Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Point of View ProTab 3 XXL IPS

Geschreven door
Geplaatst op22 september 2012, 19:06 CategorieAndroid

Deze maand verschijnen er twee nieuwe tablets van het Nederlandse Point of View. Het bedrijf is één van de eerste fabrikanten die tablets vanuit de fabriek voorziet van het nieuwe Android 4.1 Jelly Bean besturingssysteem en voegt daarnaast nog interessante features als een IPS display en HDMI en USB poorten aan het pakket toe. In deze review kijken we naar de ProTab 3 XXL IPS.

Point of View komt in eerste instantie met twee modellen in de ProTab 3 serie. De ProTab 3 IPS beschikt over een 9.7 inch IPS display met een resolutie van 1.024 bij 768 pixels en moet het met één microUSB 2.0 poort doen. De ProTab 3 XXL IPS beschikt over een 10 inch display met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels en twee microUSB 2.0 poorten. Qua prijs zijn beide modellen aan elkaar gewaagd; het 9.7 inch model kost 249 euro, terwijl het 10 inch model 239 euro zal kosten.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Specificaties

Point of View wil met de nieuwe ProTab 3 XXL IPS tablet indrukwekkende prestaties en meerdere aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden naar een lager prijsniveau brengen. Dit wordt onder meer gedaan middels een dual-core Cortex A9 processor met een kloksnelheid van 1.6GHz, een Mali-400 grafische processor en 1GB aan DDR3 werkgeheugen. Het 10 inch display beschikt over een IPS paneel voor wijde kijkhoeken en een hoge helderheid, en een resolutie van 1.280 bij 800 pixels.

Verder beschikt de tablet over 8GB aan opslaggeheugen, een microSD card reader, Wifi, een 2.0 megapixel camera aan de achterzijde, een 0.3 megapixel camera aan de voorzijde, twee microUSB 2.0 poorten, een miniHDMI 1.4 uitgang en een 7200 mAh batterij. De tablet heeft een gewicht van 700 gram en een afmeting van 263 x 174 x 10.5 mm.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Video review

In onderstaande video zie je de belangrijkste punten uit deze review uitgelicht.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Hardware

Design en afmetingen

Point of View gaat niet mee met de trend van steeds slankere en lichtere tablets. Met een gewicht van 700 gram is de ProTab 3 XXL IPS zelfs een van de zwaardere modellen. Op zich geen groot nadeel tijdens normaal gebruik in landscape modus maar wanneer je de tablet één hand houdt merk je sneller dat vermoeidheid optreedt. Ook maakt het de tablet iets minder mobiel dan concurrenten in dit prijssegment. Ik kan me voorstellen dat het gewicht voor sommige consumenten, vooral diegenen die mobiliteit belangrijk vinden, een belangrijke factor is en op dit gebied is de ProTab 3 XXL IPS dan wellicht niet de meest interessante keuze.

Ook qua afmetingen moet je geen indrukwekkende specs bevatten. Zo heeft de tablet een profiel van 10.5mm, ongeveer 1.5mm meer dan het profiel van de gemiddelde middenklasse tablet op dit moment. Nou vind ik dit een stuk minder interessant dan het gewicht, al hangt het natuurlijk samen. Naar mijn idee heeft het profiel van 10.5mm geen enkele negatieve invloed op het gebruik van de tablet.

Voor de rest is het design redelijk standaard. De achterzijde is gemaakt van aluminium wat de tablet absoluut een elegante look meegeeft. Ook is op de achterzijde het logo van de fabrikant en de camera te vinden. Aan weerszijden van de camera zijn de stereo speakers gemonteerd en rondom de randen heeft men beschrijvingen van de poorten en aansluitingen geplaatst. De aluminium achterzijde wordt gedeeltelijk omgebogen rondom de tablet en is dus als rand zichtbaar aan de voorzijde. Voor de rest is de voorzijde compleet zwart met nog een plastic rand tussen het aluminium frame en het display. Het logo dat aan de voorzijde te zien is, is wat een grote kant maar de fabrikant heeft mij verzekerd dat dit bij de uiteindelijke productiemodellen kleiner zal zijn. Alles bij elkaar voelt de ProTab 3 XXL IPS zeer stevig en solide aan, een goede bouwkwaliteit dus.

