‘Microsoft Surface voor Windows RT tablet gaat 199 dollar kosten’

14 augustus 2012 3 Minuten 5 Reacties
Microsoft-Surface-2

Dat de ASUS/Google Nexus 7 voor 199 dollar in de markt gezet werd had al een grote impact maar wat zou de impact zijn als Microsoft hetzelfde zou doen met de Surface voor Windows RT tablet? Dit model moet vanaf 26 oktober te koop zijn en de afgelopen weken zijn er al verschillende geruchten voorbij gekomen die spraken over een prijs van zo'n 600 dollar.

Als we de bronnen van Engadget mogen geloven zou Microsoft plannen hebben om dezelfde strategie als Google te gebruiken bij de introductie van de Surface voor Windows RT. Microsoft heeft onlangs een sessie gehouden tijdens de TechReady 15 conferentie waarin de plannen voor de lanceren van de Surface tablet besproken zouden zijn. De lanceerdatum staat zoals bekend op 26 oktober maar over de prijs is nog veel te doen. Tijdens deze sessie zou Microsoft aangegeven hebben de tablet voor 199 dollar in te markt te willen zetten. Tijdens de presentatie van de tablet gaf Microsoft nog aan dat de prijs op hetzelfde niveau zou liggen als dat van de concurrentie (400 – 600 dollar).

Surface tablets vs Nexus 7

Dit zou de Surface tablet direct tegenover de ASUS Nexus 7 zetten. Beide apparaten verschillen nogal van elkaar. Zo is de Surface voor Windows RT tablet een 10.6 inch model, terwijl de Nexus 7 een 7 inch tablet is. Ook is de Surface tablet voorzien van 2GB aan werkgeheugen, een 1.366 bij 768 pixels resolutie, 32GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader en een magnesium unibody design met kickstand. Natuurlijk niet onbelangrijk is dat de Nexus 7 op Android 4.1 Jelly Bean draait, terwijl de Surface voor Windows RT draait op de Windows RT versie van Microsoft’s nieuwe besturingssysteem. Wel draaien beide tablets op een Tegra 3 quad-core processor.

Overigens komt Microsoft ook nog met een Surface voor Windows 8 Pro tablet. Dit model is voornamelijk gericht op de zakelijke gebruiker of de consument die graag de volledige Windows functionaliteit wil hebben. Over de prijs van dit model wordt helaas niet gesproken. Eerdere geruchten spraken over een prijs tussen de 800 en 1000 dollar.

De juiste strategie?

Als we dit verhaal geloven dan zou Microsoft niet de directe aanval met de iPad zoeken maar onderaan de markt willen beginnen, iets wat ook Google doet. Hierdoor gaat de Surface tablet gemakkelijker over de toonbank, wordt de basis (consumenten met een Windows 8 device) snel vergroot en krijg je ook sneller een ecosysteem dat levensvatbaar is en waarvoor developers aan de slag willen. Aan de andere kant levert Microsoft dan wel fors is en de vraag is of het bedrijf dit wel kan. Er lijkt, kijkend naar de specs en het design, nergens echt op bespaard te zijn waardoor Microsoft flink wat verlies zou draaien per verkochte tablet.

Daarbij moet natuurlijk de kanttekening gemaakt worden dat Microsoft geld verdient middels het verkopen en licenseren van software; het Windows besturingssysteem en onder andere Office pakketten. Op Windows RT tablets wordt een gratis, iets uitgeklede, versie van Office meegeleverd en dus zou Microsoft twee producten waar het normaal gesproken geld mee verdient nagenoeg gratis weggeven. De softwaregigant zou zich kunnen focussen op verkopen via de Windows Store ter compensatie maar daarin is nog amper wat te vinden en voordat deze gevuld is zijn we alweer minimaal een jaar verder.

Een argument dat door andere websites gebruikt wordt waarom Microsoft nooit een prijs van 199 dollar zou gebruiken is dat andere fabrikanten dan geen redenen meer hebben om Windows RT tablets te ontwikkelen. Dat is natuurlijk een vreemde gedachte aangezien Google (en ASUS) nagenoeg hetzelfde doen met de Nexus 7. Dit weerhoudt andere fabrikanten er (voorlopig) ook niet van Android tablets te ontwikkelen, het stimuleert juist effectiviteit en innovativiteit. En laat dit nou juist een van de redenen zijn waarom Microsoft de Surface tablets ontwikkeld heeft.

Reacties (5)