Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab 2 (10.1)

Geschreven door
Geplaatst op14 juni 2012, 19:58 CategorieAndroid

Samsung is een van de weinige fabrikanten die redelijk succesvol is in de tabletmarkt. De eerste generatie Galaxy Tabs verkocht goed dus is het tijd voor opvolgers. De nieuwe serie bestaat deze keer uit twee modellen; de 7 inch Galaxy Tab 2 (7.0) en de 10.1 inch Galaxy Tab 2 (10.1). In deze review kijk ik naar de 10.1 inch variant, welke draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

De trend van 2012 qua hardware is toch wel de quad-core processor en wellicht ook het hoge resolutie display. Concurrenten als Acer en ASUS komen met high-end modellen die over een Full HD display beschikken en de middenklasse modellen zijn standaard uitgerust met een quad-core Tegra 3 processor. Tot verbazing van velen doet Samsung het iets rustiger aan en houdt het bij minimale hardware upgrades, een aantal design aanpassingen en een update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Een element wat belangrijker lijkt te worden voor de fabrikant is de prijs.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – Specificaties

De Galaxy Tab 2 (10.1) doet qua uiterlijk niet meer denken aan de originele Galaxy Tab serie maar wel wanneer je een model van de eerste generatie in Duitsland gekocht hebt. Daar heeft de fabrikant namelijk vorig jaar de Galaxy Tab 10.1N modellen gelanceerd als antwoord op een uitspraak in de rechtszaak met Apple. Dit aangepaste design beviel Samsung blijkbaar goed want ook de Galaxy Tab 2 serie maakt hier gebruik van.

Qua hardware beschikt de tablet zoals gezegd niet over spannende upgrades. Zo krijg je onder meer een 10.1 inch PLS display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, een 1GHz dual-core processor, 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader om het geheugen uit te breiden, GPS, Wifi en Bluetooth. Aan de voorzijde bevindt zich en 1.3 megapixel camera voor videogesprekken en aan de achterzijde een 3 megapixel camera voor video opnamen. Samsung heeft een 16GB Wifi-only en een 16GB 3G variant gelanceerd. Daarnaast heb je de keuze uit een witte en een zwarte variant.

Qua software ga je er wel op vooruit. De tablet beschikt namelijk over Android 4.0 Ice Cream Sandwich, de nieuwste versie van Android. Daar overheen heeft Samsung, zoals dat ook bij de eerdere modellen het geval was, haar eigen TouchWiz interface gelegd.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – Video review

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – Hardware

Design en afmetingen

Het design is absoluut een verbetering ten opzichte van de vorige generatie Galaxy Tab tablets. Niet alleen ziet de tablet er fraai uit, ook is deze netjes afgewerkt en ligt deze goed in de hand. De tablet heeft een gewicht van 588 gram en is daarom goed in één hand te houden. De tablet is verder niet de dunste met een profiel van 9.7mm maar dit vormt geen enkel probleem. De strijd om de dunste tablet ter wereld is een beetje naar de achtergrond geschoven en naar mijn idee is het ook een van de meest nutteloze zaken om rekening mee te houden.

Een groot voordeel van het design is het feit dat de speakers nu naar voren wijzen, waar ik onder het kopje ‘geluid’ nog op terug kom. De speakers zijn verwerkt in een zilver/grijze lijst die om het frame heen ligt. Hierdoor lijkt de tablet wel een stuk breder dan zijn voorganger. Het komt zelfs over als een soort 21:9 scherm, wat het overigens zeker niet is. Dit wat brede gevoel is geen probleem wanneer je de tablet in landscape modus gebruikt maar in portrait modus voelt het wat vreemd en onwennig aan.

Aansluitingen

Helaas heeft Samsung er voor gekozen op de Galaxy Tab 2 (10.1) wederom niet rijkelijk uit te rusten met aansluitingen. Ja, deze keer krijg je wel een microSD card reader maar daar houdt het wel mee op. De enige twee andere aansluitingen die je terugvindt zijn een koptelefoon uitgang en een dock/lader connector. Wel krijg je er een dockconnector naar USB kabel bij zodat je de tablet met je PC kunt verbinden om bestanden uit te wisselen.

