Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Toshiba AT300

Geschreven door
Geplaatst op12 augustus 2012, 12:31 CategorieAndroid

Het is niet makkelijk om als Android fabrikant op te vallen tussen alle andere tablets. Merken als ASUS en Samsung hebben er talent voor in de spotlight te staan maar we moeten niet vergeten dat er meer merken zijn. Toshiba is een van die merken en in deze review kijken we naar de Toshiba AT300 tablet, draaiend op Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Toshiba AT300 – Specificaties

De AT300 is een 10.1 inch Android tablet met onder meer een capacitief touchscreen met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, quad-core Tegra 3 processor, 1GB DDR3 werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen, twee camera’s en qua aansluitingen is er een volledige SD kaart lezer, USB aansluiting en een HDMI poort. Met een prijs van rond de 380 euro is het een van de tablets uit het midden segment en concurreert dus met tablets als de ASUS Transformer Pad 300, de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) en de Acer Iconia Tab A510.

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de Toshiba AT300.

Toshiba AT300 – Video Review

Toshiba AT300 – Hardware

Design en afmetingen

Toshiba heeft net als de meeste Android fabrikanten gekozen voor een 10.1 inch 16:9 scherm en heeft dus een bekend ogende voorkant. Zwarte randen rondom het scherm maken de gelijkenis met een groot deel van de concurrentie compleet. Waar de AT300 opvalt is dan ook niet aan de voorkant maar de aansluitingen op de zijkant en materiaalkeuze voor de acherkant. Het is sowieso een lichte en dunne tablet die vergelijkbaar is met de ASUS Tranformer Pad 300 maar ongeveer half zo dun en licht aanvoelt als Acer’s Iconia Tab A510. De achterkant is van – als plastic aanvoelend – aluminium gemaakt met allemaal kleine puntjes/deukjes die de grip moeten vergroten. De zijkanten zijn bijna niet afgerond om ruimte te bieden voor de verschillende aansluitingen en speakers.

Aansluitingen

De belangrijkste aansluiting op deze tablet moet haast wel de SD-kaart lezer van volledig formaat zijn. In tegenstelling tot andere tablets kan je hier dus ‘grote’ SD kaartjes in kwijt en die zijn een stuk goedkoper dan de Micro varianten. Dit geeft de koper van deze tablet dus relatief goedkoop de mogelijkheid het geheugen uit te breiden.

De HDMI uitgang is dan wel weer een mini variant maar dat lijkt de standaard wel zo’n beetje te worden. Kabels om de AT300 aan TV te verbinden worden helaas niet meegeleverd maar zijn ruim beschikbaar in verschillende winkels en op het internet. Hetzelfde geldt voor de USB aansluiting want ook dat is een kleiner dan normale variant, maar wel een formaat dat we kennen van veel andere tablets. Via de USB poort kunnen extraatjes worden aangesloten zoals een muis en een externe harddisk. Natuurlijk heb je daar in de meeste gevallen dan wel een verloopstukje voor nodig.

Display

Zoals gezegd is door Toshiba voor een 16:9 (Breedbeeld) verhouding gekozen en ook de resolutie van 1280 bij 800 pixels komt erg bekend voor. Het LCD scherm is van redelijk tot goede kwaliteit maar heeft beperkte kijkhoeken en de pixels zijn voor oplettende kijkers zichtbaar. De grootte van de pixels heeft met de resolutie te maken maar de kijkhoeken en kleurweergave zijn net iets minder dan de IPS schermen die we uit andere tablets kennen. Storend is het allemaal niet heel erg en hoewel er dus betere schermen zijn is het scherm van de AT300 meer dan acceptabel. Het display wordt beschermd door Corning Gorilla Glass en daardoor krijg het hele pakket wat extra stevigheid en kan je met een gerust hard flink tappen en swipen zonder dat je op het LCD scherm drukt.

Camera’s

Qua camera’s kan ik bijna met mijn ogen dicht een stukje kopiëren uit een andere Android tablet review. De camera aan de achterkant is een 5 megapixel variant en zit niet in het midden maar op een hoek van de tablet, net naast een LED flitser. Helaas die die flitser niet krachtig genoeg om in situaties met weinig licht het verschil te maken. De camera aan de voorkant is wel beter dan die op de meeste tablets met 2 megapixels, en geeft je dus de mogelijkheid in HD met vrienden en familie te chatten/skypen.

