Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Live TV kijken op je tablet: Vergelijking KPN, Vodafone, Telfort en Ziggo

Geschreven door
Geplaatst op12 augustus 2012, 20:42 CategorieAndroid

Tegenwoordig is de ouderwetse beeldbuis niet meer de enige manier waarop live televisie kijken mogelijk is. Televisie kijken via je Android tablet of iPad wordt steeds populairder en door steeds meer providers ondersteund. Maar welke provider biedt het beste beeld, de meeste kanalen en de meest uitgebreide functies?

In deze review vergelijk ik vier grote providers op de volgende punten:

 • Beeld- en geluidskwaliteit
 • Applicatie (design, overzichtelijkheid, snelheid etc.)
 • Aantal kanalen
 • Mogelijkheden en functies
 • Plus- en minpunten

De providers die ik in deze review test en vergelijk zijn; Telfort, Vodafone, KPN en Ziggo.

KPN iTV (Android / iOS)

Beeld- en geluidskwaliteit

De beeld- en geluidskwaliteit lopen synchroon en zijn goed, maar verwacht er niet al teveel van. Het beeld loopt ongeveer 40 seconden achter met het beeld dat binnenkomt op je televisie.

Applicatie

De applicatie is overzichtelijk ingedeeld in vijf tabbladen, qua snelheid scoort de applicatie prima al is de opstarttijd van de Android versie beduidend langer dan bij de iPad variant. De ingebouwde televisiegids oogt erg net, bij veel programma’s staat een korte beschrijving en tijdsduur vermeld. Ook het bladeren tussen verschillende tv-zenders verloopt soepel al heb ik het gevoel dat er bij de iPad meer hapering en vertraging plaatsvinden.

Aantal kanalen

Bij KPN iTV krijg je standaard 22 zenders tot je beschikking, dit zenderaanbod is vooralsnog niet uit te breiden. KPN verwacht echter wel in de toekomst meer kanalen aan het zenderoverzicht voor tablets en smartphones toe te voegen. Tot dan toe moet je genoegen nemen met slechts 22 zenders.

Mogelijkheden en functies

KPN iTV biedt behoorlijk wat mogelijkheden aan in vergelijking met de concurrentie, een groot gedeelte van de mogelijkheden zijn standaard beschikbaar zonder hiervoor extra te betalen het andere deel vereist een extra pakket (waarvoor wél extra betaald moet worden). Zo kun je opnames plannen (extra pakket vereist), live televisie 1 minuut lang pauzeren, door het aanbod van programma gemist bladeren (bekijken van content is alleen thuis mogelijk), bladeren door videotheek (bekijken van content is niet mogelijk) en je krijgt een uitgebreide televisiegids tot je beschikking.

Plus- en minpunten

Pluspunten:

 • Overzichtelijk menu
 • Redelijk beeld en geluid
 • Een goot gedeelte van de functies zijn gratis
 • Televisie pauzeren

Minpunten:

 • Slechts 22 zenders beschikbaar
 • Sommige interessante functies kosten geld
 • Pauzeren kan slechts 1 minuut
 • Alleen het bladeren door de videotheek is mogelijk, een film bestellen is niet mogelijk

Vodafone Thuis TV (Android, iOS)

Beeld- en geluidskwaliteit

De beeld- en geluidskwaliteit zijn acceptabel te noemen, op dit punt valt het één en ander te verbeteren maar dit is eigenlijk bij iedere provider het geval. Wel loopt het beeld en geluid synchroon. De vertraging bedraagt ongeveer 45 seconden.

Applicatie

De applicatie oogt zeer stijlvol, het is duidelijk zichtbaar dat er is aandacht en zorg besteedt is aan het design van de app. Verder erg overzichtelijk en logisch ingedeeld. De applicatie voelt erg intuïtief aan. De snelheid van de applicatie is goed, wel is de Android variant redelijk instabiel (2 keer gecrasht tijdens het testen). Deze instabiliteitsvertoning kan echter ook door de tablet veroorzaakt worden.

Aantal kanalen

Bij de Vodafone Thuis TV App krijg je 15 zenders tot je beschikking, het aanbod is tot nog toe zeer gering.

Mogelijkheden en functies

De Vodafone Thuis TV App biedt de klant een aantal mogelijkheden aan waarvan één erg innovatief is. Door middel van een simpele handbeweging is het mogelijk om het programma van je tablet ook op je televisie te bekijken. Je dient voor deze mogelijkheid wel over een Vodafone thuisabonnement te beschikken. Verder kun je jouw mening, over een bepaald televisieprogramma, delen via sociale media met vrienden en familie, opnames instellen en verwijderen en ook biedt Vodafone een uitgebreide televisiegids aan.

Plus- en minpunten

Pluspunten:

 • Overzichtelijk menu en fraaie vormgeving
 • Acceptabel beeld en geluid
 • Sliden van programma’s tussen tablet en televisie
 • Integrering van Sociale Media

Minpunten:

 • Slechts 15 zenders te bekijken
 • Geen videotheek
 • Geen pauzefunctie

Telfort Interactieve TV Online (Android / iOS)

Beeld- en geluidskwaliteit

De beeld- en geluidskwaliteit zijn vergelijkbaar met dat van KPN, niet geweldig maar wel acceptabel. Ook bij Telfort bedraagt de vertraging ongeveer 40 seconden.

