Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De 10 beste tablets voor gebruik op school en tijdens de studie

Geschreven door
Geplaatst op8 augustus 2012, 12:55 CategorieAndroid

Tablets zijn niet alleen interessant voor gebruik binnenshuis maar ook voor de wat productievere gebruiksmomenten, bijvoorbeeld op school tijdens de studie. Een tablet biedt je net wat meer mobiliteit dan een laptop maar kan in veel gevallen ook uitgebreid worden en zo dienst doen als een laptop. Aangezien de scholen bijna weer beginnen is het tijd voor de tien beste tablets om mee naar school te nemen.

Er zijn natuurlijk een aantal eisen waar een tablet aan moet kunnen voldoen voor het werk tijdens schooltijd. Zo moet je er productief mee kunnen zijn, moeten er voldoende applicaties beschikbaar zijn die je werk kunnen ondersteunen of vergemakkelijken, moet de batterij een volle schooldag meegaan en moet het apparaat simpel en snel te bedienen zijn. Als we deze punten als filters gebruiken kom ik op onderstaande tablets als de tien beste opties wanneer je nog op zoek moet naar een tablet om mee naar school te nemen. De tablets zijn onderverdeeld in de budget categorie voor studenten die niet heel veel te besteden hebben, de middenklasse categorie voor de iets grotere budgetten en uitgebreidere tablets, en de high-end categorie voor alle gewenste functies en features maar wel met een hoge prijs.

Budget opties

In deze categorie vind je tablets die voor 350 euro of minder te koop zijn en een interessante optie zijn voor studenten die zo nu en dan notities willen maken, gebruik willen maken van applicaties en een lange batterijduur willen hebben.

Samsung Galaxy Tab 2 serie

Samsung heeft dit jaar twee tablets gelanceerd die qua prijs en prestaties zeer aantrekkelijk zijn. De 7 inch Galaxy Tab 2 (7.0) is misschien wat aan de kleine kant maar is juist daarom wel een zeer mobiel apparaat dat je snel even in je tas of binnenzak schuift. Ook pak je de tablet er snel even bij, biedt Samsung een paar handige productiviteit apps en is de kwaliteit van het display voldoende om nagenoeg overal te gebruiken. Daarbij is de batterijduur voldoende om een dag lang mee te gaan en zijn er accessoires te koop om meer uit de productiviteit te halen, zoals een keyboard (dock). Het belangrijkste is wellicht nog de prijs. Voor zo’n 230 euro heb je momenteel al een Galaxy Tab 2 (7.0).

De 10.1 inch Galaxy Tab 2 (10.1) is 100 euro duurder maar biedt dan ook een display dat een stuk groter is. Daarbij wijzen de speakers naar de voorzijde waardoor de audioweergave beter is. Voor 330 euro krijg je ook 8GB aan extra opslaggeheugen en een iets langere batterijduur. Qua software komen beide tablets nagenoeg overeen en ook voor de 10.1 inch variant zijn voldoende accessoires te vinden. In de Google play Store is ook een grote hoeveelheid applicaties te vinden die het werk op school kunnen ondersteunen of vergemakkelijken.

Lees onze review van de Galaxy Tab 2 (7.0) of de review van de Galaxy Tab 2 (10.1)

Acer Iconia Tab A200

Een tablet waar we maar weinig van horen maar die wel mogelijkheden biedt voor studenten is de Acer Iconia Tab A200. Dit model is grotendeels te vergelijken met de 10.1 inch Galaxy Tab 2 maar is alleen iets minder fraai, is wat dikker en moet het doen zonder een camera aan de achterzijde. De Iconia Tab A200 biedt aan de andere kant wel twee USB poorten (zowel host als slave) waardoor je met allerlei accessoires aan de slag kunt, en heb je de mogelijkheid het geheugen uit te breiden middels een microSD card. Het model draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, biedt een stabiele Android ervaring, beschikt over een aantal interessante productiviteit apps, heeft toegang tot de Google Play Store en is te koop voor een aantrekkelijke prijs van 299 euro (8GB) of 330 euro (16GB).