Foto genomen met de AT300

Geluid

Helaas is het geluid dat uit de twee speakers uit de onderkant van de Toshiba AT300 komt niet iets om over naar huis te schrijven, of veel aandacht aan te geven in de review. Hoewel er een SRS-nogwat toevoeging is gedaan die het geluid beter moet maken is het geluid dat geproduceerd wordt nog steeds blikkerig en zonder al te veel volume. Het is prima bruikbaar voor het snel luisteren van een liedje of YouTube filmpje in een rustige omgeving, maar zodra je concurreert tegen andere geluiden moet je al snel een koptelefoon aansluiten om nog wat te horen. Gelukkig is het geluid door de koptelefoon wel prima.

Batterij

Naast de speakers is er nog maar een andere teleurstelling die je als koper van deze AT300 moet verwerken en dat is de accuduur. Hoewel er vrij forse 6600 mAh accu achter het scherm zit verstopt zal er na een uur of 5 gebruik naar de oplader gegrepen moeten worden. Een uur of 5 is helaas niet genoeg om met redelijk intensief gebruik de dag door te komen. Ik had graag gezien dat Toshiba dichter in de buurt van de meer gangbare 7 tot 9 uur levensduur had gekomen.

Toshiba AT300 – Software

Android

De Toshiba AT300 wordt geleverd met Android Ice Cream Sandwich 4.0.3 en loopt daarmee dus maar één versie achter op Android Jelly Bean (4.1). Toshiba heeft inmiddels al aangegeven dat de AT300 zeker een update naar deze nieuwe versie van Android kan verwachten.

Waar ik in andere reviews regelmatig negatief ben geweest over deze Android versie ben ik de laatste tijd ook positief verrast geweest. Niet alleen de Acer Iconia Tab A510 is stabiel op deze versie maar ook de AT300. De hardware van deze tablet werkt goed met deze Android versie en dat geeft een stabiele en redelijk soepele ervaring, al heeft Android 4.0.3. her en der nog wel wat ruwe kantjes.

Toshiba volgt gelukkig ook een andere positieve trend en heeft weinig aan de Android ervaring veranderd. Geen altijd aanwezige (in de weg zittende) skin dus en een ervaring van Android zoals die door Google bedoeld is. Deze tablet hoort dan ook bij de apparaten die Google’s zege draagt en daardoor vind je belangrijke Google apps en de belangrijke integratie met Google account. Wel heeft Toshiba zowel voor audio als video een paar aanpassingen op OS niveau meegeleverd en daarvan is vooral de SRS-WoW aanpassing (audio) hoorbaar. Ik zie geen verbetering als de video-aanpassing aanstaat maar het geluid van audio is wel wat dieper (meer bass) en heeft een iets beter volume.

Meegeleverde software

Toshiba levert de AT300 erg volledig als het gaat om apps waar je mee ‘aan het werk’ kan.

Waar de meeste fabrikanten Polaris Office meeleveren heeft Toshiba voor een ander office pakket gekozen. Op de AT300 vind je namelijk het Thinkfree Office. De meegeleverde apps zijn:

 • Writer – Voor tekstbestanden
 • Calc – Voor spreadsheets
 • BijWeergeven – Voor presentaties

Bovenstaande office apps zijn prima en hebben ondersteuning voor de meest gangbare formaten (word). Naast deze office apps levert Toshiba ook apps als McAfee antivirus bescherming, Slapstop HD (VNC) en printer-drivers mee. Meer over deze en andere apps en het gebruik daarvan vind je in de close-up: Toshiba AT300 close-up: Productiviteit

Toshiba AT300 – Prestaties

De AT300’s snelle quad-core Tegra 3 processor in combinatie met het DDR3 RAM geheugen maakt een prima hardware basis voor Android 4.0.3. Zoals gezegd heb ik verdacht weinig te klagen over deze combinatie tussen hard- en software en was ik net als bij de Acer Iconia Tab A510 blij verrast.

