Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android malware blijft stijgen, eerste malware voor iOS ontdekt

Geschreven door
Geplaatst op6 juli 2012, 10:48 CategorieAndroid

Malware is iets dat we voornamelijk kennen van onze PC’s en laptops maar de laatste tijd krijgen ook smartphones en tablets steeds vaker te maken met apps die een virus of trojan installeren. Het achterhalen van deze ‘malafide’ apps is met name voor Android gebruikers erg lastig maar ook iOS gebruikers zijn blijkbaar niet helemaal veilig.

Malware voor Android

Het nadeel van Android is dat Google de applicaties die in de Play Store aangeboden worden niet allemaal checkt. Hierdoor kunnen apps met virussen of trojans eenvoudig verspreid worden, vaak onder de naam van een andere populaire applicatie zodat consumenten zonder veel twijfels een goede app denken te downloaden. Het gebeurt steeds vaker dat een dergelijke app software bevat die informatie als locatiegegevens, contactpersonen, afspraken, browserhistorie en andere apps voor andere (spam) doeleinden gebruikt.

Volgens IT-beveiligingsbedrijf Trend Micro kunnen we de komende maanden een flinke stijging van het aantal malafide apps verwachten. Begin dit jaar waren er nog 5.000 malware apps, nu zijn dit er al 20.000. Het bedrijf verwacht dat er eind dit jaar maar liefst 130.000 ‘slechte’ apps beschikbaar zullen zijn voor Android gebruikers. De reden hiervoor is dat Android met een opmars bezig is en dus een aantrekkelijker doelwit wordt.

Malware voor iOS

iOS gebruikers hebben minder last van dit probleem omdat Apple zelf alle applicaties, voordat ze online gezet worden in de App Store, controleert op een juiste werking en op malware. Toch garandeert dit blijkbaar niet dat alle apps malware-vrij zijn. Beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft namelijk vandaag bekendgemaakt een iOS applicatie gevonden te hebben die een Trojan installeert.

De applicatie gaat onder de naam Find and Call en is ook beschikbaar voor Android toestellen. Volgens Kaspersky gebruikt de app de informatie uit je telefoonboek/contacten om al deze contacten een link te sturen waarmee de applicatie gedownload kan worden. Dat is niet alles want de app zou ook malafide software op je tablet of smartphone installeren. Wat deze software exact doet is nog niet duidelijk. Het beveiligingsbedrijf geeft aan dat dit voor zover bekend de eerste malware app voor iOS is die in de App Store is gevonden.

Zowel Apple als Google heeft de app inmiddels verwijderd.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.