Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft lanceert Windows 8 Release Preview

Geschreven door
Geplaatst op31 mei 2012, 22:37 CategorieBesturingssystemen

Het moment dat Windows 8 gelanceerd wordt komt steeds dichterbij. Vandaag heeft Microsoft zogenaamde beta versie van het besturingssysteem gepubliceerd onder de naam ‘Windows 8 Release Preview’, welke je hier kunt downloaden. Na deze versie zal er nog een Release To Manufacturing versie gelanceerd worden waarna in oktober de uiteindelijke versie op de markt moet verschijnen.

De Release Preview is momenteel te downloaden in 14 verschillende talen en een 32-bit of 64-bit versie voor computers met een x86 of een x64 processor. Verschillende websites hebben al een preview van deze preview gekregen en hun ervaringen online gezet. De aanpassingen die Microsoft gedaan heeft ten opzichte van de Consumer Preview die in februari gelanceerd werd zijn niet heel groot. De meeste aanpassingen bevinden zich namelijk achter de schermen. In onderstaande video’s wordt Windows 8 Release Preview op een laptop gedemonstreerd. De video van Engadget laat vooral de nieuwe Metro applicaties en de mogelijkheden hiervan zien.

Windows 8 Release Preview – The Verge

Windows 8 Release Preview – Engadget

Verbeteringen

Het is vooral een volgende stap richting een stabiel en compleet besturingssysteem. De prestaties lijken verbeterd en de hele multitasking en touch ervaring is een stuk soepeler.

Enkele veranderingen ten opzichte van de Consumer Preview zijn beperkte Flash ondersteuning in de Metro versie van Internet Explorer (voor bepaalde websites), de toevoeging van een touch-vriendelijk startmenu, de mogelijkheid voor gestures op het trackpad van een laptop, verbeteringen in bestaande Metro applicaties, en de beschikbaarheid van meer voor Metro geoptimaliseerde applicaties. Daarbij heeft Microsoft het mogelijk gemaakt om meerdere monitoren in verschillende posities te gebruiken waar de voorgaande versie met één monitor gebruikt kon worden. Eerder zagen we al dat de bekende Home/Start knop links onderin helemaal verdwenen is.

Toch zijn er ook negatieve punten, zoals het feit dat sommige apps en handelingen je automatisch naar de klassieke desktop interface sturen. Ook is het aanbod van applicaties (van derden) die geschikt zijn voor de Metro interface nog minimaal. Wil Windows 8 echt slagen dan is dit een punt waar de komende maanden veel aandacht naar uit zal moeten gaan. Er ligt ook behoorlijk wat druk op ontwikkelaars die reeds programma’s ontwikkeld hebben voor de traditionele desktop interface. Microsoft ziet het liefst dat deze applicaties omgezet worden naar applicaties voor de Metro interface.

Al met al voelt de Release Preview voor de meesten als een besturingssysteem dat echt bijna af is. Toch belooft Microsoft nog voldoende verrassingen voor de uiteindelijke release versie van de software.

Windows 8 versies

Windows 8 wordt in vier verschillende versies uitgebracht. Eén versie voor apparaten met een ARM processor en drie versies voor apparaten met een x86 processor. De ARM variant krijgt de naam Windows RT mee en wordt niet als los softwarepakket verkocht. Je moet dus een Windows RT apparaat kopen om Windows RT te kunnen gebruiken.

De andere drie varianten krijgen de namen Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 Enterprise. Meer over de verschillende versies lees je in dit artikel.

Upgraden

Mocht je na 2 juni nog een Windows 7 PC of laptop kopen dan kun je voor 15 dollar een update naar Windows 8 Pro krijgen zodra de software beschikbaar is.

Windows 8 tablets kopen

Hoewel de Microsoft het nog niet bevestigd heeft lijkt Windows 8 ergens in oktober gelanceerd te worden waarna de eerste tablets snel zullen verschijnen. Diverse fabrikanten hebben aangegeven vol voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft te willen gaan. De afgelopen weken zijn er dan ook al Windows 8 tablets uitgelekt van onder meer Dell en HP, en liet een uitgelekte roadmap van Fujitsu twee tablets zien die dit jaar nog moeten verschijnen.

Meer informatie

Meer over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft lees je in ons Windows 8 archief en in het artikel ‘Windows 8 en tablets: Alles dat je moet weten‘. Uitgebreide reviews van de vandaag gelanceerde beta versie vind je via onderstaande links.

Bronnen: The Verge, Gizmodo, CNET, Engadget

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.