Apple wil verbod op alle Samsung Galaxy smartphones en tablets in Nederland

06 september 2012 1 Minuut 9 Reacties
galaxy-tab-10-1-vs-ipad-2

Wie dacht dat het met de voorlopige uitspraak in de Amerikaanse zaak tussen Apple en Samsung gedaan is met strijd over patenten en modelrechten heeft het mis. Apple zet de strijd voort en wil in Nederland nu een verbod op alle Galaxy smartphones en tablets van Samsung. Het Amerikaanse bedrijf heeft naast een hoger beroep ook drie nieuwe bodemprocedures aangespannen.

Eerder eiste Apple in Nederland al een verbod op diverse Galaxy smartphones en tablets. Dit werd door de rechter gedeeltelijk ingewilligd, alleen bepaalde smartphones zouden inbreuk maken op het patent dat over het scrollen door een fotogalerij gaat. Samsung wist het verbod te omzeilen door een kleine software update voor de betreffende smartphones uit te rollen. Apple wil nu alsnog een verbod en wijst de rechter ook op andere patenten.

Daarbij heeft Apple de eerdere zaak uitgesplitst in drie aparte bodemprocedures. Morgen, vrijdag 7 september, vindt de eerste bodemprocedure plaats. Dit geschil gaat met name over de gebruikte multitouch technieken binnen Android en dus de tablets en smartphones van Samsung. Op 28 september staan Apple en Samsung tegenover elkaar om het gepatenteerde scrollen door een fotogalerij op een touchscreen. Op een latere datum zal de derde bodemprocedure over modelrechten en de gelijkenissen tussen de iPhone en Galaxy smartphones, en iPad en Galaxy tablets plaatsvinden. Over dit laatste punt ligt momenteel het verzoek van Apple bij de Hoge Raad om de uitspraak van een eerder kort geding ongedaan te maken. De rechter besloot toen dat de producten onvoldoende overeenkwamen.

Overigens staat de uitspraak van de Amerikaanse jury vorige maand los van de rechtszaken in Nederland. In ons lang geldt namelijk een ander systeem wat patenten betreft en daarbij maakt de Nederlandse rechtbank geen gebruik van een jury.

Bron: Webwereld

Reacties (9)