Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Vergelijking: ASUS Nexus 7 vs Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)

Geschreven door
Geplaatst op18 juli 2012, 0:16 CategorieAndroid

Afgelopen week heb ik de nieuwste 7 inch tablet van Samsung, de Galaxy Tab 2 (7.0) uitvoerig getest en was ik aardig onder de indruk van de mogelijkheden, kwaliteit en prestaties die je krijgt voor een lage prijs. Toch is de belangrijkste concurrent van de Galaxy Tab 2 (7.0) al gelanceerd in de vorm van de ASUS Nexus 7 en dus is het interessant beide tablets een naast elkaar te zetten. Overigens krijg ik als het goed is de Nexus 7 volgende week binnen voor een uitgebreide review. Ook dan zal ik de vergelijking maken met de tablet van Samsung.

Nexus 7 vs Galaxy Tab 2 (7.0)

Een van de belangrijkste argumenten die ik in de review van de Galaxy Tab 2 (7.0) gaf om te tablet aan te schaffen is de lage prijs van net boven de 200 euro voor de 8GB variant. Daarbij krijg je Android 4.0 Ice Cream Sandwich met een aantrekkelijke en functionele TouchWiz interface, twee camera’s, 1GB aan werkgeheugen, een aantal multimedia hubs van Samsung zelf en een dual-core processor met een kloksnelheid van 1GHz.

Op het eerste gezicht lijk de Galaxy Tab 2 (7.0) veel op de ASUS Nexus 7 maar er zijn een aantal belangrijke verschillen zoals onderstaande video van Ritchie’s Room duidelijk maakt. Zo beschikt de Nexus 7 standaard over de nieuwste versie van het Android besturingssysteem, Android 4.1 Jelly Bean. Volgens Google is deze versie een stuk sneller en stabieler, iets dat ook uit de eerste reviews bleek.

Verder beschikt de Nexus 7 over een ietwat andere afwerking die misschien minder premium oogt en moet je het doen zonder een camera aan de achterzijde. De camera aan de voorzijde van de Nexus 7 is wel wat beter dan die van de Galaxy Tab 2 (7.0). De camera van de Samsung tablet is namelijk een VGA versie, terwijl die van de Nexus 7 1.3 megapixels is. Het display is ook anders aangezien de tablet van Samsung beschikt over een iets lagere lagere resolutie en de ietwat mindere PLS LCD techniek. De Nexus 7 maakt gebruik van de IPS techniek die we kennen van de iPad 3 en de Transformer Pad 300. Een ander belangrijk verschil is dat de Galaxy Tab 2 (7.0) beschikt over een microSD card reader om het geheugen uit te breiden terwijl de Nexus 7 het moet doen met het ingebouwde opslaggeheugen van 8GB of 16GB.

Video: Galaxy Tab 2 (7.0) vs Nexus 7

De prijs

Wellicht de belangrijkste factor bij de keuze tussen deze twee tablets is de prijs. De Galaxy Tab 2 (7.0) is momenteel te koop voor een prijs vanaf 220 euro (8GB Wifi), 320 euro (8GB Wifi + 3G), 275 euro (16GB Wifi) en 360 euro (16GB Wifi + 3G). De ASUS Nexus 7 wordt alleen als Wifi-only model gelanceerd en zal in Nederland waarschijnlijk alleen als 16GB te koop zijn. De verwachte prijs van dit model is 249 euro. Kortom, qua prijs ontlopen deze twee tablets elkaar ook niet veel en ik verwacht dat Samsung de prijzen vlak voor de lancering van de Nexus 7 in Nederland nog iets zal verlagen.

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste specificaties van beide tablets tegenover elkaar gezet.

De specificaties

  Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) ASUS Nexus 7
Formaat 7 inch 7 inch
Display PLS LCD IPS LCD
Resolutie 1.024 x 600 pixels 1.280 x 800 pixels
Android Android 4.0 ICS Android 4.1 Jelly Bean
Processor TI OMAP 4430 1GHz Nvidia Tegra 3
RAM 1GB 1GB
ROM 8GB/16GB 16GB
Camera achter 3 mp nee
Camera voor VGA 1.3 mp
USB Nee (adapter kabel) Ja
HDMI Nee Nee
MicroSD card reader Ja Nee
Wifi Ja Ja
3G Optioneel Nee
Bluetooth Ja (3.0) Ja (4.0)
Gewicht 344 gram 340 gram
Afmetingen 193.7 x 122.4 x 10.5 mm 198.5 x 120 x 10.45 mm
  Productpagina Productpagina

Welke moet je kopen?

Dat is natuurlijk de vraag die uiteindelijk overblijft. Eigenlijk is daar geen antwoord op te geven maar is het verstandig te kijken naar of je bepaalde features en specificaties echt nodig hebt. Heb je bij jouw dagelijkse gebruik bijvoorbeeld wel quad-core prestaties nodig? Gebruik je de camera aan de achterzijde? Is de hogere resolutie een belangrijke feature voor je? En wil je het geheugen kunnen uitbreiden met een microSD card? Als je dit voor jezelf onder elkaar zet en  onze uitgebreide review, inclusief video, van de Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) bekijkt kun je de beste keuze maken. 

Daarbij moet gezegd worden dat de Galaxy Tab 2 (7.0) al even in Nederland te koop is terwijl de ASUS Nexus 7 waarschijnlijk pas eind september verschijnt. Dit zou de keuze, mocht je haast hebben, iets makkelijker kunnen maken.

Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uitgaat. Laat in de reacties onderaan dit artikel weten waarvoor jij zou kiezen en waarom.

Meer tablets

Natuurlijk zijn dit niet de enige twee tablets op de markt en zijn er veel meer modellen met aantrekkelijke specificaties en features die wellicht beter aan je behoeften voldoen. Bekijk en vergelijk alle tablets in onze tablet database.

 • Delen:

Reacties

 1. karim
  18 juli, 2012 om 10:34

  Ik Ga voor de infinity, maar nexus 7 vs Samsung galaxy tab 7.0… Nexus 7, want jelly beam spreekt mij wel erg aan, net als de tegra 3 duss

 2. Patrick van Berlo
  07 oktober, 2012 om 16:40

  Ik ben voor de Samsung Galaxy tab gegaan! De Asus is ten eerste zeer, maar dan ook zeer slecht leverbaar en elke keer worden de data opgeschoven. Voor mijn gebruik is de samsung een prima apparaat en zoals de telefoons werkt het feilloos. Het fijne is dat je er ook een extra micro sd kaart in kunt steken. Handig als je veel foto’s, films en muziek hebt. Uiteraard is de nexus sneller en heeft een mooier scherm maar dat is vooral prettig voor gaming. Dus als je even de tijd hebt kun je uiteraard wachten of heb je geen quadcore nodig kun je nu al voor een kleine 200 euro een samsung kopen.

 3. rdi
  07 januari, 2013 om 21:30

  Ik ben voor de Nexus gegaan met 32Gb intern.
  Redenen, werkt gewoon sneller, camera op achterkant vind ik niet nodig en daar komt bij dat 3 MP ook niet meer van deze tijd is.
  De Galaxy heeft een SD slot maar met max uitbreiding niet veel meer geheugen dan de Asus

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.