Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Yarvik TAB364 GoTab Gravity

Geschreven door
Geplaatst op16 juni 2012, 17:38 CategorieAndroid

Budget tablets zijn altijd lastig om te reviewen aangezien ze hun eigen doelgroep hebben en inleveren om bepaalde onderdelen die zeer belangrijk kunnen zijn voor de tablet-ervaring. De Yarvik TAB364 is een budget tablet die op het moment van schrijven te koop is voor zo’n 140 euro maar wel beschikt over de nieuwste versie van Android, Ice Cream Sandwich.

Eigenlijk is de Yarvik TAB364 gewoon de Yarvik TAB360 maar dan met een vooraf geïnstalleerde update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich. De TAB360 is al langere tijd op de markt en kan inmiddels via de website van Yarvik ook voorzien worden van de ICS update. De ervaringen met de TAB364 gelden dus ook voor de TAB360 maar deze verdwijnt langzaam maar zeker uit het assortiment van de fabrikant.

Yarvik TAB364 – Video review 

Yarvik TAB364 – Specificaties

Yarvik is geen onbekend merk in Nederland en heeft dan ook al redelijk wat tablets gelanceerd. Inmiddels is de fabrikant al helemaal overgestapt op Android 4.0 en worden dan ook nagenoeg alle nieuwe tablets met deze versie van Android geleverd. De TAB364 zit middenin het assortiment, zowel qua formaat display als qua overige specificaties.

De Yarvik TAB364 GoTab Gravity is een 8 inch tablet, een formaat dat we niet vaak zien, maar dat is eigenlijk ook het enige unieke aan dit apparaat. Verder beschikt de tablet namelijk over niet bijzondere specificaties zoals een resolutie van 800 bij 600 pixels, een 1.2GHz Boxchip A10 Cortex A8 processor, 512MB aan RAM geheugen, een VGA camera aan de voorzijde, Wifi ondersteuning, een mini USB (host/slave) en een mini HDMI aansluiting. Het opslaggeheugen van de tablet is 4GB maar kan wel middels de microSD card reader uitgebreid worden met maximaal 32GB. Wel moet hierbij gezegd worden dat de tablet beschikt over een capacitief touchscreen.

Wat betreft de software beschikt het model over de nieuwste versie van Android en daar heeft Yarvik weinig aan veranderd. Wel moet je het stellen zonder Google certificering. Apps moeten dus gedownload worden uit, bijvoorbeeld, de alternatieve GetJar App Store.

Yarvik TAB364 – Hardware

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de TAB364 is redelijk goed. Zodra je de tablet uit de doos haalt merk je meteen dat je een degelijk apparaat in handen hebt. Het is natuurlijk allemaal gemaakt van plastic, en dat merk je ook, maar de knoppen zitten goed in het frame verwerkt, niks kraakt of heeft speling en het gewicht doet de tablet solide aanvoelen.

Design

Het design van de TAB364 is ook wat anders dan we tegenwoordig gewend zijn. Het eerste wat opvalt is dat er nog steeds twee hardware knoppen opzitten, iets wat we met de introductie van Android 4.0 zien verdwijnen. De reden hiervoor is dat de TAB364 zoals gezegd eigenlijk eerst de TAB360 was welke beschikte over Android 2.3 Gingerbread. Bij deze versie van Android waren nog wel hardware knoppen nodig/toegestaan. Maar, de tablet beschikt natuurlijk over Android 4.0 en in deze versie wordt alles opgevangen met software knoppen. De hardware varianten zijn dus dubbelop; een voor toegang tot de instellingen van een app en een om terug te keren naar het vorige scherm.

Het feit dat er hardware knoppen opzitten zorgt ook voor een breder frame rondom het display aan de rechterzijde (in landscape modus). Naast de knoppen bevindt zich hier ook een VGA camera voor videogesprekken, foto’s of video’s. Overigens is het zwarte frame rondom het display sowieso aan de dikke kant. De rand rondom de tablet is gemaakt van plastic in een dof zwarte kleur. De achterzijde is van glanzend zwart materiaal gemaakt en hierop zijn vingerafdrukken en andere vuiligheid dus direct zichtbaar. Ook bevindt zich aan de achterzijde een speaker.

