Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Sony Tablet P (met Android 4.0 ICS)

Geschreven door
Geplaatst op6 juni 2012, 16:37 CategorieAndroid

De laatste weken heb ik het redelijk druk met allerlei reviews van tablets en ook vandaag kan ik weer een review met video publiceren. Dit keer van een wel heel aparte tablet, de Sony Tablet P. Toen ik de vraag kreeg of ik hier wel even mee wou spelen om er daarna een review over te kunnen schrijven was het vooral een nostalgische herinnering aan de Psion dat mij na een beetje twijfel ja deed zeggen. Wat je ook over Sony wilt zeggen, ze proberen wat met afwijkende vormgeving en dat op zichzelf is bijzonder genoeg om eens goed naar deze tablet te kijken. Helaas kan ik jullie de conclusie beter meteen verklappen, het is zo raar dat het eigenlijk gewoon helemaal niets is.

Sony Tablet P – Review video

Sony Tablet P – Specificaties en features

De tablet P wordt door Sony vooral in de markt gezet als gaming tablet. Dit komt door de PlayStation certificering waarmee PlayStation games gespeeld kunnen worden (een aantal worden meegeleverd) en door de functie van het dubbele display. Zo kun je het onderste display gebruiken als controller wanneer je een game speelt. Het dubbele display dient voor andere functies. Zo kun je tijdens het typen van een e-mail het toetsenbord op het onderste display laten verschijnen terwijl de e-mail op het bovenste display getoond wordt. Ook kun je de twee displays samenvoegen tot één compleet display. Dit is vooral handig wanneer je surft op het internet.

In tegenstelling tot de Sony Tablet S beschikt de Tablet P niet over een ingebouwde infrarood zender voor het bedienen van home cinema apparatuur, maar wel over DLNA certificering waarmee je muziek, films of foto’s van of naar andere apparaten binnen je thuisnetwerk kunt streamen. 

Verder wordt de Tablet P geleverd met Android 3.2 Honeycomb besturingssysteem maar staat er zodra je de doos opendoet een update naar 4.0 Ice Cream Sandwich voor je klaar en heeft het ding Wifi, 1GHz dual-core Tegra 2 processor, Bluetooth, optioneel 3G, een 5 megapixel camera aan de achterzijde, een 0.3 megapixel camera aan de voorzijde, een mini-USB 2.0 aansluiting en een microSD card reader (onder de batterij). 

De Tablet P is een vrij mobiel apparaat dat in bijna elke binnenzak of achterzak past. Hoewel de Tablet P op papier niet zo gek veel weeg met 372 gram is het door de vorm factor nog best een apparaatje dat zwaar en massief aanvoelt. Ik zie hem mezelf wel in kontzak dragen van een spijkerbroek maar een korte broek zou op zeker afzakken.

Sony Tablet P – Software

Android 4.0 ICS

Ook Sony heeft een eigen skin over Android heen gezet. Zo vind je op het homescreen aan de linkerbovenzijde een aantal snelkoppelingen die je naar applicaties als de browser en zijn de icoontjes van een aantal apps aangepast, welke ook op het homescreen geplaatst zijn. Aan de rechterbovenzijde bevindt zich ook nog een Favorites snelkoppeling waarmee je direct naar recente gedownloade of recente bekeken applicaties of media gaat. Ook in sommige applicaties zelf heeft Sony haar eigen aanpassingen gedaan. Zo zijn er kleine extra features aan de camera toegevoegd. Er zijn ook twee mini apps beschikbaar die boven de rest van de schermen kunnen ‘hoveren’. De mini browser heb ik niet aan de praat gekregen maar de calculator werkt prima, en zweeft keurig boven het scherm dat je open hebt staan.

Android 4.0 draait niet stabiel op deze hardware. Hoewel het switchen tussen panelen nog wel gaat is er veel sprake van vertragingen en crashes in verschillende apps en de rare splitscreen of weergave op één van de twee schermen werkt ook niet lekker mee.

Sony Entertainment Network

Sony heeft onlangs haar eigen Sony Entertainment Network gelanceerd. Het Sony Entertainment Network, gebaseerd op de Qriocity dienst, bestaat onder meer uit de Video Unlimited, een Reader Store en Music Unlimited diensten waar je muziek, films, e-books en TV series kunt downloaden. Via dit platform kan je toegang kopen tot applicaties en muziek. 

