Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android 4.1 Jelly Bean: Welke tablets krijgen de update en wanneer?

Geschreven door
Geplaatst op29 juni 2012, 0:48 CategorieAndroid

De presentatie van het nieuwe Android 4.1 Jelly Bean besturingssysteem brengt natuurlijk meteen de vraag of ‘mijn’ tablet een update gaat krijgen. Nou lijkt Android 4.1 een minder grote update dan Android 4.0 Ice Cream Sandwich, wat zou kunnen betekenen dat het eenvoudiger is een update uit te rollen, maar we weten het pas zeker zodra fabrikanten het bevestigen.

Welke tablets krijgen de update?

Het is dus nog lastig in te schatten welke tablets de update zeker gaan krijgen maar er zijn al een aantal fabrikanten die van zich hebben laten horen en Google heeft zelf ook wat uitspraken gedaan. In ieder geval de Nexus 7 tablet zal vanuit de winkel (vanaf half juli) voorzien worden van Android 4.1 Jelly Bean en daarbij gaf Google aan dat de Motorola Xoom ook ergens in juli een update kan verwachten. Wel gaat het hier om de Amerikaanse Xoom tablets aangezien Google een nauwere samenwerking heeft met de Amerikaanse tak van Motorola.

Ook Samsung heeft van zich laten horen middels een statement, al klinkt het weer te algemeen om er iets nuttigs van te maken. De fabrikant laat weten dat er bij de lancering van een nieuwe versie van Android gekeken worden naar de mogelijkheid om de software beschikbaar te stellen voor bestaande producten. Of het mogelijk is hangt af van factoren als het effect van de update op de Samsung producten, de systeemeisen, de beperkingen en de vereiste medewerking van leveranciers en software licentiegevers. Als Samsung er voor kiest om de update uit te rollen zal dit gedaan worden wanneer de ontwikkeling afgerond is.

ASUS was natuurlijk bij de presentatie van de Nexus 7 tablet aanwezig en is zeer close met Google. Afgelopen februari gaf ASUS tegenover Techradar al aan dat de kans groot is dat het bedrijf een van de eersten is die de volgende versie van Android als update aan zal bieden. Om welke producten het gaat is niet duidelijk maar de kans is groot dat alle tablets die ASUS tot nu toe gelanceerd heeft een update kunnen verwachten.

Natuurlijk heb ik de meeste tabletfabrikanten even een mailtje gestuurd met de vraag over de update maar zoals te verwachten viel valt hier nog weinig over te zeggen. Eigenlijk geven ze allemaal aan hun best te doen om een optimale ervaring te bieden qua Android in combinatie met de hardware. Toch verwacht ik dat nagenoeg alle modellen die de Android 4.0 Ice Cream Sandwich update gekregen hebben ook een update naar Android 4.1 Jelly Bean krijgen. Wat betreft Samsung hou ik toch nog een slag om de arm.

Wanneer komt de update?

Dat is natuurlijk de volgende vraag en deze is wellicht nog lastiger dan de voorgaande vraag, zeker wanneer we kijken hoe lang sommige fabrikanten erover gedaan hebben om de vorige versie van Android uit te rollen. Daarbij hebben sommige fabrikanten (ja, we kijken naar jou Samsung) nog steeds geen updates uitgerold. Er is vandaag toch wat informatie opgedoken die ons in ieder geval een beetje op weg helpt.

Carphone Warhouse uit de UK heeft namelijk in een persbericht over de Nexus 7 tablet laten weten dat deze tablet exclusief over Jelly Bean zal beschikken voor de eerste vier maanden na lancering. Kortom, dat zou betekenen dat we de eerste nieuwe tablets met Jelly Bean en eerste Jelly Bean updates pas over vier maanden (in november) hoeven te verwachten. Overigens heeft Google dit niet bevestigd, maar we kunnen wederom naar de Android 4.0 ICS update kijken om te zien dat vier maanden na de aankondiging helemaal niet zo laat is.

Iets wat het verhaal nog wat lastiger maakt is dat Google dus heeft laten weten een Android 4.1 update voor de Motorola Xoom uit te rollen wat de exclusiviteit van de Nexus 7 weg zou nemen. Maar, de kans is groot dat dit dus alleen voor de Amerikaanse Xoom tablets geldt en de Nexus 7 tablet in de UK wel vier maanden exclusief voorzien zal zijn van Android 4.1 Jelly Bean.

Kortom, het is nog heel lastig om alles in te schatten en bevestigd te krijgen. Zodra er fabrikanten hun updates bevestigen of uitrollen maken we hier meteen melding van zodat je direct op de hoogte bent.

Meer informatie

Meer over Android 4.1 Jelly Bean en de ASUS/Google Nexus 7 tablet vind je in onderstaande artikelen.

Google onthult Android 4.1 Jelly Bean: Sneller, stabieler en nieuwe features
Preview: Android 4.1 Jelly Bean met Google Now
Google onthult 7 inch Nexus 7 tablet met Android 4.1 Jelly Bean
Hands-on met de Google Nexus 7 tablet (Android 4.1 Jelly Bean)

 • Delen:

Reacties

 1. Piet
  29 juni, 2012 om 7:20

  Als het maar een kleine update is kan de Samsung Galaxy Tab 10.1v misschien ook een keer meedoen! ;-)

  • T.A Blet
   29 juni, 2012 om 14:00

   Een kleine update vanaf ICS, niet vanaf de Fred Flintstone 3.2 Android versie.
   Maar ik begrijp je punt, Piet.

 2. Marcel
  27 september, 2012 om 16:02

  Hallo,

  Heb net een tab gekocht, de Tab2 10.1 van Samsung, maar geen flash support meer. Op de oude nog wel heb ik begrepen. Ik heb niet veel verstand van tablets maar kan je na dat jelly bean weer alles zien op internet? en word er niet meer om install flash verzocht?

  Groetjes,

  Marcel

  • Martijn Chel
   27 september, 2012 om 16:46

   Vanaf Android Jelly Bean is Flash ondersteuning compleet verdwenen. er is via een omweg nog de mogelijkheid Flash te downloaden, maar uiteindelijk moet iedereen aan geloven. Het is afhankelijk van de website die je bezoekt of deze weergegeven kan worden. Als die Flash gebruikt is de kans klein.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.