Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Iconia Tab A510

Geschreven door
Geplaatst op19 juli 2012, 15:34 CategorieAndroid

De Olympische Spelen komen in rap tempo dichterbij en door de aanstaande start begon voor mij de tijd te dringen om een tablet review te maken. Niet omdat ik zelf naar Londen ga maar omdat ik hier nog een tablet heb liggen met een logo van de Olympische Spelen. In deze review gaan we kijken naar de Acer Iconia A510 Olympic Edition.

De a510 is Acer’s opvolger van de Iconia Tab A500. De A500 heeft mij nooit echt kunnen bekoren vanwege de afmetingen en slechte OS. De A510 lijkt veel op de A500 maar heeft een paar verbeteringen die als goede reden opgevoerd werden om er nog eens naar te kijken; hij is lichter, dunner en wordt geleverd met Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Acer Iconia A510 – Specificaties

De Iconia Tab A510 is een 10.1 inch tablet met een quad-core Tegra 3 processor, een TFT LCD scherm met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, 1GB werkgeheugen en standaard 32GB aan opslagruimte. De Tegra 3 processor is geklokt op 1.3 Ghz en is daarmee is sneller dan bijvoorbeeld de Tegra 3 die je in de Asus TF300T kan vinden. De Acer A510 heeft zowel een camera aan de voor- als achterzijde en beschikt over een HDMI poort (1.4), stereo speakers en Micro-USB poort die zowel voor verbinding met de computer als voor het opladen gebruikt kan worden.

Acer Iconia A510 – Video Review

Acer Iconia A510 – Hardware

Design en afmetingen

Waar de Iconia Tab A510 de opvolger van de Iconia Tab A500 is lijkt het design meer op de Iconia Tab A200 van Acer. Het apparaat is een stuk dunner en lichter geworden maar omdat de de A500 echt geen kleintje was betekent dit niet heel veel. De A510 is nog steeds een forse tablet met een flink gewicht. Hoewel het aluminium is ingeruild voor plastic doet het verbazingwekkend genoeg niets af van de stevigheid. De tablet voelt enorm solide aan. De lange kanten hebben fijne ronde hoeken en dat maakt het een stuk makkelijker deze zware tablet voor langere tijd fijn te gebruiken.

De achterkant van de tablet is dus van plastic en in dat plastic zitten allemaal kleine kuiltjes. Deze kleine kuiltjes zorgen voor een fijne grip en gecombineerd met de glimmende zijkanten met aluminium look (het is gewoon plastic) ziet het er allemaal prima verzorgt uit. Alleen de camera zit op een ietwat rare manier verwerkt in de achterkant. Dat lijkt een beetje een oplossing te zijn die erg laat is toegevoegd.

Aansluitingen

Ik was best blij toen ik zag dat deze A510 met een micro-USB aansluiting kwam voor zowel het laden als verbinden met de computer. Helaas bleek al snel dat het opladen alleen gaat met de meegeleverde adapter want andere laders worden niet herkend, hoewel die dus via USB aangesloten kan worden. Bij het review model dat ik heb zat niet alles meer in de doos en heb ik de verbinding met de computer helaas niet kunnen testen.

Naast de micro-USB poort is er ook een microSD slot beschikbaar voor het uitbreiden van het geheugen en is er een HDMI 1.4 poort die het mogelijk maakt de tablet aan te sluiten op bijvoorbeeld TV of beamer. Natuurlijk is er ook een plek om je oordopjes in te pluggen.

Acer levert een speciaal kabeltje mee die van de micro-USB een female USB maakt. Dit stelt je als gebruiker in staat om bijvoorbeeld een extern toetsenbord aan te sluiten maar interessanter is natuurlijk om dit te gebruiken voor het aansluiten van een externe harde schijf. Helaas zat bij het review model het kabeltje niet meer in de doos (en laat dit meteen een waarschuwing zijn, dat kabeltje kan dus makkelijk kwijt!) en heb ik hier niet mee kunnen testen. Reviews en filmpjes van anderen laten echter zien dat Acer geprezen mag worden voor de ondersteuning die ze biedt voor het aansluiten van extraatjes via de USB poort. Ik heb zowel harde schrijven als game-controllers werkend gezien en dat is natuurlijk prima luxe.

