Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 8 Kablets: Jack of all Trades, Master of None?

Geschreven door
Geplaatst op31 augustus 2012, 13:59 CategorieHardware

Deze week is de IFA beurs in Berlijn, een grote consumenten elektronica beurs waar een hoop nieuw speelgoed getoond wordt. Dit jaar keek ik vooral uit naar de Windows 8/RT hardware die gepresenteerd zou gaan worden. En zoals je hier op Tablets Magazine kunt lezen is er inderdaad een hele berg hardware aangekondigd.

Kablets

In een post op mijn eigen blog heb ik een slideshow van allerlei afbeeldingen van de aangekondigde hardware gezet. Het meest opvallende voor mij is dat bijna zonder uitzondering de hardware in combinatie met een over ander keyboard is aangekondigd.

Mijn iPad

Ik heb helemaal niets tegen een keyboard op een tablet, zelfs deze tekst verschijnt op dit moment op mijn iPad met behulp van een Logitech Ultrathin Keyboard Cover. Ik ben niet alleen fan van de tactile feedback die je bij een echt toetsenbord krijgt maar kan de ‘extra’ ruimte die overblijft op mijn scherm ook goed gebruiken. Zeker bij het schrijven van iets langere stukjes is dat misschien nog wel de belangrijkste reden om een naar het keyboard te grijpen.

Maar mijn keyboard is een accessoire voor mijn iPad, eentje die een paar duidelijke extraatje aan mijn iPad toevoegt voor als ik die nodig heb. In het algemeen gebruik ik mijn iPad heel veel om te tikken, maar ik gebruik het ding nog veel meer om te lezen, browsen, e-mailen, gamen, consumeren van media (veelal via Airplay) en mediabewerkingen (foto/video). Omdat een tablet voor dat gebruik zoveel beter is dan mijn desktop kies ik veel vaker voor de tablet dan niet. Door de toevoeging van een toetsenbord is mijn tablet niet opeens beter dan mijn desktop om op te schrijven, maar goed genoeg. Handig omdat ik mijn iPad veel vaker bij mij heb dan mijn desktop natuurlijk. Het keyboard gaat los als accessoire mee in mijn tas als ik het ding nodig denk te hebben. Mijn iPad gaat mee als tablet (smartcover als bescherming).

Apple heeft mij dit product echter niet zo verkocht, Apple heeft de iPad verkocht als een puur touch-apparaat met een touch OS. Grotere knoppen (touch-targets) en ingeperkte functionaliteit. Op het moment dat je een Apple Store binnenloopt en vraagt om een tablet wijzen ze je richting de iPad, en als je vraag om een mobiele computer met toetsenbord (en muis) dan sturen ze richting de tafel waar de Macbook Airs uitgestald staan. Ik heb ervoor gekozen een toetsenbord toe te voegen aan mijn touch apparaat, en daardoor is het een touch apparaat met keyboard. Niet opeens een notebook hybride. Een duidelijke scheidslijn tussen het echte en mobiel OS is zowel bij de soft- als hardware duidelijk aanwezig.

Windows 8 tablets

Microsoft en hardware fabrikanten lijken een minder duidelijke scheidingslijn tussen een mobiel en volledig OS te prefereren. Niet alleen op softwarematig gebied maar naar blijkt ook voor de hardware. Windows 8 vs Windows RT kan volgens mij voor flink wat verwarring gaan zorgen en stelt de consument voor een lastige keuze in de winkel. Wit u het mobiele OS of het volledige OS? Het is niet echt een mobiel OS hoor meneer/mevrouw, het is gewoon hetzelfde Windows maar een meer uitgeklede versie. U ziet het verschil nu misschien niet maar wacht maar als u thuis bent en gewoon lekker uw .exe bestanden af kunt draaien. De scheidingslijn tussen de twee versies is niet zo helder wat mij betreft, en het willen draaien van een volledige versie (op een mobiel apparaat) heeft een paar nadelen:

 • De .exe programma’s zijn waarschijnlijk niet geoptimaliseerd voor touch besturing.
 • Het draaien van het volledige OS vergt andere hardware (Intel), hardware die:
  • Duurder is
  • Meer energie verbruikt
  • (waarschijnlijk) Koeling nodig heeft, dus dikker/zwaarder is.
 • Je ‘draagt’ een hoop extra code mee die waarschijnlijk het meest van de tijd niet nodig is. Android en iOS zijn ‘lichte’ besturingssystemen.