Display

Ik moet eerlijk toegeven dat ik vooraf naar de specificaties keek en eigenlijk niet heel veel verwachtte van het display. Toch was ik positief verrast toen ik de tablet voor de eerste keer aanzette. De kleuren spatten van het scherm, objecten en teksten ogen haarscherp en de helderheid is indrukwekkend hoog. Samsung maakt gebruik van de PLS LCD techniek, een techniek die vergelijkbaar is met de IPS techniek die onder meer Apple en ASUS gebruiken. De Galaxy Tab 2 (10.) heeft dan ook absoluut geen moeite om zichzelf staande te houden in de wat feller verlichte omgevingen binnen en buitenshuis. 

Kleuren komen zeer natuurlijk over, zwartwaarden zijn redelijk diep en de kijkhoeken van de tablet zijn, van onderen en van boven, redelijk goed. De resolutie van 1.280 bij 800 pixels is niet heel bijzonder maar meer dan voldoende om alles scherp weer te geven. Nergens heb ik het idee gehad dat het scherper moest. Kortom, Samsung heeft een indrukwekkend display verwerkt in de Galaxy Tab 2 (10.1)

Camera’s

De 3 megapixel camera aan de achterzijde is qua resolutie niet opvallend en ook qua kwaliteit maakt de camera geen indruk. De sensor heeft moeite met nagenoeg alle lichtomstandigheden wat zorgt voor foto’s en video’s zonder veel dynamiek en een te donkere weergave. Kleuren zien er uitgewassen uit en daarbij lijkt er een soort waas over het beeld te liggen die het gevoel geeft dat elke foto ‘out of focus’ is. De camera aan de voorzijde kan nog redelijk goed gebruikt worden voor videogesprekken maar de camera aan de achterzijde kun je beter links laten liggen.

Geluid

Zoals hierboven al aangegeven is een van de grote voordelen van het design dat de speakers naar voren gericht zijn. Negen van de tien tablets heeft namelijk speakers die naar achteren gericht zijn en het geluid dus van de gebruiker af laten sturen. Dat het geluid nu naar voren komt heeft absoluut invloed op de kwaliteit. De Galaxy Tab 2 (10.1) biedt een dynamische audioweergave met ook redelijk wat bass. Het is geen hoogstaande audiokwaliteit, en ik zou nog steeds externe speakers aanraden voor het kijken van een film, maar voor het gebruik tussendoor zijn deze luidsprekers zeker niet onaardig. Op dit gebied heeft Samsung het beter voor elkaar dan menig andere fabrikant.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – Software

Qua software beschikt de Galaxy Tab 2 (10.1) over Android 4.0 Ice Cream Sandwich en hoewel je er nog veel (structuur en apps launcher) van terug ziet weet Samsung er een TouchWiz stempel op te drukken. Deze interface heeft eigen vooraf ingestelde homescreens met door Samsung zelf ontwikkelde widgets, eigen icons voor bepaalde applicaties, de toevoeging van Samsung’s eigen app stores en andere diensten, en aangepaste kleuren en elementen in onder meer het instellingen menu.

Samsung heeft een dikke stempel gedrukt op de gebruikerservaring en dat is ook terug te zien in het aantal meegeleverde applicaties en widgets. Natuurlijk zijn de meeste widgets speciaal ontwikkeld voor de TouchWiz interface en zijn ze gekoppeld aan verschillende diensten van Samsung. Daarbij krijg je ook de normale widgets voor onder meer e-mail, het weer, YouTube en de klok. Er is voldoende keuze op het gebied van widgets om elke homescreen van interessante informatie te voorzien.

Qua apps is de Galaxy Tab 2 (10.1) rijkelijk uitgerust. Zodra je de app launcher voor de eerste keer opent zie je eerste scherm nagenoeg helemaal vol staan. Hierin vinden we een aantal standaard applicaties terug, waaronder de camera app, een e-mail app, de Google+ app, de YouTube app, een File manager, Google Maps, de Galerij en de browser. Bij sommige van deze apps heeft Samsung ook weer wat kleine aanpassingen qua kleur of layout.

