Nederlandse school verruilt iPad toch weer voor boeken

22 juli 2012 1 Minuut 4 Reacties
tablet-op-school

De iPad wordt op steeds meer onderwijsinstellingen gebruikt als (gedeeltelijke) vervanging voor studieboeken en andere lesmaterialen en lesmethoden. Toch is een van de eerste scholen die compleet overstapte op de iPad nu al van gedachten veranderd. Het Hondsrug College in Emmen laat leerlingen weer de papieren studieboeken induiken na nog geen jaar met de iPad gewerkt te hebben.

Vorig jaar kreeg het Hondsrug College heel wat aandacht aangezien het een van de eerste scholen was die overstapte op een digitale vorm van lesgeven en studeren. De studieboeken van 700 leerlingen werden vervangen voor iPads en de school gaf aan dat alle leerlingen tot het einde van hun schoolloopbaan alleen nog de iPad zouden hoeven te gebruiken om te leren en huiswerk te maken.

Het blijkt nu toch allemaal net iets lastiger dan men vorig jaar verwachtte. De leerlingen worden volgens de school nog steeds uitgerust met een iPad maar moeten wel weer aan de slag met studieboeken. De reden hiervoor is dat er nog te weinig lesmateriaal (waaronder studieboeken) digitaal en in het Nederlands te verkrijgen zijn. Daarnaast zit de school vast aan een Europese aanbesteding en reeds gesloten contracten met uitgevers en distributeurs voor schoolboeken. De school is dus net wat de snel met het hele digitaal studeren en iPad verhaal aan de slag gegaan en heeft daarbij de beschikbaarheid van (goed) studiemateriaal niet meegenomen.

De Gelderse scholengemeenschap Het Streek is met eenzelfde project bezig en heeft reeds positieve ervaringen met het gebruik van tablets op school. Volgens Het Streek zijn leerlingen meer betrokken en presteren ze beter met een tablet.

Bron: DvhN

Reacties (4)