Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Samsung Galaxy Note 10.1 reviews: Een degelijke niche tablet

Geschreven door
Geplaatst op15 augustus 2012, 17:50 CategorieAndroid

De Samsung Galaxy Note 10.1 is al bijna twee weken geleden gepresenteerd in Nederland en is vandaag door Samsung ook in de VS middels een groot persevenement gelanceerd. Dat Samsung er zoveel aandacht aan besteed heeft natuurlijk zijn redenen. Zo beschikt het apparaat over een S-Pen stylus, een quad-core processor, 2GB aan werkgeheugen en multitask mogelijkheden. Maar, maakt dit de Galaxy Note 10.1 dé Android tablet van dit moment?

De Samsung Galaxy Note 10.1 is eigenlijk de productieve versie van de Samsung Galaxy Tab 2 (10.1). Het design heeft Samsung grotendeels gelijk gehouden maar binnenin is een hoop veranderd. Zo krijg je een Exynos quad-core processor met een kloksnelheid van 1.4GHz, 2GB aan werkgeheugen, twee camera’s en natuurlijk de S-Pen stylus die in de behuizing weggestopt kan worden. De tablet draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich met daar overheen Samsung’s eigen TouchWiz interface. Ook heeft Samsung een aantal voor de S-Pen geoptimaliseerde applicaties toegevoegd.

Galaxy Note 10.1 – Video review

Middels onderstaande video van The Verge krijg je een goede (eerste) indruk van de Galaxy note 10.1

Galaxy Note 10.1 – Algemene conclusies

Ik heb vandaag de eerste internationale reviews van de Galaxy Note 10.1 er even bij gepakt en probeer één conclusie hieruit te trekken. Dat is nogal lastig aangezien iedereen zijn eigen (andere) mening heeft maar over bepaalde punten is men het redelijk eens.

Hardware

De hardware wordt door de meesten  als niet indrukwekkend en gemiddeld omschreven, onder meer door Techcrunch. Dat is op zich ook logisch wanneer je naar de specificaties kijkt. De tablet heeft hetzelfde design, dezelfde (goede) speakers en hetzelfde (zeer aardige) display als de Galaxy Tab 2 (10.1) en dat is een gemiddelde tablet. Er zijn simpelweg betere opties qua hardware, zoals de iPad en de Transformer Pad Infinity TF700. Mocht de S-Pen stylus geen must voor je zijn dan kun je voor een prijs van 479 euro ook een hoge resolutie Android tablet kopen of een iPad.

Prestaties

Over de prestaties lopen de meningen wat verder uiteen. Zo spreken The Verge en Gizmodo over lag en trage prestaties, vooral veroorzaakt door die fraaie multitask mogelijkheden en alle Samsung software. Aan de andere kant vindt CNET de prestaties weer zeer vloeiend, snel en high-end.

S-Pen stylus en multitasking

Over het gebruik van de S-Pen zijn de meeste reviewers redelijk tevreden. Het belangrijkste verkoopargument is dan ook deze stylus. Het probleem zit alleen in het feit dat er nog maar een beperkt aantal applicaties beschikbaar is voor deze stylus. Hierdoor zul je de pen vaker moeten wegleggen om bepaalde taken uit te kunnen voeren. Ook over de multitasking (splitscreen) features is men, onder wie The Wall Street Journal, zeer te spreken, al zijn deze soms wat laggy en slurpt het energie.

Batterij

De batterijduur van de Note 10.1 is gemiddeld. De tablet zit volgens Engadget in de buurt van de batterijduur van de Galaxy Tab 2 (7.0) en de Amazon Kindle Fire, iets om niet echt trots op te zijn.

Conclusie

Eigenlijk komen alle reviews grotendeels op hetzelfde neer en Mashable verwoordt dit het beste;

But the Galaxy Note 10.1 isn’t really an iPad alternative; it’s more of a tablet specialist — the tablet you go to when you need something very specific, which in this case is drawing, note-taking and multitasking. Just like you wouldn’t go to a general practicioner for surgery, you don’t get an Apple product if you want to use a stylus. You get the Galaxy Note 10.1.

De Galaxy Note 10.1 is dus echt een niche apparaat dat voornamelijk geschikt is voor diegenen onder ons die creatief en productief bezig willen zijn en daar graag een stylus voor gebruiken. Toch is de Galaxy Note 10.1 een zeer degelijke Android tablet en volgens onder meer CNET de beste Samsung tablet tot nu toe en een goede investering, ondanks de wat hoge prijs. Aan de andere kant zijn er vandaag de dag in deze prijsklasse veel meer tablets die interessante (en betere?) features bieden zoals een hoge resolutie display.

Galaxy Note 10.1 – Meer informatie

De Samsung Galaxy Note 10.1 is reeds twee weken in Nederland te bestellen (voorraad wordt snel verwacht) en komt in een 479 euro kostende 16GB Wifi en een 599 euro kostende 16GB Wifi+3G variant. Ook heb je de keuze uit een witte en een grijze versie.

Meer informatie, alle specificaties, de laagste prijzen en alle reviews vind je op de productpagina van de Samsung Galaxy Note 10.1. • Delen:

Reacties

 1. JP
  15 augustus, 2012 om 21:32

  No way te koop; vandaag 15-8 en nog nergens te koop.

  • Martijn Chel
   15 augustus, 2012 om 22:13

   Kopen kan al, maar krijgen is een tweede ;)
   Je hebt gelijk, heb er bestellen van gemaakt voor de duidelijkheid.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.