Een klein puntje van kritiek is de goedkoop aanvoelende aan/uit knop. Vooral het geluid van de ‘klik’ geeft deze knop een goedkoop gevoel mee. De werking van de knop is overigens gewoon goed en waarschijnlijk wordt dit puntje ook tijdens massaproductie aangepakt.

Bekijk ook het close-up artikel over de hardware en het design van de ProTab 3 XXL IPS.

Aansluitingen

De ProTab 3 XXL IPS is qua aansluitingen een van de meest uitgebreide tablets die je kunt vinden. De tablet beschikt over twee microUSB 2.0 poorten voor koppeling met je PC en voor het aansluiten van USB accessoires. In de doos wordt ook een adapter geleverd waardoor je een accessoire met volledige USB poort op de tablet aan kunt sluiten. De standaard microUSB – USB kabel wordt ook meegeleverd.  Helaas wordt de HDMI kabel niet meegeleverd maar je kunt je tablet middels de miniHDMI 1.4 poort dus eenvoudig op een TV of monitor aansluiten. Verder kun je het geheugen uitbreiden middels een microSD card en kun je een koptelefoon aansluiten.

Display

Het display van de ProTab 3 XXL IPS is een van de positieve punten, maar met een belangrijke kanttekening. Zodra je de tablet namelijk voor de eerste keer opstart wordt er een minimale vorm van backlight bleeding zichtbaar. In de linker bovenhoek en midden bovenin straalt een kleine witte gloed richting het midden van het scherm. Nou is dit alleen zichtbaar bij een compleet zwart beeld, is het minimaal en kan dit bij elk apparaat op een andere manier (of niet) optreden, maar het moet gezegd worden. Het is een probleem dat veel fabrikanten nog niet volledig onder de knie hebben.

Wat betreft de overige elementen is het display simpelweg goed. Objecten worden scherp weergegeven door de 1.280 bij 800 pixels resolutie, het contrast is redelijk hoog en kleuren worden natuurlijk weergegeven. Er is gekozen voor een IPS paneel waardoor de helderheid op een hoog niveau ligt en de kijkhoeken redelijk goed zijn.Vanuit elke hoek blijft de content redelijk goed zichtbaar zonder teveel te dimmen of contrast te verliezen. Buitenshuis in zonlicht wordt het alleen wat lastiger en kan de ProTab 3 XXL IPS niet opboksen tegen concurrenten als de iPad en de ASUS tablets. Wel moet gezegd worden dat de ‘touch-laag’ in sommige (grote) hoeken en bij wat reflecties zichtbaar kan worden. Dit zie je in de vorm van verticale lijnen die over het display lopen. Niet heel storend, maar wel opvallend.

Een laatste puntje van kritiek wat het display betreft is dat het ontzettend gevoelig is voor vingerafdrukken. Het display wordt heel snel vettig en viezig waardoor je maar beter een poetsdoekje bij de hand kunt houden.

Camera’s

Over de camera’s ben ik een stuk minder te spreken. Ja, er zit een camera aan de achterzijde waarmee je foto’s en video’s kunt maken maar ik kan geen enkele reden verzinnen waarom je dat met dit toestel zou willen doen. De kwaliteit is naar mijn idee ondermaats en deze functie voegt dus geen enkele waarde toe. Foto’s zijn nog redelijk ok maar de gemiddelde smartphone maakt vele betere foto’s. Over video’s wil ik het helemaal niet hebben; teveel licht is een probleem, te weinig licht is een probleem, snelle bewegingen zijn een probleem en kleuren zien er uitgewassen uit. Het was naar mijn idee een betere optie geweest de camera aan de achterzijde weg te laten en 15 euro van de prijs af te halen. De camera aan de voorzijde is in principe goed genoeg voor het voeren van een videogesprek en heeft dan ook wel een nuttige functie.

