Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Prijzen tablets dalen hard

Geschreven door
Geplaatst op12 juni 2012, 19:10 CategorieHardware

De concurrentie op de tabletmarkt wordt steeds heviger. Fabrikanten aan de low-end zijde van de markt introduceren steeds goedkopere modellen, Apple heeft de iPad 2 in het assortiment gehouden maar afgeprijsd en Android tablet fabrikanten doen er alles aan de prijs zo laag mogelijk te houden. Volgens onderzoek van IMS Research is de gemiddelde verkoopprijs van tablets met 21 procent gedaald.

IMS Research heeft gekeken naar de verkoopprijzen in het eerste kwartaal van 2012 en daaruit geconcludeerd dat de gemiddelde prijs in de eerste drie maanden van dit jaar met 21 procent is gedaald. Momenteel kost een tablet gemiddeld 386 dollar, oftewel 310 euro. Uit het onderzoek blijkt verder dat een prijs van onder de 200 dollar (161 euro) voor budget tablets steeds normaler wordt, ondanks de groeiende vraag. Fabrikanten hebben het lastig omdat consumenten door de minimale technologische verschillen en innovaties eerder naar de prijs kijken.

Verwachting

De verwachting is dat steeds meer fabrikanten zich (ook) gaan richten op het low-end segment van de markt. Dit zien we al terug bij onder meer de introductie van de Acer Iconia Tab A110 en de komst van een Google/ASUS Nexus tablet. Ook chipfabrikant Nvidia is dus bezig met de ontwikkeling van een platform dan goedkope Android tablets met goede prestaties mogelijk moet maken. Fabrikanten als ASUS en Samsung proberen hun tablets zo goedkoop mogelijk in de markt te zetten maar ontwijken het budget segment voorlopig.

Het probleem is dat deze fabrikanten de balans moeten vinden tussen prestaties en winstgevendheid. De marge wordt namelijk steeds krapper en zal er uiteindelijk voor zorgen dat fabrikanten die geen juiste balans kunnen vinden uit de markt voor tablets zullen stappen.

Windows 8

Een bedrijf waar het zakken van de gemiddelde prijs van een tablet een probleem voor kan worden is Microsoft. De softwaregigant introduceert in de herfst het nieuwe Windows 8 besturingssysteem en hoewel het er allemaal snel, fraai en innovatief lijkt uit te zien is de prijs een van de belangrijkste factoren die Windows 8 zal doen slagen of falen.

Er gaan geruchten over hoge licentievergoedingen voor Windows 8 en hoge kosten voor nieuwe Intel processors waardoor Windows 8 tablets zichzelf uit de markt (voor consumenten) zouden kunnen prijzen. Natuurlijk lanceert Microsoft ook Windows RT, de versie voor apparaten met een ARM processor, maar deze moeten nog steeds voorzien worden van een licentie en moeten voldoen aan een groot pakket eisen van Microsoft.

Bron: PCWorld

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.