Je Android tablet rooten: Wat is het en waarom zou je het doen?

11 september 2012 5 Minuten 72 Reacties
android

We zien het steeds vaker voorbij komen; extra functies of features aan je Android tablet toevoegen door deze te rooten. Maar wat is rooten precies en waarom zou je een tablet rooten? Aangezien we deze vragen vaak gesteld krijgen heb ik in dit artikel kort omschreven wat het rooten precies is en waarom je het wel of niet moet doen.

Datgene wat veel mensen naar Android trekt is de openheid en zijn de aanpassingsmogelijkheden die het besturingssysteem met zich meebrengt. Android biedt zowel ontwikkelaars als gebruikers veel ruimte, maar toch binnen bepaalde grenzen. Wanneer je nog meer uit een tablet wilt halen, en dus buiten de gestelde grenzen van een fabrikant of van Android zelf wilt treden, kun je een tablet rooten.

Wat is rooten?

Natuurlijk is Android niet compleet open; zowel Google als de fabrikant van de tablet heeft bepaalde onderdelen verborgen of op slot gezet zodat je er als onervaren gebruiker niet aan kunt sleutelen. Op zich niet verkeerd want als je hier geen ervaring in hebt is de kans groot dat je de tablet compleet of gedeeltelijk verpest. Toch zijn deze verborgen of vergrendelde onderdelen wel toegankelijk, middels het rooten van je tablet. Hiermee worden de beperkingen verwijderd en krijg je als gebruiker toegang tot belangrijke systeembestanden, de root (wortel) van het besturingssysteem.

Voordelen rooten

Het rooten van je Android tablet heeft natuurlijk zijn voordelen. Zo kun je bepaalde functies en features aan je tablet toevoegen die normaal gesproken niet op de tablet beschikbaar zijn. Ook vind je in de Google Play Store heel wat applicaties die alleen draaien op tablets die geroot zijn. Denk bijvoorbeeld aan een screenshot app (voor eerdere Android versies) en apps voor het aanpassingen van de user interface. Met de standaard configuratie van de tablet kunnen deze apps niet draaien (worden ze niet ondersteund) maar na het rooten is dit wel mogelijk.

Een ander voordeel is dat je de laatste versie van Android kunt installeren nog voordat de fabrikant deze uitrolt. Ontwikkelaars (hackers) besteden veel tijd aan het opstellen van custom ROMs waarmee je de nieuwste Android versie snel na de release van Google op je tablet kunt laten draaien. Ook worden deze ROMs gemaakt door een grote community ontwikkelaars die zowel jou als elkaar ondersteuning bieden en je meestal voorzien van de laatste updates. Let wel dat je systeem vaak compleet gereset wordt en je dus al je bestanden kwijt bent wanneer je geen back-up maakt.

Lees meer over de voordelen en nadelen van een custom ROM.

Daarnaast zijn er nog een hoop tweaks die je door kunt voeren wanneer je tablet geroot is. Zo kun je de snelheid verbeteren, betere back-ups uitvoeren, de batterijduur optimaliseren en ook extra functies aan bijvoorbeeld de USB uitgang toewijzen.

Nadelen rooten

Dat klinkt natuurlijk allemaal erg mooi, maar het moet gezegd worden dat er ook nadelen aan het rooten van je tablet zitten. Als simpele consument is het belangrijkste wellicht dat je in 9 van de 10 gevallen de garantie op je tablet verliest. Fabrikanten geven tegenwoordig duidelijk aan dat het rooten van een tablet risico’s met zich meebrengt en daardoor komt de garantie te vervallen.

Een ander nadeel is dat automatische updates vanuit de fabrikant vaak ook tot het verleden behoren. Zodra je de tablet geroot hebt ben je in de meeste gevallen aangewezen op updates via custom ROMs of andere methoden die via diverse fora en websites aangeboden worden. Kortom, je zult zelf achter de nieuwste versies van Android en andere software updates aan moeten gaan. Toch bieden veel custom ROMs tegenwoordig wel automatische updates, al komen deze dus niet van de fabrikant of van Google maar vanuit de community die de ROM ontwikkeld heeft.

Ook een nadeel is het risico dat rooten met zich meebrengt. Wanneer je een onervaren gebruiker bent en iets fout doet tijdens het rooten van je tablet bestaat de kans dat de tablet wat de software betreft beschadigd raakt. Dit kan er toe leiden dat bepaalde onderdelen niet meer werken of dat de tablet in zijn geheel niet meer werkt.

Wel of niet rooten?

Zoals je ziet zijn er zowel voor- als nadelen die zeker meegenomen moeten worden in de overweging of je een tablet wilt rooten of niet. Mijn persoonlijke advies is dat wanneer je tevreden bent met je tablet en niet perse alles tot in de systeembestanden wilt beheren een root niet nodig is. Wil je het toch dan is mijn advies dat wanneer je een beginnende Android gebruiker bent het rooten wellicht nog wat te vroeg komt. Lees je even in op diverse websites en fora (zie hieronder) over wat rooten met je tablet doet en hoe het precies werkt. Wanneer je wat bekender bent met Android en ook wat achtergrondinformatie gelezen hebt zou je de stap kunnen wagen. Let wel; je bent altijd zelf verantwoordelijk voor de root, niet de website waar je de informatie gevonden hebt of de fabrikant van je tablet.

Meer informatie

Er zijn een aantal interessante fora en websites waar je meer informatie over het rooten van je tablet kunt vinden. Het XDA-Forum is een van de grootste fora waar consumenten en ontwikkelaars samenkomen en ideeën over extra functies, roots en custom ROMs uitwisselen. Hier vind je ook vaak een uitgebreide uitleg over hoe je jouw apparaat kunt rooten en welke custom ROMs (nieuwe Android versies) je kunt installeren. Ook op het Nederlandse forum van Tweakers is een hoop informatie te vinden over het rooten van je tablet en het installeren van een custom ROM.

Voor alle Android tablets die momenteel in Nederland te koop zijn kun je terecht in onze tablet database en tablet vergelijker.

Reacties (72)