Geluid

Helaas is de audiokwaliteit ook niet een van de hoogtepunten van de ProTab 3 XXL IPS. Ten eerste zijn ze aan de achterzijde geplaatst (vlak naast elkaar) waardoor het geluid van de gebruiker af gestuurd wordt. Nou is dat nog niet het ergste want dat is bij 90 procent van de tablets het geval. Erger is dat de audiokwaliteit matig is. Muziek klinkt schel en bij hoog volume wordt alles snel overstuurd. Het hoge volume is eigenlijk het enige wat beter is dan bij menig andere tablet. Ook bij het kijken van films wordt de dialoog ondergesneeuwd door muziek en geluidseffecten, en het geheel klinkt gewoon niet aantrekkelijk genoeg om er 1.5 uur naar te luisteren. Wil je muziek luisteren of films kijken via deze tablet dan is een koptelefoon zeker aan te raden.

Wifi

Een puntje wat ik nog extra uit wil lichten is de Wifi verbinding van de ProTab 3 XXL IPS. Deze is niet zo stabiel als andere tablets en smartphones. De verbinding valt eerder weg wanneer je verder van je router af gaat en de verbinding is minder stabiel waardoor deze soms zonder reden weg kan vallen. Het is niet zo erg als dat ik bij de ProTab 2 serie zag maar in het model dat ik heb is het probleem ook nog niet compleet verdwenen. Het kan zijn dat dit door het pre-productie model komt dat ik heb, maar daar kan ik niet vanuit gaan en dus moet het gezegd worden.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Software

De ProTab 3 XXL IPS draait zoals gezegd op Android 4.1 Jelly Bean en dat is eigenlijk het enige belangrijke dat over de software te zeggen valt. Point of View heeft zelf nagenoeg geen aanpassingen aan de interface gedaan, behalve de volume knoppen onderin het scherm, en heeft ook een minimaal aantal applicaties standaard meegeleverd. Natuurlijk krijg je toegang tot de Google Play Store om je eigen assortiment applicaties samen te stellen. Dit brengt als voordeel met zich mee dat je geen last hebt van zogenaamde bloatware die je tablet alleen maar langzamer maakt.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – prestaties

Maar, gelukkig is Android 4.1 Jelly Bean ook meteen het allerbelangrijkste. Ik heb deze nieuwste versie van Android natuurlijk al op de Nexus 7 voorbij zien komen en toen was aardig onder de indruk. De enige zorg die ik had was of Android Jelly Bean ook op andere (goedkopere) tablets voor drastische verbeteringen zou kunnen zorgen. Gelukkig is dit absoluut het geval, in ieder geval wat de ProTab 3 XXL IPS betreft.

Jelly Bean is het meest stabiele Android besturingssysteem tot nu toe en de touch-ervaring is honderd maal beter dan bij eerdere Android versies. Ik heb geen enkele crash of vastloper gehad, het navigeren binnen Android gaat zeer snel en vloeiend, en apps lijken net wat sneller op te starten. De algehele ervaring op een Android tablet is gewoon vele malen beter.

Afgezien van de stabilteits- en snelheidsverbeteringen is Jelly Bean geen drastische verbetering of verandering. Je zult de Android 4.0 Ice Cream Sandwich interface dan ook gewoon herkennen, samen met alle features en functies die je al gewend was. Toch zijn er wel degelijk een aantal verbeteringen en toevoegingen. Zo wordt met de komst van Android 4.1 Jelly Bean Google Now geïntroduceerd. Dit is een soort persoonlijke assistent die je gepersonaliseerde cards laat zien en naar mate je langer met je tablet werkt meer handige informatie toont. Meer informatie over deze functie vind je in mijn review van Google Now.

Daarnaast heeft Google de notificaties onder handen genomen en wordt er onder andere meer informatie getoond, is het homescreen responsive geworden waardoor je eenvoudig apps en widgets kunt plaatsen, en wordt Google Chrome voortaan als standaard browser geleverd. Toch heeft Point of View ervoor gekozen om ook de Android stock browser die we van Ice Cream Sandwich en eerdere versies kennen nog mee te leveren. Mijn advies; niet gebruiken. Chrome is vele malen stabieler en sneller, en biedt de mogelijkheid eenvoudig tabbladen, geschiedenis, wachtwoorden, etc. te synchroniseren tussen al je apparaten.

Bekijk ook het close-up artikel over de software op de ProTab 3 XXL IPS.