Browsen gaat soepel en snel en geeft weinig crashes maar ook het navigeren door de menu’s en de rest van de tablet gaat allemaal redelijk soepel. Natuurlijk zijn er her en der nog wat ruwe kantjes in Android 4.0.3 maar niets meer dat voor mij als pure dealbreker zou gelden.

Toshiba AT300 – Gebruik

In gebruik is de Toshiba AT300 dus een prima Android tablet, sterker nog ik denk dat dit de beste Android tablet is die ik tot nu toe heb mogen gebruiken. Helaas zit er wel een keerzijde aan een fijne Android tablet. Want als je ergens graag op werkt (of mee speelt) dan heb je een flinke accu nodig om de tablet van energie te blijven voorzien. Helaas is dat het enige echte negatieve punt dat ik heb voor deze tablet, de accu is gewoon niet heel erg goed. Bij relatief intensief gebruik kom je de dag niet door en dat is gewoon te weinig. Als ik er een duur aan zou moeten hangen denk ik dat de batterij zo’n 5 tot 6 uur meegaat.

De meegeleverde office applicaties en de bijna stock Android ervaring zorgen voor een fijne combinatie met de door Toshiba gekozen hardware. De tablet voelt solide aan en hoewel vast niet iedereen fan is van de – aluminium maar als plastic aanvoelende – achterkant zorgt het wel voor wat grip bij het vasthouden.

Toshiba AT300 close-ups

Via close-ups hebben we afgelopen weken al naar de Toshiba AT300 gekeken, in deze close-ups vind je allerlei video’s met nog veel meer informatie over deze tablet.

Toshiba AT300 – Conclusie

De Toshiba AT300 is de tweede Android tablet in dit segment (middenklasser, 10.1 inch) die ik met een gerust hart durf aan te raden aan alle kopers die hun zinnen op een Android tablet hebben gezet. De kanttekening blijft dat ik niet zo kapot ben van de accuduur maar ik zie wel in dat voor de casual gebruiker dit niet perse een groot probleem hoeft te zijn, mits de tablet iedere avond keurig aan de lader gehangen wordt.

Concurrentie heeft deze AT300 van onder andere de ASUS Transformer Pad 300, de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) en de Acer Iconia Tab A510. Voor mij persoonlijk zou het in dit rijtje tussen de AT300 en Iconia Tab A510 gaan vanwege de goede score die ze op software gebied verdiend hebben. Onbekend maakt onbemind maar dat is in het geval van deze tablet dus onterecht. De AT300 verdient het zeker om overwogen te worden bij een volgende aanschaf van jouw 10.1 inch Android tablet.

Minpunten

 • Matige accuduur
 • Matige camera’s
 • Geen absoluut topscherm

Pluspunten

 • Stabiel met Android 4.0.3. (door DDR3 RAM)
 • Dun en licht
 • Volledig formaat SD slot
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Worldwide waste
  28 oktober, 2012 om 23:09

  Ik hoor verschillende geluiden horen over de Toshiba AT300-101 op ‘t web. De meeste zijn positief over de kwaliteit van de behuizing e.d, het scherm, full SD, de bediening+ui en de snelheid+gaming. De video-playback laat te wensen over, maar daar zijn oplossingen voor.
  Wat meestal achterwege wordt gelaten bij reviews is de service van de maker – een belangrijk punt bij breekbare tablets. Toshiba’s garantieservice is top. De mensen van de helpdesk nemen je serieus, weten waar ze over praten en ze doen wat ze zeggen/beloven (Toshiba dus).
  Toshiba heeft niet gemodderd met Android en levert de software vrij compleet met een goede Office-app, Adobe Reader en Splashtop, waarmee je naadloos met je pc e.d. kunt koppelen. Die alleen al is €30 waard, dus dan valt de prijs ook wel mee.
  Ik heb mijn keuze gemaakt.

 2. jean panders
  30 april, 2014 om 10:32

  Over de hele is de tablet een aardige machine maar het geluid is een teleurstelling.En als je hem dan voluit (sic) zet krijg je een waarschuwing voor je oren. Ik heb maar wat kleine bluetoothboxjes er bij gekocht.
  Werk voor Toshiba!

 3. getjealous.com
  08 juli, 2014 om 18:27

  Je finirai de voir tout ça plus tard

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.