Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Een custom ROM op je tablet: Wat is het en waarom zou je het doen?

Geschreven door
Geplaatst op12 september 2012, 14:14 CategorieAndroid

Gisteren heb ik een uitgebreid artikel geschreven over het rooten van je tablet. Over wat het is, waarom je dit zou doen, en waarom je het juist niet zou moeten doen. Een onderdeel van het rooten van je tablet kan het installeren van een custom ROM zijn. In dit artikel ga ik wat dieper in op wat een custom ROM precies is en waarom je deze op je tablet zou willen installeren.

Wat is een ROM?

De definitie van een ROM is de afgelopen jaren nogal veranderd maar in de context van tablets komt het er op neer dat de ROM een stukje geheugen is dat bestaat uit het besturingssysteem en aanverwante software die door de fabrikant op je tablet op je tablet gezet worden. Het kale besturingssysteem en de software toevoegingen die vanuit de winkel op je tablet staan worden ook wel ‘stock ROM’ genoemd.

Wat is een custom ROM?

Een custom ROM is een door ontwikkelaars gemaakte variant die speciaal geschikt is voor jouw tablet, of dit nu een Nexus 7 of een Yarvik tablet is. Deze variant kan een compleet nieuwe versie van het Android besturingssysteem bevatten of voorzien zijn van een aantal belangrijke wijzigingen die extra functies toevoegen. Deze custom ROM wordt over je ‘stock ROM’ geplaatst welke daarna niet (eenvoudig) meer terug te halen is.

Om een custom ROM op je tablet te installeren is het eerst nodig je apparaat te rooten. Wat dat precies is en waarom je dit wel of niet zou moeten doen lees je in het artikel over je tablet rooten.

Voor- en nadelen

De voor- en nadelen van het installeren van een custom ROM komen grotendeels overeen met de voor- en nadelen van het rooten van je tablet.

Zo biedt een custom ROM je als voordelen dat je kunt beschikken over de nieuwste Android versie voordat de fabrikant deze uitrolt (als dit al gebeurt). Ook krijg je vaak meer mogelijkheden qua instellingen en functies, en worden bugs en andere problemen middels een custom ROM meestal snel opgelost. Bloatware en andere software die standaard door de fabrikant geleverd wordt ontbreken vaak waardoor je aan de slag kunt met een ‘schoner systeem’, en je krijgt vaak meer mogelijkheden om de user interface en andere instellingen naar eigen smaak aan te passen.

Toch zitten er ook nadelen aan een custom ROM. Zo vervalt bij veel fabrikanten de garantie en bieden fabrikanten geen ondersteuning meer zodra je een custom ROM installeert. Ook brengt het installeren van een custom ROM een risico met zich mee, zeker wanneer je niet technisch onderlegd bent of je goed ingelezen hebt. Een fout bij de installatie kan ervoor zorgen dat je tablet niet meer (naar behoren) werkt. Her terugdraaien van een custom ROM installatie is zeer lastig en meestal door de fabrikant te achterhalen. Wel bieden ontwikkelaars vaak duidelijke handleidingen om een ROM te installeren. Daarnaast is het soms niet mogelijk bepaalde applicaties te installeren op een custom ROM.

Wel of geen custom ROM?

Er zitten dus zowel een aantal voordelen als nadelen aan het installeren van een custom ROM. De vraag of je wel of geen custom ROM moet installeren hangt af van je kennis en je huidige ervaringen met je tablet. Wanneer je grotendeels tevreden bent met wat je nu hebt en geen specifieke extra functies of mogelijkheden zoekt dan zou ik het niet aanraden. Wanneer je perse een nieuwe versie van Android wilt hebben, altijd voorop wilt lopen met nieuwe features en functies, en het niet erg vindt dat je garantie vervalt, dan is het installeren van een custom ROM de moeite waard. Wel is het altijd verstandig je goed in te lezen en ervaringen van anderen door te nemen.

Let op: Het installeren van een custom ROM is altijd voor eigen risico. Mocht er iets fout gaan ben je aangewezen op je eigen kennis en die van de community.

Waar kun je een custom ROM vinden?

Met Google kom je een heel eind wanneer je jouw tablet plus ‘custom ROM’ invoert maar je kunt ook direct naar het XDA forum gaan. Dit is een van de grootste community’s waar consumenten en ontwikkelaars informatie delen over custom ROM’s en waar ontwikkelaars ook hun custom ROM versie beschikbaar stellen voor gebruikers. Veel ontwikkelaars pakken het ontwikkelen van een custom ROM zeer professioneel aan en bieden zelfs, samen met de community, goede ondersteuning.

 • Delen:

Reacties

 1. Peter
  12 september, 2012 om 14:24

  En wat is dan precies het verschil met firmware? Bij veel tablets gaat het vaak over nieuwe ‘firmware versies’ waaroverheen ICS of Jelly Bean of wat dan ook geïnstalleerd kan worden. Klopt deze beredenering of zit ik fout?

  • Martijn Chel
   12 september, 2012 om 14:35

   Er zit wel een klein verschil in, al worden ze inderdaad vaak door elkaar gebruikt. ROM is het flashgeheugen waarop het besturingssysteem te vinden is. Firmware is een onderdeel van de ROM dat hardware componenten aanstuurt.
   Custom ROM is een compleet nieuwe versie van je ROM (dus incl. firmware en OS), firmware wordt vaak gebruikt wanneer fabrikanten hun tablets voorzien van een update. Dan krijg je een nieuwe firmware versie.

 2. eric
  26 oktober, 2017 om 7:45

  mijn Samsung galaxy tab 2 GT-P5110 heeft android versie 4.2.2 en dit is de hoogst beschikbare. Ik wil graag naar 4.3 of hoger om de Telfort-online-tv-kijken app te kunnen gebruiken. Heeft iemand enig idee of dit mogelijk is en hoe ?

 3. marc
  21 maart, 2020 om 1:29

  en wat als je tablet niet in de lijst voorkomt . ik heb een IT-106 een engels ding met een octa-core . maar waar ik ook zoek nergens vind ik ondersteuning .

 4. marc
  21 maart, 2020 om 1:32

  kan iemand me zeggen wat ik moet doen . wanneer ik zeg traag dan bedoel ik heel erg enorm super traag . koop nooit iets van een brit

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.