Vanaf 1 januari mogelijk thuiskopieheffing op tablets en smartphones

20 juli 2012 1 Minuut 5 Reacties
thuiskopieheffing

Als het even tegenzit moeten we volgend jaar thuiskopieheffing gaan betalen voor smartphones, tablets, computers, mediaspelers en andere apparaten waarop media opgeslagen kan worden. Stichting de Thuiskopie wil namelijk vanaf 1 januari 60 miljoen euro gaan verzamelen om misgelopen inkomsten van artiesten te gaan vergoeden. Dit zou resulteren in hogere prijzen.

De afgelopen jaren was er al een thuiskopieheffing van toepassing op lege CD’s, DVD’s en MP3 spelers maar door de komst van nieuwe apparatuur en dus nieuwe mogelijkheden om media op te slaan heeft de Stichting de Thuiskopie heel wat geld misgelopen. Om deze reden wil de stichting het aantal apparaten dat onder de heffing valt uitbreiden en het heffingsbedrag verhogen. In totaal moet dit volgend jaar minimaal 60 miljoen euro opleveren.

De Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers (STOBI) vindt het bedrag van 60 miljoen dollar niet voldoende verantwoord en verwacht dan ook een onafhankelijk en objectief onderzoek naar wat de schade exact zou zijn en in hoeverre consumenten in plaats van een kopie een liedje of film aanschaffen. Volgens hardware fabrikanten is het systeem ook veel te ingewikkeld en blijft er teveel geld steken bij de stichting.

Het belangrijkste probleem wat zich natuurlijk voor zal doen is dat de prijzen van smartphones, tablets, computers en andere apparatuur omhoog gaan. Hoeveel euro je extra moet betalen per product is nog niet vastgesteld maar voor winkeliers telt elke euro. De heffing wordt namelijk in de winkel in rekening gebracht en is dus een aanslag op de winstmarge van deze winkeliers. Daarnaast levert het ook nog eens extra administratief werk op.

Er is dus nog veel onduidelijkheid over wat we precies moeten gaan betalen wanneer deze heffing doorgevoerd wordt en wat het voor invloed heeft op de verkoop van producten als tablets. Daarbij lijkt het kabinet vooral voorstander te zijn van het afschaffen van de thuiskopieheffing en meer in te zetten om een algemeen illegaal downloadverbod. Binnenkort vindt er overleg plaats tussen alle belanghebbenden en zal er meer duidelijk worden.

Bron: Webwereld

Reacties (5)