Gaming

Een aspect van tablets wat tegenwoordig van belang is, is gaming. Veel mensen willen graag games spelen op tablets, van simpele spelletjes tot geavanceerde shooters. Nou is de ProTab 3 XXL IPS voor 90 procent van deze spellen uitermate geschikt. De gameplay is vloeiend, de reactietijd is snel en het touchscreen werkt perfect mee. Toch zijn er games met geavanceerde 3D graphics waar de tablet wat moeite mee heeft. Zo heb ik in een eerdere video getoond dat bijvoorbeeld Dead Trigger niet comfortabel te spelen is doordat de beelden haperen. Aan de andere kant wordt een game als Riptide GP wel vloeiend weergegeven, ondanks de geavanceerde 3D graphics. Waar het precies aan ligt is dus niet duidelijk, maar wel is duidelijk dat voor bepaalde games de tablet zijn beperkingen heeft.

Bekijk ook het close-up artikel over gaming op de ProTab 3 XXL IPS.

Benchmarks

Voor diegenen die het interessant vinden heb ik hieronder wat resultaten uit verschillende benchmark tests onder elkaar gezet. Naar mijn idee zeggen deze te vaak te weinig of komen ze niet overeen met de daadwerkelijke gebruikservaring, maar ik heb vernomen dat ze voor sommigen een belangrijke factor bij de aankoop van een tablet zijn dus ik deel ze graag. Als je geen idee hebt waar dit over gaat, sla dit stukje dan vooral over.

Antutu: 7954
GL Benchmark 2.1.5 Egypt Standard: 6833 (60fps)
NenaMark1: 62.4 fps

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Gebruik

Het belangrijkste wat het gebruik betreft is natuurlijk een soepele en snelle Android ervaring. Dat biedt de ProTab 3 XXL IPS absoluut. Het spelen, werken, browsen en navigeren op deze tablet is een verademing in vergelijk met vele andere tablets met eerdere versies van Android. Naast de Android ervaring is natuurlijk ook de hardware van belang. Deze tablet biedt met een USB poort, een microSD card reader en een HDMI poort alles wat je nodig hebt om video’s weer te geven op een TV, accessoires aan te sluiten, bestanden over te zetten en het geheugen uit te breiden. Kortom, een compleet pakket.

Toch zit er een nadeel aan het gebruik waar ik al snel achterkwam. De tablet beschikt namelijk over maar 8GB aan opslaggeheugen. Op zich niet voor iedereen een probleem (ik kan er goed mee leven), maar wel wanneer je maar 500Mb voor applicaties kunt gebruiken. Ja, je kunt dit oplossen door een microSD card aan te schaffen en dan via omwegen de apps op een andere plek van het geheugen te plaatsen maar waarom kan dit nog steeds niet door de gebruiker zelf bepaald worden? Ik zat na 24 uur al aan het limiet voor applicaties en had geen microSD kaart bij de hand.

Update: Point of View heeft laten weten het app opslaggeheugen in de final versie van het product op minimaal 1.5GB te zetten. Dit minpunt valt dus nagenoeg weg, gelukkig. De versies die nu in de winkel liggen zijn al voorzien van deze update. Zie het screenshot hieronder.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Batterij

De batterijduur van de ProTab 3 XXL IPS is redelijk. Bij normaal gebruik haal je hem ’s ochtends van de lader en moet deze er ’s avonds weer in. Hou er wel rekening mee dat de helderheid van het display een van de belangrijkste factoren voor het verminderen van de batterijduur is. Hou de helderheid laag en je kunt er zeker een dag mee vooruit. Kijk je veel video’s, surf je veel op het internet en speel je redelijk wat games dan zul je eerder richting de 6/7 uur komen.

Point of View ProTab 3 XXL IPS – Conclusie

De Point of View ProTab 3 XXL IPS is absoluut geen perfecte tablet, maar kijkend naar de prijs die je ervoor betaalt (239 euro) hoef je ook geen perfect model te verwachten. Er zijn een aantal punten waar je genoegen mee moet nemen of waar je rekening mee moet houden. Zo is de tablet zwaarder en dikker dan menig concurrent, is de camera aan de achterzijde nagenoeg onbruikbaar, is het comfortabel kunnen spelen van geavanceerde games geen garantie en is de Wifi verbinding niet de meest stabiele die je kunt vinden. Als je met deze punten kunt leven dan biedt de ProTab 3 XXL IPS een uitstekende Android ervaring, beter dan 95 procent van alle andere Android tablets. Jelly Bean is een flinke stap voorwaarts en maakt naar mijn idee spelen, werken en browsen op Android tablets een verademing. Voeg daar de vele aansluitings- en uitbreidingsmogelijkheden aan toe en je krijgt voor nog geen 239 euro een aardig compleet uitgerust apparaat.

