.

  Als Mediamarkt stunt met prijzen op Apple producten dan zit daar ook gewoon een stukje marketing achter. Natuurlijk geeft Samsung (niet Google) een bonus bij goede verkoopcijfers, dat doen allerlei bedrijven! En ook Apple dus.

  Ook is Bing totaal NIET sneller dan Google en geeft het vrij vaak compleet onzinnige resultaten. Wat zijn snelle resultaten waard die nergens op slaan? Om nog maar te zwijgen over de veel betere stabiliteit van Chrome als browser.

  Verder moeten Windows 8 telefoons zichzelf nog bewijzen en zie ik persoonlijk helemaal niet snel gebeuren dat Nokia een grote inhaalslag maakt op o.a. Google met Android. Niet vanwege Windows in ieder geval.

  • tmp
   19 augustus, 2012 om 19:20

   kom op geef toch nou is een keer toe dat google in vele male te veel produceerd en bing absoluut geen ONZIN RESULTATEN geeft. dat is pas onzin. bing is vergeleken met google op kleine latops/tablet’s over wifi sneller (dit zie ik op mijn Asus Eee pc t101mt).

   en windows phone 7.5 (mango en tango) heeft zich nu al bewezen het heeft GEEN update nodig om zicht tegenover android te bewijzen, want Microsoft zet er flink op in en zal er zeker geen rommel mee maken met hun update’s net als apple.

   ik heb niks tegen Google maar vind dat een rechtzaak over internet explorer erg overdreven is en ze moesten zich daarom ook schamen!
   u hebt tegen mij gezegd dat ik op ALLE punten ONGELIJK had, maar ik zou hier ook nog graag antwoord op willen krijgen over een rechtspraak over de geintergreede IE in Windows.

 21. tmp
  20 augustus, 2012 om 9:33

  ps. windows phone doet het nu al beter en ik ben zeer anti -google ik denk dat u achter google blijkt te staan, nu is het pas gezellig aan het worden (ik gaf alleen mijn mening).

 22. Erik
  20 augustus, 2012 om 14:01

  Je maakt jezelf met gemak belachelijk. Windows 7.5 zou geen update nodig hebben? Natuurlijk wel. De hele interface is nog traag en nog lang niet zo snel als het zou kunnen zijn. Verder zaten er tot voor kort toch echt nog een hoop bugs in. Nu weet ik niet hoe het op dit moment van schrijven is gesteld met Windows 8, maar uit de test versies bleek dat het nog een hoop moet verbeteren en optimaliseren om mee te kunnen met iOS en Android.

  Dat je anti-Google bent is leuk voor je, maar volgens mij is het gebaseerd op volledig gebakken lucht. Bing is bij mij namelijk echt niet sneller en IE is al helemaal een gatenkaas voor wat betreft de veiligheid en snel is het al jaren niet meer.

  Ik geef Windows 8 nog best een kans op smartphones, maar erg veel verwacht ik er niet van. Ze zijn namelijk de laatsten die de focus verleggen naar een moderne touch screen interface en veel van de besturingselementen zijn op z’n zachtst gezegd al achterhaald.

  Neemt niet weg dat bijzonder veel ook neer komt op pure smaak van de gebruiker. Sommige houden van iOS, anderen Android en een enkeling Windows Mobile.

  Ik vermoed echter vooral dat je werkelijk waar geen flauw idee hebt waar je het over hebt.

 23. tmp
  20 augustus, 2012 om 18:47

  erik,

  je maakt me belachelijk, zeker omdat jij een google aanhanger bent ;) en ik een Microsoft aanhanger ben (nu wordt het pas gezellig)

  en er is trouwens een verschil tussen windows en windows phone..

  ik zei: ”windows phone 7.5 (mango en tango) hoeven geen update te hebben, omdat het zich nu al bewezen heeft tegenover android”

  jij zei: ”Windows 7.5 zou geen update nodig hebben? Natuurlijk wel. De hele interface is nog traag en nog lang niet zo snel als het zou kunnen zijn. Verder zaten er tot voor kort toch echt nog een hoop bugs in. ”

  ten eerste ik gebruik een windows phone 7.5 tango (op mijn Lumia 610)
  het is allemaal onzin die je verteld aan de mensen hier..

  windows phone 7.0 HAD bug’s en crashes
  windows phone 7.5 GEEN bug’s en crashes (zie ik op me eigen mobiel)
  windows phone 7.8 kan LINKEN MET WINDOWS 8 (in het Metro menu verschijnen zelfs al je Live tiles als je, je smartphone met windows phone 7.8 of 8 aansluit, en bevat ook geen bug’s ook nu niet)

  tevens heb je het over de interface die traag is, dat nergens op slaat.. mijn Lumia 610 en in de winkel doen ze het allemaal fantastich, ook op reviews en op flimpjes van internet (zoek maar op; ”HTC Radar, NOkia 610,710,800,900, Samsung Omnia 7 etc.)

  en nu we het toch even over internet hebben kan ik dit commentaar helemaal al niet uitstaan..

  ik: ”ik heb niks tegen Google maar vind dat een rechtzaak over internet explorer erg overdreven is en ze moesten zich daarom ook schamen!”

  jij: ”volgens mij is het gebaseerd op volledig gebakken lucht. Bing is bij mij namelijk echt niet sneller en IE is al helemaal een gatenkaas voor wat betreft de veiligheid en snel is het al jaren niet meer.”

  ten eerste IE9 en zometeen IE10 zijn GEEN gatenkaas, als of google alles zo fantastich regelt, maar hoe dan ook over die rechtspraak heb ik je niet gehoord dus die informatie klopte gewoon, zoals ik al had verwacht omzeilen de meeste mensen dat.