Lees meer over Windows 8 vs Windows RT

Vooral het eerste punt is denk ik erg belangrijk. Gebrekkig (of gewoon helemaal niet) geoptimaliseerde software werkt erg onhandig op een touch device. Maar nu er meer bekend is over de hardware lijkt dat probleem opgelost te worden door de toevoeging van niet alleen een keyboard maar (in de meeste gevallen) ook die van een trackpad (muis).

En juist die toevoeging van muisbesturing is iets dat mij redelijk verwart, en met mij waarschijnlijk een berg consumenten. De hardware zoals nu getoond lijkt in de meeste opzichten veel meer op een laptop dan op een tablet. Muisbesturing is handig/nodig om de UI elementen in de niet-geoptimaliseerde software te ‘raken’. En zelfs geoptimaliseerde software zoals Office 2013 heeft zo te zien aardig wat profijt bij muisbesturing, ik zie me die kleine targets niet echt raken met mijn dikke vingers. Zowel Microsoft met hun Surface als de andere fabrikanten communiceren met dit productaanbod dat keyboard/muis besturing wel ‘heel erg handig’ is voor Windows 8/RT (lees: nodig is?).

Onderschrift: Boven de ribbon interface in ‘touch’ mode, onder de normal ribbon interface. Meer op ArsTechnica

Natuurlijk KUN je in sommige gevallen de tablet ontkoppelen van het keyboard dock en als losse tablet gebruiken. Ik merk dat ik dat echter weinig deed met b.v. de ASUS Transformer Pad TF300T en TF700T omdat het zo onhandig is, zeker onderweg. En in andere gevallen kan je het toetsenbord verbergen door het ding te ‘sliden’ of te ‘vouwen’. In beide situaties sleep je denk ik het meeste van de tijd het toetsenbord in ieder geval mee. Een heel ander probleem van de tablets met keyboard-dock is er eentje die je misschien niet zo snel verwacht, een probleem van balans. Door een andere opbouw van deze apparaten vergeleken met een notebook ligt het zwaartepunt op een andere plek. Dat is logisch omdat er veel meer in het ‘scherm’ (de tablet) moet. Als je het scherm van deze hybrides ook als losse tablet wilt gebruiken moet er natuurlijk wel heel wat hardware in dat scherm verstopt zitten. Onder de keyboard docks zit een stuk minder verstopt, een extra accu en wat poorten misschien. Glas is ook niet licht en gecombineerd met die hardware en gedockt met een toetsenbord ligt het zwaartepunt dus bij het scherm (tablet). En dat maakt het praktisch een stuk lastiger bruikbaar. Op schoot, bank of andere niet vlakke ondergronden is er dikke kans dat je een pols/hand/vinger nodig hebt om het apparaat in balans te houden.

Het kan natuurlijk zomaar zijn dit probleem is aangepakt en er zware docks meegeleverd worden. Hoe dat past bij een tablet die mobiel en draagbaar moet zijn is weer wat anders dan natuurlijk. De slider/vouw modellen hebben het balans probleem ook een stuk minder, maar zoals gezegd sleep je daar dus altijd het toestenbord van je nieuwe kablet mee.

Mijn ervaringen met de Transformer tablets is dat je daar al snel moe van wordt en de kablet veel meer op een tafel of bureau gebruikt. Het probleem is dat je onderweg vaak niet zo’n vlakke ondergrond tot je beschikking hebt, en loskoppelen (indien mogelijk) niet handig is omdat je dan opeens met 2 onderdelen in je in handen staat. Stel je voor: Je staat op het station en je trekt je kablet uit je tas, je wilt hem namelijk even browsen. Het dock moet er dus af (of je staat met een laptop in je handen op het station?). Je ontkoppelt het dock en houdt die in je linkerhand en in je rechthand heb je je de tablet. Met welke hand stop je het dock dan terug in je tas? Je zult in de meeste gevallen dus een hand vrij moeten maken door de tablet ergens neer te leggen. Daar zijn weinig veilige/schone/verstandige mogelijkheden voor op het perron. Natuurlijk KUN je het keyboard ook thuislaten of ontkoppeld vervoeren. Maar hoe zit het dan met de bescherming die je aanschaft, moet je hem dan uit de hoes halen voordat je de tablet weer in het keyboard dock kan plaatsen?