Minpunten

 • Matige camera aan de achterzijde
 • Dikker en zwaarder dan concurrentie
 • Onstabiele Wifi verbinding

Pluspunten

 • Android 4.1 Jelly Bean is snel en vloeiend
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Volledig pakket aansluitingen
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Ivan
  22 september, 2012 om 21:07

  Thanks for review. A good review. Since i was reading this using browser’s translation tool, i didn’t quite clearly understand the part about storage memory. It has 8 GB of memory, right? Of those 8 GB, how much is available for the installation of apps? Whole 8 gigs or less?

  • Martijn Chel
   22 september, 2012 om 21:15

   You’re welcome!
   It has 8GB of memory and 500Mb is available for apps. That’s not enough, for me at least.

   • Ivan
    22 september, 2012 om 21:28

    That is ridiculous! What were they thinking?! What is the reason for such limitations (there’s gotta be something)? Can you tell me if, say, Nexus 7 has such limitation? Everything else was great for my purposes but this is such a deal breaker. Makes me sad. 500 MB is just so…2010. I guess the only workaround is moving apps to SD card? But even then, some of the app files must be installed to the place where the OS is, so it will slowly eat up those 500 Megs, leaving only frustration. I have the same case with my phone now and in no way do i want to have the same trouble on tablet.

   • Martijn Chel
    22 september, 2012 om 21:54

    Yeah, i know. I don’t know if there is a way around it except for transfering the apps to an SD card. I couldn’t find it.
    The Nexus 7 doesn’t seem to have restrictions when it comes to storage.

  • AlwinK
   22 oktober, 2012 om 10:42

   Please read the review,
   The 500MB limit is moved to 1500MB.
   8GB total memory.
   So according to Android:
   1,5 GB available for apps (called internal storage),
   4,8 GB available for apps that support moving, pictures, movies etc (called NAND storage).
   And don’t forget the SD card, you can store as much as you like.
   Still not enough? connect your USB HDD or USB stick, you got two slots to do that. Cables are included.
   Also, no bloadware that eats up space.

 2. Ivan
  22 september, 2012 om 22:05

  It sucks. Do you have any idea why is there such limitation?

  • exelletor
   22 september, 2012 om 23:46

   Guys, c’mon…

   Get the firmware, unpack it, modify the parameter file and compile it back… Like 15 minutes of work.

   • Martijn Chel
    22 september, 2012 om 23:52

    And that’s exactly my point in every review. Normal consumers do not know how, do not want and do not have to do this. This is not the way it should work and therefore is still an negative point.
    For you it might sound easy but you’re not the average consumer buying a tablet just for games, browsing and videos. This website is especially for these consumers and therefore I’m keeping to my point.

   • Ivan
    23 september, 2012 om 12:11

    Yeah, well…for me that is next to impossible. I do not have such skills. Is there maybe some easy to follow tutorial for doing that? And where could i get the firmware?

  • Martijn Chel
   22 september, 2012 om 23:53

   I’ll ask them.

   • exelletor
    23 september, 2012 om 12:13

    Je zegt het zelf:
    “Er zijn een aantal punten waar je genoegen mee moet nemen of waar je rekening mee moet houden.”
    Vroeger moest je met de goedkopere tablets gaan kloten om Google Play erop te krijgen, nu is het de apps partitie.

   • Martijn Chel
    23 september, 2012 om 12:16

    Precies, en bij die tablets had ik ook altijd als kritiek dat er geen Play Store op zit. Dat deze via een omweg wel te installeren is maakt het voor mij niet in één keer goed. Kijk, met rooten, aanpassingen, custom ROM’s, etc. kun je veel met Android. Dat is een groot voordeel, maar voor 90 procent van de consumenten geen optie.