Display

De meeste tablets die ik test beschikken over een IPS paneel en ik zie die schermen dan ook zo’n beetje als de norm. De Acer A510 heeft een paneel dat van een andere techniek gebruikt maakt (MVA) maar is niet per definitie een teleurstelling. De kijkhoeken zijn in mijn ervaring niet super en de kleuren willen nog wel eens verschieten, maar het scherm kan redelijk helder (maar ook weer niet bijzonder). Hoewel het een stuk minder fel kan dan bijvoorbeeld een Transformer Prime of een iPad 3 doet het scherm het beter dan die van de Transformer Pad TF300T. Al met al is het geen teleurstelling en een scherm dat ik bij de middenmoters vind horen.

Camera’s

Ik weet dat bijna niemand durft toe te geven dat het soms wel handig is een camera op een tablet te hebben en deel het gevoel dat je voor aap staat als je met een 10 inch tablet een foto probeert te maken. De camera die op de achterzijde van deze A510 zit doet niets om je op andere gedachte te brengen want de kwaliteit is niet bijzonder. De foto’s hebben veel ruis, de kleuren zijn onverzadigd en de reactiesnelheid van de software maakt het maken van de kiekjes ook niet makkelijker. Helaas is het opnemen van de video (1080p) ook niet echt een succes want daar herken je dezelfde problemen. Maar als je buiten bent met felle zon dan is het allemaal nog wel te doen. Hoewel je dan een camera hebt met een 10 inch viewfinder zie je natuurlijk geen ene moer omdat tablets buiten nu eenmaal niet echt presteren hun schermen, zeker als die geen ‘super ultra plus extra’ toevoeging hebben.

De camera aan de voorkant heb ik maar even kort geprobeerd en is vergelijkbaar met alle VGA camera’s die je op andere tablets vind. Geen aanrader dus maar leuk voor erbij.

Geluid

Als je een de achterkant van de tablet bekijkt zie je niet alleen een groot logo van de Olympische Spelen maar wordt je ook verteld dat deze tablet beschikt over “Dolby Digital Plus” speakers. De twee speakers zitten aan de onderkant van de tablet en door het 10 inch formaat is er genoeg ruimte om een stereo effect te creëren. Helaas kan de A510 niet erg veel volume produceren en zeker in combinatie met YouTube filmpjes met beperkte audiokwaliteit zul je hier regelmatig van balen.

Het afspelen van muziek en podcasts is in principe prima maar net als bij alle andere tablets die ik tot nu toe getest heb is het iets dat je even tussendoor doet en zeker niet als reden moet aangrijpen deze (of andere) tablet te kopen.

Ik heb geen gouden oor en kan jullie dus niet gek veel vertellen over dingen als range en het effect van de Dolby sticker op de achterkant. Voor mij klinkt de Acer A510 als een prima middenmoter met wat gebrek aan volume.

Batterij

Eerder heb ik al even verwezen naar het feit dat deze tablet geen kleine jonge is. Het is een forse tablet met een flink gewicht. Het lijkt erop dat dit vooral komt door de keuze van Acer om een flinke accu in de A510 te verwerken. De accu heeft een capaciteit van 9800 mAh en is daarmee een van grotere accu’s in een tablet op de markt.

Ik heb dan ook helemaal niets te klagen over de accuduur en was zelfs wel onder de indruk. Ik heb hier op dit moment ook een ASUS Transformer Pad 300 met dock liggen en tijdens een houtje-touwtje test lijkt de Acer het ongeveer net zo lang uit te houden als de ASUS. Niet zo verrassend tot ik zeg dat de ASUS aangesloten was op zijn keyboard dock! De accu in deze tablet is dus gewoon prima.

