Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA 2012: Windows 8 tablets, hybride tablets en dure tablets

Geschreven door
Geplaatst op2 september 2012, 16:40 CategorieAndroid

IFA 2012 zit er voor wat betreft nieuwe aankondigingen en persconferenties weer op dus is het tijd om de balans op de maken. Zijn alle verwachtingen uitgekomen? Wat zijn de verrassingen? En wat was de meest interessante tablet die we voorbij hebben zien komen? Het mag duidelijk zijn dat Windows 8 de trend van deze editie van IFA was en daar is voldoende over te melden.

Hybride Windows 8 tablets

Om maar met de algemene trends te beginnen voordat we in de specifieke modellen en merken duiken; IFA 2012 stond in het teken van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 8. Veel fabrikanten grepen de beurs aan om te laten zien wat ze in huis hebben voor de lancering eind oktober. Nou is het feit dat we veel Windows 8 producten zagen niet heel bijzonder, wel bijzonder was het feit dat het merendeel van deze producten geen stand-alone tablet was. Er kwamen veel volledige Ultrabooks voorbij maar voor ons tablet-fans waren de hybride modellen voornamelijk interessant. Dit zijn tablets die voorzien zijn van een geïntegreerd keyboard dat op een of andere manier uit kan schuiven of een keyboard in de vorm van een dock dat afneembaar is. Sam heeft eerder deze week een interessant opinie artikel over deze ‘kablets’ geschreven vanuit het oogpunt van de gebruiker.

Samsung

Een van de eerste fabrikanten die een persconferentie hield was Samsung en alle aandacht ging eigenlijk uit naar de lancering van de Galaxy Note II. Samsung heeft de spanning een aantal weken vast weten te houden en toonde een indrukwekkend apparaat. Het display is groter geworden, de processor is sneller geworden en de S-Pen stylus is nog steeds aanwezig.

Daarnaast toonde Samsung een aantal Windows 8 producten; één stand-alone tablet en twee tablets met keyboard dock. De stand-alone tablet is de ATIV Tab, een tablet die draait op Windows RT met een ARM processor van Qualcomm. De twee tablets met keyboard dock, de ATIV Smart PC en ATIV Smart PC Pro, draaien op het volledige Windows 8 met een Intel processor. Alle modellen worden in oktober op de markt verwacht. De ATIV Tab moet 699 euro gaan kosten, terwijl de ATIV Smart PC en Smart PC Pro respectievelijk 849 en 1.149 euro gaan kosten.

Sony

Ook Sony toonde een aantal interessante producten, om te beginnen de nieuwe Xperia Tablet S. Dit is de opvolger van de vorig jaar gelanceerde Tablet S en beschikt over nagenoeg hetzelfde uiterlijk. De tablet is slanker, heeft at gewicht verloren en beschikt over een krachtigere Tegra 3 quad-core processor. Wel draait het model nog steeds op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Mocht deze tablet interessant voor je zijn dan kun je deze maand al naar de winkel voor een prijs van vanaf 399 euro.

Net als Samsung toonde Sony een aantal Windows 8 producten, welke overigens behoorlijk aan de prijs zijn. Het eerste product is een slider tablet in de vorm van de VAIO Duo 11. Dit model draait op Windows 8 met een Intel processor en beschikt over een keyboard dat onder het 11.6 inch Full HD inch display vandaan geschoven kan worden. Daarbij levert Sony een stylus mee. Er zijn verschillende configuraties mogelijk maar Sony heeft een adviesprijs van 1.400 euro afgegeven.

Sony heeft ook een apparaat getoond dat misschien meer in de all-in-one PC klasse hoort maar wellicht interessant is voor diegenen die op zoek zijn naar een tablet voor de hele familie. De VAIO Tap 20 heeft namelijk een groot 20 inch display en een ingebouwde standaard om de tablet in een hoek te plaatsen. De VAIO Tap 20 draait op Windows 8 met een Intel processor en zal in het vierde kwartaal beschikbaar zijn voor een prijs vanaf 1.100 euro.

