Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Medion LifeTab P9514 met Android 4.0 ICS: Een verbetering?

Geschreven door
Geplaatst op23 augustus 2012, 12:51 CategorieAndroid

Medion heeft de LifeTab P9514 tablet in december 2011 gelanceerd en op het moment van aankoop draaide de tablet op Android 3.2 (Honeycomb). Ondertussen is de tablet geüpdatet naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich. In de meeste gevallen staat een update garant voor verbetering en meer stabiliteit, maar of dit bij de LifeTab ook het geval is valt te betwijfelen.

Review Medion LifeTab P9514

In deze review wordt puur de nieuwste software-versie voor de LifeTab besproken. Voor een complete indruk van de tablet, inclusief alle hardware aspecten en informatie over de Android Honeycomb software, kun je terecht in onze eerder dit jaar geplaatste review van de Medion LifeTab.

De update

Problemen, problemen en nog méér problemen

Medion heeft de update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich op 19 juni 2012 automatisch aan haar klanten beschikbaar gesteld. Diezelfde dag nog lieten tientallen LifeTab-bezitters hun onvrede blijken op verscheidende fora, waaronder bij diverse artikelen van ons. Iedereen was het er over eens; de update was tot nog toe een grote mislukking.

Problemen die zich onder andere voordeden:

 • Slecht tot geen Wifi-signaal
 • Accu snel leeg
 • Haperend homescreen
 • Veelvuldige crashes van applicaties
 • Tablets die niet meer aan de praat te krijgen zijn
 • Tikkend geluid van de camera-applicatie

De LifeTab, waarover voor de update vol lof geschreven werd door klanten en diverse websites, werd nu uitgebuit en vervloekt. Hoe kón Medion een update met zo veel bugs al aan het grote publiek presenteren?

Reactie van Medion

Natuurlijk was al deze commotie Medion niet onopgemerkt gebleven. Enkele dagen daarna liet Medion weten de problemen zo snel mogelijk op te lossen. En zo belandden we bij de eerste patch die Medion ruim twee weken na alle ophef publiceerde.

Gefikst?

Na de update 4.0.3 release 2 zouden de problemen grotendeels opgelost moeten zijn, ook heeft Medion de standaard stock-browser van Android ingeruild voor de tabletversie van Google Chrome. De patch heeft weliswaar veel goed gemaakt, toch draait de LifeTab nog niet zo soepel als dat ik gewend was van de Honeycomb versie.

Release 3

Ook de derde release werd Over The Air door Medion aangeboden. Deze release zou dan écht alle problemen die de update voor de LifeTab bezorgd heeft moeten oplossen. En jawel, Medion slaagt erin alle problemen te verhelpen. Maar dan rijst tenslotte de vraag of de update, na alle commotie, iets toegevoegd heeft ten opzichte van de eerdere Android versie.

Honeycomb vs Ice Cream Sandwich

Dan kom ik nu eindelijk toe aan de kern van het artikel, de vergelijking tussen Android 3.2 (Honeycomb) en Android 4.0 (ICS) op de Medion LifeTab (P9514).

In dit artikel vergelijk ik de twee varianten op de volgende punten:

 • Design
 • Menu
 • Vergrendelscherm
 • Stabiliteit
 • Multitasking
 • Camera Applicatie

Tijdens het testen maak ik gebruik van de Android versie met het Build-nummer: MD_LIFETAB_P9514.20120719.2

Design

Laat ik beginnen met mijn complimenten voor het ontwerp van Android 4.0. Het besturingssysteem oogt veel moderner en gebruikersvriendelijker dan haar voorganger. Vooral het nieuwe lettertype (Roboto) maakt het OS prettiger leesbaar en eigentijdser.

Ook de notificatiebalk is licht onder handen genomen. Het verwijderen van notificaties gebeurt nu door een simpele ‘swipe’ naar links of rechts, voorheen deed je dit door op het ‘close’-button te klikken. Het voordeel van swipen is dat je sneller notificaties kunt verwijderen.

Het menu

Nog een punt waarin veel (positieve) veranderingen zijn doorgevoerd is het vernieuwde menu. In het menu, daar waar je voorheen alleen je geïnstalleerde applicaties terug kon vinden, worden nu ook je widgets netjes weergegeven. In Android 3.2 werden applicaties en widgets nog van elkaar gescheiden, in de 4.0 versie heeft Google er voor gekozen deze twee menu’s samen te voegen.

