Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple onthult iOS 6.0 en maakt Siri beschikbaar voor de iPad

Geschreven door
Geplaatst op11 juni 2012, 21:04 CategorieApple

Apple heeft vandaag het World Wide Developers Conference (WWDC) de nieuwste versie van het iOS besturingssysteem voor onder meer de iPad en iPhone onthuld. iOS versie 6.0 brengt een aantal nieuwe features, waaronder diepe Facebook integratie, flink wat verbeteringen van binnen Siri en de toevoeging van Siri aan de nieuwe iPad. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwe features en verbeteringen.

iOS 6 – Siri

Het belangrijkste (voor ons) is natuurlijk dat Siri eindelijk naar de iPad komt. Siri heeft in iOS 6 meer dan 200 nieuwe features en verbeteringen gekregen. Zo kan Siri je nu helpen bij sportuitslagen en informatie over spelers. Helaas gaat het wel voornamelijk om American Football, baseball en Nascar racing, allen Amerikaanse sporten. Ook kun je informatie over films opvragen, bijvoorbeeld alle films waarin Scarlett Johansson te zien is. Een andere nieuwe features is het direct opstarten van applicaties door te zeggen ‘Launch/Open applicatie‘.

Twitter is nu ook in Siri geïntegreerd waardoor je een Tweet kunt plaatsen middels het geven van een opdracht aan Siri. Apple is een samenwerking aangegaan met diverse autofabrikanten om het mogelijk te maken Siri te gebruiken zonder je iOS apparaat aan te hoeven raden. Via een knop op het stuur kan de functie bediend worden. Daarbij komt Siri in veel meer talen beschikbaar maar helaas nog niet in het Nederlands.

Al met al moet Siri nog beter zijn als persoonlijke assistent door het geven van correcte informatie bij geavanceerde vragen.

iOS 6 – Facebook

Zoals verwacht heeft Apple Facebook compleet geïntegreerd in iOS. Je logt één keer in via iOS en vervolgens kun je jouw Facebook account simpel binnen iOS en binnen apps gebruiken. Zo wordt het makkelijker om updates, foto’s en video’s te plaatsen of iets te delen binnen een iOS applicatie. Je kunt ook sneller een update plaatsen middels het notificatie centrum. Daar verschijnt de ‘tap to post’ knop. Je Facebook events verschijnen zelfs in de kalender/agenda app van iOS en je kunt je high-scores binnen Game Center gelijk met je vrienden delen. Ook de App Store heeft een Facebook make-over gekregen. Zo kun je apps liken en delen via het social network en kun je zien welke apps je vrienden interessant vinden. Hetzelfde geldt voor films, programma’s en muziek.

iOS 6 – Passbook

Dit is een soort digitale portemonnee maar dan speciaal voor klantenkaarten, tegoedbonnen, coupons, bioscoopkaartjes, vliegtickets, treinkaartjes, etc. Deze heb je voortaan altijd bij de hand in één applicatie waar ze overzichtelijk georganiseerd worden. Wanneer je ze nodig hebt haal je ze tevoorschijn en kun je de door de winkel (of vliegtuigmaatschappij of ander bedrijf) laten scannen.

Geolocate zorgt ervoor dat een bepaald ticket (of andere kaart/bon) getoond wordt middels een popup wanneer je in de buurt van een winkel bent. Daarbij wordt je boarding pass automatisch voorzien van de meest recente informatie over vertrektijden en gate nummers. Ook dit lijkt weer vooral compatibel met Amerikaanse winkels en bedrijven. Hoe exact de app werkt voor mensen buiten de VS is nog onduidelijk, maar Apple lanceert wel een kit voor ontwikkelaars zodat bedrijven hier zelf mee aan de slag kunnen.

iOS 6 – Maps

Zoals ook verwacht is Maps in iOS 6 flink verbeterd. Zo kun je informatie zien van meer dan 100 miljoen bedrijven, zie je real-time verkeersinformatie, krijg je meldingen van ongelukken, en – wellicht het belangrijkste – de zogenaamde ‘turn by turn’ navigatie om bij je bestemming te komen. Er wordt zelfs melding gemaakt wanneer er een snellere route beschikbaar is. Natuurlijk is Maps voorzien van Siri integratie. Het wordt dus een compleet navigatie systeem wat onder meer met Google Maps en navigatie apps zal concurreren.