Applicatie

Het ontwerp van de applicatie is identiek aan dat van KPN, ook Telfort maakt gebruik van 5 tabbladen onderin het scherm en het bladeren tussen verschillende zenders gaat eveneens gelijk.

De applicatie start snel op (zowel op Android als iOS) ook het schakelen tussen zenders verloopt soepel.

Aantal kanalen

Bij Telfort Interactieve TV Online krijg je de 22 meest populaire zenders tot je beschikking. Ook het zenderaanbod is hiermee gelijk aan dat van de KPN iTV app.

Mogelijkheden en functies

Ook de functies en mogelijkheden zijn identiek aan dat van KPN.

Plus- en minpunten

Pluspunten:

 • Overzichtelijk menu
 • Redelijk beeld en geluid
 • Een goot gedeelte van de functies zijn gratis
 •  Televisie pauzeren

Minpunten:

 • Slechts 22 zenders beschikbaar
 • Sommige interessante functies kosten geld
 • Pauzeren kan slechts 1 minuut
 • Alleen het bladeren door de videotheek is mogelijk, een film bestellen is niet mogelijk

Ziggo TV App (iOS)

Beeldkwaliteit

De beeld- en geluidskwaliteit zijn acceptabel en vergelijkbaar met de kwaliteit van de concurrenten. Ook hier bedraagt de vertraging ongeveer 40 seconden.

Applicatie

Ook bij deze applicatie is veel tijd gestoken in het ontwerp van de App. De Ziggo TV App ziet er erg gelikt uit en de functies worden gerangschikt in vijf tabbladen. Op de iOS versie is het mogelijk om live televisie te kijken, voor de Android variant is dit vooralsnog niet mogelijk. Op de Android variant ga ik dan verder ook niet op in.

Aantal kanalen

Ziggo biedt een zeer mager televisieaanbod aan, op dit moment bedraagt het aantal kanalen slechts 14.

Mogelijkheden en functies

De Ziggo TV App biedt niet gek veel mogelijkheden aan, wel kan Ziggo prima mee met de functies die haar concurrenten aanbieden. Ziggo biedt de klant een uitgebreide televisiegids aan, maakt bladeren door content van de On Demand mogelijk, geeft het laatste televisienieuws weer en maakt het mogelijk programma’s te markeren als favoriet en te delen via sociale media.

Plus- en minpunten

Pluspunten:        

 • Overzichtelijke applicatie
 • Acceptabel beeld en geluid
 • Integrering van Sociale Media

Minpunten:

 • Slechts 14 zenders te bekijken
 • Geen pauzefunctie
 • Alleen het bladeren door de videotheek is mogelijk, een film bestellen is niet mogelijk

Conclusie

De mogelijkheden die op dit moment aangeboden worden door de providers zijn nog niet erg uitgebreid. Zo is het televisieaanbod magertjes, is er geen On Demand beschikbaar en geeft alleen KPN haar klanten de mogelijkheid om een programma te pauzeren. Kortom veel beperkingen t.o.v. de traditionele mediabox op je televisie.

De vaag rijst welke provider vooralsnog de beste keuze is. Kijkend naar de mogelijkheden, het zenderaanbod en applicatie moet ik concluderen dat KPN iTV (en Telfort, wiens applicatie identiek is aan dat van KPN) het beste uit de verf komt. De beeldkwaliteit is prima, het zenderaanbod is groter dan bij menig concurrenten en de mogelijkheden en functies het meest uitgebreid.

Én UPC?

De grote afwezige in dit verhaal is UPC, al werkt ook UPC op de achtergrond hard aan een applicatie voor ‘live televisie op je tablet’ onder de naam Project Horizon. Project Horizon is de naam van een uitgebreid multimediaplatform dat UPC eind dit jaar uitrolt voor het grote publiek. Na een uitgebreid telefoongesprek met een medewerker van UPC blijkt dat de functies die UPC aan gaat bieden veel uitgebreider zijn dan de functies die andere providers op dit moment aanbieden. Wat de functies precies inhouden kon de medewerker mij helaas (nog) niet zeggen.

Meer informatie

Voor andere manieren om TV series en films te kijken op je tablet kun je terecht in het artikel ‘TV series en films kijken op je Android tablet of iPad

 • Delen:

Reacties

 1. hugO
  13 augustus, 2012 om 15:47

  wat jammer is van deze apps en in het bijzonder voor mezelf is dat op mijn infinity de telfort app niet (fatsoenlijk) werkt i.v.m. de resolutie

 2. andre
  10 september, 2012 om 21:58

  Vreemd dat ziggo op 10 sept 2012 via huis aan huis bladen reclame maakt dat men tv op android tablets kan kijken,terwijl er geen app beschikbaar voor is!

 3. Johan
  03 oktober, 2012 om 14:50

  Dvb-c (onversleuteld) draadloos naar Android tablet gewenst.

  Graag zou ik tv kijken op mn android 4.0 tablet. Niet via internet (daarvoor is snelheid/bandbreedte te laag) maar door het dvb-c signaal via een kastje of computer te streamen naar mn tablet.
  Mijn hardware:
  Terratec usb dvb-t en dvb-c hd stick
  Android 4.0 tablet Met wifi n
  Zyxel modemrouter met wifi n
  Laptop met Windows Vista, wifi n
  Lokale kabelaanbieder Rekam geeft dvb-c onversleuteld door, dus een smartcard heb ik niet nodig.
  Wat heb ik verder of anders nodig om tv te kunnen kijken op mn tablet?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.