Voor het downloaden van muziek is er een soort Spotify achtige oplossing in de vorm van Music Umlimited. Omdat voor deze diensten accounts gekoppeld met creditcard gegevens nodig zijn heb ik daar verder niet veel aandacht aan besteed. Op een later moment zal Sony ook een video gedeelte aan het platform toevoegen. Ook belooft Sony snel met meer PlayStation games te komen die geschikt zijn voor gebruik op de tablets van de fabrikant. In onderstaande video legt Martijn middels de Sony Tablet S het een en ander uit over het SEN en de PlayStation Store.

Apps

Standaard applicaties die Sony aan de Tablet P heeft toegevoegd zijn onder andere Crash Bandicoot, Pinball Heroes, de Social Feed Reader en een paar snelkoppelingen naar Sony websites op het apparaat. Daarnaast zijn er een paar Google applicaties maar de grote afwezige is Youtube. Er is helaas geen werkende Youtube applicatie beschikbaar voor de Tablet P. Interssant is de DLNA applicatie. Hiermee kun je draadloos bestanden streamen vanaf of naar andere DLNA gecertificeerde apparaten binnen je Wifi thuisnetwerk. Daarnaast kun je middels een handige functie binnen de mediaspeler draadloos muziek, foto’s of video’s “gooien” naar een speler of TV.

Sony Tablet P – 2 schermen

Kwaliteit displays

Je kan niets van deze tablet bespreken zonder elke keer terug te komen op het feit dat er twee losse 5.5 inch schermen (met elk een resolutie van 1024 x 480 pixels). De kijkhoeken in het scherm zijn erg beroerd en als je de tablet iets te hard vasthoudt (de vaste lezer herkent hier een trend, mijn monkeygrip) dan zie je het scherm op sommige plekken oplichten. Dit komt omdat er net iets meer ruimte tussen LCD en bovenliggende plaat is op dit apparaat. De schermpjes zelf zijn redelijk scherp en de kleurweergave is prima en vergelijkbaar met tablets uit het midden segement.

Browser

2 schermen hebben ook invloed op de manier waarop websites eruit zien; oormidden gebroken dus. Alle angsten van de afgelopen maanden over een internet dat stuk kan door stomme cookie wetgeving of bemoeizuchtige Amerikanen wordt voor je gevoel waarheid als je ziet hoe beroerd het internet door de helft gebroken is, stuk dus. Vooral bij de weergave van afbeeldingen en filmpjes (Youtube kan je enkel en alleen via de browser gebruiken, er is geen werkende app beschikbaar!) kan je haast niet anders dan storen aan de pink-dikke zwarte balk tussen de twee schermen. De 4.0 browser van Android lijkt ook niet fijn samen te spelen met de hardware want iedere 5 tot 10  minuten kom je een crash tegen, want op zichzelf al genoeg zou zijn om de ervaring onder de maat te noemen.

games

2 schermen moet volgens Sony vooral de ervaring van het gamen leuker maken maar helaas is dat niet helemaal waar. Hoewel de knopjes er misschien deels hetzelfde uitzien als op een PS(1) controller blijft het een glad oppervlak en is er geen tactile feedback. Gecombineerd met en kleine vertraging tussen input/actie en de rare (onbereikbare) plek voor de L en R buttons is het helemaal niet zo leuk en bijzonder om te gamen op deze tablet. De graphics zijn ook enorm verouderd aangezien het PS1 spelletjes zijn die op de Tablet P draaien en door de rare aspect ratio’s hou je uiteindelijk een schermpje met beeld over ter grote van een GameBoy scherm. Gameboys zijn sinds 2000 al niet meer cool. De paar Android games (en dus geen PS games) die voor Sony zijn aangepast zijn dan wel weer verbazingwekkend leuk.

Bediening (keyboard)

2 schermen kan soms best handig zijn want elke keer dat er een toetsenbord aangeroepen wordt is er een mooi plekkje op het onderste scherm beschikbaar. Toch zijn daar een paar problemen mee. Door de grote zwarte balken aan de zijkant van de schermen is het bijna onmogelijk om met je duimen alle toetsen te bereiken, wat snel tikken niet echt een optie maakt. Ook als je hem neer zet (hoewel het een ronde tablet lijkt is er een keurig steuntje om hem plat op tafel te houden) kan je niet echt snel tikken want dan blijkt dat één 5.5 inch scherm niet groot genoeg is voor 10 vingers. Zelfs een wekenlange training bij een Chinese priegelwerk coach zou ook niet een oplossing zijn want als je dan per ongeluk wel snel een paar toetsen aan kan klikken is de vertraging tussen input en verwerking veel te groot. Ook hier is de ervaring ruim onder de maat.