Dell

Een van de weinige fabrikanten die een Windows RT tablet onthulde was Dell. De Amerikaanse fabrikant presenteerde de XPS 10, een 10 inch tablet met een afneembaar keyboard dock. De tablet draait op een ARM processor van Qualcomm en zou in combinatie met keyboard dock een batterijduur van 20 uur hebben. Dell toonde ook de XPS 12 Duo. Dit model valt in de convertible tablet categorie omdat het display omgeklapt kan worden waardoor het keyboard verdwijnt. De XPS 12 Duo beschikt onder meer over een 12.5 inch Full HD display, een Intel processor en Windows 8 als besturingssysteem.

ASUS

ASUS heeft dit jaar weinig nieuwe producten getoond. De fabrikant toonde voornamelijk producten die we eerder dit jaar al eens voorbij hebben zien komen. Wel heeft ASUS de naamgeving van de nieuwe Windows 8 tablets aangepast. Zo is de Tablet 610 met Windows RT, Tegra 3 processor en een 10.1 inch display omgedoopt tot de Vivo Tab RT en heeft de Tablet 800 met Windows 8, een Intel processor en een 11.6 inch display omgedoopt tot de Vivo Tab. Prijzen zijn helaas nog niet bekendgemaakt maar een Nederlandse webwinkel heeft de Vivo Tab RT reeds online geplaatst voor een prijs van 799 euro.

Ook heeft ASUS de Transformer Book met Ultrabook specificaties en een keyboard dock weer meegenomen naar IFA 2012 en toonde de fabrikant de aparte Taichi met dubbel display.

Acer

Acer heeft weinig nieuwe producten getoond op het gebied van tablets. De fabrikant kondigde tijdens Computex 2012 eerder dit jaar al twee nieuwe tablets aan in de vorm van de Iconia Tab W510 en de Iconia Tab W700. Beide modellen draaien op de volledige versie van Windows 8 en een Intel processor. Acer lijkt zich met deze tablets voornamelijk op de zakelijke gebruiker te richten.

Toshiba

Ook Toshiba was van de partij en de fabrikant toonde een aantal interessante Ultrabooks. Voor ons is met name de Satellite U920t interessant. Dit model beschikt namelijk over een uitschuifbaar keyboard dock zoals de Sony VAIO Duo 11. Verder draait de tablet (Ultrabook met keyboard) op de volledige versie van Windows 8 met een Intel processor. Ook bij dit model zijn verschillende configuraties mogelijk maar Toshiba geeft aan dat de vanaf prijs 1.199 euro bedraagt.

Meer tablets

Natuurlijk zijn er veel meer nieuwe tablets (en andere producten) getoond. Zo presenteerde Lenovo drie nieuwe Android 4.0 ICS tablets, toonde HP de nieuwe hybride Envy x2 tablet met Windows 8 en presenteerde Huawei haar nieuwe MediaPad 7 Lite en MediaPad 10 FHD met Full HD display.

Al het IFA 2012 nieuws vind je in ons IFA 2012 archief.

 • Delen:

Reacties

 1. t
  02 september, 2012 om 17:15

  Jammer dat ze niet noemde welke tablets thunderbolt hadden. Handig met MSI externe GPU. Volgens mij had avert eentje, maar die lijkt stil te zijn sinds aankondiging.

  • Tuur
   02 september, 2012 om 18:08

   De Acer Iconia Tab W700 heeft Tunderbolt dacht ik.
   Ziet er een zeer degelijk en mooi toestel uit, doch vraag ik mij af of deze een deftige Wacom active digitizer aan boord heeft of optioneel bij te bestellen.
   Dit is een grote plus tov iOS en Android tablets

   • Martijn Chel
    02 september, 2012 om 23:41

    Helaas heeft Acer nog niet alle specs vrijgegeven dus dat is even afwachten.

 2. Harold
  04 september, 2012 om 8:01

  Ik ben benieuwd of de Windows-8 RT versie direct films kan afspelen met het Video_TS bestand (.vob files) wat in Android niet direct kan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.