Ook zijn er een aantal applicaties die compleet door Samsung zelf, of in samenwerking met een derde partij, ontwikkeld zijn. Zo zien we onder meer de Readers Hub, de Music Hub en de Game Hub terug. Dit zijn portals waar je e-books, muziek en games kunt vinden en downloaden. Ook heeft Samsung haar eigen Samsung Apps portal ontwikkeld waar je een selectie ziet van apps die door Samsung aangeraden worden en die je ook direct kunt kopen of gratis kunt downloaden. Daarnaast heeft Samsung de Samsung MMM Tabs applicatie ontwikkeld. Dit is een soort 3D waaier die middels verschillende tabs het laatste nieuws, de nieuwste films, de populairste apps, nieuwe en populaire muziek, en interessante Tweets toont.

Mocht je echt niet meer weten wat je moet downloaden kun je de S Suggest app openen. Hierin kun je suggesties vinden van apps of muzieknummers die (wellicht) bij jouw interessen passen. Ook kun je zien wat je vrienden gedownload hebben of leuk vinden. Als laatste heeft Samsung ook nog eigen applicaties in de vorm van de ChatON chatdienst, een eigen notitie applicatie en de AllShare app om bestanden vanaf een PC (of een andere apparaat als een TV) naar de tablet te streamen of andersom.

Een andere aanpassing die Samsung aan de software gedaan heeft is de toevoeging van een zogenaamde Mini Apps balk. Deze kun je met een klik onder in de systeembalk tevoorschijn toveren en biedt snel toegang tot een app als de calculator, het taakbeheer, je e-mail of het alarm. De gekozen app wordt vervolgens in het klein over de reeds geopende app geopend (zie hieronder) waardoor je de geopende app niet hoeft te verlaten. Dit is absoluut een handige toevoeging. Daarbij bevindt zich in de systeembalk ook een snelkoppeling/knop voor het maken van een screenshot, wat altijd handig is.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – prestaties

Zoals je wellicht gelezen hebt in bovenstaande alinea’s ben ik behoorlijk positief over de meeste punten. Toch moet ergens terug te zien zijn dat de upgrade van de voorgaande generatie Galaxy Tab tablets minimaal is en bij de prestaties is dit het geval. De Galaxy Tab 2 (10.1) is absoluut geen slechte tablet maar valt op het gebied van prestaties duidelijk in de middenklasse, misschien zelfs in de onderste regionen hiervan.

De dual-core processor trekt het redelijk wanneer je geen spannende apps open en er ook niet teveel tegelijkertijd open hebt staan. Ook Android 4.0 draait redelijk stabiel in combinatie met de TouchWiz interface. Toch merk je overal dat je te maken hebt met een wat minder snelle/krachtige tablet. Het bladeren door de homescreens hapert vaak, het openen van apps duurt net wat langer, het renderen van afbeeldingen duurt lang, de browser-ervaring is minder soepel en het crashen van een app is niet ongebruikelijk. Daarbij duurt het soms even voor een ‘touch’ registreert wordt en kan het een paar seconden duren voordat de tablet (na het indrukken van de standby knop) wakker wordt. De tablet vraagt dus net wat meer geduld dan de wat krachtigere modellen van onder meer ASUS en Acer.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – Gebruik

De Galaxy Tab 2 (10.1) is naar mijn idee echt een entertainment apparaat voor thuis. Samsung biedt een ongelooflijk groot aanbod van (eigen) apps en diensten aan waarmee je nagenoeg alles wat je wilt kunt vinden en downloaden. Wel kan ik me voorstellen dat de hoeveelheid portals (S Suggest, Samsung Apps, Game Hub, MMM Tabs) het wat onoverzichtelijk maakt waar je nu apps het beste kunt vinden en downloaden.

Daarbij is de tablet vanuit de doos helemaal klaar om direct van video’s, foto’s, muziek en (simpele) games te genieten. Tel hier een goed geluid en een indrukwekkende beeldkwaliteit bij op en de Galaxy Tab 2 (10.1) is ene van de meest complete entertainment tablets van dit moment. Hou er wel rekening mee dat de tablet, naar mijn idee, niet geschikt is voor games met geavanceerde graphics en/of games die veel rekenkracht vragen. Daar is de dual-processor helaas niet tegen opgewassen. Ook het aansluiten van randapparatuur middels USB of HDMI behoort niet tot de mogelijkheden.