Handig

2 schermen is in sommige apps best wel handig hoor. Zo heeft Sony een paar apps zoals e-mail en de muziek speler aangepast zodat bijvoorbeeld controls en media van elkaar gescheiden worden weergegeven. Ook worden thumnnails van je afbeeldingen op het onderste scherm weergegeven en het kiekje bovenaan. Net als bij PS games is het kennelijk alleen een raar aspectratio waardoor er maar een verdacht klein ‘groot’ scherm overblijft.

Camera’s

2 camera’s vind je ook op de tablet P. In het filmpje dat ik bij deze review heb gemaakt doe ik ze denk ik wel wat te kort. Nadere inspectie laat zien dat het best keurige foto’s zijn en als je filmpjes schiet valt het resultaat ook niet heel erg tegen. Al met al had ik daar wat positiever in de video over kunnen zijn. Ik maak het goed met een mooie foto van een fiets (vergeleken met dezelfde foto gemaakt met ASUS Transformer Pad 300):

Geluid

2 speakers zitten er helaas niet in de Sony Tablet P. De enkele speaker zit aan de linkerkant en moet zijn geluid kwijt via een kleine opening, de opening die ik in de video review per abuis aanzag voor de microfoon(!?). Het volume is enorm laag en het geluid in algemeen is gewoon tinnerig en gemoffeld. Zelfs als je hem aan je oor houdt is muziek luisteren nog steeds geen fijne ervaring.

Batterij

2 schermen vragen ook redelijk wat van de batterij, een batterij die niet eens zo heel groot en dus snel leeg raakt. Meer dan 5 uur kan je deze tablet niet aanhouden zonder op zoek te moeten naar een stopcontact.

Sony Tablet P – Conclusie

2 schermen maakt deze Sony Tablet P heel apart, maar helaas ook 2 keer minder leuk. De combinatie tussen slechte kijkhoeken van de schermpjes, de beperkt aan twee schermen aangepaste Android versie, de slechte browse-ervaring, de korte batterijduur en de enorme prijs (490 euro!) maakt de tablet P twee keer niets. Gelukkig heb je twee weken om het terug te brengen mocht je hem per ongeluk toch gekocht hebben.

Martijn Chel heeft meegeschreven aan deze review

Minpunten

 • Buggy software en weinig aangepaste apps
 • 2 kleine schermen maken niet één mooi scherm
 • Slechte browse-ervaring

Pluspunten

 • Dappere vormgeving
 • Niemand wil hem stelen
 • SEN toegang is leuk voor bepaalde gebruikers
Tablets Magazine
Beoordeling
5.010Sam Rijverproduct • Delen:

Reacties

 1. ivor
  06 juni, 2012 om 21:54

  Toen ik de pluspunten las, niemand wil hem stelen, lol

  • Sam Rijver
   06 juni, 2012 om 22:00

   Ik kan mijn baldadigheid niet altijd in bedwang houden en ik was druk op zoek naar een pluspunt. Ik ben blij dat je erom kan lachen.

 2. tidde
  14 juni, 2012 om 12:18

  Dit is een geweldig apparaat, een must om te hebben bezit deze al een tijdje en ben zeer tevreden, voor dagelijks gebruik , agenda whats app en web site’s jawel telegraaf.nl wordt niet als mobiele site weergegeven maar als volledige website alsof het een desktop is.
  update naar ICS gaat prima, de gelikte desktop met widgets maakt dit apparaat een lekkernij onder de tablets.
  jammer is alleen dat apparaat niet een van de snelste is en dat android dezelfde trekjes gaat krijgen als microsoft, apparaat wordt traag naarmate je veel er mee doet en dan loopt het vast, met ICS krijg je netjes net als microsoft om het programma mag worden afgesloten , natuur niet maar goed.
  over de minpunten
  – accu is slecht een dag meenemen en er wat op rommelen resulteert
  in een lege accu om 19:00 sávond.
  – opladen duurt ook min 4 uur.
  – geen mogelijk via usd op te laden , alleen maar via meegeleverde adaptor.
  – en nee je kan er niet mee bellen.
  – geluid is te zacht!.

  – postieve punten
  – compact
  – scherp beeld
  – stoer design..

  2 kleine schermen maken niet één mooi scherm??? raar he dat is het model..

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.