Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: ASUS Nexus 7 (Deel 1, eerste indruk)

Geschreven door
Geplaatst op24 juli 2012, 23:12 CategorieAndroid

Het heeft even geduurd maar we hebben de ASUS / Google Nexus 7 tablet, compleet met Android 4.1 Jelly Bean, inmiddels binnen. De tablet heeft er een lange reis vanuit Amerika opzitten en nu is het tijd om te kijken of het de moeite en extra kosten dan ook waard was. In dit artikel vind je mijn eerste indruk met een uitgebreide video waarin de belangrijkste aspecten van de Nexus 7 getoond worden.

Google heeft de Nexus 7 samen met ASUS ontwikkeld als een soort van referentie tablet om de hardware partners en de consument te laten zien wat er mogelijk is. Voor 199 Amerikaanse dollars weten ASUS en Google een tablet met aantrekkelijke specificaties en de nieuwste versie van Android neer te zetten. Het model dat ik binnengekregen heb is de 8GB variant en komt dus uit de VS. Voor de review maakt ik gebruik van een Nederlandse Play Store account. Bepaalde elementen van de Play Store, waaronder de mogelijkheid om magazines en films aan te schaffen, werken niet in Nederland en ook de Google Now functie is in ons land nog niet compleet uitgerold.

Deze preview is eigenlijk deel 1 van de complete review. Hierin kijk ik kort naar de belangrijkste elementen van de tablet en beschrijf natuurlijk de eerste indruk ervan. Binnen enkele dagen kun je deel 2 met uitgebreide informatie over de software en het gebruik, en mijn eindoordeel verwachten.

Nexus 7 – specificaties

De ASUS Nexus 7 is een 7 inch tablet die beschikt over een IPS display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Verder beschikt de tablet onder meer over een Tegra 3 quad-core processor met een kloksnelheid van 1.3GHz, een 12-core Nvidia GeForece grafische processor, een microUSB aansluiting met host functie, 1GB aan werkgeheugen, Wifi, Bluetooth, NFC (Android Beam) en 8GB of 16GB aan opslaggeheugen. Aan de voorzijde van de tablet bevindt zich een 1.2 megapixel camera en de batterij moet volgens Google minimaal 8 uur meegaan bij normaal gebruik

Nexus 7 – Review video

In onderstaande review video vind je mijn eerste indruk van de Nexus 7. Mocht je vragen hebben over bepaalde features of functies van de tablet, laat ze dan in een reactie onder dit artikel achter. Deze probeer ik dan in de volledige review mee te nemen.

Nexus 7 – Design

Eenmaal uit de doos valt meteen op dat ASUS een hoogwaardige tablet heeft weten te produceren. Het apparaat voelt stevig aan, heeft een elegante uitstraling en zelfs een goede grip op de achterzijde door het gebruik van een bepaalde structuur. Ook ligt de tablet goed in de hand door het lichte gewicht en de 7 inch afmeting. Werken met één hand is dus zeker te doen.

Nexus 7 – Aansluitingen

Qua hardware is de Nexus 7 niet een van de meest uitgebreide apparaten op de markt. Zo zit je vast aan de 8GB of 16GB aan opslaggeheugen aangezien de tablet niet beschikt over een microSD card reader. Ook beschikt de Nexus 7 niet over een HDMI aansluiting en moet je het doen met een microUSB poort die bedoeld is voor het opladen van de tablet en het uitwisselen van bestanden tussen tablet en PC.

Nexus 7 – Display

Het display heeft geen HD resolutie zoals we dat kennen van de ASUS Transformer Pad Infinity TF700 of de Acer Iconia Tab A700 maar ziet er redelijk strak, levendig en scherp uit. Met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels heeft de Nexus 7 een hogere resolutie dan de meeste andere 7 inch tablets. Ook de reactietijd van het capactitieve touchscreen is zeer goed. De tablet reageert snel op handelingen met de vingers en zorgt dus voor een comfortabele touch-ervaring.

Nexus 7 – Software

In de volledige review ga ik verder in op de software van de Nexus 7 tablet. Voor nu hou ik het erbij dat de tablet draait op Android 4.1 Jelly Bean, de nieuwste versie van Android, met natuurlijk alle Google applicaties en functies die je zou verwachten, zoals toegang tot de Google Play Store. Een belangrijke verandering ten opzichte van Android 4.0 Ice Cream Sandwich die gelijk opvalt is de interface voor 7 inch tablets. Google heeft namelijk voor deze kleinere tablets het homescreen vastgezet in portrait modus (verticaal) met de notificatiebalk bovenin. Je kunt de Android homescreens dan ook niet horizontaal gebruiken. Dit kennen we van de Android smartphones.

Voor meer informatie over de speciale Google Now zoekfunctie kun je terecht in de uitgebreide Google Now review.

Meer algemene informatie over Android Jelly Bean vind je in het artikel over de nieuwe features en functies van Android 4.1 Jelly Bean.

