Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: iRig Mic Cast voor de iPad

Geschreven door
Geplaatst op17 juni 2012, 17:16 CategorieAccessoire reviews

Zoals de vaste lezer hier wel weet doe ik vrij veel met mijn iPad. Niet alleen is het overgrote deel van de stukjes die je van mijn hand leest getikt op een iPad, ook een deel van de reviews videos die ik heb gemaakt zijn geschoten, bewerkt en gedeeld via mijn iPad. Juist vanwege het schieten van korte filmpjes ben ik op zoek gegaan naar een microfoon voor de iPad. Een microfoon die het geluid van de filmpjes naar een beter niveau kan tillen. Ik heb daarvoor een iRig Mic Cast gekocht, en in dit artikel hoor je mijn ervaringen.

Video review

De iRig Mic Cast is zover ik weet de kleinste iOS microfoon in het assortiment van IK multimedia. Dit bedrijf heeft al een redelijke naam weten op te bouwen met de iRig Mic, hun mixers en andere iOS accessoires.

Voor ongeveer 30 euro krijg je een microfoon die je boven in je iOS device kan steken. Er zijn 2 instellingen beschikbaar, een HI en een LO gain (gevoeligheid) en het is een directionele microfoon (neemt één kant op ipv ‘al’ het geluid). Op de insteek microfoon is ook een 3.5 mm jack waar je jouw headphones in kan stoppen om audio te monitoren. In het filmpje ga ik daar wat dieper op in maar deze functionaliteit werkt niet echt (moet ondersteund worden door apps), maar het is wel handig dat je oordopjes in de microfoon kan stoppen want anders moet je elke keer de iRig Mic Cast uit je iOS apparaat trekken om de opname af te spelen (hij denkt anders dat er headphones zijn en hoor je dus niets).

Ik heb me vooral gestoord aan de gratis app die niet gratis is, want hoewel je die gratis kan downloaden uit de App Store moet je voor de functionaliteiten als export op hoge kwaliteit, ruis verminderen en wav editing betalen via een in-app purchase. Adverteer dan niet dat je er een mooie gratis app bij doet. Schande.

Zoals je in de video al kan horen ben ik er nog niet helemaal over uit wat ik van dit ding vind, maar Martijn heeft mij verzekerd dat hij het geluid wel een stuk aangenamer vindt klinken (hij heeft er verstand van) maar de vraag is of het 30 euro beter klinkt natuurlijk… Ik test nog even door voordat ik het een aanrader durf te noemen.

 • Delen:

Reacties

 1. Woout
  17 juni, 2012 om 19:02

  Zo dat is wel een heel groot verschil tussen de ingebouwde mic in de iPad en die iRig, lekker geluid. Wat betreft die hi mode die kwam hier alleen maar harder en voller over maar niet prettiger, lo vind ik mooier.

  • Sam Rijver
   17 juni, 2012 om 19:51

   Thanks voor je reactie Woout, ik heb het zelf ook nog teruggeluisterd en wat verder getest en zelfs ik vind het inderdaad beter klinken (en heb er echt verdacht weinig gevoel voor). Bedankt ook voor de Hi/Lo opmerking, ik had gisteren nog even spijt dat ik niet op Hi ipv Lo had opgenomen maar dit is toch beste resultaat.

 2. Patje
  18 juni, 2012 om 15:30

  Ik zoek nl. zo een externe microfoon omdat deze van het tablet niet voldoet bij skype.
  Zo deze Irig Mic Cast dan ook te gebruiken zijn op een android tablet (acer A200) ? want in zie tot deze een normale 3.5mm jack heeft.
  De Acer A200 ondersteund headset met micro op de 3.5mm jack.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.