  *en ik denk dat je bedoeld: ”ik geef windows 8 nog best een kans voor de tablet.”
  inplaats van: ”Ik geef Windows 8 nog best een kans op smartphones”

  en dan dit! jij: ”..veel van de besturingselementen zijn op z’n zachtst gezegd al achterhaald.”

  dat is pas de grootste onzin die ik ooit heb gehoord! de commando’s zijn zeker niet achterhaald en het besturingssysteem is tevens een hele nieuwe Windows die werkt op touch en geen genepte versie is zoals Android IOS heeft na -gemaakt, maar dan aanpasbaar voor bedrijven om de interface te veranderen in het menu!

  ..en ja het ligt aan de gebruikerssmaak ”mee -eens”

  jij: ”Neemt niet weg dat bijzonder veel ook neer komt op pure smaak van de gebruiker. Sommige houden van iOS, anderen Android en een enkeling Windows Mobile.”
  ik (nu): ”dat enkeling moest erbij natuurlijk, maar hoe dan ook lijkt windows phone 7.5 (volgens mij) nu al een goede concurent als het zo blijft groeien; en zal het aandeel er in 2015 zo uitzien (uit onderzoek voor de toekomst markt):

  2012 (de vier GROTE spelers):

  android: 50%
  IOS: 18%
  Blackberry: 13%
  Windows Phone: 8%
  Symbian: 5%
  overig: overige%

  2015 (de 3 GROTE spelers, wie de 5de concurrent wordt weten we nog niet)

  android: 48%
  IOS: 16,5%
  Blackberry: 11%
  Windows Phone: 18%
  overige: overige% (inclusief symbian)

  (als aanvulling) *DEZE* opmerking moest er zeker bij..

  jij: ”Ik vermoed echter vooral dat je werkelijk waar *GEEN FLAUW IDEE WAAR JE HET OVER HEBT*.”
  ik (nu): ”dat vind ik erg opmerkelijk, want ik test nieuwe apparatuur en meld dat aan een bedrijf.”

 24. Erik
  20 augustus, 2012 om 21:26

  Dan ben je vast geen hele goede tester, want je standpunten zijn onbegrijpelijk te noemen.

  Iemand met meer echte kennis van zaken ziet met gemak dat iOS en Android marktleider zullen blijven.

  Ook zijn Symbian en Blackberry qua marktaandeel op sterven na dood. Goed, er zijn nog best wat Blackberry gebruikers natuurlijk, maar dat aantal stijgt volgens de laatste berichten niet meer waardoor RIM in de problemen aan het geraken is.

  Of het nou Windows of Windows Mobile / Phone of wat dan ook is, alles blijkt bij Microsoft net zo goed updates nodig te hebben.

  Verder is het volstrekt zinloos om met jou te blijven discussiëren, want je weet totaal niet waar je over praat en je argumenten raken noch kant noch wal.

 25. tmp
  21 augustus, 2012 om 11:02

  dus mijn argumenten raken noch kant noch wal!?

  ..ik heb gelezen dat je werkt in een stadsraad; ”dacht ik”. dit betekend dat ik onder mijn werk marktonderzoek doe en zeker wel verstand van zaken heb, zoals dit onderwerp; want ik zie dat als je dingen niet goed hebt of ze laten zien dat google ook op bepaalde dingen slechte kanten heeft er veel commotie ontstaat bij jouw teksten.

  nu wil ik graag terugblikken op dit: ”Iemand met meer echte kennis van zaken ziet met gemak dat iOS en Android marktleider zullen blijven.”

  ..volgens mijn statistieken en ook onderzoekbureau -statistieken komen deze wel overeen en heb ik toch gelijk, dus die opmerking klopte wel:

  2012 (de vijf GROTE spelers):

  android: 50% (Android is nog steeds eerste voor de duidelijkheid!)
  IOS: 18% (IOS is nog steeds tweede voor de duidelijkheid!)
  Blackberry: 13%
  Windows Phone: 8%
  Symbian: 5%
  overig: overige%

  2015 (de vier GROTE spelers, wie de 5de concurrent wordt weten we nog niet)

  android: 48% (Android is nog steeds eerste voor de duidelijkheid!)
  IOS: 16,5%
  Blackberry: 11%
  Windows Phone: 18% (WP is tweede ”opmerkelijk maar uit onderzoek blijkt dat IOS vooral zakelijk wordt gebruikt!”)
  overige: overige% (inclusief symbian)

  ..en ik weet dat Blackberry in de ”VS” in de problemen is geraakt, omdat door veel jongere wegens het ”pingen” gebruikt wordt, okal is het pingen niet helemaal meer in en wordt Blackberry in nederland vooral door de zakelijke gebruiker gebruikt.

