Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

VS stelt onderzoek in naar beperkte browser keuze in Windows RT

Geschreven door
Geplaatst op14 mei 2012, 18:40 CategorieBesturingssystemen

Vorige week bracht Mozilla, ontwikkelaar van de Firefox browser, naar buiten dan de ARM versie van Windows 8, Windows RT genaamd, beperkte keuze qua browsers zou bevatten. De voor touch geoptimaliseerde Metro interface zou de mogelijkheid bieden om browsers van derden te installeren maar in de klassieke desktop interface zou alleen Internet Explorer gebruikt kunnen worden.

Vlak nadat Mozilla met deze klacht naar buiten kwam gaf ook Google commentaar op deze zaak. Volgens de softwaregigant is het inderdaad een slechte zaak als de consument geen keuzevrijheid meer heeft en zou dit de innovatie in de markt ook niet ten goede komen. Overigens is de browser keuze niet het enige probleem. Volgens Mozilla zou de Internet Explorer browser in de Metro interface van Windows RT ook toegang krijgen tot meerdere API’s. Deze worden niet voor derden beschikbaar gesteld waardoor ontwikkelaars als Google en Mozilla een minder rijk uitgeruste browser voor Windows RT kunnen maken.

Inmiddels heeft de Amerikaanse overheid naar aanleiding van de uitspraken van Google en Mozilla besloten een onderzoek in te stellen. Dit met het oog op concurrentievervalsing. Door de Amerikaanse Antitrust Subcommittee wordt nu gekeken of er een antitrust onderzoek gehouden kan worden. Als lijkt dat er een dieper onderzoek nodig is zal Microsoft wederom onder druk komen te staan. Drie jaar terug werd Microsoft al eens ‘vriendelijk gevraagd’ om het Windows platform net zo open te stellen voor browsers van derden als voor haar eigen browser. In deze zaak gaf Microsoft uiteindelijk toe.

Bron: Neowin

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.