 3. Martijn Chel
  23 september, 2012 om 0:04

  Reacties in het Nederlands zijn overigens ook gewoon welkom hoor :)

 4. sihida
  23 september, 2012 om 0:10

  Bedankt voor je uitgebreide review! (Graphics) Benchmarks lijken zeer goed, dus apart dat-ie hapert in Dead Trigger. Mbt vingerafdrukgevoeligheid: Heeft niet elke tablet daar last van of is het bij deze ProTab wel heel extreem? Heel misschien is het beter in het productiemodel…

  • Martijn Chel
   23 september, 2012 om 0:14

   Graag gedaan.
   Ja, benchmarks vielen me ook op. Maar, dat is wat ik ook aangaf; ik vertrouw ze niet altijd kijkend naar de daadwerkelijke gebruikservaring. Ik heb Dead Trigger vandaag nog op de Nexus 7 en een Galaxy Tab 2 geprobeerd en daar was het probleem niet te zien. Erg vreemd, maar moet natuurlijk gemeld worden. Daarbij is het in de video overduidelijk.
   Qua vingerafdrukken heb je dat inderdaad bij bijna alle tablets maar bij dit model viel het me heel erg op. Dat heb ik niet vaak zo gezien. Het display blijft hetzelfde bij de productiemodellen. Het is alleen het logo dat qua hardware een verandering zal ondergaan.

   • AlwinK
    22 oktober, 2012 om 10:44

    Ik kan je vertellen dat ook het logo niet is verandert ;)
    Geen dealbreaker lijkt me.

   • Martijn Chel
    22 oktober, 2012 om 11:20

    Dat is vreemd. Werd me toch gegarandeerd :)

 5. Antonio
  24 september, 2012 om 6:20

  @Exelletor….is it possible to explain this ”work around” please ?
  Perhaps you can post it so other people can try to FIX the 500Mb storage issue ? And to what storage are we ”upgrading” the 500Mb Exelletor ? As 8Gig is the max fixed memory in this tablet and approx 5.5Gig is left-over of which 500Mb is for applications (way too low !! unworkable) there is still about 5Gig to allocate.
  Is you fix enabling a flexible memeory setup or can you set the amount of memory you would like to use for applications and for data yourself ? I mean can I setup myself how many memory I would like to assign for data (would be approx 4Gig) and approx 1.5Gig for data as I would store data on an SD-card preferably anyway.
  Please can you enlioghten us as readers of tablet magazine as it seems you are a ”high-end” skilled user :-)
  I am glad people like you are around but it would be so cool if you would be so kind to help me and others by explaining step-by-step how to improve this memory issue.
  Many thanks mate !!

 6. Antonio
  24 september, 2012 om 6:29

  owww…@Martijn Chel….thx for the nice review mate. Perhaps you can see on how this fix can be achieved too as it might can be another section at Tablet Magazine for people/users/readers to try to improve their tablets. Let’s be honest….rooting etc. when explained well and step-by-step with pictures or BETTER :-) with a video included would make this online magazine AWESOME !!!
  This extra service to your readers would be so value-added and appreciated it would bring this site to a higher level and attarct higher skilled users like Exelletor to post more on this site.
  So if would be so cool to consider this idea of opening a new technical area at Tablet Magazine and co-work with high skilled users to make all sorts of improvements available to common users.
  Please think about it Martijn :-)
  Would be very beneficial and usefull for all parties !!

  • Martijn Chel
   24 september, 2012 om 9:33

   Hi Antonio,
   You’re welcome!
   About the section for rooting and special adjustments; that would be very nice, but it also would be nearly impossible for some reasons.
   First, I would need a lot of free time which unfortunately I dont have.
   Second, there are a lot of different tablets with a lot of different ways to customize or root them. So, one article would maybe suit only a very very small percentage of people. Consequence is that we start to focus on the bigger brands and models. The information for these models mostly already exist on a forum as XDA developers.
   Third, I would need to own every single tablet about which I want to write such an article since rooting and adjustments as this one are not allowed for review samples. Unfortunately this website doen’t make us rich :)
   So, yeah, great idea, but almost impossible to do. That’s why you don’t see it on most websites. You see it in forums since it is the user (with the product and time) that wants to share this information.

