Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat is DLNA / UPnP en hoe gebruik je het?

Geschreven door
Geplaatst op11 mei 2012, 16:20 CategorieAndroid

Als je muziek, afbeeldingen of video’s vanaf je pc of laptop naar je Android (of Windows) tablet wilt streamen dan kan dit via DLNA. Maar, wat is DLNA precies, beschikt je tablet over DLNA en hoe gebruik je DLNA? In dit artikel vind je een korte uitleg over deze term en de toepassing ervan.

Wat is DLNA?

DLNA staat voor Digital Living Network Alliance en is eigenlijk meer een certificering dan een techniek. Een groot aantal bedrijven en fabrikanten hebben zich aangesloten bij deze alliantie om tot duidelijke richtlijnen te komen wanneer het aankomt op het delen van bestanden tussen verschillende apparaten binnen je thuisnetwerk. Op deze manier wordt het mogelijk een bestand van een computer van merk A naar een tablet van merk B te sturen. Kort gezegd maakt DLNA het dus eenvoudiger om bestanden te delen.

Wat is UPnP?

De techniek die achter DLNA zit is UPnP (Universal Plug and Play). Deze zorgt ervoor dat de twee apparaten die gegevens willen uitwisselen ook met elkaar kunnen communiceren zonder dat je daar zelf dingen voor moet instellen. Het proces wordt dus geautomatiseerd.

DLNA en tablets

Wanneer een tablet (of een ander apparaat) is uitgerust met een DLNA-certificering en de UPnP-techniek (als er DLNA opstaat is vaak UPnP vanzelfsprekend) dan weet je zeker dat de communicatie met andere DLNA-apparaten soepel en eenvoudig zal verlopen. Je hebt dus wel twee apparaten nodig die dit ondersteunen. 

Hoe gebruik je DLNA?

Allereerst is het belangrijk te melden dat voor de iPad wat andere richtlijnen gelden om media te streamen vanaf een PC/Mac, aangezien een iPad niet met DLNA uitgerust is. Meer informatie hierover lees je in ons artikel over films en tv-series kijken op je iPad of Android tablet.

Een DLNA-verbinding leggen tussen een Android (of Windows) tablet en een PC of Mac is vrij simpel. Dit is natuurlijk ook het hele doel van DLNA en UPnP. Zoals gezegd heb je in ieder geval aan beide kanten DLNA-ondersteuning nodig, zowel op de tablet als op de PC, en moeten beide apparaten met hetzelfde Wifi-netwerk verbonden zijn. Daarbij heb je op zowel de tablet als op de computer een DLNA mediaserver nodig. Tablets met DLNA hebben vaak al een vooraf geïnstalleerde DLNA mediaserver en Windows PC’s kunnen dit via bijvoorbeeld de Windows Media Speler. Mocht een van beide apparaten niet over een dergelijke mediaserver beschikken of mocht je een Mac hebben dan zij er diverse softwareprogramma’s en applicaties te downloaden. Goede mediaservers voor je PC en Mac zijn onder meer TwonkyPlex en TVMobili. Mediaserver applicaties die je in de Google Play Store kunt vinden zijn MediaHouse Pro, Plex en Twonky Mobile

Voordat je middels je tablet verbinding kunt maken met de computer en door de mappen kunt bladeren moet je zorgen dat de juiste opties aangevinkt zijn. Op de computer moet de functie voor het delen van media aangevinkt staan en/of moet je bij de streaming-optie aanvinken dat externe apparaten de Media Player aan kunnen sturen (Windows Media Player). Ook in de mediaserver-applicatie op je tablet moet de optie voor het delen van media aangevinkt staan. Vervolgens wordt de computer als het goed is herkend door de tablet wanneer je via de mediaserver zoekt naar DLNA-apparaten binnen het thuisnetwerk.

Zodra de computer waar vanaf je media wilt streamen binnen de mediaserver-applicatie weergegeven wordt kun je deze openen. Vervolgens krijg je een lijst aan mappen te zien die je op de computer hebt aangevinkt als ‘zichtbaar voor delen’. Bestanden binnen deze mappen kunnen nu met een simpele klik op je tablet afgespeeld worden. Hetzelfde geldt andersom, wanneer je een bestand van je tablet wilt weergeven op je computer, of zelfs op je tv. In de mediaserver-apps kun je bovendien aangeven welke mappen wel en niet bekeken mogen worden.

Meer tips en adviezen

Wil je meer weten over het gebruik van je Android tablet? Neem dan ons archief met tips en adviezen door. Mocht je na het lezen van de artikelen met tips en adviezen nog vragen hebben over het gebruik van je tablet of geen idee hebben welke tablet nu geschikt is voor je, dan kun je terecht in onze Tablets Vraag & Antwoord.

 • Delen:

Reacties

 1. Ronald
  10 augustus, 2013 om 14:03

  Dus als ik het goed begrijp heeft een apparaat die DLNA gecertificeerd is ook automatisch upnp!

  maar waarom staat er dan vaak in productspecificaties beide vermeld?

 2. Rob Hoogendoorn
  12 december, 2013 om 14:48

  Nog steeds geen idee hou ik mijn Samsung tab 3 met DLNA zichtbaar en bereikbaar krijg in mijn WiFi netwerk. nPnP werkt blijkbaar niet, vanuit DLNA moet ik van alles invullen, Server, SSID en BSSID. Enig idee?

 3. Gabe
  21 december, 2013 om 16:25

  Ik ben benieuwd of ik mijn Spotify geluid van mijn android maar mijn stereo (cambridge audio stream magic 6) kan krijgen met dlna en up n up

  • Martijn Chel
   22 december, 2013 om 23:14

   Dat werkt meestal middels Bluetooth. DLNA pakt bestanden van een andere server, en met Spotify werkt dat naar wat ik weet niet.

 4. b elzen
  08 februari, 2014 om 0:44

  kan mijn pc niet streamen naar mijn onkyo Tx 717-nr

  Heb mijn harddisk gedeeld en mijn mediaplayer op ext delen toestaan
  Maar krijg steedts de fout meldig Foute gegevens U hebt geen toegangsmachtiging voor deze server
  Graag zou ik daar antwoord op krijgen

  • peter
   08 oktober, 2014 om 22:53

   Onkyo speelt enkel muziek geen video en foto, s via dlna

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.