De final versie van Windows 8: Wat is er nieuw?

16 augustus 2012 2 Minuten 7 Reacties
Final versie 8

Het is alweer twee weken geleden dat Microsoft de code van het nieuwe besturingssysteem Windows 8 naar haar hardwarepartners verzond, en sinds gisteren is de code ook beschikbaar voor developers en mensen met een abonnement op het TechNet programma van Microsoft. Maar wat is nu het verschil tussen de RTM (Final) versie en de Release Preview?

Startscherm

Engadget was zo vriendelijk om dat te onderzoeken. Om te beginnen met het startscherm. In de final build van Windows 8 heeft de gebruiker nu veel meer mogelijkheden om het startscherm aan zijn eigen voorkeuren aan te passen. Je kunt nu kiezen uit 14 verschillende “tattoos”, die in elke denkbare kleur verkrijgbaar zijn. Daarnaast heb je patterns en lijnen die ervoor moeten zorgen dat het startscherm een echte gepersonaliseerde feel krijgt.

Aero

Microsoft had al aangegeven dat er in Windows 8 geen “Aero” look zou zijn. In de Release Preview was deze echter nog steeds aanwezig, maar in de final build is de Aero look verdwenen.

Overig

Daarnaast zijn er nog een aantal kleine veranderingen doorgebracht. Zo is de Bing app wat meer gefinetuned. Je kunt nu (zolang als er resultaten zijn van het zoeken) onbeperkt swipen door de resultaten. Ook de autocomplete feature werkt nu een stuk sneller. In de People (Personen) hub kun je nu in één opslag alle updates van je Facebook, Twitter en LinkedIn vrienden bekijken, wat tot nu toe nog niet mogelijk was.

Stabiel

Dat waren de echt zichtbare verschillen. Microsoft is nog steeds bezig met “under the hood” aanpassingen, die het besturingssysteem nog sneller en stabieler moeten maken. En dat is misschien wel het échte verschil tussen de final versie en de Release Preview: Windows 8 is nu echt stabiel. Zo zijn er geen onverwachte crashes meer.

Conclusie

Er is uiteindelijk dus niet zoveel veranderd, behalve wat kleine aanpassingen en performance fixes. Mocht je trouwens benieuwd zijn naar de final versie van Windows 8, dan kun je een gratis 90 dagen durende proefversie downloaden van Windows 8 Enterprise. Tegen de tijd dat Windows 8 officieel beschikbaar komt (26 oktober) weet je dus hoe alles werkt. Wel oppassen, want je kunt niet rechtstreeks upgraden, je moet een schone installatie doen.

Wil je meer screenshots zien? Dan kun je hier de volledige galerij van Engadget bekijken.

Reacties (7)