Apple blijft koploper in tabletmarkt, Samsung komt dichterbij

02 augustus 2012 1 Minuut 5 Reacties
iPad-screenshot

Voor diegenen die van de cijfertjes houden wordt na elk kwartaal de balans opgemaakt om te kijken welke fabrikant de meeste tablets verscheept heeft. Ook na het tweede kwartaal van dit jaar heeft onderzoeksbureau IDC alle cijfers onder elkaar gezet. Hieruit blijkt dat Apple nog steeds overtuigend koploper is maar dat Samsung de laatste maanden terrein gewonnen heeft.

In het tweede kwartaal van 2012, vlak nadat de nieuwe iPad geïntroduceerd werd, heeft Apple 17 miljoen iPads verscheept. Nou hebben we al van Apple begrepen dat dit al een record was maar ook uit het marktaandeel blijkt dat Apple de koppositie nog steeds stevig in handen heeft. Het Amerikaanse bedrijf heeft momenteel een marktaandeel van 68,2 procent. Op de tweede plek vinden we Samsung terug. De Koreaanse fabrikant verscheepte ruim twee keer zoveel tablets als een jaar eerder en komt uit op een marktaandeel van 9,6 procent.

Op de derde plaats staat momenteel nog Amazon en ik zeg ‘momenteel’ omdat de kans groot is dat dit in het derde kwartaal veranderd. Met de komst van de ASUS/Google Nexus 7 zal Amazon het namelijk een stuk zwaarder krijgen. Zeker wanneer de Nexus 7 ook naar andere landen dan de VS, UK en Canada komt zal het marktaandeel van ASUS (met Google) flink stijgen. Amazon had afgelopen kwartaal een martkaandeel van 5 procent met 1.3 miljoen verscheepte tablets.

De top vijf wordt afgesloten door ASUS en Acer. ASUS wist het aantal verscheepte tablets ten opzichte van vorig jaar wel te verdubbelen en komt nu op op 855.000 exemplaren. Dit geeft de fabrikant een marktaandeel van 3,4 procent. Acer heeft flink moeten inleveren. De fabrikant verscheepte in het tweede kwartaal van 2011 nog 629.000 tablets, nu ligt dit op 385.000 exemplaren. Het marktaandeel van Acer bedraagt momenteel 1,5 procent.

Reacties (5)