Vijf fouten die bedrijven maken bij de aanschaf van tablets

04 april 2012 6 Minuten 0 Reacties
Zakelijke-tablet

Tablets zijn niet alleen interessant voor consumenten, maar ook voor bedrijven. Toch is het proces van het kopen van tablets voor werknemers een stuk lastiger en uitgebreider dan een tablet voor jezelf kopen. Je hebt bijvoorbeeld met wensen en eisen van veel mensen te maken. The Wall Street Journal heeft de vijf belangrijkste fouten die bedrijven maken wanneer ze op zoek gaan naar tablets voor werknemers onder elkaar gezet.

1. Tablets zonder plan kopen en uitdelen

Veel bedrijven hebben niet echt een plan wanneer het op de uitrol van tablets aankomt. Grote bedrijven kopen dan ook een groot aantal van dezelfde tablets in en delen deze klakkeloos uit aan alle werknemers. Dit kan leiden tot frustraties aangezien de wensen en eisen van verschillende groepen werknemers anders kunnen zijn. Zo heeft bij een vliegtuigmaatschappij de piloot liever een geavanceerde high-end tablet, terwijl de stewardess liever een klein en handzaam apparaat heeft. De monteurs hebben weer liever een robuuste tablet die tegen een stootje kan. Het is dus aan te raden een goed plan te hebben voordat je als bedrijf begint met de uitrol en te kijken voor wie de tablets exact bedoeld zijn. Vervolgens is het verstandig de tablet(s) in kleine groepen te testen en te vragen om feedback.

2. Niet begrijpen waar tablets wel of niet voor dienen

Veel bedrijven weten niet exact waarvoor tablets wel of niet kunnen dienen. Een tablet is (nog) geen exacte vervanging van een laptop en kan dus ook niet als een soort van laptop gezien worden. Zo kun je op een tablet niet alle software kwijt die je op je laptop kwijt kunt, al helemaal niet wanneer je kiest voor een Android of iOS tablet. Daarbij moet je bij deze twee besturingssysteem compleet op zoek naar nieuwe software of de software voor het platform opnieuw laten ontwikkelen.

Ook kan het voorkomen dat documenten die vanaf een desktop naar de tablet verstuurd worden niet helemaal correct weergegeven worden. Dit ligt weer aan het programma waarmee je het document op de tablet opent. Een oplossing hiervoor is om vanaf je tablet op een desktop in te loggen (scherm op afstand) maar dan is het weer lastig aangezien je zonder muis en op een klein display werkt.

3. Waar zijn mijn applicaties?

Bedrijven gaan er vaak te gemakkelijk vanuit dat er wel applicaties voor alle behoeften te vinden zijn. Helaas komen veel bedrijven dan ook (te laat) bedrogen uit. Zoals hierboven al aangegeven kan veel desktop software niet op een Android of iOS tablet geïnstalleerd worden en zul je dus op zoek moeten naar alternatieven of zelf applicaties moeten ontwikkelen. In de laatste oplossing gaat veel tijd en geld zitten – ook omdat je de software moet blijven updaten – terwijl de eerste oplossing frustrerend kan zijn en veel tijd in beslag neemt.

Wanneer je op zoek gaat naar applicaties voor Android of iOS die aan je behoeften voldoen dan zul je veel verschillende apps moeten uitproberen. Dit zal dus gedaan moeten worden voordat de keuze voor een bepaalde tablet gemaakt wordt, en al helemaal voordat de tablet aan werknemers meegegeven wordt. Ook dit is weer onderdeel van punt één, het plan; zorg dat je weet wat je werknemers nodig hebben, nu en in de toekomst, en pas hier het tablet-aanbod op aan.

4. Tablets zijn niet goedkoper dan laptops

Het klinkt misschien vreemd, maar tablets zijn over het algemeen niet goedkoper dan laptops. Ja, misschien is de eerste uitgave voor een tablet, de aanschafprijs, lager dan die voor een laptop, maar er komt vervolgens meer bij kijken. Zo krijg je dus de kosten voorgeschoteld voor het zelf ontwikkelen of aanpassen van software voor het besturingssysteem waar de gekozen tablet op draait. Daarnaast kosten veel goede en professionele applicaties in de verschillende App Stores ook gewoon geld.

Een belangrijker punt wat betreft de kosten is dat een tablet minder lang meegaat dan een laptop. Zo worden bij softwaregigant SAP de 14.000 uitgedeelde tablets elke 18 maanden tot 2 jaar vervangen om van de nieuwste software en hardware verbeteringen te kunnen genieten. Alsof dat nog niet genoeg is moet je als bedrijf wellicht ook gaan denken over de mobiliteit van je werknemers. Gaat de tablet mee onderweg of wanneer de werknemer buiten het bereik van een Wifi netwerk is? Dan zul je dus mobiel internet abonnementen moeten afsluiten voor elke tablet die samen met de werknemer de deur uitgaat. Kortom, genoeg extra kosten om als bedrijf rekening mee te houden.

5. Ondersteuning en veiligheid

Een belangrijk punt voor veel bedrijven is de beveiliging van data die op tablets gezet wordt. Werknemers hebben veel data nodig om te kunnen werken op een tablet maar is deze wel goed beschermd? Daarbij; mogen werknemers de tablet mee naar huis nemen voor persoonlijk gebruik en mogen werknemers dan ook zelf applicaties installeren?

Al deze vragen moeten beantwoord worden in een plan van aanpak voor de IT afdeling. Deze zal zich moeten inzetten voor een veilige tablet-omgeving, zonder de mobiliteit van een tablet weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het op afstand kunnen wissen van een tablet wanneer deze gestolen wordt of het altijd kunnen tracken van een tablet middels GPS. Ook moet er een richtlijn (handleiding) komen voor tabletgebruik waar werknemers zich aan moeten houden.

Er zijn tablets die met speciale beveiligingssoftware komen en informatie encrypted op kunnen slaan, wat bedrijven weer wat verder kan helpen. Daarnaast is er software te koop voor extra beveiliging en zijn er zelfs al bedrijven die zich compleet focussen op de beveiliging van tablets. Kortom, een belangrijk punt om over na te denken voordat je een tablet aanschaft.

Zoals eerder al aangegeven is ook de ondersteuning van groot belang. Software is tegenwoordig binnen een paar maanden oud en hetzelfde geldt voor besturingssystemen van tablets. Deze moeten bijgewerkt worden en iemand zal hier het overzicht van moeten hebben. Daarbij kunnen er natuurlijk technische of software problemen opduiken die opgelost moeten worden, het liefst centraal. Ook hier moet dus een plan van aanpak voor klaarliggen voordat iedereen een tablet krijgt en het overzicht kwijt is.

Plan van aanpak

Er komt dus heel wat bij kijken wanneer je werknemers binnen een bedrijf wil gaan uitrusten met tablets. Het is vooral van belang van te voren een compleet en duidelijk plan op tafel te hebben liggen waarin alle bovenstaande facetten besproken worden. Tablets zijn een compleet nieuwe groep producten die anders behandeld moeten worden dan de laptop of desktop PC die we zo gewend zijn.

Bron: The Wall Street Journal

Reacties (0)