Acer Iconia A510 – Software

Android

De Acer Iconia Tab A510 wordt geleverd met Android 4.0 Ice Cream Sandwich en loopt daarmee dus redelijk synchroon met andere tablets op de markt. ICS is een stuk stabieler dan Honeycomb maar is op het moment van schrijven al niet meer de nieuwste versie van Android. Android 4.1 Jelly Bean heeft ondertussen de plek van meest recente OS ingenomen en hoewel ik nog niets van Acer gehoord hebt lijkt het erop dat je op het komen van een update kunt vertrouwen. Ook niet onbelangrijk is dat dit een tablet is met Google ondersteuning, dus je kunt belangrijke apps als Gmail en de Play Store gebruiken op deze tablet.

Android is gecombineerd met een eigen skin van Acer, de Touch Ring interface. Ik ben nooit enorm fan van deze skins maar die van Acer stoort me niet enorm. Het lock-screen geeft gebruikers de mogelijkheid een paar apps aan te wijzen die direct unlocked kunnen worden en gaat gepaard met een leuk visueel effect. Zeker omdat de applicaties die op het lockscreen staan zelf aangewezen kunnen worden maakt het een bruikbare toevoeging aan de standaard Android ervaring.

Acer voegt in de onderste balk met softbuttons ook een extra knop toe om de Touch Ring op te roepen. Dit is een overlay waar je via een kromme slider het volume kan regelen, snel iets op kan zoeken, wat apps kan starten en door bladwijzers van de browser kan scrollen. In de video review zie je wat meer van deze interface maar in het algemeen viel mij het niet tegen. Het beste van deze Touch Ring toevoeging is misschien wel het feit dat Acer je de mogelijkheid geeft deze button te verwijderen uit de onderste balk van je scherm. Ik ben erg fan van het geven van dit soort opties want als de Acer Touch Ring niets voor jou is, wordt je er dus ook niet mee lastig gevallen.

Meegeleverde software

De A510 komt met een aantal apps die alvast geïnstalleerd voor de gebruiker. Bij Android weet ik nooit zo goed of ik het zomaar als bloatware kan beschouwen maar ik zie de term regelmatig gebruikt worden.

De bruikbare apps die je er als verse koper bijkrijgt zijn onder andere Polaris Office, een app-suite waar je documten en sheets in kan verwerken/bewerken, en Astro app die erg bruikbaar is als filebrowser en zeker in combinatie met Acer’s goede ondersteuning voor het aansluiten van externe harde schijven zeer bruikbaar is. Zoals gezegd zat bij mij helaas de benodigde kabel er niet bij dus heb ik deze uitspraken gebaseerd op de ervaring van anderen.

Acer levert ook een speciale DLNA app mee zodat je content naar TV’s met DLNA ondersteuning kan sturen. Ook vind je een printer driver op de A51, waardoor het relatief gemakkelijk wordt te printen vanaf je tablet. Ook hier schijnt het erg goed te werken en er vrij ruime ondersteuning te zijn voor verschillende printers. De laatste keer dat ik een printer in huis had was echter nog in 2009 en heb ik dus niet echt kunnen testen met deze app.

Bovenstaande zijn de wat mij betreft echt bruikbare applicaties maar Acer heeft o.a. ook een speciale lees app toegevoegd (LumiRead) en een muziek applicatie (AUPEO!) waar ik in beiden gevallen geen enkele reden zag deze te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld de Kindle app (gratis in Play Store) en muziekdiensten als Spotify of andere online radio apps.

Speciale aandacht is er dan nog even voor de meegeleverde anti-virus app van McAfee. Het is jammer dat het nodig lijkt te zijn dit mee te leveren want met een beetje gezond verstand zijn Android tablets nog best veilig in gebruik. De McAfee app draait constant op de achtergrond en verbruikt daardoor een deel van de beschikbare kracht van de processor en energie van de accu. Er worden regelmatig bestanden gescand en – net als op een Windows computer – merk je dat soort dingen als je toevallig net je tablet voor iets anders aan het gebruiken was.

Acer Iconia A510 – Prestaties

De snelle Tegra 3 processor vinden we ondertussen eigenlijk wel in de meest tablets, maar de Tegra 3 in de Acer A510 lijkt het beter te doen dan bij de meeste concurrenten. Alles voelt redelijk snel aan (al blijft het Android en heb je nog niet de voordelen van “project butter”. Maar de navigatie tussen de panelen en widgets is redelijk soepel te noemen. Bij het oproepen van de notificaties of de multitask popup zul je echter helaas wel regelmatig een vertraging ervaren.

