Review: ASUS Nexus 7 (Deel 1, eerste indruk)

24 juli 2012 4 Minuten 10 Reacties
Review-ASUS-Nexus-7

Het heeft even geduurd maar we hebben de ASUS / Google Nexus 7 tablet, compleet met Android 4.1 Jelly Bean, inmiddels binnen. De tablet heeft er een lange reis vanuit Amerika opzitten en nu is het tijd om te kijken of het de moeite en extra kosten dan ook waard was. In dit artikel vind je mijn eerste indruk met een uitgebreide video waarin de belangrijkste aspecten van de Nexus 7 getoond worden.

Google heeft de Nexus 7 samen met ASUS ontwikkeld als een soort van referentie tablet om de hardware partners en de consument te laten zien wat er mogelijk is. Voor 199 Amerikaanse dollars weten ASUS en Google een tablet met aantrekkelijke specificaties en de nieuwste versie van Android neer te zetten. Het model dat ik binnengekregen heb is de 8GB variant en komt dus uit de VS. Voor de review maakt ik gebruik van een Nederlandse Play Store account. Bepaalde elementen van de Play Store, waaronder de mogelijkheid om magazines en films aan te schaffen, werken niet in Nederland en ook de Google Now functie is in ons land nog niet compleet uitgerold.

Deze preview is eigenlijk deel 1 van de complete review. Hierin kijk ik kort naar de belangrijkste elementen van de tablet en beschrijf natuurlijk de eerste indruk ervan. Binnen enkele dagen kun je deel 2 met uitgebreide informatie over de software en het gebruik, en mijn eindoordeel verwachten.

Nexus 7 – specificaties

De ASUS Nexus 7 is een 7 inch tablet die beschikt over een IPS display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels. Verder beschikt de tablet onder meer over een Tegra 3 quad-core processor met een kloksnelheid van 1.3GHz, een 12-core Nvidia GeForece grafische processor, een microUSB aansluiting met host functie, 1GB aan werkgeheugen, Wifi, Bluetooth, NFC (Android Beam) en 8GB of 16GB aan opslaggeheugen. Aan de voorzijde van de tablet bevindt zich een 1.2 megapixel camera en de batterij moet volgens Google minimaal 8 uur meegaan bij normaal gebruik

Nexus 7 – Review video

In onderstaande review video vind je mijn eerste indruk van de Nexus 7. Mocht je vragen hebben over bepaalde features of functies van de tablet, laat ze dan in een reactie onder dit artikel achter. Deze probeer ik dan in de volledige review mee te nemen.

Nexus 7 – Design

Eenmaal uit de doos valt meteen op dat ASUS een hoogwaardige tablet heeft weten te produceren. Het apparaat voelt stevig aan, heeft een elegante uitstraling en zelfs een goede grip op de achterzijde door het gebruik van een bepaalde structuur. Ook ligt de tablet goed in de hand door het lichte gewicht en de 7 inch afmeting. Werken met één hand is dus zeker te doen.

Nexus 7 – Aansluitingen

Qua hardware is de Nexus 7 niet een van de meest uitgebreide apparaten op de markt. Zo zit je vast aan de 8GB of 16GB aan opslaggeheugen aangezien de tablet niet beschikt over een microSD card reader. Ook beschikt de Nexus 7 niet over een HDMI aansluiting en moet je het doen met een microUSB poort die bedoeld is voor het opladen van de tablet en het uitwisselen van bestanden tussen tablet en PC.

Nexus 7 – Display

Het display heeft geen HD resolutie zoals we dat kennen van de ASUS Transformer Pad Infinity TF700 of de Acer Iconia Tab A700 maar ziet er redelijk strak, levendig en scherp uit. Met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels heeft de Nexus 7 een hogere resolutie dan de meeste andere 7 inch tablets. Ook de reactietijd van het capactitieve touchscreen is zeer goed. De tablet reageert snel op handelingen met de vingers en zorgt dus voor een comfortabele touch-ervaring.

Nexus 7 – Software

In de volledige review ga ik verder in op de software van de Nexus 7 tablet. Voor nu hou ik het erbij dat de tablet draait op Android 4.1 Jelly Bean, de nieuwste versie van Android, met natuurlijk alle Google applicaties en functies die je zou verwachten, zoals toegang tot de Google Play Store. Een belangrijke verandering ten opzichte van Android 4.0 Ice Cream Sandwich die gelijk opvalt is de interface voor 7 inch tablets. Google heeft namelijk voor deze kleinere tablets het homescreen vastgezet in portrait modus (verticaal) met de notificatiebalk bovenin. Je kunt de Android homescreens dan ook niet horizontaal gebruiken. Dit kennen we van de Android smartphones.

Voor meer informatie over de speciale Google Now zoekfunctie kun je terecht in de uitgebreide Google Now review.

Meer algemene informatie over Android Jelly Bean vind je in het artikel over de nieuwe features en functies van Android 4.1 Jelly Bean.

Reacties (10)