Een andere nieuwe feature is het in 3D bekijken van de grootste steden ter wereld. De 3D modus (genaamd ‘Flyover’) maakt het mogelijk om rondom gebouwen te draaien, de hoek van de camera te veranderen, en tegelijkertijd informatie over belangrijke gebouwen te zien. Alles wat je in deze modus te zien krijgt wordt in real-time gerenderd. 

iOS 6 – Nieuwe features

Do not disturb

De ‘Do not disturb’ knop is voornamelijk interessant voor de iPhone maar kan ook voor de iPad handig zijn. Eenmaal geactiveerd krijg je geen push meldingen die zorgen voor het oplichten van het scherm of die een bepaald geluid weergeven. Alles wordt nog steeds ontvangen maar verschijnt pas wanneer jij dat wilt. 

Facetime

Facetime heeft ook een update gekregen. Met iOS 6 wordt het mogelijk Facetime te gebruiken via het mobiele netwerk en dus niet alleen Wifi. Ook wordt je telefoon nummer nu aan je Apple ID gekoppeld. Dus wanneer iemand je belt op je telefoonnummer voor Facetime kun je opnemen op je iPad of Mac. Hetzelfde geldt voor iMessage; het beantwoorden van een bericht op een ander apparaat.

Browser

De browser (Safari) heeft ook wat updates gekregen. Zo heeft Apple iCloud tabs (te vergelijken met Chrome Synch waarmee pagina’s op alle apparaten gesynchroniseerd worden en je op een ander apparaat door kunt gaan met browsen waar je op je iPhone begonnen was) en een offline reading list toegevoegd. Daarnaast wordt het mogelijk foto’s direct vanuit Safari naar je favoriete websites te uploaden. In landscape modus is het nu mogelijk om fullscreen te werken.

Mail

Ook binnen de Mail app heeft Apple wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn VIP’s toegevoegd; speciale contacten waarvan je speciale notificaties kunt ontvangen. Ook kunnen video’s en foto’s nu inline in berichten geplaatst worden. Om te controleren op nieuwe berichten kun je vanaf iOS 6 simpelweg naar beneden ‘swypen’.

Photostream

Je kunt middels Photo Stream eenvoudig delen met je vrienden. Je kunt bepaalde foto’s kiezen die gedeeld mogen worden, bepaalde vrienden uitzoeken die de foto’s mogen bekijken en deze vrienden een notificatie laten sturen. Deze foto’s verschijnen in een speciaal album en je vrienden kunnen hierop reageren. Deze vrienden kunnen de foto’s op een iMac, Macbook of in de browser bekijken.

Guided Access

iOS 6 is voorzien van Guided Accesses waarmee het werken op een iOS apparaat nog makkelijker wordt voor mensen die fysieke problemen (denk aan slecht zicht) of leerproblemen hebben (denk aan autisme). Deze functie moet deze mensen helpen om zich te concentreren op bepaalde content door delen van of complete applicaties (en/of hardware knoppen) te vergrendelen. Daarbij is deze functie handig om te zorgen dat je kinderen uit bepaalde functies of apps blijven.

Lost modus

Apple heeft ook een ‘lost mode’ toegevoegd om je verloren telefoon terug te vinden. Hiermee kun je een telefoonnummer naar je verloren telefoon sturen dat de persoon die hem vindt kan gebruiken om jou te bereiken.

iOS 6 – Niet voor de eerste generatie iPad

Helaas is iOS 6 alleen geschikt voor de iPad 2 en de nieuwe iPad (3). De eerste generatie iPad zal niet ondersteund worden.

iOS 6 – Beschikbaarheid

De nieuwe versie van iOS zal in de herfst gelanceerd worden en te downloaden zijn voor de iPhone, iPod en iPad. 

 • Delen:

Reacties

 1. P
  23 september, 2012 om 12:29

  Waarom zou ik IOS 6 installeren, is het nodig zijn er voordelen voor de eenvoudige gebruiker ?

  • Martijn Chel
   23 september, 2012 om 12:32

   Check de nieuwe functies even, staat een link in het artikel. Ik vind persoonlijk de Facebook integratie en de fotostreams wel handig.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.