  en eigenlijk slaat dit nergens op: ”Of het nou Windows of Windows Mobile / Phone of wat dan ook is, alles blijkt bij Microsoft net zo goed updates nodig te hebben.”
  ik zal je even alle versies vertellen:

  Windows Mobile (dit waren de eerste besturingssystemen voor PDA’s van Microsoft voor zakelijk gebruik)
  Windows Phone (dit zijn de besturingssystemen voor Smartphone’s/ PDA’s die NU ”rond 2010 in omloop zijn, maar met Windows Phone 7.5 pas een normaal met kopy en paste functie hebben)
  ..en Windows,
  is weer het besturingssysteem wederzijds voor gewone computers/ tablet’s, maar met Windows RT/8 kan het pas echt de concurrent uithangen tegen Android en IOS, want de markt heeft nog echt behoefde voor meer en is zeker niet beslist met ALLEEN android!

  wat ik probeer te zeggen (tegen jullie allemaal):
  ”wacht met kopen van een anroid en/of een IOS, want windows RT/8 heeft ook nog harstikke veel te bieden, dus ik zou wachten met kopen, maar dat is mijn mening”

 26. Erik
  21 augustus, 2012 om 11:25

  Je hoeft mij echt niet uit te leggen wat het verschil is tussen Windows Mobile, Windows Phone en Windows op de PC hoor. Dat weet ik best. Ook hebben een hoop telefoons zoals de oude Qtec 9100 gewoon Windows MOBILE 5.0 als besturingssysteem. Het is nooit een besturingssysteem alleen voor PDA’s geweest.

  Maar voor alle versies geldt dat ze uitgebreide updates nodig hebben gehad om allerlei fouten eruit te halen. Mijn punt was duidelijk, hierop verschilt Windows echt niet van iOS of Android.

  Overigens ben ik het verder echt totaal niet met je eens, op welk vlak dan ook.

  Jouw zogenaamde marktonderzoek en speculatie omtrent de toekomst is onzin. Microsoft moet nog maar zien dat hun samenwerking met Nokia succesvol gaat worden.

  Ik ben niet anti-Windows, maar ik denk dat jij wel heel erg oogkleppen op hebt wanneer het gaat om wat iOS en Android nu al meer te bieden hebben. De inhaalslag die Windows Phone zal moeten maken is gigantisch en hoewel Windows Phone 8 er goed uit ziet is het nog lang niet bewezen dat het goed zal kunnen concurreren met iOS of Android.

  Ik ben dan wel benieuwd welke telefoon jij zoal in gedachten hebt die het op kan nemen met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy SIII, HTX one X, LG Optimus 4x HD en de inmiddels steeds meer achterhaald geraakte iPhone 4S met het nog altijd zeer degelijke iOS.

 27. tmp
  21 augustus, 2012 om 12:54

  dat je het niet eens bent is jouw probleem ik heb deze informatie van verschillende site’s en onderzoekbureau’s gevonden en samengevoegd met wat ik weet; dus dat ik ongelijk heb is niet (helemaal) waar.

  ten eerste: ”Het is nooit een besturingssysteem alleen voor PDA’s geweest.” het is wel altijd voor PDA’s geweest; ik heb dit verstand wel.

  ..zoek maar op dat microsoft in 2015 net een groter aandeel heeft dan IOS, dus mijn onderzoek wijst uit dat dit klopt:”Jouw zogenaamde marktonderzoek en speculatie omtrent de toekomst is onzin. Microsoft moet nog maar zien dat hun samenwerking met Nokia succesvol gaat worden.”
  en trouwens ik heb het over het OS en Microsoft heeft meerdere partners dan alleen nokia: ”HTC,SAMSUNG,NOKIA en nog aziatische producenten.”

  ..”ik denk dat jij wel heel erg oogkleppen op hebt wanneer het gaat om wat iOS en Android nu al meer te bieden hebben.”
  dat kan wel zo zijn, tevens heb ik al info. over de nieuwe apps etc. maar dit betekend nog niet dat ik uit mijn dak ga als ik zie dat IOS en Android meer apps hebben; en ga er maar vanuit dat de Marketplace (windows phone/later -ook voor windows 8) sneller groeid dan Android. volgens consumenten/onderzoek bureau’s heeft de Marketplace in 2015 meer of ongeveer even veel app’s als IOS en Android.

