Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Google Now (Google Nu) op de ASUS Nexus 7

Geschreven door
Geplaatst op25 juli 2012, 18:48 CategorieAndroid

Google heeft tijdens de lancering van Android 4.1 Jelly Bean en de Nexus 7 tablet een belangrijke feature geïntroduceerd die wat extra aandacht verdient. Google Now is een nieuwe en uitgebreidere zoek-functie van Google maar is eigenlijk meer een persoonlijke assistent. In dit artikel vind je een uitgebreide review, inclusief video, van Google Now.

Google wil zich steeds meer mengen in je dagelijkse bezigheden en verzamelt al tijden een hoop informatie van mensen die Google en/of Android gebruiken. Met al deze informatie en een eigen besturingssysteem moest natuurlijk iets gedaan worden en het resultaat is dan ook Google Now. Sommigen zien het als een Big Brother functie waarmee Google daadwerkelijk alles van je te weten komt, anderen zien het als een zeer handige persoonlijke assistent.

Nexus 7 review

Voordat je onderstaande review van Google Now leest en bekijkt is het wellicht interessant ons eerste deel van de Nexus 7 review te bekijken. Hierin vind je een introductie van de Nexus 7, Android 4.1 Jelly Bean en Google Now. Daarna kun je terecht in het tweede deel van de review voor alle conclusies, pluspunten en minpunten.

Google Now video review

Google Now als assistent

Google Now houdt nagenoeg alles wat je op je tablet doet bij en heeft dus toegang tot onder meer je kalender, contacten, internetgeschiedenis, Twitter en GPS locaties. Deze informatie is van groot belang aangezien Google Now hiermee bepaalt wat interessant is voor je en welke belangrijke informatie er op welk moment getoond moet worden. Zodra alle informatie geanalyseerd is biedt Google je via zogenaamde ‘cards’ op een overzichtelijke manier interessante, belangrijke en handige meldingen.

Deze cards verschijnen op het homescreen van Google Now en worden bijgewerkt zodra er iets verandert aan je afspraken, je iets opzoekt, je locatie veranderd of aan de hand van het tijdstip van dat moment. Google weet zo bijvoorbeeld middels je gegevens over afspraken dat je ergens op een bepaalde tijd moet zijn. Vervolgens kijkt Google hoe ver het van je huidige locatie naar de afspraak is en geeft zelfs advies welke bus het snelste is, mocht je voor het openbaar vervoer kiezen. Ook kan Google scores van jouw favoriete team weergeven, direct een routebeschrijving naar een bepaalde locatie tonen en je real-time informatie over je vluchtschema geven. Als je in een bepaalde stad bent kan Google je aanbevelingen doen van restaurants of bezienswaardigheden.

Google onthoudt waar je naar zoekt, waar je bent en wat je doet en aan de hand hiervan worden toekomstige interessante ‘cards’ voor je aangemaakt. Zoek je bijvoorbeeld naar een bepaald restaurant dan zie je de volgende keer een card met dit restaurant klaarstaan. Daarbij kijkt Google naar waar je jezelf op bepaalde momenten bevindt en concludeert hieruit waar je werkt en woont zodat files en vertrektijden van het OV getoond kunnen worden.

Google Now als zoekmachine

Een onderdeel van Google Now is Google Voice. Hiermee kun je via spraak zoekopdrachten uitvoeren, een alarm instellen, een route opzoeken of jezelf een reminder sturen, precies zoals je dat typend zou doen. Het leuke is dat wanneer je spraak gebruikt Google Now ook met spraak (plus tekst en card) kan antwoorden. Het zoeken van informatie gaat op deze manier een stuk sneller, is een stuk leuker en geeft je sneller informatie die daadwerkelijk antwoord geeft op je vraag. Wanneer Google Now je vraag goed begrepen heeft (grotere kans in het Engels) dan wordt er weer een ‘card’ getoond met belangrijke informatie. Zo kun je vragen naar het weer van morgen en krijg je een card met weersverwachtingen van je locatie te zien. Vraag je Google Now een alarm te zetten dan wordt deze automatisch in de klok applicatie geactiveerd. Wanneer Google geen passend antwoord op je vraag of zoekopdracht kan vinden worden er normale Google resultaten getoond. Deze gewone resultaten verschijnen overigens ook onder de card met passende informatie.

Natuurlijk blijft Google ook gewoon een zoekmachine waar je dingen mee kunt zoeken door zoekwoorden in te typen. Dit doe je simpelweg door de tekst in de zoekbalk in te voeren.

Google Nu nog niet helemaal

Google Now is dus meer een persoonlijke assistent dan een Big Brother en je hebt zelf in de hand welke informatie wel en welke niet gebruikt mag worden. Wel moet gezegd worden dat wanneer je de functie activeert Google echt alle informatie bijhoudt, iets waar je wel met je volle verstand voor moet kiezen. Het is absoluut een handige functie maar helaas voornamelijk interessant wanneer je in de VS woont en gedeeltelijk wanneer je Engels spreekt. Er is simpelweg veel meer interessante informatie beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers en de Google Voice bediening werkt ook stukken beter in het Engels. De speciale cards bij zoekresultaten worden bijvoorbeeld niet getoond wanneer je in het Nederlands zoekt.

Een ander opvallend punt is dat veel van de mogelijkheden van Google Now interessant zijn voor mensen die onderweg zijn. Dan wil je juist meer informatie over files, openbaar vervoer, bezienswaardigheden, restaurants en routes. De Nexus 7 beschikt alleen over Wifi en daardoor wordt het lastig deze informatie onderweg op te vragen.

Voor de Nederlander die geen Engels spreekt is Google Now dus een functie die wellicht op een later moment interessant is, voor anderen is het zeker een aanrader om gewoon eens uit te proberen. Het zoeken middels Google Voice levert leuke en handige resultaten op, je krijgt soms via de cards daadwerkelijk handige informatie en het opvragen van een route gaat zeer snel.

Meer informatie

Bekijk onze review van de ASUS Nexus 7 of bekijk onze review van Android 4.1 Jelly Bean.

Vergeet je ook niet op ons YouTube kanaal te abonneren als je altijd op de hoogte wilt blijven van de nieuwste video’s van tablets, apps en accessoires. 

  • Delen:

Reacties

  1. Karim
    26 juli, 2012 om 14:50

    ey kerel alle wegen leiden naar Rome hahaha

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.