Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 8 voor ARM tablets krijgt de naam Windows RT

Geschreven door
Geplaatst op17 april 2012, 12:43 CategorieBesturingssystemen

Beetje bij beetje krijgen we steeds meer duidelijkheid over wat we van Windows 8 kunnen verwachten. Microsoft gaf onlangs nog een lijst aan eisen vrij waaraan fabrikanten moeten voldoen en ook werd het nieuwe logo van Windows 8 onthuld. Inmiddels heeft Microsoft ook de verschillende versies van het besturingssysteem met bijbehorende namen bekendgemaakt.

Windows 8 voor tablets is in principe onderverdeeld in twee groepen; tablets met een x86 processor (Intel en AMD) en tablets met een ARM processor (o.a. Nvidia en Qualcomm). Windows 8 tablets met een x86 processor zijn qua gebruik en naam het beste te vergelijken met Windows 8 op een PC of laptop. Zo krijg je volledige toegang tot de standaard Windows desktop interface en kun je .exe bestanden gebruiken. Windows 8 tablets met een ARM processor krijgen iets minder mogelijkheden binnen de desktop interface en hebben vooral de Metro Interface als focus. Zo kun je geen .exe bestanden installeren op deze tablets.

Windows RT

Microsoft heeft vandaag vier versies van Windows 8 aangekondigd; Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise en Windows RT. Deze laatste versie, Windows RT, is speciaal voor tablets met een ARM processor. Deze versie krijgt het cijfer ‘8’ niet mee omdat het eigenlijk een zijtak van Windows 8 is die speciaal gericht is op tablets. De naam is afgeleid van WinRT, het nieuwe Windows Runtime. Applicaties ontwikkeld voor Windows tablets maken gebruik van deze standaard.

Deze versie moet er volgens Microsoft voor zorgen dat apparaten dun en licht kunnen blijven en zeer energiezuinig zijn. Wel is Windows RT de enige versie die standaard geleverd wordt met de touch-varianten van Microsoft Word, Excel, Powerpoint en OneNote. Andere standaard Windows programma’s kunnen dus niet op ARM apparaten geïnstalleerd worden. Wil je gebruikmaken van andere programma’s dan zul je deze als applicatie voor de Metro interface via de Windows Store moeten downloaden. Ook opvallend is dat Microsoft ervoor gekozen heeft de Windows Media Player niet mee te leveren met deze versie. x86 tablets krijgen de Player wel standaard meegeleverd.

Windows RT zal dus verschijnen op een groot deel van de toekomstige Windows tablets, vooral de goedkopere varianten. Deze tablets zullen lagere prijzen hebben dan de x86 varianten door de lagere productie en hardware kosten. Een belangrijke extra restrictie is dat Windows RT niet als los pakket te koop zal zijn. Deze versie van Windows 8 is altijd vooraf op een apparaat geïnstalleerd en kan dus niet in de vorm van een CD of DVD gekocht worden om op een ander apparaat te installeren. De reden hiervoor is de Microsoft de optimale gebruikerservaring wil waarborgen en fragmentatie wil voorkomen.

Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise

Tablets met een x86 processor hebben wel de mogelijkheid om de desktop interface volledig te gebruiken, naast de nieuwe touch-vriendelijke Metro interface. Je hebt dus eigenlijk alle functies en features tot je beschikking die je gewend bent van een Windows computer. Hierdoor kun je ook ‘oudere’ Windows programma’s (.exe bestanden) installeren en ben je niet alleen gebonden aan applicaties binnen de Windows Store. Omdat het besturingssysteem op x86 tablets uitgebreider is en eigenlijk hetzelfde is als op een PC of laptop wordt voor deze tablets de naam Windows 8 gewoon gebruikt. Naast het gebruik van Windows programma’s krijg je op deze apparaten ook gewoon toegang tot de Windows Store om applicaties te downloaden die vervolgens binnen de Metro interface werken.

Het standaard Windows 8 zal voor de meeste gebruikers (consumenten vooral) voldoende zijn. Wil het een stapje verder dan kun je gaan voor Windows 8 Pro. Deze variant biedt geavanceerdere functies voor de professionelere gebruiker, zoals encryptie, virtualisatie en PC management. Ook krijgt alleen deze versie het Windows Media Center meegeleverd. Voor bedrijven lanceert Microsoft Windows 8 Enterprise.

Wanneer kunnen we Windows 8 verwachten?

Microsoft heeft nog steeds geen datum gegeven waarop Windows 8 gelanceerd zal worden maar de verwachting is dat dit ergens in de herfst zal gebeuren. Zodra Microsoft het besturingssysteem officieel gelanceerd heeft zal het niet lang duren voordat de eerste tablets verschijnen. Fabrikanten als Dell en Lenovo hebben al aangegeven op dezelfde dag als de lancering van Windows 8 een tablet te willen lanceren.

Ook is de verwachting dat de Windows RT tablets voor lagere prijzen verkocht gaan worden dan de Windows 8 (x86) tablets. De Windows RT varianten zijn dus een wat minder geavanceerde versie, kijkend naar de desktop mogelijkheden, en kosten minder wat betreft de hardware componenten. Voor de gemiddelde consument zal een Windows RT tablet dus voldoende te bieden hebben.

Lees voor meer informatie ook “Windows 8 en tablets: Alles dat je moet weten

Bron: Microsoft

  • Delen:

Reacties

  1. Sam
    17 april, 2012 om 15:16

    Retweet

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.