  ..en de mobiel die met de samsung galaxy S3, HTC one X, LG optimus 4x HD, KAN concurren is de Nokia Lumia 900, maar weet dat windows phone 7.5 nog nieuw is en zeker nog kan groeien; dus windows phone 7.8/8 moet de concurrentie aangaan, omdat hij pas in oktober uitkomt.
  en wat IOS betreft; het is meer voor de zakelijke gebruiker en zal dus wat minder aandeel hebben dan Windows phone.

  als we kijken naar de winkels die smartphones verkopen en zien wat ze te bieden hebben is er wel een groot aanbod windows phone’s. kijk maar bij HI; sinds windows phone 7.5 is gekomen is 1/4 windows phone en 3/5 android en 1/5 overig zoals symbian en iphone (alleen apple verkoopt een iphone; dus vandaar overig).

  ik zou toch maar even zoeken naar reviews over windows phone 7.5 geen 7.0 want die had bug’s en kon niet kopieren en had geen multitasking ondersteuning
  en het betere van windows is dat Microsoft alles laat samenwerken:
  Xbox, Windows Phone, Windows RT/8, en je kan uit de Marketplace app’s van je Windows Phone naar je Windows RT/8 tablet linken.

  wat ik wilde zeggen net als in me vorgie reactie was: ”wacht met kopen van een anroid en/of een IOS, want windows RT/8 heeft ook nog harstikke veel te bieden, dus ik zou wachten met kopen, maar dat is mijn mening”

 28. Erik
  21 augustus, 2012 om 13:28

  Hahahahaha. Je bent niet goed wijs man, met je onzin marktonderzoeken over marktaandelen in 2015. We leven in 2012. Nu dus. Op dit moment is Android met afstand marktleider en eerlijk gezegd ook het beste OS op dit moment beschikbaar voor tablet of smartphone. Ja, tenzij je zo’n onvolwaardelijke Apple fan bent en geen enkel ander OS het licht in de ogen gunt. Voor iOS valt in ieder geval meer te zeggen dan voor Windows Phone.

  Jouw probleem is dat je nogal fan blijkt van Windows. Dat is prima, maar je argumenten slaan voor als nog echt nergens op.

  Nogmaals, met jouw discussiëren is echt 100% zinloos. Je hebt totaal niet gelijk.

 29. tmp
  21 augustus, 2012 om 13:55

  goed,
  maar ik heb al meer dingen over jouw gelezen en jij staat maar vast te houden dat Android alles kan en zo fantastich is, ik doe onderzoek en wordt uitgelachen terwijl jij nog geeneens hebt gekeken naar mijn antwoorden, tevens lijk je nog op iemand die andere mensen voor schud probeerd te zetten; als sam de berichten zou lezen zouden wij eindelijk zien wie gelijk heeft (in dit geval ik), want IOS zal dalen, omdat het vooral zakelijk en Windows Phone zal samen met Windows RT/8 markt -aandeel winnen en een beetje snoepen op Android, wij spreken elkaar wel weer in de toekomst want ik werk nu thuis (thuiswerken).

  nu wil ik het ook nog even hebben over dit:
  ”Hahahahaha. Je bent niet goed wijs man, met je onzin marktonderzoeken over marktaandelen in 2015. We leven in 2012. Nu dus.”
  ik heb gelezen dat jij het over sam hebt die onbeleefd was, maar dit slaat echt nergens op! ik doe uitgebreid onderzoek voor bedrijven en test dit en jij maakt mij belachelijk voor onzin verhalen!

  ik hoop dat ik dit toppic in december weer ga lezen, want dan zijn alle nieuwe gadget’s uit zoals windows RT/8 en lopen dan al in omloop (ook bij andere bedrijven)

  en nogmaals ik zou maar is eerder reviews lezen over windows phone vs android.
  ..en reviews over windows RT/8

  ik hoop dat je dit gaat doen voordat je weer gaat reageren op mijn zogenaamde onzin (dat vind jij, maar een hoop mensen niet).

  deze bronnen zijn van gartner en andere parners zoals smartphone vergelijk site’s mijn onderzoek en iphone club en zelfapp ontwikkelen etc. ze zeggen allemaal hetzelfde; dus zou maar even dimmen.

  ps. android gaat het nooit redden op deze manier met crashes bij update’s, het is goedkoop, maar windows RT/8 ook; dus ik vermoed dat de tablet business er zo uit ziet en dit denken andere ook, dus niet alleen ik!

  2015:

  – (gaat achteruit)
  +/- (zelfde niveau)
  + (vooruit ook in de toekomst)

  Windows: 20% +
  Android: 48% –
  IOS: 18% +/-

  ..(ik zou maar stoppen mij voor gek te verklaren terwijl ik gewoon mijn werk doe)

  als je wilt weten van alle site’s vraag het maar waarvan deze informatie vandaan komt (want dit zuig ik niet uit mijn duim).

 30. Erik
  21 augustus, 2012 om 14:12

  Ga iemand anders lopen vervelen joh. Je schrijft als een twaalfjarige die zichzelf maar al te graag wil bewijzen, maar aan alle kanten door de mand valt.

  Je verspilt mijn tijd met je gezwets.

 31. tmp
  21 augustus, 2012 om 14:16

  goed mij best maar op een ander toppic heb ik toevallig een hoop mensen achter mij staan, dit is niet wat een volwassen persoon zou zeggen; zo te zien heb je mijn advies niet opgevolgd

 32. Sam Rijver
  21 augustus, 2012 om 14:29

  Houden jullie het een beetje gezellig heren?

