Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Jury oordeelt in voordeel van Apple, en dat kost Samsung 1.05 miljard dollar

Geschreven door
Geplaatst op25 augustus 2012, 1:41 CategorieApple

Na een wekenlange rechtszaak heeft de jury in de Apple vs. Samsung case opvallend snel een oordeel kunnen vellen. Met een enorme lijst aan instructies en een achterlijk ingewikkeld formulier dat moest worden ingevuld om per device per patent een oordeel te vellen. Maar na twee dagen was de jury er al uit. En het is een klinkende overwinning voor Apple op smartphone gebied. Voor tablets lijkt het mee te vallen. Maar helaas voor Samsung waren tablets maar een heel klein onderdeel van deze rechtszaak. 

Apple’s Patenten

Apple heeft op bijna alle patentclaims gelijk gekregen van de jury in San José. Deze patenten omvatte de technische implementaties van ideeën, zowel software- als designpatenten. Denk aan dingen als dubbel tap voor zoomen en het stuiteren aan het einde van een scroll-mogelijkheid. Ook met de zwarte voorzijde en de icoontjes zou Samsung patenten van Apple volgens de jury schenden.

Lijken ze ook op elkaar?

Bij trade dress ging het om de vraag of de apparaten van Samsung (en aankleding van die apparaten zoals verpakking en marketing) teveel op de apparaten van Apple leken. Hier heeft Apple voor bijna alle smartphones gelijk gekregen. Voor bepaalde smartphones zou Samsung designelementen van de iPhone overgenomen hebben. De Samsung tablets lijken volgens de jury niet teveel op Apple’s iPad.

Op de vraag of de homescreens van de Samsung producten teveel lijken op die van Apple heeft de jury besloten dat zo’n beetje alle TouchWiz smartphones van Samsung in overtreding zijn. De tablets niet.

De jury is van mening dat Samsung het had kunnen weten dat Apple geldige patenten in bezit had en dat Samsung moedwillig deze patenten heeft geschonden. Samsung heeft voor geen enkel patent de ongeldigheid kunnen aantonen.

Samsungs patenten

Apple is volgens de jury niet in overtreding van Samsung’s patenten. Op geen enkel patent is Samsung in het gelijk gesteld.

Wat kost dat?

Volgens de jury is Samsung Apple 1,049,343,540 dollar (840 miljoen euro) schuldig. Overigens eiste Apple een vergoeding van 2.5 miljard dollar en een verbod op zo’n 25 producten van Samsung.

Reacties

Beide fabrikanten hebben inmiddels gereageerd op de uitspraak;

Apple:

We are grateful to the jury for their service and for investing the time to listen to our story and we were thrilled to be able to finally tell it. The mountain of evidence presented during the trail showed that Samsung’s copying went far deeper than even we knew. The lawsuits between Apple and Samsung were about much more than patents or money. They were about values. At Apple, we value originality and innovation and pour our lives into making the best products on earth. We make these products to delight our customers, not for our competitors to flagrantly copy. We applaud the court for finding Samsung’s behavior willful and for sending a loud and clear message that stealing isn’t right.

Samsung:

Today’s verdict should not be viewed as a win for Apple, but as a loss for the American consumer. It will lead to fewer choices, less innovation, and potentially higher prices. It is unfortunate that patent law can be manipulated to give one company a monopoly over rectangles with rounded corners, or technology that is being improved every day by Samsung and other companies. Consumers have the right to choices, and they know what they are buying when they purchase Samsung products. This is not the final word in this case or in battles being waged in courts and tribunals around the world, some of which have already rejected many of Apple’s claims. Samsung will continue to innovate and offer choices for the consumer.

En nu?

Nu de boete bepaald is (welke overigens nog wel door de rechter bevestigd of aangepast moet worden) gaan we door naar de volgende stap; het verbieden van bepaalde producten, in de VS. Zowel Apple als Samsung mogen aangeven welke producten niet meer verkocht mogen worden en waarom. Daarop zal een volgende uitspraak volgen. Apple heeft hiervoor met deze uitspraak natuurlijk de beste papieren en dus moet Samsung vrezen voor een verkoopverbod van bepaalde smartphones.

Veel van de apparaten die in deze zaak zijn behandeld zijn dus oudere smartphones en tablets. Toch is er een grote kans dat Apple nu achter een hoop van de moderne smartphones zoals de Galaxy S3 en tablets zoals de nieuwe Galaxy Note 10.1 aangaat. Hoe het er allemaal precies zal uitzien zal gaan blijken maar de Apple heeft een enorme stok om mee in de rondte te gaan meppen, en zowel Google als al haar partners zullen niet blij zijn met deze uitspraak. Andere Android fabrikanten maken namelijk ook gebruik van bepaalde software-elementen die door Google zijn ingebouwd en waar Apple nu achteraan kan gaan. Fabrikanten en Google zullen samen tot richtlijnen moeten komen waardoor dit soort rechtszaken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Overigens heeft Samsung dus al laten weten in beroep te gaan tegen deze uitspraak en dus gaat de soap voorlopig nog even door. Ook Apple kan nog in hoger beroep gaan omdat niet alle patenten volgens de jury geschonden zijn en op het gebied van tablets weinig tot geen winst behaald is.

