Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft onthult Surface tablets met Windows 8 en Windows RT

Geschreven door
Geplaatst op19 juni 2012, 2:13 CategorieBesturingssystemen

Microsoft heeft vandaag tijdens een presentatie in Los Angeles tegen de meeste verwachtingen in haar eerste eigen tablets aangekondigd. De Surface tablets zijn volgens de softwaregigant de perfecte combinatie tussen software en hardware. De 10.6 inch modellen draaien dan ook op de nieuwste, en nog te lanceren, versie van Microsoft’s besturingssysteem, Windows 8.

De Surface tablet komt in een Windows RT (ARM) en een Windows 8 (Intel) variant maar een groot aantal specificaties komen overeen. Het unieke aan deze tablets is niet alleen het feit dat Microsoft zelf de ontwikkeling voor haar rekening genomen heeft en dat er gebruik wordt gemaakt van Windows 8. Microsoft heeft meer innovaties doorgevoerd zoals een magnesium unibody behuizing, iets wat we nog niet eerder bij een tablet terugzagen. Daarbij is er gekozen voor een geïntegreerde kickstand (uitklapbare standaard) zodat je de tablet op tafel in een hoek kunt zetten en zo eenvoudig kunt typen.

Vernieuwende covers

De grootste vernieuwing komt uit onverwachte hoek, namelijk de Touch Cover (hieronder afgebeeld). Deze is gemaakt van ‘Northwest polar tech’ maar is, wanneer opengeklapt, ook een multitouch keyboard met trackpad voor de muis. Dit touch keyboard bevindt zich dus aan de binnenzijde van de cover en maakt het geheel (inclusief tablet) maar 3mm dikker. Volgens Microsoft is daarbij het typen op stof tweemaal zo efficient als typen op glas.

Een tweede cover die Microsoft toonde is de Type Cover (bovenaan de pagina afgebeeld). Dit model is gericht op mensen die liever een keyboard hebben met tactiele (voelbare) feedback. Deze cover beschikt dan ook over een zeer dun (5mm) keyboard maar dan wel met knoppen die in te drukken zijn. Volgens Microsoft voelt het werken op dit keyboard ook echt aan als werken op een normaal keyboard.

Beide covers worden in verschillende kleurvarianten gelanceerd.

Software (Windows 8)

Vanzelfsprekend gaf Microsoft aan dat de hardware compleet afgesteld is op de software en toonde een aantal applicaties die al perfect samengaan met het Windows 8 besturingssysteem en de bediening middels de Surface tablet. De Surface heeft dan ook toegang tot alle Windows apps voor muziek, films, games en meer. Daarbij liet Microsoft weten dat de Surface tablet met Windows RT standaard voorzien zal worden van het Office softwarepakket.

Twee modellen

De Surface tablet komt zoals gezegd in twee modellen; één met Windows RT en een Nvidia Tegra 3 ARM processor en één met Windows 8 Pro en een Intel Ivy Bridge processor. Er zitten nogal wat verschillen tussen deze modellen, te beginnen bij het display. De Intel variant krijgt een ietwat ander display met een (hogere) Full HD resolutie terwijl de ARM variant het moet doen met een resolutie van 1.366 bij 768 pixels en Gorilla Glass bescherming.

Ook is de Intel variant met 13.5mm iets dikker en met 903 gram iets zwaarder dan de ARM variant met 9.3mm en 676 gram. Qua aansluitingen beschikken beide modellen over een MicroSD card reader en USB aansluitingen, alleen de Windows 8 Pro variant krijgt de beschikking over USB 3.0, terwijl de Windows RT variant het moet doen met USB 2.0.

Zoals al bekend was krijg je bij de Windows RT variant beperkte toegang tot de desktop interface, terwijl de Windows 8 variant onbeperkte toegang biedt. Een laatste verschil is dat de Intel Surface tablet uitgerust kan worden met een (Digital Ink) stylus voor nauwkeurig schrijven of tekenen.

Microsoft Surface met Windows RT

 • Software: Windows RT + Office Home & Student 2013 RT
 • Display: 10.6 inch, ClearType HD
 • Processor: ARM-processor (Nvidia Tegra 3)
 • Opslaggeheugen: 32GB of 64GB
 • Aansluitingen: USB 2.0 poort, Micro HD Video, 2×2 MIMO antennae
 • Uitbreiding: MicroSD card reader
 • Design: Magnesium, Kickstand
 • Batterij: 31.5Wh
 • Dikte: 9,3 millimeter
 • Gewicht: 676 gram
 • Accessoires: Touch Cover, Type Cover, VaporMg Case & Stand
 • Lancering: Herfst 2012
 • Prijs: Nog niet bekend

Microsoft Surface met Windows 8 Pro

 • Software: Windows 8 Pro
 • Display: 10.6 inch, Full HD, ClearType HD
 • Processor: Intel Core i5 (Ivy Bridge)
 • Opslaggeheugen: 64GB of 128GB
 • Aansluitingen: USB 3.0 poort, mini DisplayPort, 2×2 MIMO antennae
 • Uitbreiding: MicroSDSX card reader
 • Design: Magnesium, Kickstand
 • Batterij: 42Wh
 • Dikte: 13.5 millimeter
 • Gewicht: 903 gram
 • Accessoires: Touch Cover, Type Cover, VaporMg Case & Stand, Stylus Pen
 • Lancering: Drie maanden na Windows 8 lancering
 • Prijs: Nog niet bekend
Helaas heeft Microsoft niks bekendgemaakt over de CPU snelheid of het werkgeheugen. Het lijkt erop dat de softwaregigant de gebruikerservaring voor zich wil laten spreken, iets dat we natuurlijk kennen van Apple.

Video

Prijs en beschikbaarheid

De Surface Windows RT tablet zal in 32GB en 64GB varianten gelanceerd worden tegen een prijs die “concurrerend moet zijn met het aanbod van andere fabrikanten”. De Windows 8 Surface tablet zal beschikbaar zijn in een 64GB en 128GB variant en wederom tegen concurrerende prijzen in de markt gezet worden.

 • Delen:

Reacties

 1. heico
  19 juni, 2012 om 15:32

  Ziet er zeer spannend uit ,ben benieuwd naar de eerste reviews.

 2. christ
  19 juni, 2012 om 18:06

  dit ding gaat de laptop en desktop vervangen .usb hdmi wel duur .

  • Martijn Chel
   19 juni, 2012 om 18:11

   En dan weten we de prijs nog niet eens ;)

 3. Johan
  20 juni, 2012 om 13:16

  Zou die Surface RT ook full hd video’s kunnen afspelen?

  • Martijn Chel
   20 juni, 2012 om 13:18

   Ik ga er wel vanuit, maar niet in volledige resolutie natuurlijk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.