  @TMP: Ik heb geen idee wie er gelijk heeft want ik heb niet alles gelezen. Zo snel lijkt het erop dat jij alle vertrouwen hebt in succes van Windows 8/RT. Windows 8/RT is nog niet op de markt en heeft gewoon een paar jaar achterstand in de markt die ze gaan betreden. De mate van succes is niet zomaar vast te stellen en er is hoe dan ook tijd nodig voordat het tablet systeem competitief is met Android en iOS. Niet in de laatste plaats door apps/accessoires die niet in 2 dagen gemaakt kunnen/zullen worden. Het onderzoek dat je regelmatig aanhaalt heb ik ook wel eens voorbij zien komen en verwerp ik als pure speculatie. In een markt waar de zaken nog zo snel veranderen is dergelijke lange termijn voorspelling onmogelijk. Zoals gezegd hebben we echt een paar kwartalen beschikbaarheid nodig voordat je daar wat over kan zeggen.

  Weet dat je advies van wachten dus alleen maar een goed advies is als je bedoeld dat mensen nog een jaar moeten wachten.

  @Erik: Hehe heb je mooi een sneer binnen kunnen tikken :)
  Wij zullen het niet gauw eens worden dus wil jou niet teveel vervelen met je opmerkingen onderuit te halen. Voor mij is het nog steeds zo dat 90% van de consument aan iOS de verstandige keuze is. En die 10% gebruikers waar Android verstandig voor is hebben veel werk voor de boeg met lezen van reviews en dergelijke. Daar komt dan hopelijk uit dat er maar 3 tablets zijn die op dit moment zonder teveel slagen om de arm verstandig zijn: Acer Iconia a510, Toshiba AT300 en Nexus 7.

  • tmp
   21 augustus, 2012 om 14:34

   sam, ik wilde het eerder hebben over de opmerkingen van erik, want die vond ik nergens opslaan terwijl ik zei dat hij moest kijken naar reviews over smartphone’s of windows RT/8

   ik heb wel iets tegen google maar ik krijg steeds meer het vermoeden dat erik er achter staat

   1. hij vond bing slechte resultaten geven (ik gebruik bing en dit is abssoluut niet waar)
   2. IE is gatenkaas volgen erik (slaat nergens op)
   3. hij geeft commentaar zonder enigzins iets over windows phone te weten denk ik

   • tmp
    21 augustus, 2012 om 14:39

    oh en over het advies heb je helemaal gelijk dat mensen maar ene jaartje moeten wachten met een tablet, dat bedoelde ik ook

   • Sam Rijver
    21 augustus, 2012 om 15:03

    Tmp, het is niet de bedoeling het zo op de man te spelen. Hou het gezellig en zolang er discussie is met Erik hou die dan samen met Erik, anderen daarbij betrekken is niet nodig of netjes. Persoonlijk vind ik Bing ook niet goed genoeg en verreweg de meeste (en gebruikte) IE versies zijn verschrikkelijk slecht. Ik heb al in jaren niemand meer IE willen aanraden. Misschien dat daar in toekomst nog wat aan veranderd maar Chrome is koning van de browsers op dit moment wat mij betreft.

  • Erik
   21 augustus, 2012 om 17:16

   Persoonlijk zie ik niet veel mis met de tablets die jij daar noemt. Het zijn met gemak de betere tablets op de markt.

   De Iconia a510 heeft desondanks niet echt een geweldig touch screen. Het is ongevoeliger dan de meeste andere tablets in dezelfde prijsklasse. Wel komt het met een hele rits aan inputs wat natuurlijk positief is, maar daar staat dan weer tegenover dat de tablet veel dikker is dan de directe concurrentie.

   De Toshiba AT300 komt ook met veel specs die zeker mooi kloppen bij het prijskaartje en heeft een nog wat betere quad core processor zelfs. Maar persoonlijk vind ik de brede bevel rand behoorlijk lelijk en het scherm ook wat minder scherp over komen.

   De Nexus 7 is wat mij betreft te klein in vergelijking tot de twee anderen die je noemt en verder nog niet beschikbaar in Nederland. Het is dan ook een tablet waar ik nog geen ervaring mee heb. Wel vind ik hem persoonlijk al mooier dan de Toshiba AT300 en verwacht ik veel van het touch screen van de Nexus 7″.

   Mijn favoriet van het moment is absoluut de net uitgebrachte Samsung Galaxy Note 10.1. Het mist weliswaar de directe inputs die een Acer Iconia a510 wél biedt, maar komt wel met een veel beter scherm en een Wacom Digitizer en S-Pen. Verder eindelijk ook een quad core processor in een Samsung tablet dus en maar liefst 2Gb aan werkgeheugen.

   Met een beetje geduld zal ook ‘Project Butter’ op deze tablet zijn invloed hebben middels een Android 4.1 Jelly Bean update. Maar zelfs op ICS draait de tablet bijzonder fijn.

   Ik weet wel dat je nu misschien denkt ‘alweer Samsung’, maar zoals je zelf al aangeeft zijn er nog zat alternatieven die minstens zo goed het geld waard zijn. Acer Iconia a510, Toshiba AT300 en Nexus 7 dus.