Het vergrendelscherm

Zelfs het vergrendelscherm is niet onaangepast gebleven door Google. In Android 3.2 was het alleen mogelijk je tablet te ontgrendelen middels het vergrendelscherm, in Android 4.0 is daar de mogelijk om direct naar de Camera-applicatie aan toegevoegd.

Stabiliteit

Misschien wel het meest belangrijke van een tablet is dat het besturingssysteem stabiel en zonder crashes draait op de LifeTab. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ik hier dieper op in ga.

Android 3.2 Honeycomb was de eerste Android versie die geoptimaliseerd was voor grote schermen (tablets). Op veel aspecten merkte je simpelweg dat het Honeycomb OS nog in haar kinderschoenen stond, vooral de vele crashes maakte het besturingssysteem niet geliefd bij de gebruiker. Met Android 4.0 moesten crashes verledentijd zijn, laadtijden aanzienlijk korter worden en surfen op het web razendsnel zijn. Eerlijk is eerlijk, Android 4.0 is een hele verademing ten opzichte van 3.2 (Honeycomb), maar crashes zijn helaas niet verledentijd, laadtijden veelal even lang en surfen op het internet gaat nét iets sneller.

Qua laadtijden merk ik bar weinig verschil tussen de twee Android versies. Ik merk dat Android 4.0 de standaard meegeleverde applicaties veelal sneller opstart dan in Honeycomb, tegelijkertijd merk ik ook dat Honeycomb andere applicaties sneller start dan haar opvolger Ice Cream Sandwich. Dit verschil in opstart en –laadtijden is te klein om daar een duidelijke mening over te laten blijken.

Zoals ik daarjuist al zei zijn crashes niet verleden tijd al is dit niet meer dagelijkse kost. Bij normaal gebruik zou je zelden de melding krijgen dat een applicatie is vast gelopen echter bij veelvuldig en intensief gebruik wil de melding zich vaker vertonen. Vooral de Google Chrome app heeft nog wel eens de neiging spontaan te crashen.

Ik kaartte het al even aan, de Google Chrome browser die wel eens rare fratsen vertoont door zich plotseling van zelf af te sluiten. Het betreft hier ter verduidelijking om de stabiele versie van Chrome. Ik verwacht dat dit probleem in de toekomst middels updates opgelost wordt.

Feit is dat Android 4.0 op de LifeTab een zekere verbetering is t.o.v. Android 3.2 (de versie bij aankoop van de tablet). Deze verademing wordt grotendeels veroorzaakt doordat het besturingssysteem op zichzelf soepel draait.

Multitasking

Een ander verbeterpunt in Android Ice Cream Sandwich is de multitask functie. Je kunt nu heel gemakkelijk je openstaande venster weergeven, snel schakelen en applicaties zeer eenvoudig afsluiten door middel van een swipe beweging.

Camera applicatie

Veel gebruikers spraken over een tik in de camera applicatie nadat zij hen tablet geüpdatet hadden, ik heb echter geen rare tik in de applicatie kunnen ontdekken. Door middel van de Camera-applicatie is het nu ook mogelijk om panorama foto’s te maken.

Conclusie

Ik ben zelf redelijk positief over Android 4.0 zoals dit nu draait op de Medion LifeTab, minder te spreken ben ik over het feit dat Medion haar update veel te vroeg aan het grote publiek beschikbaar gesteld had. Helaas is dit gebeurd en niet meer terug te draaien.

Nu uiteindelijk bij Release 3 van Android Ice Cream Sandwich belandt te zijn kan ik niet anders zeggen dan dat het besturingssysteem lekker draait op de tablet. Het OS oogt goed, is redelijk stabiel en heeft een aantal erg goede verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Ik hoop dat Medion bij een eventuele volgende update (naar Android Jelly Bean 4.1) minder gehaast te werk gaat en de nieuwe versie pas vrijgeeft wanneer dit zonder problemen werkt. Op deze manier wordt de klant niet de dupe van een mislukte eerste-update-poging.

 • Delen:

Reacties

 1. frenk
  04 februari, 2013 om 12:38

  Ik heb dus ook deze tab gekocht vorig week en deze wil steeds updaten naar android 4 Maar deze is dus nog steeds relaese 2 Hoe kom ik aan de de laatste release (3)? Of moet ik gewoon de 2e er op zetten en kan ik dan verder naar de 3e.

  Grt frenk

  • Wesley Wearts
   13 februari, 2013 om 12:28

   Als het goed is toont de tablet na het installeren van Release 2 automatisch een melding dat release 3 (of inmiddels weer een nieuwere versie) beschikbaar is. Succes!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.