Disclaimer

De jury heeft 109 pagina’s aan instructies meegekregen en een formulier met zoveel vakjes dat ze het wel heeft moeten duizelen voor de ogen. De uitspraak die zojuist is voorgelezen is geliveblogged door TheVerge en hoewel ik mijn best heb gedaan het goed te volgen was het soms wat onbegrijpelijk. Ik heb zo het idee dat ik het meeste redelijk heb weten te interpreteren maar het kan zijn dat deze post morgen nog wat updates nodig heeft. Sowieso omvat deze post geen volledig overzicht van de gehele uitspraak.

 • Delen:

Reacties

 1. heico
  25 augustus, 2012 om 4:32

  USA …..en hoeveel heeft de jury betaalt gekregen van apple ????oeps vergeten te vermelden .word leuk verhaal veel van de inhoud in de ipad,ifone komt van samsung.

  • Sam Rijver
   25 augustus, 2012 om 10:36

   Inderdaad vergeten te vermelden. In de overeenkomst die ik met Apple heb staat dat als ik ooit als getuige in een zaak tegen Apple opgeroepen wordt er 1.000 keer het normale bedrag voor een positieve blogpost over Apple betaald wordt. Ik krijg normaal 45 euro per post dus ik denk dat er 45.000 euro per jurylid betaald is. 9 * 45.000 = 405.000 euro = 507.000 dollar.

   • Martijn Chel
    25 augustus, 2012 om 11:32

    LOL

 2. daan
  25 augustus, 2012 om 11:02

  Dat hele jury gebeuren in Amerika vind ik 10x niks.
  Home screen hetzelfde??
  Sinds wanneer heeft apple widgets?
  Sinds wanneer heeft apple bewegende beelden op zijn scherm??
  Nu moen andere fabrikanten oppassen dus…jeetje ben benieuwd in hoeverre google zelf nu gedwarsboomd wordt door dit gebeuren…is niet niks..
  Ok samung heeft gekopieerd maar in hoeverre is het systeem van andoid schuldig??
  Heb zelf ook android…
  Goh…Apple is al rijk maar door dit bedrag is het helemaal bizar.
  Apple maakt dan op zich best goede producten, maar wij als consument hebben straks misschien veel minder keuze…Apple maakt de markt erg klein op deze manier…bahhh
  Ik zie nog steeds al die nerds staan met een hete aardappel in hun strot in de applestore hahaha.

 3. heico
  25 augustus, 2012 om 12:27

  Het word alleen maar makelijker hier op de side dan kunnen we tenminste alleen maar over apple hebben en een nieuwe naam ipad tablets magazine klinkt goed!!!!

  • Martijn Chel
   25 augustus, 2012 om 12:32

   Waar heb jij het in hemelsnaam over? Dit is gewoon nieuws, hierboven. Net zoals we wel vaker over de rechtszaak gemeld hebben. Dit heeft toch helemaal niks te maken met zogenaamde voorkeur voor de iPad hebben of Apple alleen maar ophemelen!? Dus zoals jij het zegt mogen we geen nieuws plaatsen dat in het voordeel is van Apple, hm.. ok.

   • daan
    25 augustus, 2012 om 15:20

    Zo bedoelde ik het niet..
    tuurlijk is dit goed nieuws voor apple..en deze site is voor alle tablets dus hoort dit er ook bij.
    vind het jammer dat apple en samung er nooit zelf uit hebben kunnen komen en dan krijg je dit.
    ik dacht dat samsung goede argumenten had maar daar heeft de jury anders over geoordeeld.
    Wat ik alleen niet begrijp is dat patenten in alle landen hetzelfde zijn toch?
    en toch zie je in andere landen verschilende uitspraken zoals bv van de week in Korea,maar goed..ben geen advocaat :-)

   • Martijn Chel
    25 augustus, 2012 om 15:39

    Ja, dat klopt inderdaad. Het wordt overal anders geïnterpreteerd. En daarbij heb je in de VS ook nog eens een jury. Het blijft met meerdere maten meten.

 4. Marcel
  25 augustus, 2012 om 13:22

  Amerikanen zijn patriottisch ingesteld. Die zitten dan vervolgens ook nog eens in een jury. Jury kan naar mijn mening dan ook nooit objectief zijn geweest. Ik hoop dat de wereld er schande over uit spreekt.

  • Martijn Chel
   25 augustus, 2012 om 13:26

   Dat vind ik een argument waar ik nog wel in kan komen. Maar ja, hoe hou je dat tegen.

   • Marcel
    25 augustus, 2012 om 19:55

    Helaas houd je dat niet tegen. Tenminste ik zou het niet weten. Maar dat het niet klopt staat als een huis boven water.

 5. Woout
  25 augustus, 2012 om 17:40

  Lekker voor Samsung ze verdienen die boete, en nu hopen dat ze failliet gaan. Opgeruimd staat netjes. en ja ik ben een Apple fanboy dus die reacties hoeven niet te komen.

  • daan
   25 augustus, 2012 om 17:49

   He…samsung maakt niet alleen tablets en telefoons, dus dat ze failliet moeten is onzin!

 6. heico
  25 augustus, 2012 om 18:10
 7. Kart World
  20 november, 2013 om 0:23

  Although it is generally believed that Hen parties are usually more
  sober and quieter and sober than men’s Stag parties, there is no reason to believe that
  girls cannot have as much fun. If your friend is the
  romantic kind she will be very happy to see the Las Vegas Eiffel Tower.
  © and the women of today need more excitement for their hen parties.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.