 7. Martijn Chel
  24 september, 2012 om 9:25

  Interesting news for everyone;
  Just contacted Point of View and they said that the app storage will be increased to at least 1.5Gb in de final product.

  • Ivan
   24 september, 2012 om 10:04

   “With the latest update we have increased this to 1.5GB. it is still possible to move some programs to the internal sd memory.
   The reason for the limitation was that a lot of endusers where complaining that they did not have “8Gb” on their tablet without taking in account that a part of this memory need to be reserved for the system/backup/recovery of the system that was the reason to resize the system partition.
   But due to reports that 500Mb was giving issues we have repartition this back to 1.5 GB so the system has more room for programs which cannot be moved from the system partition.

   With regards,
   Support Point of View”

   They care about their customers. I find that quite a plus. All settled. :)

   • Martijn Chel
    24 september, 2012 om 10:05

    I think you just spoke with the same person i spoke to :) To be honest, I think this was the ‘report’ ;)

 8. Martijn Chel
  24 september, 2012 om 10:12

  Update: Added screenshot of 1.5GB app storage / Screenshot toegevoegd van 1.5GB app opslagruimte.

  • Ivan
   24 september, 2012 om 10:20

   No way man, it can’t be…they even started the reply with “Dear Ivan…”. :( :D I’m curious…have you raised the final score for 0.5 after this update or my memory serves me badly?

   • Martijn Chel
    24 september, 2012 om 10:28

    O, yeah, the mail was personally to you. Of course! I’m only saying that the guy I spoke with said exactly the same. And yes, I raised the score with 0.5 point because the app storage was one of the important flaws.

 9. sihida
  30 september, 2012 om 3:17

  Is er al een meer precieze releasedatum bekend? Ik probeer met PoV in contact te komen, maar ze antwoorden niet…

  • Martijn Chel
   30 september, 2012 om 12:32

   Zie de prijsvergelijking. Volgens mij heeft central point em al op voorraad.

 10. starship
  19 oktober, 2012 om 15:47

  does the protab-3-xxl support “usb-Host-mode”? (e.g. for external usb-harddisks, 3g-modems etc).

  with andoid 4.x, usb-host ist generally supported from the operating system, but it has to be implemented in the hardware too. a standard usb-port is not enough.

  • AlwinK
   22 oktober, 2012 om 10:45

   Yes it does! i port is general USB, the other is also host.

   • Martijn Chel
    22 oktober, 2012 om 11:20

    Exactly.

 11. HansB
  24 oktober, 2012 om 15:41

  Heb deze tablet aangeschaft en kan de de in de review genoemde sterke en zwakke punten beamen.
  Heb echter nog wel een ander zwak punt ontdekt.
  De usb-poorten liggen erg diep naar binnen waardoor ik met het bijgeleverde microusb->usb kabeltje geen verbinding kan krijgen.
  Met een ander kabeltje is de connectie instabiel.
  Ontwerpfoutje? De bolling in de rand lijkt de boosdoener.
  Meer mensen deze ervaring?

  • AlwinK
   17 november, 2012 om 11:18

   Ik ken dat probleem ja. Ik krijg na wat pielen wel een verbinding, maar opladen via mijn (HTC) USB lader gaat helaas niet. Dus ook niet in de auto of onderweg helaas.

  • AlwinK
   16 februari, 2013 om 10:30

   Omdat ik de firmware wilde updaten waarmee de WiFi instabiliteit wordt opgelost kreeg ik helaas geen verbinding met de computer. Na contact met POV werd voorgesteld de tablet voor reparatie aan te bieden. Inmiddels heb ik een nieuwe ontvangen. Geen connectieproblemen meer via USB en WiFi werkt zoals het hoort!

 12. toon de leeuw
  16 november, 2012 om 21:11

  bij douwnloden van apps staat er achter kan niet door(101) wat betekent dit en hoe gaat dat weg gr toon

 13. Igor
  29 november, 2012 om 17:58

  Martijn Chel, the screen is protected by Gorilla Glass?

  • Martijn Chel
   29 november, 2012 om 18:06

   Hi Igor,
   Not that I know of.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.