De tablet ligt verder goed in de hand, is niet te zwaar en kan eenvoudig met één hand gebruikt worden. Het model is wat dikker dan menig andere tablet maar dit heeft geen negatieve invloed op de gebruikservaring.

Aansluitingen

Qua aansluitingen is de tablet goed uitgerust. Zo krijg je een miniUSB poort, een miniHDMI uitgang, een microSD card reader, een koptelefoon aansluiting en een aansluiting voor de lader. Je kunt er dus alle kanten mee op wat de aansluitingen betreft.

Display

Het display van de TAB364 is helemaal niks bijzonders en is meteen wanneer je de tablet aanzet een aanwijzing dat je te maken hebt met een budget variant. Het eerste mij opviel was dat de kijkhoeken zeer matig zijn. Wanneer je recht boven de tablet hangt is alles redelijk goed te zien en te lezen maar zodra je schuin (niet eens heel schuin) op het display kijkt verdwijnt al het contrast en worden teksten nagenoeg onleesbaar. 

Daarbij valt ook de helderheid op. De tablet beschikt niet over een IPS display dat extra helder is en zorgt voor wijdere kijkhoeken dus de verwachtingen waren al niet hoog. Toch viel het mij nogal tegen. Binnenshuis zal het niet snel problemen opleveren maar zodra de zon fel naar binnen schijnt, je dichtbij een raam zit bij mooi weer of buitenshuis (zelfs in de schaduw) loopt zul je snel merken dat de tablet hier echt niet voor gemaakt is.

Een ander punt is de resolutie. 800 bij 600 pixels is niet aan de hoge kant en zien we eigenlijk alleen bij budget tablets terug. Niks waar Yarvik zich voor hoeft te schamen maar het is wel een punt dat direct opvalt. Teksten onder icons, teksten binnen websites en zelfs gewoon de menu’s zijn korrelig/kartelig. Voeg hier aan toe dat de kijkhoeken niet goed zijn en je kunt de kleinere teksten wanneer je ook maar iets schuin op het display kijkt nauwelijks meer lezen. Je moet dus echt bovenop het display zitten om alles perfect te kunnen zien.

Het laatste punt over het display is het contrast. Dit is niet bijzonder en ligt op hetzelfde niveau als de meeste andere tablets met deze prijs. Hier heb ik niks negatiefs over te zeggen aangezien het de tablet-ervaring niet echt negatief beïnvloedt. Het is geen topper wat dit betreft maar dat verwacht je ook niet voor het geld dat je betaalt.

Geluid

Het geluid dat uit de TAB364 komt is niet heel slecht te noemen. Je hebt voldoende volume om een spelletje te spelen, een video te kijken of misschien zelfs een nummertje te spelen. Daarbij klinkt het redelijk ok, puur kijkend naar wat je voor de tablet betaalt. Toch is het voor een filmpje of wat muziek aan te raden een koptelefoon te gebruiken.

Camera

Er zit maar één camera op de TAB364 en deze bevindt zich aan de voorzijde. Het is een VGA camera dus je hoeft er vrij weinig van te verwachten. Het is daarom een leuke camera om te gebruiken tijdens een videogesprek of even snel een foto van jezelf te nemen. Voor leuke video’s of foto’s buitenshuis is de camera dan ook niet echt geschikt.

Yarvik TAB364 – Software

Algemene prestaties

De Yarvik TAB364 draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich in combinatie met een 1.2GHz Boxchip A10 Cortex A8 processor. Op zich laat dit de Android interface behoorlijk soepel draaien, zonder teveel haperingen of vertragingen. Wel wordt het snel duidelijk dat er maar 512MB werkgeheugen in de tablet zit. Dit zie je voornamelijk terug wanneer je meerdere applicaties open hebt staan, tijdens het openen van een app, tijdens het laden van een website en tijdens het opstarten van het apparaat. Dit duurt allemaal net wat langer. Ook kan het soms een aantal seconden duren voordat de inhoud van widgets geladen is en kan er vertraging optreden bij de touch-input. Op zich zijn dit geen grote problemen en een logische oorzaak van de wat mindere specificaties. Wat ik wel een probleem vind is dat veel apps crashen. Dit heeft twee redenen: De eerste is het werkgeheugen dat het niet trekt en de tweede is de matige kwaliteit van apps die je uit de GetJar Store kunt downloaden. Daarbij is het soms zelf niet zomaar een crash maar start de tablet compleet opnieuw op, iets wat snel kan gaan irriteren.