Nexus 7 – Prestaties

Het is lastig om meteen een oordeel te vellen over de prestaties van de Nexus 7 maar direct vanuit de doos gaat alles zeer soepel. Een van de belangrijkste verbeteringen van Android 4.1 Jelly Bean is ‘Project Butter’, een project waarmee de stabiliteit verbeterd is en de snelheid verhoogd is. Dit merk je meteen aangezien applicaties snel opstarten, de navigatie binnen de Android interface zeer vloeiend gaat en zelfs het browsen sneller is dan ooit te voor.

Nexus 7 – Conclusie

Een echte conclusie kan natuurlijk nog niet aan de eerste indruk verbonden worden maar ik kan wel zeggen dat de eerste indruk absoluut goed is. De tablet lost in ieder geval voor nu de beloften van Google in brengt aantrekkelijke specificaties voor een wellicht nog aantrekkelijkere prijs.

Nexus 7 – Kopen in Nederland

Zoals gezegd komt mijn Nexus 7 uit de VS. De tablet is momenteel alleen daar (en in de UK, Canada en Australië) te koop. Officieel heeft ASUS nog niks over de beschikbaarheid in Nederland laten weten maar alle recente berichten wijzen erop dat de Nexus 7 eind september in Nederland te koop zal zijn. Wel wordt waarschijnlijk alleen de 16GB variant gelanceerd en zal ASUS de distributie zelf doen. Wil je de tablet uit Amerika laten overvliegen dan kom je voor het 8GB model uit op ongeveer 300 euro, inclusief belasting en verzendkosten.

Vragen?

Heb je vragen over de Nexus 7 of wil je graag iets terugzien in de volledig review, laat het dan hieronder weten. Binnen een paar dagen zal ik de volledige review, waarin ik dieper in ga op de software en het gebruik publiceren. Ook zet ik de Nexus 7 tegenover de belangrijkste concurrenten zodat je een betere keuze kunt maken wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) tablet.

Voor nu kun je voor meer informatie, alle specificaties en de laatste nieuwtjes terecht op de productpagina van de ASUS Nexus 7.

Complete review ASUS Nexus 7

Inmiddels staat de complete en uitgebreide review van de ASUS Nexus 7 online. Hierin vind je een samenvatting van alle punten, alle pluspunten en minpunten, en natuurlijk de conclusie.

Vergeet ook de volledige review van Google Now niet te bekijken en onze uitgebreide review van Android 4.1 Jelly Bean te lezen. 

 • Delen:

Reacties

 1. A. van Dijk
  25 juli, 2012 om 13:03

  Is het mogelijk om een usbstick of usb-powered 2,5″ HDD aan te sluiten, als usb host?

  Of kan je alleen vanaf je pc de tablet als externe opslag benaderen om zo bestanden uit te wisselen?

  • Martijn Chel
   25 juli, 2012 om 13:21

   Ik heb even rondgekeken en de Nexus 7 ondersteunt USB On the Go, maar of accessoires werken is afhankelijk van het host OS en de drivers. Dat kan dus verschillen. Het aansluiten van USB opslag is niet standaard ondersteund maar middels een USB OTG adapter cable zouden sommige opslagmedia moeten werken. Dit laatste is alleen het geval wanneer de tablet geroot is.

 2. M.Baas
  25 juli, 2012 om 15:19

  L.S.,
  is het mogelijk een draadloze muis via de USB-poort aan te sluiten en werkt dit dan?

  • Martijn Chel
   25 juli, 2012 om 15:28

   Met een OTG kabel (microUSB naar female USB) zou dit moeten werken.

 3. Frans
  27 juli, 2012 om 9:58

  Martijn,

  Is de Nexus 7 ook goed bruikbaar als e reader?

  • Martijn Chel
   27 juli, 2012 om 10:06

   Hoi Frans,
   Volgens mij laat ik het in dit filmpje of in de video die ik morgen plaats zien, maar het is absoluut ook een fijn apparaat om een boek te lezen. Niet vermoeiend, goed in de hand te houden en duidelijke weergave.

   • Jovdm
    12 oktober, 2012 om 19:52

    Hey, dus goed als ereader zeg je? En als je vergelijkt met andere backlit schermen (ipad enz) vs vb een kindle of sony eink reader? Ik heb een ipad, maar die is eigenlijk te groot om een boek op te lezen naar mijn mening… En neig evt nr een kindle/sony reader… Maar de nexus 7 heb ik vandaag vastgehad en is wel een fijn toestel als 2e toestel, zeker als het om boeken te lezen een goede optie is…

   • Martijn Chel
    12 oktober, 2012 om 19:53

    Ik vind em heel fijn als e-reader, maar zou ik al een tablet hebben zou ik toch voor een pure e-reader gaan. Een e-ink scherm blijft comfortabeler voor het lezen van boeken. Maar, je bent wel beperkt qua mogelijkheden.

 4. Leo Gielen
  12 november, 2012 om 12:54

  Ik had graag geweten of het mogelijk is via de mini-USB aansluiting foto’s te uploaden vanaf een digitaal fototoestel.

  • Martijn Chel
   12 november, 2012 om 12:57

   Daar is naar mijn weten wel een root voor nodig, dus nee; dat is niet direct mogelijk.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.