Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Miracast: Draadloos media content streamen naar een TV of PC

Geschreven door
Geplaatst op20 september 2012, 13:22 CategorieHardware

Het streamen van media content van je tablet, smartphone of een ander apparaat naar je TV of PC is reeds mogelijk via verschillende standaarden en technieken. Helaas zijn er zoveel verschillende standaarden dan apparaten vaak niet met elkaar werken of dat er andere problemen optreden. Binnenkort moet dit verleden tijd zijn door de introductie van de Miracast technologie.

Wi-Fi Alliance

De Wi-Fi Alliance, een organisatie voor de certificering van draadloze LAN technologieën, heeft gisteren aangekondigd dat er begonnen wordt met het Miracast certificatie programma. Hierdoor kunnen fabrikanten hun producten laten certificeren zodat je als consument uiteindelijk eenvoudig content kunt delen en streamen binnen je thuisnetwerk.De organisatie verwacht binnen de komende vier jaar meer dan 1 miljard apparaten te certificeren.

Wat is Miracast?

Het principe van Miracast is vrij simpel. De techniek/standaard maakt het mogelijk om video of andere media content middels Wi-Fi Direct te streamen van het ene apparaat naar het andere apparaat. Zo kun je het scherm van je smartphone of tablet eenvoudig weergeven op je TV (mirroring) zonder veel vertraging. De twee apparaten hoeven niet perse verbonden te zijn met een Wifi-netwerk. Ze zetten namelijk samen een zogenaamde ad-hoc netwerk op, een netwerkje dat alleen tussen beide apparaten gebruikt wordt. Hierdoor kan een hogere snelheid behaald worden.

Onderstaande video is een demonstratie van Nvidia. De chipfabrikant heeft onlangs getoond hoe goed haar Tegra 3 quad-core chip werkt met Miracast.

Brede ondersteuning

Overigens biedt ook Intel’s WiDi (Wireless Display) standaard volledige ondersteuning voor Miracast. Binnen enkele jaren moet we dus af zijn van alle DLNA versies, compatibiliteitsproblemen en verschillen per fabrikant. Fabrikanten die reeds aangegeven hebben met Miracast te gaan werken zijn onder meer Intel, Broadcom, Realtek, Mediatek, NVIDIA, Sony Mobile, Marvell en Texas Instruments.

 • Delen:

Reacties

 1. MK
  20 september, 2012 om 20:15

  Duurt lang!!

  Ik dacht eigenlijk dit dat al de bedoeling was van DLNA.

  • Martijn Chel
   20 september, 2012 om 22:57

   Dat was inderdaad de bedoeling, maar daar maken fabrikanten dan weer hun eigen speeltje van. Bovendien werkt het niet altijd stabiel en zijn de mogelijkheden beperkt.

 2. Ger
  22 januari, 2014 om 19:25

  waar kan ik miracast downloaden

  • Martijn Chel
   22 januari, 2014 om 20:10

   Miracast moet ondersteund worden door je tablet. Dit kun je niet downloaden.

   • Ger
    22 januari, 2014 om 21:02

    ik wil het op een laptop installeren heb ik via Philips gehoort

 3. leon
  15 juli, 2015 om 21:20

  ik heb problemen om Lenovo tab 8 te casten naar smart tv .
  mijn samsung tab4 doet dat probleemloos via screenmirooring.
  hoe koppel ik mijn leno ?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.