   • Sam Rijver
    21 augustus, 2012 om 19:07

    Ik heb nog geen note in handen gehad en daar heb ik dus weinig over te zeggen. Van wat ik gezien heb valt me het multiwindowtasken wel erg tegen, had daar lang op gehoopt. Om nu over een Project Butter te spreken mbt een Samsung tablet vind ik heel dapper. Samsung is horrible met updates. Voordeel is wel dat ze onder de meer stabielere aanbieders vallen dus de versies die ze shippen zijn minder horrible dan bijvoorbeeld die van Asus. Je opmerkingen over de andere tablets kan ik wel volgen, al had ik geen problemen met het touchscreen van de a510. Zoals je weet ben ik nogal kritisch als ik met die dingen speel maar ik heb het niet gemerkt zelf.

    Ik ben nog steeds erg benieuwd naar de Note en hoop snel mee te kunnen spelen.

 33. tmp
  21 augustus, 2012 om 15:32

  valt er dan ook niet normaal te praten :(

  het commentaar wordt geleverd terwijl er niet wordt vergelijkt, dan zeg ik: ”ik ben er klaar mee”

  • Erik
   21 augustus, 2012 om 17:20

   Als je iets écht wilt beoordelen, dan lever je automatisch commentaar op een vergelijking. Wat bij jouw vaak ontbreekt zijn steekhoudende argumenten.

   Je kunt je ook op het standpunt stellen dat iedereen gelijk heeft en dat nooit iedereen er hetzelfde over zal denken. Ik snap dan ook niet zo goed waar je onvrede vandaan komt, anders dan dat je jezelf toch wel een beetje belachelijk maakte. Neemt niet weg dat ik ook benieuwd ben naar Windows Phone en eventuele Windows tablets in de nabije toekomst.

   • tmp
    21 augustus, 2012 om 18:52

    het probleem was dat je de Microsoft producten afkraakte in de discussie (tevens deed ik dat ook wel bij google geef ik toe), en dat was ongeveer het moeilijkste om mee om te gaan

    ik denk dat wij het over één ding eens zijn: ”we kunnen het best nog een half jaar wachten voordat we een nieuwe tablet kopen”
    (ik kijk dan ook naar windows 8 omdat deze .exe bestanden kan lezen en beschikt over een developer prog.)

    want je kan nu ook de release preview of de RTM bekijken, om te beslissen welk OS kan concurreren op de tablet markt.

    tevens zal ik wel herhalen dat het marktaandeel van IOS en Blackberry (persoonlijk moet ik niks van Blackberry met het toetsenbord en touchscreen achtige switcher in het midden) in de toekomst zal zakken, omdat ze alle twee:
    1. te duur..
    2. zakelijk..
    zijn, dit houd in dat er meer consumenten zijn en dus meer behoefde hebben aan een Windows Phone of Android.

    ik zal ook maar gelijk vertellen waarop Windows Phone zich mee onderscheid:
    1. de live -tiles, terwijl android gewoon een nagemaakte versie van de pictogrammen van IOS heeft nagemaakt
    2. het heeft toegang tot alle Microsoft -service
    3. het is een compleeft nieuw OS en is erg high -end

    het gebruik van windows RT/8 is weer een ander verhaal het voldoet hier aan absoluut gebruikersgemak
    1. je hebt overzicht over je live -tiles
    2. je sluit je WP aan en je ziet je contacten hub etc. te voorschijn komen etc.

    ik test Windows Release Preview nu op mij Asus Eee pc t101mt als dual boot en heb een speciaal prog. gedownload om de resolutie te veranderen en apps te runnen.
    ik gebruik een Nokia Lumia 610 (omdat de 710 en hoger allemaal beschikte over een abbonement en hou daar persoonlijk niet van)en ben er erg tevreden mee.

    wat ik bedoel te zeggen is dat het helemaal aan de consument ligt, maar mensen kennen de Naam Windows maar niet de naam Windows Phone; dus op dat laatste moet Microsoft wat reclame maken, want Windows Phone zie je alleen in de winkel en niet op de reclame (alleen van Nokia 1x in de maand).

    ik hoop dan ook dat mensen die bij Microsoft (bijv. mensen die werken met internet) hier op kijken.

    ik wil nog eenkeer aan (alle) mensen iets zeggen over Windows 8, windows phone, android, IOS:

    ..de Smartphone’s/tablet’s

    1. als je een windows phone kiest beschik je over word en heb je geen probleem met andere microsoft -service’s, zoals windows 8 om app’s uit te wisselen.
    2. als je een android koopt weet ik niet hoe dat voelt als gebruiker, maar de verschillen zijn groot; want elk bedrijf past alles aan naar eigen smaak (zie het verschil tussen Samsung galaxy S3 en HTC one X maar)
    3. IOS is van apple en zal meer zakelijk zijn net als blackberry, maar is ook duurder.

    mijn mening is: ”de windows phone 7.5 zal de conccurent (moeten) worden van IOS, Blackberry en Anroid, het is maar de vraag óf het kan concuren, omdat Microsoft strikt is met de voorwaarde:
    1. home knop (windows logo)
    2. terug knop
    3. zoek knop (met bing)
    4. geen app’s meeleveren alleen als dit in overleg is geweest
    (hierbij gaat het om algemeen)
    5. volume
    6. lock
    7. camera
    8. usb etc.

    dit betekend dat we pas in 2015 kunnen zien of het marktaandeel is zoals we verwachten.