Het meeste van deze tekst gaat over Windows 8/RT hardware als tablet, maar door het toetsenbord moet het natuurlijk ook een vervanging zijn/worden voor laptops. Maar een max. (?) 11.6 inch scherm in een topzwaar pakket lijkt mij lang niet zo goed/handig als een echte notebook. Handig voor voor op een bureau thuis of op het werk maar daar concurreert hij denk ik vaak tegen een groter scherm. Niet echt handig voor onderweg omdat je lang niet altijd die benodigde vlakke ondergrond hebt.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat de Windows 8/RT tablets niet als tablet in de markt gezet worden maar veel meer als hybride. Bij een hybride is het logisch dat de scheidingslijn tussen twee productcategorieën minder duidelijk is. En hoewel in het hierboven vooral over de volledige versie van Windows 8 heb lijkt het erop dat ook bij de RT versie (De ‘echte’ tablet versie van het OS) dezelfde toetsenborden met muisbesturing aanwezig zijn. Dat maken de Windows RT tablets dus ook minder tablets maar meer hybride. Als tablet minder handig en door de extra hardware duurder. De eerste prijzen vallen mij in ieder geval erg tegen.

Waar de iPad een touch device is waar je een keyboard als accessoire toe kan voegen zijn de Windows 8 kablets zowel een tablet en notebook tegelijk. Er is veel meer uitleg nodig voor een verkoper om een consument duidelijk te maken wat zo’n apparaat is en waarvoor die gebruikt kan worden. Ik vraag me overigens af of op die Windows 8 tablets ook gekozen kan/moet worden uit de verschillende versies van Windows 8:

 • Windows 8
 • Windows 8 Pro
 • Windows 8 Enterprise
 • Windows 8 “N” Versions

Dat zijn de overwegingen en eerste gedachtes die ik bij al deze hardware heb. Ik vraag me dus af of Microsoft en Windows 8 fabrikanten dus producten gaan pushen die zowel als tablet en als notebook beperkt handig zijn. In geen van beide categorieën een uitblinker is dus, maar wat wel voor het geld van potentiële consumenten in die beiden markten concurreert. Dat is een stuk lastigere propositie in vergelijking met Apple’s aanbod.

Van alle Windows kablets lijkt Microsoft’s Surface mij nog steeds degene die het beste een balans tussen tablet en notebook gevonden heeft, een apparaat waar ik enorm naar uitkijk. De Surface is ook duidelijk minder een notebook dan tablet, ik denk dat niemand die een afbeelding van een Surface ziet zich illusies maakt over gebruik van het toetsenbord op schoot, bank, bed of onderweg. Dit stukje is dan ook niet negatief of zwart-wit bedoeld, maar geeft de overwegingen en bedenkingen weer die ik heb bij Windows 8/RT tablets, en bij de manier waarop deze producten aan consumenten verkocht moeten gaan worden. Ook was de vergelijking met de iPad niet zo bedoeld, ik wou dit stuk alleen graag ophangen aan mijn eigen ervaringen met de tablet die ik het meest gebruik. Een tablet die met een duidelijke propositie aan mij verkocht is.

 • Delen:

Reacties

 1. Pletman
  02 september, 2012 om 5:23

  Windows heeft gekozen voor de hybride uitvoering omdat het veel meer een flexibele productie machine wordt. Ik merk met mijn Transformer dat ik 90% van de tijd hem gebruik icm toetsenbord. Het fungeert als mijn standaard. Je wordt op een gegeven moment altijd moe van het vasthouden van een tablet. Voor een Ipad heb je een aparte houder nodig of zo’n irritante hoes die je moet vasthouden en in de weg zit.
  Als je perse op het perron je tablet wil pakken, dan neem je ze toch gescheiden mee (zoals jouw Ipad en toetsenbord?)

  Ik ga zelf voor een volledige Windows laptop met touchscreen en i5 of i7 processor en inderdaad, voor mij hoeft deze niet afneembaar te zijn omdat deze te zwaar zal worden en niet te lang mee zal gaan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.