Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Chameleon Launcher voor Android tablets

Geschreven door
Geplaatst op19 september 2012, 15:48 CategorieAndroid

Eerder vandaag werd de Chameleon Launcher in de Google Play Store gepubliceerd en natuurlijk heb ik even de tijd genomen om deze applicatie/launcher te testen. Dat doen we niet met alle applicaties, maar de Chameleon Launcher is een app waar ik lange tijd naar uitgekeken heb en waar ik dan ook hoge verwachtingen van had. Maar, is de app 7,86 euro waard?

De Chameleon Launcher is simpel gezegd een nieuw en interactief homescreen voor je Android tablet. Zodra je de app installeert krijg je de keuze tussen je standaard Android homescreens of de Chameleon homescreens. Deze keuze kun je eenmalig maken maar je kunt er ook voor kiezen altijd de Chameleon Launcher te gebruiken. Eenmaal in de launcher krijg je de mogelijkheid een compleet nieuw homescreen aan te maken en in te vullen.

Review video

Widgets en Wallpapers

Je kunt op elk homescreen (momenteel maximaal vier) widgets kwijt die je in een aparte tab voor widgets kunt vinden. Momenteel zijn er widgets te vinden voor onder meer Twitter, Facebook, het weer, de tijd en RSS feeds. Deze widgets zijn over het gehele homescreen te plaatsen, kunnen netjes op elkaar aangesloten worden en zijn qua grootte aan te passen. Het grote voordeel van deze widgets is dat ze ‘live’ zijn. Dit houdt in dat je live je Facebook updates, RSS updates en Twitter updates voorbij ziet komen. Daarbij is het overzichtelijk en fraai vormgegeven. Ook de achtergrond van ieder homescreen is individueel aan te passen. Hiervoor is een aparte tab met ‘Wallpapers’ gecreëerd.

Tijd, plaats en Wifi netwerk

Een interessante feature van de Chameleon Launcher is de mogelijkheid om een ‘conditie’ te hangen aan bepaalde homescreens. Op deze manier kun je bepalen welk homescreen op welk moment het belangrijkst is. Zo kun je een bepaald homescreen laten tonen (naar voren schuiven) in het weekend, wanneer je verbonden bent met een bepaald Wifi netwerk of wanneer je op een bepaalde locatie bent. Stel dat je op je werk graag andere widgets ziet dan wanneer je thuis bent, dan kun je een apart homescreen voor je werk aanmaken en de locatie hiervoor instellen. Vervolgens verschijnt dat homescreen wanneer je op de betreffende locatie bent.

App tray

De app tray is de tray met applicaties die je onderaan het scherm vindt. Standaard zijn daar de browser, de instellingen en de Google Play Store te vinden. Maar, ook dit menu is per homescreen aan te passen. Zo kun je daar je GMail app of een game aan toevoegen, of juist de Play Store verwijderen. Aan de linkerzijde van de app tray vindt je een knop om naar het bewerken van je homescreens te gaan, terwijl je middels een knop aan de rechterzijde al je geïnstalleerde applicaties kunt zien.

Minpunten

Hierboven heb ik natuurlijk vooral de pluspunten genoemd, maar er zitten nog wat minpunten aan de Chameleon Launcher. Zo is het aantal beschikbare widgets nog niet groot, zitten er hier en daar nog wat kleine bugs en kun je momenteel maximaal vier homescreens aanmaken. Hoewel dit natuurlijk minpunten zijn belooft de ontwikkelaar snel met meer widgets te komen en bugs op te lossen. Qua ondersteuning zit het dus wel goed.

Conclusie

7,86 euro is behoorlijk wat geld voor een applicatie maar de Chameleon Launcher voegt absoluut waarde toe en verbetert naar mijn idee de tablet ervaring. De homescreens zijn een stuk fraaier vormgegeven dan het standaard Android homescreen, alle widgets zijn ‘live’, de bediening en lay-out is intuïtiever, en de mogelijkheid om homescreens op bepaalde locaties, tijdstippen en verbindingen weer te geven is een interessante en handige toevoeging. Toch is de launcher nog niet helemaal ‘af’. Wil je meer mogelijkheden qua widgets en zijn de bugs een groot nadeel voor je, dan is het waarschijnlijk beter om nog even te wachten met het kopen van deze app.

Downloaden

De Chameleon Launcher is alleen beschikbaar voor Android tablets met Android versie 3.2 (Honeycomb) of hoger en te downloaden in de Google Play Store voor 7,86 euro.

 • Delen:

Reacties

 1. karim
  19 september, 2012 om 18:42

  versie 0.92 draait op mn infinity niet zo vloeiend als bijv. go launcher en de standaard browser, komt dit doordat het niet versie1.0 is?

  • Martijn Chel
   19 september, 2012 om 18:58

   Zou kunnen. Kun je niet updaten?

   • karim
    19 september, 2012 om 21:39

    illegale download om ff te testen…..??

   • Martijn Chel
    19 september, 2012 om 22:10

    Tja, haha.. dan kan ik je niet helpen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.