   • Erik
    21 augustus, 2012 om 19:33

    @Tmp: Het verschil tussen een HTC One X en een Samsung Galaxy SIII is eigenlijk helemaal niet zo groot.

    Waarop doel je precies bij het aanpassen van het toestel door een fabrikant voor wat betreft Android?

    In feite doen veel fabrikanten juist hun best zoveel mogelijk te bieden wat hun directe concurrenten ook aanbieden.

    Denk aan de Quick Memo functie op de LG Optimus 4x HD ten opzichte van de Samsung Galaxy Note en hun S Pen functies.

    Ik kraak bovendien niets af, ik stel slechts dat Windows Phone op dit moment bijzonder weinig marktaandeel weet op te eisen en dat dat ook verklaarbaar is door het operating systeem wat gewoon nog achterloopt op de rest.

    Daar gaat vast verandering in komen, maar vooralsnog lopen ze achter de rest aan.

 34. Sam
  21 augustus, 2012 om 15:38

  Natuurlijk valt er normaal te praten. Het is echter geen schande als het resultaat is dat jullie het niet met elkaar eens worden. Ik ben het ook met veel mensen oneens en andersom hetzelfde.

  • tmp
   21 augustus, 2012 om 15:48

   oké, maar ik denk dat de disscusie met erik erg uit de hand kan lopen, omdat wij alle twee verschillende aanhangers zijn en ik steeds wijs op onderzoek

 35. tmp
  21 augustus, 2012 om 19:38

  @erik

  ik bedoel de interface van de HTC one X en Samsung is aanpasbaar gemaakt door google voor bedrijven

  en windows phone loopt ZEKER NIET achter qua besturingssysteem op Android en IOS (ook nu niet).

  • Erik
   21 augustus, 2012 om 21:28

   Dat zou je zo kunnen uitleggen, maar het komt er in de praktijk op neer dat er maar bijzonder weinig wordt toegevoegd aan de standaard Android interface. Dat is ook niet nodig, want de standaard Android ervaring is al buitengewoon goed. Alles wat fabrikanten nog zélf toevoegen moet ten eerste onderhouden worden middels updates en ten tweede zal de telefoon iets meer belasten ten koste van prestaties.

   Je zult dus geen enkel bedrijf tegen komen wat de hele Android interface overboord zal gooien, ook al kan dat in theorie.

   Ik blijf dan ook stellig bij mijn woorden, de echte verschillen tussen TouchWiz en de Sense UI 4.0 interface van HTC op de One X zijn echt super minimaal te noemen.

   Ze doen allebei hetzelfde, alleen noemen ze het telkens nét even anders.

   Denk aan de ‘leap’ feature van Sense UI 4.0. Bij Samsung kun je ook een ‘pinch’ beweging maken op het scherm om uit te zoomen en snel te wisselen tussen alle homescreens.

   Dit is slechts een voorbeeldje, maar dit geldt voor vrijwel alle aanpassingen. Denk dus niet dat TouchWiz of Sense UI de Android ervaring zal verpesten, want dat is niet zo.

   Het is eerder zo dat dergelijke aanpassingen de interfaces en dus de Android ervaring alleen maar beter maken. De meeste dingen waar je weer minder aan zult hebben zijn de eigen apps van de fabrikanten, maar niemand dwingt je deze te gaan gebruiken.

   • tmp
    22 augustus, 2012 om 10:19

    niet helemaal mee eens,

    qua menu interface is er wel degelijk verschil tussen de Samsung galaxy serie en de Htc one serie, terwijl bij Windows Phone eigenlijk alle tegels hetzelfde zijn en het menu (dat komt, omdat google niet zo streng op android software is en Microsoft wel op windows phone).

    hoe dan ook zijn apps van bedrijven ook niet nodig, maar het maakt het meer eigen.

 36. Erik
  22 augustus, 2012 om 11:35

  Nee, daar zit je echt fout, want het doet in de praktijk gewoon nagenoeg hetzelfde!! Je opvatting dat dit nadelig zou zijn op wat voor een manier dan ook, is echt volledig onterecht. Heb je beide telefoons ooit wel eens naast elkaar bestuurd? Ik denk het niet!

  Het wordt wel vaker geroepen over Android en de bloatware van telefoon fabrikanten, meestal door Apple fanboys, maar de realiteit is dat de verschillen minimaal zijn en dat de Android ervaring gewoon hetzelfde en volledig beschikbaar zal zijn. Telefoon fabrikanten zijn niet gek. Te veel van hun eigen rotzooi maakt de boel alleen maar onnodig trager.

  Microsoft en haar tegels lopen bovendien echt nog gigantisch achter op de widgets en homescreens die Android al kan bieden. Jij ziet die standaard in tegels kennelijk als voordeel, ik zie dat als een groot nadeel.

