Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

89% van de gedownloade apps is gratis, iOS is het grootst

Geschreven door
Geplaatst op12 september 2012, 12:55 CategorieAndroid

Een belangrijk onderdeel van mobiele apparaten zijn de applicaties die je ervoor kunt downloaden. Het Amerikaanse Gartner heeft de app downloads van de afgelopen twee jaar geanalyseerd en de verwachtingen voor de komende jaren uitgesproken. Hieruit blijkt dat dat 9 van de 10 gedownloade applicaties de gebruiker niets kost en dat iOS nog steeds koploper is.

Gratis apps

Waar vorig jaar het percentage gratis apps nog op 88,4 procent lag is het dit jaar licht gestegen naar 89 procent. Van de applicaties die wel wat kosten heeft 90 procent een prijs die lager dan 3 dollar is. Deze trends worden volgens Gartner alleen maar heviger. Volgens het onderzoeksbureau zal in 2016 zo’n 93 procent van de gedownloade apps gratis zijn. Van 96 procent van de betaalde apps ligt de gemiddelde prijs in 2016 tussen de 0.99 en 2.99 dollar.

In-app aankopen

Uit deze trend blijkt dat app ontwikkelaars steeds vaker (moeten) kiezen voor andere inkomstenbronnen dan geld vragen voor een app. Denk hierbij aan advertenties in applicaties maar vooral ook de steeds populairder wordende in-app aankopen. Volgens Gartner bestaat 41 procent van alle app inkomsten in 2016 uit in-app aankopen.

iOS, Android en Windows

De totale markt voor apps zal de komende jaren ook blijven groeien. Dit jaar worden er in totaal zo’n 46 miljard apps gedownload. In 2016 stijgt dit naar verwachting tot 310 miljard applicaties. Hoewel de app bibliotheek van Google (en Amazon) de afgelopen maanden flink gegroeid is en Microsoft bezig is met een inhaalslag is de App store van Apple nog steeds het populairst. Dit jaar komend 21 miljard van de 45,6 miljard gedownload apps uit de winkel van Apple. Toch zal het percentage van het totaal aantal downloads de komende jaren afnemen en wordt de groei van het aantal gedownloade apps voornamelijk geleid door (de opkomst van) andere platformen.

Hoewel er steeds meer kleinere app stores verschijnen – van fabrikanten zelf, kleinere platformen en communicatie providers – zal de grootste vraag naar apps nog steeds richting Apple, Google en Microsoft gaan. Wel verwacht Gartner dat Facebook met haar eigen App Center mogelijk een belangrijke speler wordt die de concurrentie met de grotere app stores aan kan gaan. Facebook is een sterk merk en een leidende positie in social media en gaming. Ook verwacht Gartner in bepaalde regio’s meerdere onafhankelijke Android stores.

Via: Techcrunch

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.