Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

High-end desktop apps op tablets: Nvidia’s VGX techniek maakt het mogelijk

Geschreven door
Geplaatst op25 mei 2012, 13:49 CategorieApplicaties

Tablets zijn handige apparaten om dagelijkse zaken op te doen maar nog niet krachtig genoeg of geavanceerd genoeg om high-end applicaties op te draaien die je wel op je laptop of desktop kunt draaien. Zo heeft bijvoorbeeld Photoshop voor tablets maar een klein deel van de features in de desktop versie. Nvidia heeft hier de oplossing voor in de vorm van Viewport applicaties.

Nvidia heeft een nieuwe techniek met de naam VGX ontwikkeld waarbij Nvidia GPU’s op cloud servers geplaatst worden. Hierdoor wordt het mogelijk high-end graphics weer te geven en geavanceerde software te draaien op low-end PC’s en tablets. Het is mogelijk om via VGX een hele desktop te streamen naar je tablet en hierop te werken maar je kunt er ook (een gedeelte van) een applicatie op laten draaien. Dit is wat men een Viewport applicatie noemt.

Een dergelijke applicatie bestaat dan uit twee delen; het grafisch gezien simpele deel (zoals de app vormgeving) en het geavanceerde deel met high-end graphics en functies die veel rekenkracht vereisen. Het eerste deel wordt door je tablet opgepakt aangezien de GPU dit eenvoudig trekt. Het tweede deel wordt door de cloud server opgepakt aangezien er meer GPU en CPU kracht voor nodig is. Binnenin de vormgeving van de app zelf zie je dus een beeld (viewport) dat gegenereerd wordt door de cloud server. De aanpassingen die je doet en de functies die je uitvoert binnen het geavanceerde deel worden verwerkt door de cloud server en ook getoond vanuit deze cloud server.

Een uitleg van Nvidia;

The NVIDIA VGX platform enables up to 100 users to be served from a single server powered by one VGX board, dramatically improving user density on a single server compared with traditional virtual desktop infrastructure (VDI) solutions. It sharply reduces such issues as latency, sluggish interaction and limited application support, all of which are associated with traditional VDI solutions.

Deze techniek biedt vele voordelen aangezien er nauwelijks meer een beperking aan applicaties zit, maar je hebt wel altijd een (snelle) internetverbinding nodig. Volgens Nvidia heb je een 1Mbps verbinding nodig om een Windows desktop naar je tablet te streamen. Last van vertraging zul je volgens de chipfabrikant ook niet hebben aangezien de VGX kaarten net zo snel zijn als de grafische processor in een apparaat die beelden op je display weergeeft.

Het gebruik van applicaties op deze manier zal ook de kosten voor een app doen veranderen. Zo zal een eenmalige prijs waarschijnlijk vervangen worden voor een maandelijks abonnement. Je maakt namelijk elke keer dan je de applicatie opent gebruik van de GPU, CPU, opslag, etc. van de cloud server. Volgens Nvidia zou er al voldoende belangstelling van ontwikkelaars zijn, waaronder Adobe.

Naast het gebruik van de VGX kaarten voor geavanceerde applicaties wil Nvidia ook de game-ervaring in de cloud verbeteren. Met een platform genaamd de GeForce GRID zegt Nvidia streaming gaming diensten te kunnen aanbieden die gebruikmaken van de VGX technologie om high-end PC games te kunnen streamen naar low-end apparaten.

Bronnen: Techradar & Neowin

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.