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – Batterij

De batterijduur van de Galaxy Tab 2 (10.1) is goed te noemen. Zonder geavanceerde dingen te doen (wat de processor ook niet trekt) kun je eenvoudig anderhalve dag met de tablet doen voordat je hem opnieuw aan de lader moet hangen. 

Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) – Conclusie

Voor de gemiddelde consument die op zoek is naar een tablet om binnenshuis muziek te luisteren, video’s te bekijken, simpele games te spelen en te surfen op het internet is de Galaxy Tab 2 (10.1) een ideale optie. De tablet biedt een grote hoeveelheid content, de TouchWiz interface ziet er aantrekkelijk en overzichtelijk uit en de beeld- en geluidskwaliteit zijn indrukwekkend. Wil je snelle en krachtige prestaties voor onder meer geavanceerde games en veeleisende productiviteit apps dan moet je toch verder kijken, wellicht naar een van de Tegra 3 Android tablets. Ook moet je er rekening mee houden dat de kwaliteit van de camera’s niet denderend is en de tablet niet over een USB of HDMI aansluiting beschikt. De Galaxy Tab 2 (10.1) is een middenklasse tablet die voor relatief weinig geld veel entertainment (en dus plezier) brengt.

Minpunten

 • Matige camera aan de achterzijde
 • Zwakke prestaties van de dual-core processor
 • Geen USB of HDMI aansluitingen

Pluspunten

 • TouchWiz icm Android 4.0 werkt goed
 • Fraai en goed in de hand liggend design
 • Veel media en entertainment mogelijkheden
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. karine
  01 juli, 2012 om 20:06

  Ik heb deze tablet nu ongeveer een maand ik ben er heel tevreden over het enige is dat hij heel vaak ” applicatie launcher werkt niet ” aangeeft dan moet ik op wachten of sluiten drukken voor ik verder kan. Hij loopt dan eigenlijk vast ik krijg het er ook niet uit.

 2. Johan
  16 juli, 2012 om 17:58

  HDMI verloop in de HANDEL

  • Martijn Chel
   16 juli, 2012 om 18:00

   Ja, maar dat is dus weer een losse accessoire. Het is geen groot negatief punt maar je moet er wel rekening mee houden.

 3. rolf
  10 september, 2012 om 21:36

  Ik krijg sinds twee weken geen notification meer rechts onder in beeld wanneer ik mail heb ontvangen. Er blijft een horizontaal streepje zichtbaar. Weet iemand hoe dit te herstellen?

 4. nel
  09 oktober, 2012 om 12:12

  Ik heb dus hetzelfde probleem, een mail gestuurd naar samsung,daar weten ze het volgens mij zelf niet, vanmorgen gebeld, tot heden geen steek verder gekomen.

  • Danielle
   27 oktober, 2012 om 19:58

   Wanneer je rechtsonder tikt dan krijg je het scherm met tijd, datum etc daar zie je buttons voor wifi, gps etc wanneer je verder naar rechts gaat krijg je meer buttons o.a. ook informatie als je deze weer aanzet is het streepje weg en krijg je gewoon weer alle notifications.

   • Danielle
    27 oktober, 2012 om 20:00

    Exacte benaming button is melding

   • Amede
    25 mei, 2013 om 19:53

    Ik heb dat probleem ook.
    Geweldige tip, die extra buttons had ik nog niet ontdekt.
    Heel erg bedankt

 5. peter
  19 november, 2012 om 23:00

  Hi Martijn,

  Weet jij wat voor sdhc micro card het meest geschikt is voor een snelle datatransport in de samsung?
  Ik wil video bestanden (iso, vide_ts-folders ) op de micro sdhc card plaatsen en vroeg me af welke card ik moet kopen, max 32 en welke class 6, 10 ?
  Kan me zo voorstellen dat de usb-bus versie hier ook bepalend is…

 6. Mar
  29 december, 2012 om 9:09

  Dag Allemaal,

  ben best tevreden met het apparaat.
  vraag: hoe krijg ik — uWall.tv — aan de praat/ muziek,, galaxy tab2/10
  groet..

  • arno
   28 april, 2013 om 21:15

   Ook mijn vraag is hoe kan je uwalltv op deze tablet afspelen?

