Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

ASUS, Dell, Lenovo en Samsung werken aan Windows RT tablets

Geschreven door
Geplaatst op14 augustus 2012, 0:16 CategorieBesturingssystemen

In een recent online verschenen blog van Microsoft over het nieuwe Windows 8 besturingssysteem geeft de softwaregigant een heleboel nieuwe details vrij over Windows RT. Zo worden onder andere een aantal fabrikanten van de tablets, de afmetingen en een aantal unieke features aangekondigd. Op de prijzen zullen we helaas nog even moeten wachten, al gaan er wel geruchten rond.

Windows RT

We hebben het al een paar keer uitgebreid over de verschillen tussen Windows RT en Windows 8 gehad maar kort gezegd komt het er op neer dat Windows RT geen ondersteuning biedt voor de bekende .exe bestanden en alleen geschikt is voor apparaten met een ARM processor. Windows 8 daarentegen is zoals we van Windows gewend zijn, met complete desktop toegang, .exe ondersteuning en geschikt voor apparaten met een X86 processor.

Fabrikanten

Om te beginnen heeft Microsoft bekend gemaakt welke hardwarepartners bezig zijn met de ontwikkeling van een Windows RT tablet. ASUS, Dell, Lenovo en Samsung hebben volgens Microsoft een Windows RT tablet in ontwikkeling. Alleen Toshiba missen we nog in dit rijtje. Microsoft heeft namelijk een beperkte groep fabrikanten toegang gegeven tot Windows RT en dus toestemming voor het produceren van Windows RT tablets.

Van ASUS hebben we al een Windows RT tablet voorbij zien komen in de vorm van de Tablet 600. Over de andere fabrikanten zijn er tot op heden alleen nog maar geruchten verschenen. Zo zou Lenovo werken aan een convertible tablet, heeft Samsung een hoge resolutie Windows RT tablet in ontwikkeling en heeft Toshiba alleen nog prototypen getoond.

Connected Standby

Daarnaast heeft Microsoft ook een unieke nieuwe feature van het RT besturingssysteem vrijgegeven, namelijk de zogeheten ‘Connected Standby’ feature. Connected Standby houd in dat de tablet altijd aan is en verbonden is met internet, zonder vrijwel enige impact op de batterij. Met deze feature is je tablet dus altijd up-to-date met de laatste emails en sociale meldingen. Volgens Microsoft kan de tablet tussen 320 en 409 uur Connected Standby zijn, afhankelijk van het apparaat.

Specificaties

Ook een indicatie van de batterijduur is bekend geworden. Op Windows RT tablets zou je tussen de 8 en 13 uur HD video moeten kunnen bekijken. Het gewicht van een normale Windows RT tablet zou moeten liggen tussen de 1,3 en 2,1 pond (0,6 en 0,95 kilo). De dikte van de tablets zou moeten liggen tussen de 8,35 en 15,66 millimeter. Deze getallen komen overeen met het gewicht en de dikte van de nieuwste iPad, die respectievelijk 0,65 kilo weegt en 9,4 millimeter dik is. Interessant is dat Windows RT tablets ook ondersteuning voor NFC (Near Field Communication) zullen bieden.

Apps

Normale third-party Windows apps zullen helaas niet werken op Windows RT apparaten, maar ongeveer 90 procent van de apps in de Windows Store ondersteunen Windows RT, volgens Microsoft. 

Prijs

Over de prijs van de eerste tablets laat Microsoft weer helemaal niks los, maar volgens Winsupersite, een website die een aantal Windows RT tablets heeft mogen zien, is er al wat duidelijkheid te geven. De prijzen zijn bekend maar deze mogen nog niet vrijgegeven worden. Wel weet de website te melden dat Windows RT tablets ongeveer in dezelfde prijsrange als de iPad zitten (499 dollar tot 829 dollar). Gezien de mogelijkheden van de Windows RT tablets lijkt dat een logische prijs. Eerdere geruchten spraken over een prijs van 599 dollar voor de Surface voor Windows RT van Microsoft zelf.

Meer details

Er worden steeds meer details van Windows 8 software en producten bekend. Wat we in ieder geval weten is dat de zowel de normale Windows 8 versie als de Windows RT versie van het besturingssysteem vanaf 26 oktober in de winkels zullen liggen. Op die datum zullen de Surface tablets van Microsoft ook online verkrijgbaar zijn. Releasedata van de overige tablets zijn nog niet bekend, maar we verwachten dat er enkele tijdens de IFA 2012 zullen worden vrijgegeven.

Wil je meer weten over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft? Lees dan ons Windows RT archief of ons Windows 8 archief.

Bron: msdn.com

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.