Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Microsoft Surface voor Windows RT tablet gaat 199 dollar kosten’

Geschreven door
Geplaatst op14 augustus 2012, 18:40 CategorieBesturingssystemen

Dat de ASUS/Google Nexus 7 voor 199 dollar in de markt gezet werd had al een grote impact maar wat zou de impact zijn als Microsoft hetzelfde zou doen met de Surface voor Windows RT tablet? Dit model moet vanaf 26 oktober te koop zijn en de afgelopen weken zijn er al verschillende geruchten voorbij gekomen die spraken over een prijs van zo’n 600 dollar.

Als we de bronnen van Engadget mogen geloven zou Microsoft plannen hebben om dezelfde strategie als Google te gebruiken bij de introductie van de Surface voor Windows RT. Microsoft heeft onlangs een sessie gehouden tijdens de TechReady 15 conferentie waarin de plannen voor de lanceren van de Surface tablet besproken zouden zijn. De lanceerdatum staat zoals bekend op 26 oktober maar over de prijs is nog veel te doen. Tijdens deze sessie zou Microsoft aangegeven hebben de tablet voor 199 dollar in te markt te willen zetten. Tijdens de presentatie van de tablet gaf Microsoft nog aan dat de prijs op hetzelfde niveau zou liggen als dat van de concurrentie (400 – 600 dollar).

Surface tablets vs Nexus 7

Dit zou de Surface tablet direct tegenover de ASUS Nexus 7 zetten. Beide apparaten verschillen nogal van elkaar. Zo is de Surface voor Windows RT tablet een 10.6 inch model, terwijl de Nexus 7 een 7 inch tablet is. Ook is de Surface tablet voorzien van 2GB aan werkgeheugen, een 1.366 bij 768 pixels resolutie, 32GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader en een magnesium unibody design met kickstand. Natuurlijk niet onbelangrijk is dat de Nexus 7 op Android 4.1 Jelly Bean draait, terwijl de Surface voor Windows RT draait op de Windows RT versie van Microsoft’s nieuwe besturingssysteem. Wel draaien beide tablets op een Tegra 3 quad-core processor.

Overigens komt Microsoft ook nog met een Surface voor Windows 8 Pro tablet. Dit model is voornamelijk gericht op de zakelijke gebruiker of de consument die graag de volledige Windows functionaliteit wil hebben. Over de prijs van dit model wordt helaas niet gesproken. Eerdere geruchten spraken over een prijs tussen de 800 en 1000 dollar.

De juiste strategie?

Als we dit verhaal geloven dan zou Microsoft niet de directe aanval met de iPad zoeken maar onderaan de markt willen beginnen, iets wat ook Google doet. Hierdoor gaat de Surface tablet gemakkelijker over de toonbank, wordt de basis (consumenten met een Windows 8 device) snel vergroot en krijg je ook sneller een ecosysteem dat levensvatbaar is en waarvoor developers aan de slag willen. Aan de andere kant levert Microsoft dan wel fors is en de vraag is of het bedrijf dit wel kan. Er lijkt, kijkend naar de specs en het design, nergens echt op bespaard te zijn waardoor Microsoft flink wat verlies zou draaien per verkochte tablet.

Daarbij moet natuurlijk de kanttekening gemaakt worden dat Microsoft geld verdient middels het verkopen en licenseren van software; het Windows besturingssysteem en onder andere Office pakketten. Op Windows RT tablets wordt een gratis, iets uitgeklede, versie van Office meegeleverd en dus zou Microsoft twee producten waar het normaal gesproken geld mee verdient nagenoeg gratis weggeven. De softwaregigant zou zich kunnen focussen op verkopen via de Windows Store ter compensatie maar daarin is nog amper wat te vinden en voordat deze gevuld is zijn we alweer minimaal een jaar verder.

Een argument dat door andere websites gebruikt wordt waarom Microsoft nooit een prijs van 199 dollar zou gebruiken is dat andere fabrikanten dan geen redenen meer hebben om Windows RT tablets te ontwikkelen. Dat is natuurlijk een vreemde gedachte aangezien Google (en ASUS) nagenoeg hetzelfde doen met de Nexus 7. Dit weerhoudt andere fabrikanten er (voorlopig) ook niet van Android tablets te ontwikkelen, het stimuleert juist effectiviteit en innovativiteit. En laat dit nou juist een van de redenen zijn waarom Microsoft de Surface tablets ontwikkeld heeft.

Hardware partners

Opvallend detail is dat Acer vorige week nog aangaf de Surface tablets, na voornamelijk kritiek te hebben gehad, zal accepteren maar wel met de aanname dat Microsoft ze niet voor 199 dollar in de markt zou zetten. Dit is namelijk het segment waar Acer het momenteel erg goed doet. Als het dus waar blijkt te zijn is in ieder geval Acer, op zijn zachtst gezegd, niet blij. Ook andere fabrikanten zullen nogmaals achter hun oren krabben aangezien tegen dit soort acties nauwelijks op te boxen is.

Er zijn dus zowel argumenten die het gerucht ondersteunen als argumenten die het gerucht onderuit halen. Toch is het allemaal nog even afwachten of Microsoft echt zo ver gaat. Voor nu is het enige dat Microsoft zelf bevestigd heeft dat de prijzen op een concurrerend niveau zullen liggen.

Eind deze maand vindt de IFA 2012 beurs in Berlijn plaats en daar zal Microsoft hopelijk meer informatie vrijgeven over de prijs en beschikbaarheid van de Surface tablets.

Meer informatie vind je op de productpagina van de Surface voor Windows RT en in ons Windows 8 archief.

 • Delen:

Reacties

 1. Sam
  14 augustus, 2012 om 22:07

  Microsoft heeft meer dan genoeg (and then some) geld om zoiets te financieren. Dit lijkt me een voor de handliggende keuze om de kans op succes enorm te vergroten. De opties zoals ik ze zie zijn: 1. Paar slechte kwartalen draaien door windows 8 en de sterke gok op tablet/mobile (en door de modern ui minder hoge adoptie ratios van bestaande markten en klanten) en 2. Paar slechte kwartalen draaien door windows 8 en een sterke gok op tablet/mobile met door deze actie een hogere adoptie ratio door de nieuw aan te boren markt. Ik geloof opeens weer wat meer in Windows 8.

  • Martijn Chel
   14 augustus, 2012 om 22:40

   Agree! Ben heel benieuwd of dit klopt, want dan bestel ik em ook!

 2. Indy
  15 augustus, 2012 om 21:10

  Zit er ook spellings controle op?

  • Martijn Chel
   15 augustus, 2012 om 22:16

   Spellingscontrole wel

 3. tmp
  21 augustus, 2012 om 18:56

  Windows 8, moet hét worden! :D
  dit is waar Microsoft voor staat een redelijke prijs, maar toch een volledig OS en beter dan Anroid met zijn vele versie’s.

  ik hoop dat meerder partners van microsoft windows RT/8 tablet’s gaan maken.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.