 7. dan van herpe
  02 maart, 2013 om 15:45

  Gegroet,

  De toets onderaan links voor screenshot is verdwenen. Hoe krijg ik hem terug?

  Ik las al: tegelijk indrukken van power- en geluidsknop gedurende 3 sec., maar dat werkt niet.

  Dank bij voorbaat voor een reactie.

  • dennis
   08 maart, 2013 om 15:56

   ja dat werkt wel degelijk.
   power en sound down tegelijk

   succes

   • Dan Van Herpe
    09 maart, 2013 om 10:34

    Spijtig, maar helaas! Als ik beide knoppen 3″ indruk, gebeurt er niks. Als ik ze langer ingedrukt houd, start de tablet opnieuw op.

   • Dan Van Herpe
    14 maart, 2013 om 18:54

    Probleem opgelost! Ga naar “instellingen” -> Display -> Snelstarten -> sschermafbeelding. Het ikoontje “screenshot” staat terug op zijn oorspronkelijke plaats!

 8. arno
  28 april, 2013 om 21:14

  Ook mijn vraag is hoe kan je uwalltv op deze tablet afspelen?

 9. Diana Peters
  02 juni, 2013 om 15:30

  De tablet 2 10.1 loopt vast en weet niet hoe ik dit probleem op kan lossen, wie helpt mij?

 10. adrie oosterling
  23 juni, 2013 om 13:42

  Krijg mijn mailadressen van computer niet op table 2,, ?

 11. marjo Haaksman
  28 september, 2013 om 1:27

  Na een upgrade van mijn tab 2 10.1 zijn mijn screenshots die ik nu neem van supergoed naar superwaardeloos gewijzigd. Ik kan niet eens meer mijn teksten ontcijferen van een screen s hot die voorheen bijzonder scherp en een exacte replica was van wat ik op het scherm zag. Is dit te herstellen? Is er een instelling die ik kan wijzigen? Ik baal serieus van deze wijziging!

 12. EL
  14 oktober, 2013 om 13:36

  Sinds vandaag komt er iks meer tevoorschijn als ik rechtsonder tik, zoals snelscherm instellingen met datum, tijd, wifi aan/uit, gps enz. Heb hier nog niet eerder problemen mee gehad. Ik krijg we, meldingen binnen en de daarbij horenden symbooltjes verschijnen ook. Krijg alleen het scherm niet geopend, er gebeurd helemaal niks.
  Iemand een oplossing?

  Alvasg bedankt!

 13. jantje
  18 oktober, 2013 om 21:54

  heb hem 1 dag , nu al een picsel stuk jammer en nu ??

 14. Karin
  28 oktober, 2013 om 11:44

  Ik heb een vraag over mijn email.
  De weergave van de afzender bij verzenden wil ik wijzigen.
  Ik heb gebeld met mijn provider maar die kan mij niet helpen.
  Kan iemand mij helpen?

 15. S_am
  02 november, 2013 om 18:56

  ik heb een probleem met mijn toetsenbord.
  als ik bijvoorbeeld op ineternet iets wil indrukken dan gaat het toetsenbord weg en sluit de app.

  wat moet ik nou doen ?

 16. Jo
  04 januari, 2014 om 23:45

  Ik heb een probleem met mij gallerij. Hij loopt vast met foto’s van mijn filmcamera.
  Kan ik hier iets aan doen of moet ik het formaat wijzigen?
  Heeft iemand hier ook last van?

 17. Bart
  06 juli, 2014 om 13:15

  wie of heeft iemand de tablet op een wifi canon printer mg3550 aangesloten alles geprobeert apps gedownload maar lukt niet.

 18. ria
  15 juli, 2014 om 20:19

  Eerst had ik er geen problemen mee, maar sinds kort staat het beeld op zijn kop als ik een foto wil nemen . Hoe krijg ik het weer goed? Wie kan me aub hier mee helpen? Alvast bedankt

 19. Nicky
  23 december, 2014 om 14:12

  Sinds gisteravond springt mijn tab2 10.1 continu spontaan uit en weer aan :'( er valt dus eigenlijk niet meer mee te werken.
  Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen c.q. verwijderen om dit op te lossen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.