 37. tmp
  22 augustus, 2012 om 19:11

  goede mening, maar ik test producten zoals je al wist, en heb deze getest (samsung en HTC), het verschil is dat Anrdod wel de interface (hier bij leg ik het vooral op de app’s die je als eerst ziet staan) een beetje na gemaakt heeft vind ik persoonlijk van IOS, en wat betrefd HTC en Samsung: (ik heb het vooral over het menu) de Sony experia en Samsung, HTC hebben allemaal aanpassingen gedaan om een bepaalde serie te maken.

  over de tegels weet ik niet precies wat je bedoeld

  • Erik
   22 augustus, 2012 om 19:24

   Je test producten, maar kunt niet in goed Nederlands onderbouwen waarom je iets precies vind. Nu begin je vaag over een ‘bepaalde serie’, maar volgens mij heb je geen enkele ervaring met de telefoons in kwestie. Want dan had je al lang geweten dat de toegevoegde shell van o.a. HTC en Samsung vrij weinig voorstellen en toch weinig toevoegen aan wat Android standaard al biedt.

   Voor wat betreft apps die op elkaar lijken kan ik kort zijn, als mensen een agenda app willen dan zal ie er komen. Willen mensen een rekenmachine app, dan zal die er ook zijn. Hetzelfde voor alarmklokken, memo apps etc. etc. Waarom is dat een probleem?

   Op dat punt is het zelfs volledig achterhaald om te roepen dat een app idee gejat zou zijn.

   Want bijvoorbeeld Apple zelf heeft op de Mac ook altijd programma’s aangeboden die op Windows ook altijd al beschikbaar waren in een vergelijkbaar programma. Denk aan Pages versus MS Word.

   Is dan Apple niet net zo goed degene die zoiets ‘jat’?

   De eindgebruiker is vervolgens de winnaar, dus ik zie het probleem niet. Dan moet een fabrikant of OS maker maar zorgen dat er nóg betere apps kunnen draaien op hun telefoon of OS.

   Dat je niet weet waar ik doel met die tegels verbaasd mij niets. Die tegels zijn er maar in 3 maten. Widgets op Android kunnen elk denkbaar formaat hebben, één tegel, één homescreen en zowat elke afmeting daar tussen in. Het is véél meer aan te passen.

   Zo kan het dat je de helft van je scherm reserveerd voor een mooi duidelijke digitale klok en op de onderste helft bijvoorbeeld je Facebook widget hebt draaien waarop je meteen kunt zien wat er zoal geupdate is en door wie.

   Zoiets is op een Windows Phone of zelfs iPhone nog steeds vrij ondenkbaar. Ja, er zijn apps die widgets emuleren, maar dat haalt het niet bij de Android widgets.

   • tmp
    22 augustus, 2012 om 19:40

    in de interface is in het begin voor de gebruiker tussen de HTC en Samsung wel degelijk een groot verschil (ik praat nu over de gebruiker die niet zo vaak kijkt naar de versie, maar alleen naar de prijs en degelijkheid van een product), het is so dat als je naar alle app’s gaat kijken dat ze allebei op elkaar lijken, maar alleen het menu anders is.

    ontschat windows phone 7.8 en 8 niet! ik heb deze al getest en hierbij kan je beter en sneller app’s in het menu veranderen naar groot klein en gemiddeld (op youtube zijn al video’s voor de zekerheid als je mij niet geloofd).

    trouwens, android is open source en je hebt het nu over de tablet versie van android, want op een normale android is de mogelijkheide wel een klein beetje beperkter geworden vergeleken met de tablet versie; zoals met elk OS
    en dat dat onmogelijk lijkt voor de windows phone en IOS klopt niet helemaal, we hebben nog de toekomst..

    en wat betrefd Apple, dat klopt, omdat Apple ook het menu zo maakt, maar er zijn nu 3 OS’en en opmerkelijk is dat Linux ook weer Apple na -maakt en windows apart blijft (ik verwacht veel van windows 8, daar blijf ik op staan)

 38. Erik
  22 augustus, 2012 om 22:36

  Kennelijk begrijp je niet wat open source in deze context uberhaupt inhoud. Het is bovendien een groot voordeel van Android, iets wat zelfs de Apple fan maar al te graag negeert.

  “trouwens, android is open source en je hebt het nu over de tablet versie van android, want op een normale android is de mogelijkheide wel een klein beetje beperkter geworden vergeleken met de tablet versie; zoals met elk OS”

  Het spijt me zeer, maar dat is echt de grootst mogelijke onzin die je daar schrijft.

  Android op een tablet is in principe echt gewoon 100% hetzelfde als op een telefoon. De mogelijkheden zijn helemaal niet beperkter op een telefoon en het is maar net hoe een fabrikant denkt over een kale Android ervaring of ze wel of niet nog eigen onderdelen toe willen voegen. Dit veranderd echter helemaal niets aan Android zelf.

  Je overdrijft wat mij betreft gigantisch met je Windows Phone 8 manie. En je verspilt wederom mijn tijd gigantisch door met allerlei non-argumenten te komen. Ik ga dan ook echt niet meer antwoorden op jouw bij elkaar gefantaseerde onzin over wat je wel niet getest zou hebben.

  • tmp
   23 augustus, 2012 om 11:35

   goed,

   ik spreek je wel in de toekomsnog t als je zult zien dat windows 8 een groot gedeelte van Android afsnoept (omdat windows 8 speciaal voor touch is en ook .exe ondersteund heeft een mens ook niet meer nodig dan windows 8) en windows phone 7.8/8 IOS heeft ingehaald.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.