Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google Nexus Q media streamer: Wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op28 juni 2012, 13:14 CategorieAccessoires

Gisteren presenteerde Google geheel onverwacht een accessoire voor Android apparaten die het middelpunt van je (media) thuisnetwerk zou moeten worden. De Nexus Q heeft een aparte vorm meegekregen, beschikt over een paar aansluitingen en ziet er op het eerste gezicht vrij simpel uit. Maar, wat is de Nexus Q precies en hoe werkt het apparaat?

Google ziet de huiskamer als een gebied dat in de nabije toekomst veroverd moet worden en de Nexus Q is een volgende stap in die richting. Toch is het apparaat niet de mediaspeler die je wellicht al thuis hebt staan. Je kunt namelijk alleen gebruikmaken van het apparaat wanneer je deze koppelt aan een Android smartphone of tablet. Op zichzelf (stand-alone) kan de Nexus Q helemaal niks. Daarbij maakt de Q geen gebruik van media die fysiek op het apparaat staat maar wordt de media gestreamd vanuit de Google Play Store.

Om muziek te kunnen beluisteren moet je de Nexus Q aansluiten op een TV (middels HDMI) en bij voorkeur ook nog een los luidsprekersysteem of een home cinema set. Eenmaal gekoppeld aan deze apparaten verbind je jouw Android device met de Nexus Q middels de Nexus Q applicatie. Vervolgens kun je vanuit de standaard Android muziek applicatie, video applicatie en foto applicatie media direct streamen naar de Nexus Q. Daarbij kun je hetzelfde doen met video’s binnen de YouTube applicatie. Als je met meerdere personen in huis bent kun je zelfs een playlist aanmaken waar iedereen zijn of haar muziek en video’s aan toe kan voegen.

De ‘bal’ zelf heeft naast de aansluitingen (digital audio uit, Banana jack speaker uitgangen, microHDMI uit en microUSB) twee bedieningsmogelijkheden. Draai je de bovenzijde van de bal dan kun je het volume harder of zachter zetten, druk je de bal in dan mute je het geluid compleet. Verdere bediening gebeurt allemaal middels je Android smartphone of tablet.

Hands-on video Google Nexus Q

The Verge heeft al uitgebreid met de Nexus Q mogen spelen en demonstreert het apparaat in onderstaande video. Hoewel de installatie vrij simpel verliep is de kwaliteit van films en TV series nog niet goed te noemen. Deze vertoonden teveel artifacts, iets wat veroorzaakt wordt door de streaming vanuit de Play Store. Ook het koppelen van meerdere apparaten ging niet soepel. Een harde reset was nodig om meerdere gebruikers te koppelen aan het apparaat. Volgens The Verge is het ontbreken van een eigen interface een nadeel van de Nexus Q aangezien dit het gebruik lastiger maakt en het apparaat minder bruikbaar maakt dan bijvoorbeeld een Apple TV box. Wel biedt Google de mogelijkheid voor ontwikkelaars om zelf met het apparaat aan de slag te gaan (te hacken middels de USB poort), wat de toegevoegde waarde op termijn zou kunnen vergroten.

De Nexus Q is voorlopig alleen in de VS te koop voor 299 dollar, iets wat The Verge ook als nadeel ziet aangezien het apparaat puur de in de cloud opgeslagen media weergeeft, en zal wellicht op een later moment ook in andere landen gelanceerd worden. De reden voor beperkte lancering is dat de Google Play Store elementen voor onder meer muziek, films en series nog niet in landen als Nederland te gebruiken zijn.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.