Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: DODOcase voor de Nexus 7

Geschreven door
Geplaatst op3 september 2012, 15:09 CategorieAccessoire reviews

Vanaf morgen (dinsdag 4 september) is de Google Nexus 7 eindelijk in Nederland te koop en zullen er veel consumenten naar de winkel rennen om de populaire tablet aan te schaffen. Bij een nieuwe tablet hoort natuurlijk een bijpassende accessoire. Vorige maand heb ik de Ultimate SleeveCase voor de Nexus 7 getest en vandaag is het de beurt aan de DODOcase.

DODOcase – Achtergrond

Toen ik de DODOCase voor het eerst zag was ik niet meteen onder de indruk. Het is een nogal simpel product dus ging ik op onderzoek uit om wat meer over de case te weten te komen. Daaruit bleek dat de DODOcase al vrij lang bestaat en in eerste instantie voor de iPad gemaakt werd. De accessoire wordt met de hand gemaakt door een klein bedrijf in San Francisco en krijgt net zoveel aandacht als het inbinden van een boek. Sterker nog; de DODOcase is gemaakt van hetzelfde materiaal dat voor het inbinden van een boek gebruikt wordt. Deze informatie maakte me al iets nieuwsgieriger en dus ben ik een paar dagen met de DODOcase aan de slag gegaan.

DODOcase – Design

Zoals ik hierboven al aangaf was de eerste indruk dat het om een simpele accessoire ging die te vergelijken is met de meeste andere hardcovers. Toch is het iets geavanceerder dan dit. De DODOcase heeft weliswaar een vrij simpel uiterlijk maar is tegelijkertijd ook een elegant product. Niet alleen door de fraaie materialen die gebruikt zijn, maar ook door de net afgewerkte hoeken, lijmranden en het niet te opvallend geplaatst logo. De buitenzijde is voorzien van een dunne laag leer, terwijl binnenzijde is voorzien van een paarse afwerking. Deze kan overigens ook in het zwart besteld worden.

Aan de buitenzijde vinden we overigens ook nog een soort ‘stretch-band’ die ervoor zorgt dat de voorzijde van de cover ook daadwerkelijk op zijn plek blijft. Aan deze ‘stretch-band’ zit een wit plastic clipje waar ik later op terug kom.

DODOcase – Eerste keer in gebruik

Wanneer je de DODOcase voor het eerst opendoet valt er een briefje uit waarin het bedrijf zich netjes verontschuldigt voor het ontbreken van een fancy verpakking, iets wat nou niet direct hetgeen is wat ik zoek in een product. Ook wordt er netjes omschreven hoe je de cover moet gebruiken, iets dat wel degelijk van belang is. En dit is ook het punt waar sommigen (die niet eerst lezen wat er op het kaartje staat) hun vraagtekens bij zullen zetten. De binnenzijde van de cover is namelijk voorzien van drie lijmstrips. Hier moet je je tablet op vastplakken, jawel, vastplakken. Toch is dit geen reden om in paniek te raken aangezien de tablet eenvoudig weer verwijderd kan worden, er geen lijmresten overblijven en de lijm gewoon opnieuw gebruikt kan worden. De lijmstrips geven puur een stevige houvast waardoor je tablet niet uit de cover valt en je daadwerkelijk het gevoel hebt een boek in handen te hebben.

Wanneer je de Nexus 7 eenmaal geplaatst hebt op de lijmstrips moet je de cover dichtklappen en licht dichtdrukken. Sla de cover open en je zult zien dat de tablet muurvast zit. Deze zal er echt niet zomaar meer uitvallen. Wanneer je de cover voor de eerste keer openslaat zul je ook gelijk zien dat de Nexus 7 aangaat, het ontgrendel-scherm wordt getoond. De DODOcase beschikt namelijk over een magneet die deze functie van de Nexus 7 triggert, precies zoals we kennen van de Smart Cover van Apple. Een erg handige functie.

DODOcase – Functionaliteit

De DODOcase kan in drie verschillende posities gebruikt worden;

1. Je gebruikt de cover puur zoals je een boek gebruikt. Je houdt de tablet met cover in de hand.

2. Je gebruikt de ‘type positie’. Je kunt de cover namelijk in een kleine hoek plaatsen waardoor je iets comfortabeler kunt typen.

3. Je gebruikt de ‘film positie’. Je kunt de cover namelijk in een grotere hoek (bijna rechtop) plaatsen voor het comfortabel kijken van een filmpje of zelfs voor het comfortabel browsen. Hiervoor is overigens het plastic clipje dat op de ‘stretch-band’ zit. Deze plaats je achter de voorzijde van de cover zodat het geheel niet in elkaar klapt.

DODOcase – Na langer gebruik

Het moet gezegd worden; de DODOcase is absoluut geen case die je Nexus 7 tegen alle vallen, stoten, druppels water en andere invloeden beschermt. Dat is dan ook niet de functie van deze case en als je hier naar op zoek bent zijn er betere opties te vinden. Gebruik je de tablet veel thuis of heb je voor onderweg toch al een tas die bescherming biedt dan is de DODOcase interessant.

Ik had verwacht dat na lang gebruik de case wellicht op bepaalde punten (lijmranden) gebruiksschade zou tonen maar tot mijn verbazing is er (nog) helemaal niet aan af te zien dat de tablet al mee is geweest buiten de deur en dat de cover al vaak geopend en gesloten is. Ook de hoeken zien er nog verrassend goed uit, iets wat aantoont dat je wel met kwaliteit te maken hebt.

De ‘ontgrendel-functie’ blijf ik zeer handig vinden en ook de ‘type positie’ heb ik redelijk vaak gebruikt. Alleen de ‘film positie’ heb ik nauwelijks gebruikt, waarschijnlijk ook omdat de Nexus 7 voornamelijk ontwikkeld is voor gebruik in portrait modus.

Mocht je de DODOcase interessant vinden dan moet je wel weten dat de case ontwikkeld is en bedoeld is voor ‘permanent’ gebruik. De lijmstrips zitten er niet voor niets op, het is dus niet de bedoeling dat je de tablet elke avond uit zijn case haalt. Het is een case die één moet worden met je tablet, hoe raar dat ook mag klinken. Het maakt van je tablet een soort boek en de cover van een boek verwijder je ook niet.

DODOcase – Conclusie

De DODOcase is een accessoire van hoge kwaliteit met net afgewerkte randen en gebruik van fraaie materialen. Ik moet toegeven; mijn eerste indruk was ook dat ik te maken had met een goedkope en simpele accessoire, maar ik heb het een kans gegeven en moest mijn mening al snel bijstellen. Het is niet een cover die voor iedereen aantrekkelijk en/of interessant is. Zo is het uiterlijk van een boek misschien niet helemaal ‘hip’ of is het gewoon niks voor jou. Daarbij is het geen accessoire die optimale bescherming biedt, iets waar wel veel mensen naar op zoek zijn. De DODOcase is dus een product dat zijn beperkingen heeft maar als je hiermee kunt leven dan is het een fraaie case die je Nexus 7 een elegante look meegeeft.

Dan hebben we natuurlijk de prijs nog, maar hiervan hoef je niet te schrikken. De case kost 31,99 euro en hoewel er wellicht goedkopere opties zijn durf ik te zeggen dat de kwaliteit van de DODOcase in 90 procent van de gevallen beter is.

De DODOcase is te koop bij onder meer MobileFun.nl. Zij hebben ons het review-exemplaar ook ter beschikking gesteld.

Bekijk ook onze uitgebreide review van de ASUS Nexus 7. 

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.