Tim Cook loves it when a plan comes together

26 augustus 2012 2 Minuten 7 Reacties
Tim-Cook-apple

Als rechter Lucy Koh het oordeel van de jury volgt dan kan de boete voor Samsung in de Apple vs. Samsung zaak dik 3 miljard dollar worden. Het oordeel van de jury is namelijk dat Samsung moedwillig de patenten en trade-dress van Apple heeft overtreden met een groot deel van hun productaanbod. En als Koh het daarmee eens is het is het: bedrag van door jury vastgestelde boete keer drie.

Een verkoopverbod van de Samsung producten is ook een voor de hand liggende onderdeel van de uiteindelijke uitspraak.

En zoals een official van Samsung vandaag tijdens een noodoverleg in Korea zei:

As far as I know, it’s very rare for the presiding judge to make a decision going against the verdict by juror

De meest recente producten van Samsung waren niet opgenomen in deze rechtszaak maar de meeste signalen wijzen erop dat Apple ook achter die producten aangaat (o.a. de Galaxy S3 en Galaxy Note 10.1). Overigens niet voor de dollars die via boetes binnen geharkt kunnen worden maar om verkoopverboden te realiseren.

Samsung is namelijk de enige echte Android fabrikant die winst maakt in de smartphonemarkt. Waar 73% van de winst in de smartphonemarkt voor Apple was in 2011 is het Samsung die 26% van de te verdelen munten opeiste. Dit zijn cijfers uit een analyse van Asymco en volgens die cijfers gaat dat om een bedrag van zo’n 4.5 miljard dollar.

Als de boete betaald wordt uit de divisie waardoor de boete veroorzaakt is (Samsung is veel groter dan alleen een smartphone/tablet fabrikant natuurlijk) dan blijft er alsnog 1.5 miljard ‘over’. Het is allemaal wat kort door de bocht maar dat is dus nog steeds 8.7% van de winst uit 2011. Een kleine 9% van de winst verdiend met – volgens de jury – niet originele producten.

Samsung overleeft het dus wel en heeft zelfs nog wat over aan het einde van de rit. De eis van 2.5 miljard had dus 7.5 miljard kunnen worden (als de jury de volledige eis van Apple had goedgekeurd) en had Samsung echt recht in de kloten kunnen raken. Dit is een flinke beuk tegen de knieën maar zelfs kreupel is Samsung de enige Android fabrikant die flink verdiend op de smartphonemarkt.

Als Apple het voor elkaar krijg (genoeg) verkoopverboden op Samsung producten te realiseren dan is de kans dat Samsung nog een substantieel deel van de te verdelen winst opeist een stuk kleiner. Dat maakt het voor Samsung minder interessant om te blijven opereren in deze markt maar vooral de mindere goden zullen ook nog eens een paar keer achter hun oren moeten krabben (en Windows 8 of eigen OS’en overwegen). Want Apple lijkt in hun ‘thermonuclear war against Android’ de tactiek ‘Cutting off enemy supplies’ in te zetten. Apple heeft overigens al het monopoly op de beste grondstoffen (‘rare earth materials’, metalen en flash geheugen).

Een ecosysteem waar niemand geld verdiend is een ecosysteem gedoemd te sterven.

Tim Cook really is a Supply chain guy.

Reacties (7)