Lees onze review van de Acer Iconia Tab A200

ASUS Nexus 7

Als je nog wat geduld hebt en wellicht twee of drie weken na de start van school een tablet wilt kopen is de ASUS Nexus 7 een zeer interessante optie. Deze tablet is eind september pas in Nederland te koop en biedt voor een (waarschijnlijke) prijs van 249 euro krachtige prestaties, Bluetooth voor het aansluiten van accessoires, een kwalitatief hoogwaardig display en de nieuwste en meest stabiele en snelle versie van Android. Voor 249 euro krijg je een 16GB versie maar wel zonder de mogelijkheid het geheugen uit te breiden middels een microSD card.

Lees onze review van de ASUS Nexus 7

Middenklasse opties

In deze categorie vind je tablets die net wat meer mogelijkheden bieden dan de ‘budget’ modellen maar dus ook een wat groter budget vereisen.

Acer Iconia Tab A510

Acer heeft onlangs de Iconia Tab A510 op de markt gebracht, een 10.1 inch tablet die beschikt over Android 4.0 Ice Cream Sandwich en een quad-core Tegra 3 processor voor krachtige prestaties. Nu zijn dat al zeer interessante specs als je veel aan multitasking doet maar de Iconia Tab A510 heeft meer voordelen. Zo wordt door Acer een groot aantal interessante applicaties meegeleverd, ook voor productiviteit en biedt Acer goede ondersteuning voor het aansluiten van externe harde schijven.

Daarbij beschikt de tablet over over een microUSB poort met adapter voor het aansluiten van accessoires, Bluetooth en een microSD card reader om het geheugen uit te breiden. Wil je een presentatie houden kun je de tablet middels HDMI aansluiten. Wellicht het belangrijkste voordeel van de A510 is de batterijduur. De tablet beschikt over een van de zwaarste batterijen in de markt, iets wat de tablet ook wat dikker en zwaarder maakt, en is daardoor urenlang te gebruiken.  De Iconia Tab A510 biedt 32GB aan opslaggeheugen, wat meer dan voldoende is, en kost momenteel zo’n 400 euro.

Lees onze review van de Acer Iconia Tab A510

Apple iPad 2

Een tablet die je wellicht bijna zou vergeten is de Apple iPad 2. Dit model is alweer even te verkrijgen en kent natuurlijk al een opvolger in de vorm van de iPad 3. Toch is het een interessant apparaat voor diegenen die naar school gaan. Voor de iPad zijn namelijk ontzettend veel accessoires te krijgen die je tablet de functionaliteit van een laptop geven. Daarbij beschikt de iPad over een zeer snel en stabiel besturingssysteem, een hoge kwaliteit display, een ecosysteem dat toegang geeft tot een zeer grote hoeveelheid productiviteit apps, en een batterij die zeker een hele dag meegaat. Wellicht het meest interessante aan dit verhaal is dat de iPad 2 momenteel voor zo’n 360/370 euro te koop is en je dus niet veel hoeft uit te geven.

Lees onze review van de Apple iPad 2

ASUS Transformer Pad 300

Een extra optie is de ASUS Transformer Pad 300. Hoewel uit onze review bleek dat de tablet qua software niet heel stabiel is biedt deze wel veel mogelijkheden voor studenten. Zo kan de tablet (32GB) voor een prijs van 490 euro uitgerust worden met een compleet en bijpassend keyboard dock waardoor je eenvoudig lange teksten/notities kunt tikken. Ook is het keyboard dock uitgerust met een SD card reader en een USB poort. Wellicht het belangrijkste argument is dat de tablet in combinatie met dock minimaal 14 uur meegaat en dus zeker voldoende biedt voor een lange en intensieve schooldag. Wanneer je geen keyboad dock nodig hebt hou je een 10.1 inch tablet met goed display en lange batterijduur over.

