Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft onthult Office 2013, gratis voor Windows RT tablets

Geschreven door
Geplaatst op17 juli 2012, 11:00 CategorieApplicaties

Met de komst van het nieuwe Windows 8 besturingssysteem moet natuurlijk ook de populaire Office software van Microsoft vernieuwd worden. Gisteren heeft de softwaregigant in de VS dan ook de nieuwste versie van het Office pakket voorgesteld en de naam Microsoft Office 2013 meegegeven. Het nieuwe pakket richt zich vooral op de cloud en een geoptimaliseerde touch-ervaring.

Office 2013

De Office 2013 versie die Microsoft heeft getoond is de standaard versie die voor Windows 8 producten beschikbaar zal zijn. Daarnaast komt er een aangepaste en iets uitgeklede versie voor Windows RT, de Windows versie voor apparatuur met een ARM processor, apparaten. Deze zal minder uitgebreide functies bevatten maar wordt wel gratis meegeleverd bij de aankoop van een Windows RT product.

Metro style

Een van de eerste dingen die opvalt is dat Microsoft het uiterlijk hier en daar aangepast heeft om de software binnen de nieuwe Metro style van Windows 8 te laten vallen. Toch zijn deze aanpassingen niet dermate groot en komt veel nog overeen met wat we kennen van Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote. Het uiterlijk is iets simplistischer en er wordt gewerkt met de bekende Windows tegels.

Touch

Een opvallend gegeven is dat de touch optimalisatie helemaal niet zo uitgebreid is als je wellicht zou verwachten. Windows 8 en Windows RT zijn natuurlijk helemaal ingericht op een optimale touch-ervaring maar dit is niet compleet doorgevoerd in Office 2013. Elke applicatie bevat een Touch Modu waarmee je over kunt schakelen naar een interface die geoptimaliseerd zou moeten zijn voor touch. Bepaalde elementen in de interface worden hierdoor groter waardoor navigatie en typen iets makkelijker worden maar andere belangrijke functies zijn lastig te bedienen met de vingers. Het lijkt erop dat Office 2013 dan ook voornamelijk gericht is op de bediening middels muis en keyboard.

Cloud

Maar Microsoft wel veel aandacht aan besteed heeft is cloud integratie. Alles wat je middels Office 2013 doet wordt automatisch opgeslagen op SkyDrive (wanneer je een abonnement hebt), Microsoft’s online opslagsysteem. Hierdoor heb je altijd en overal toegang tot je bestanden en kun je deze ook eenvoudig delen met je vrienden, familie en collega’s.

kopen of abonnement

Een andere nieuwe feature is dat je Microsoft Office 2013 kunt kopen of kunt ‘huren’. Deze laatste optie werkt middels een abonnement waarmee de Office 2013 software naar je computer of tablet gestreamd wordt. De software staat dus niet lokaal op je apparaat maar kan op aanvraag in de cloud gebruikt worden.

Sociaal

Microsoft richt zijn met Office 2013 ook op de integratie van social media, voornamelijk gericht op de zakelijke gebruiker. Zo heeft de sftwaregigant het recentelijk overgenomen Yammer, een zakelijk sociaal netwerk geïntegreerd, en krijgen Office gebruikers 60 minuten per maand gratis bellen via Skype.

Tablets

Specifiek voor tablets heeft Microsoft bekendgemaakt dat Windows 8 modellen niet standaard voorzien worden van Office 2013. Voor deze tablets zul je dus een los pakket moeten aanschaffen of gebruik moeten maken van een abonnement. Windows RT modellen krijgen wel een Office 2013 pakket meegeleverd maar dit zal een uitgeklede versie zijn. Wat exact het verschil is heeft Microsoft nog niet duidelijk gemaakt.

Office 2013 – video

The Verge heeft al een uitgebreide hands-on video gemaakt waarin de belangrijkste aspecten van Office 2013 getoond worden. Bekijk onderstaande video voor alle details en een goede eerste indruk.

Meer informatie

Lees meer over Windows 8 en Windows RT in ons Windows archief.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.