Applicaties

Qua applicaties krijg je een minimaal aanbod meegeleverd. Zo beschikt de tablet onder meer over een file explorer, een browser, een e-mail app, een camera app, en mediaspelers. Als appstore krijg je de alternatieve GetJar store meegeleverd. Dit is een bibliotheek aan applicaties die niet onder Google valt en dus gebruikt kan worden op apparaten die geen Google stempel gekregen hebben. Dit is naar mijn idee ook het grootste probleem van de TAB364.

Je moet het doen zonder de Google Play Store en de meeste Google Apps. Op zich zou dit nog op te vangen zijn als de GetJar app store een groot aanbod had van kwalitatieve apps maar helaas valt dit nogal tegen. Het aanbod is stukken kleiner, veel populaire applicaties zijn er niet te vinden en de applicaties die je kunt vinden bevatten nog wel eens fouten of werken gewoon helemaal niet. Een grote app die ik helemaal niet terug kon vinden was Youtube. Dit beperkt het gebruik van de TAB364 behoorlijk en haalt naar mijn idee ook een deel van het plezier van Android weg. Een belangrijk punt dus om rekening mee te houden wanneer je voor een budget tablet wilt gaan.

Het schijnt mogelijk te zijn de Yarvik zo aan te passen dat de Play Store en Google apps wel beschikbaar zijn, maar dat is iets dat ik verder niet mee kan nemen in deze review, vooral gezien het feit dat dit te lastig is voor de gemiddelde consument die deze tablet aanschaft en het helemaal niet zoekt om nog allemaal extra toeren uit te halen om apps te kunnen downloaden. Het probleem zit hem dus in gebrek aan standaard en aan extra apps. Apps maken iedere tablet leuker dus daar loopt de TAB364 flink achter.

Yarvik TAB364 – Batterij

De TAB364 beschikt over een 5000 mAh batterij en hiermee kun je de dag redelijk doorkomen. Het display verbruikt niet heel veel energie door de lage helderheid dus een uur of 6 zou je wel moeten kunnen halen wanneer je de tablet normaal gebruikt. Zodra je wat meer films kijkt en muziek luistert hou je ongeveer 5 uur over.

Yarvik TAB364 – Conclusie 

Zoals we in elke review van een budget tablet aanhalen moet er ergens op bespaard worden om tot een prijs van, in dit geval, 140 euro te komen. Het is duidelijk dat Yarvik gekozen heeft voor het display en het werkgeheugen. Het display heeft een minimale resolutie, matige kijkhoeken en een lage helderheid terwijl het werkgeheugen zorgt voor een trage werking van apps en widgets. Maar, dit zijn punten waar je nog wel mee zou kunnen leven voor 140 euro. Het grootste probleem is (nog steeds) het ontbreken van de Google Play Store. Dit maakt het tablet-gebruik daadwerkelijk minder leuk.

Toch zijn er ook positieve punten te noemen, zoals de goede bouwkwaliteit en het grote aantal aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden, maar deze wegen niet op tegen de mindere punten. Zoals gezegd, met Google certificering en dus toegang tot het complete (en kwalitatieve) Android aanbod, is het best nog een redelijke tablet voor het geld dat je ervoor betaalt, maar helaas is hier niet voor gekozen. Mocht je wat verstand hebben van het tweaken van apparaten dan kun je er de Play Store vast wel op krijgen maar ik ga er vanuit dat dit niet is waar de gemiddelde consument op zit te wachten.

Minpunten

 • Matig display
 • Trage prestaties
 • Geen Android Market/Google Play Store

Pluspunten

 • Aantrekkelijke prijs
 • Goede bouwkwaliteit
 • Volledig: USB, HDMI en microSD
Tablets Magazine
Beoordeling
6.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Cris
  16 juli, 2012 om 11:45

  Een handige handleiding om Google Play Store WEL op je Yarvik tablet te krijgen vind je hier:

  http://www.pro-shells.eu/index.php?route=yarvik

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.