Lees onze review van de ASUS Transformer Pad 300

High-end opties

In deze categorie vind je de beste tablets om mee naar school te nemen, zonder te kijken naar een budget. Deze modellen beschikken over nagenoeg alles wat je nodig hebt om je pen en papier op school te vervangen.

ASUS Transformer Pad Infinity

 ASUS heeft met de Transformer Pad Infinity TF700T een tablet die daadwerkelijk alles biedt om productief te zijn op school. De tablet beschikt namelijk over een krachtige Tegra 3 quad-core processor, een hoge resolutie (1.920 bij 1.200) pixels display met een hoge helderheid, Bluetooth 4.0, een microSD card reader om het geheugen van 64GB uit te breiden en een HDMI poort.

Daarbij kun je natuurlijk weer kiezen voor een optioneel en bijpassend keyboard dock met volledige QWERTY keyboard waarin een USB poort en een SD card reader verwerkt zitten. Een van de belangrijkste punten van de Transformer Pad Infinity is de batterijduur. Met dock kun je minimaal 15 uur hard werken, zonder dock komt dit op zo’n 10 uur. Dit alles komt wel voor een stevige prijs van 710 euro.

Lees onze review van de ASUS Transformer Pad Infinity TF700T (verschijnt binnenkort)

Apple iPad 3

Voor de Apple iPad 3 gelden eigen veel van dezelfde argumenten als voor de iPad 2. Apple heeft gewoon een zeer rijk ecosysteem met een grote hoeveelheid (geoptimaliseerde) applicaties, een stabiel en snel besturingssysteem en een overvloed aan accessoires waarmee je zeer productief kunt zijn. Daarbij heb je de keuze uit 16GB, 32GB of 64GB aan opslaggeheugen en beschikt de nieuwe iPad over een Retina resolutie (2.048 bij 1.536 pixels) display met een hoge helderheid voor het werken in fel verlichte omgevingen. Middels Bluetooth kun je een grote hoeveelheid accessoires aansluiten en mocht je geen Wifi verbinding op school hebben kun je altijd nog aan de slag met een 3G model. Het 16GB Wifi-only model is momenteel te koop voor zo’n 460 euro.

Lees onze review van de Apple iPad 3

Samsung Galaxy Note 10.1

Een tablet die nog meer net (deze week) gepresenteerd is maar toch behoorlijk wat mogelijkheden biedt is de Samsung Galaxy Note 10.1. Qua software en design komt de Note 10.1 grotendeels overeen met de Galaxy Tab 2 series maar je krijgt wel een aantal belangrijke extra’s. Zo is de tablet uitgerust met een quad-core Exynos processor voor krachtige prestaties, maar liefst 2GB, Bluetooth 4.0 aan werkgeheugen en een S-Pen stylus. Deze stylus moet de productiviteit vergroten aangezien je ermee kunt schrijven, tekenen en navigeren.

Daarbij heeft Samsung een aantal interessante applicaties meegeleverd die geoptimaliseerd zijn voor de stylus, welke overigens in de behuizing weggestopt kan worden. Een ander voordeel van de Galaxy Note 10.1 is de mogelijkheid om te multitasken met vensters die over elkaar geopend kunnen worden. Zo kun je, net als op de PC, een venster met bijvoorbeeld een notitieblok kleiner maken en over de browser leggen om tegelijkertijd te lezen en te schrijven. Voor de 16GB Wifi-only variant betaal je momenteel 479 euro.

Lees onze review van de Samsung Galaxy Note 10.1 (verschijnt binnenkort)

Meer tablets

Natuurlijk zijn er veel meer tablets en is de uiteindelijke keuze afhankelijk van je eigen en wensen. In onze tablet database vind je alle tablets die in Nederland te koop zijn en kun je jouw favoriete modellen met elkaar vergelijken.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

  • Delen:

Reacties

  1. kippie
    04 december, 2017 om 14:35

    ik zit op een school en ben benieuwd welke tablet dan het meest geschikt is gr.schoolcomite

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.