De browse-ervaring op de A510 was boven verwachting goed. Sites laden redelijk snel en vooral belangrijk is de stabiliteit die Acer als een van de weinigen heeft weten te verzorgen. Waar bij de Transformer Pad TF300T en andere Android tablets vooral de browse-ervaring mij tegenstond kon ik met de A510 prima uit de voeten.

Het afspelen van video bestanden is prima en hoewel ik zelf zelden iets in hogere kwaliteit dan 720p kijk lijkt 1080p (mits in een behapbare codec) prima te doen voor deze A510. Helaas is het streamen van media wel een beetje een tegenvaller. Op een of andere manier lijkt het bufferen minder goed geregeld dan bij de concurrentie en heb ik regelmatig vervelende hick-ups ervaren. De YouTube app was hier gelukkig een fijne uitzondering op.

Acer Iconia A510 – Gebruik

Ik ben in de gelukkige positie dat ik doorgaans meer dan éé tablet in huis heb, ik test tablets doorgaans door de andere tablets die ik heb uit te zetten en te kijken hoe lang het duurt voordat ik al mopperend weer naar mijn iPad grijp. De Acer Iconia Tab A510 scoort erg goed met deze test, en hoewel ik mijn iPad regelmatig gebruikt heb kwam dit niet per se door frustratie van de A510.

Ik ben onder de indruk van het feit dat Acer een stabiele ervaring heeft weten te maken want ik had dat door ervaringen met andere Android tablets op 4.0 niet echt meer verwacht. Natuurlijk zijn er nog wat ruwe randjes en is er genoeg reden te hopen op een Jelly Bean update maar durf ik deze tablet prima bruikbaar te noemen. De aantal keer dat een app geforceerd gesloten werd is na een dag of 4 maar op één hand te tellen. Ik heb wel eens tablets gehad waar ik binnen het uur al meer dan 5 crashes had ondervonden.

Acer Iconia A510 – Conclusie

Ik begon deze review met een verwijzing naar de Olympische Spelen maar helaas heb je daarna maar weinig meer kunnen lezen over dit evenement. Er is geen speciale software meegeleverd die je bijvoorbeeld meer kon vertellen over de atleten of zelfs live de uitzendingen laat volgen. Eigenlijk komt het er op neer dat er gewoon een logo op de tablet staat en dat er een stuk of vijf afbeeldingen van sporters in je galerij te vinden zijn. Ik snap best dat Acer een trotse sponsor is maar zie niet waarom wij als consument daarmee lastig gevallen moeten worden, stel daar dan ook wat tegenover.

De rest van de review is zoals je hebt kunnen lezen redelijk positief. De A510 biedt een stabiele ervaring met een snelle processor, een redelijk scherm en een prima accuduur. De Android skin is niet storend en je hebt zelfs de mogelijkheid deze voor een deel te verbergen van je apparaat.

Het probleem van de Iconia Tab A510 zit hem misschien nog wel het meest in de prijs. Dit had een prima mooie aanrader kunnen zijn als er iets van 300 euro op de sticker stond. Helaas staat daar eerder een bedrag van rond de 450 euro. Daarmee concurreert de Acer a510 dus tegen tablets als de ASUS Transformer Prime en iPad 3 (50 euro duurder), de Transformer Pad 300 en iPad 2 (50 euro goedkoper) en natuurlijk tegen de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (150 goedkoper). De iOS apparaten zijn lastig te vergelijk natuurlijk maar de andere Android tablets hebben bijzonderheden als keyboard-dock ondersteuning of het voordeel van een mooiere prijs. Maar de stabiliteit van de a510, 32GB aan standaard geheugen en de prima accu maakt deze tablet eentje die het overwegen waard is, de eerder genoemde kenmerken zijn namelijk eigenschappen die op erg veel ‘vergelijkende lijstjes’ zwaar gewogen worden.

Minpunten

  • Fors apparaat
  • Middelmatig scherm
  • Aan de prijzige kant

Pluspunten

  • Stabiele software
  • Goede accuduur
  • Acer Ring is deels te verbergen
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.