Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Samsung Galaxy Note 10.1 close-up: Android versie en Skin

Geschreven door
Geplaatst op19 september 2012, 11:46 CategorieAndroid

Samsung heeft vorige maand een nieuwe tablets in Nederland gelanceerd die ingezet als high-end model; de Samsung Galaxy Note 10.1 met S-Pen stylus. Een paar dagen terug heb ik in een close-up al gekeken naar de hardware en het design van de Galaxy Note 10.1 en vandaag is het de beurt aan de meegeleverde Android versie en Skin.

Video

De Samsung Galaxy Note 10.1 draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich maar Samsung heeft behoorlijk wat aanpassingen gedaan aan de interface. De laag die Samsung over Android heeft gelegd heeft de naam TouchWiz meegekregen en zien we ook terug bij andere Galaxy tablets en smartphones.

TouchWiz is een van de meest aanwezige skins die je op een tablet kunt vinden. Met andere woorden: Samsung verandert vrij veel aan het standaard Android zoals Google het levert. TouchWiz is bijvoorbeeld een stuk lichter door veel meer voor wit in plaats van zwart te kiezen. Ook een deel van de standaard apps en de app tray zijn ietwat aangepast. Maar deze cosmetische veranderingen zijn lang niet het belangrijksten van deze TouchWiz versie.

De Galaxy Note 10.1 is namelijk o.a. in de markt gezet als multitask Android tablet,en Samsung biedt twee verschillende opties voor gebruikers om dit dan ook te doen. De eerste optie kennen we al uit eerdere producten van Samsung; de app tray die je via het ^ tekentje onderin de taakbalk kan openen. Hier krijg je de keuze tussen een paar apps die je als het ware kan laten zweven boven je scherm. Zowel de zwevende app als de achtergrond blijft bestuurbaar, maar de zwevende applicatie blokkeert natuurlijk wel een flink deel van het scherm. Dit blokkeren van het scherm is opgelost door de tweede optie die Samsung voor multitasken aanbiedt: Split-Screen. Het is mogelijk een paar apps naast elkaar te combineren op het scherm van de Galaxy Note 10.1. Op dit moment zijn het vijf apps die deze mogelijkheid hebben om naast de ander te staan: Browser, S-Note, Videoplayer, e-mail en fotogalerij. Helaas lijkt het er niet op dat andere apps makkelijk in dat lijstje terecht kunnen komen. Zo mis ik onder andere een YouTube en Twitter app die ik kan splitsen.

De twee vensters naast elkaar werken opvallend genoeg een stuk minder soepel dan het zwevende venster boven je hoofdscherm. Zodra er split-screen gebruikt wordt lijkt het erop dat steeds maar 1 van de 2 kanten van het scherm resources (processor, geheugen) van de tablet kan gebruiken. Dat betekent dat je dus steeds een eerste ‘click’ (aanraking) nodig hebt om te switchen tussen schermen. Schermen die dus wel beide continue zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan scrollen op een webpagina en ‘bijna’ tegelijk de informatie willen overnemen in de S-Note applicatie.

Ook de meegeleverde S-Pen heeft een eigen software trucje meegekregen in Touchwiz op de Galaxy Note 10.1. Zodra je de pen uit de behuizing haalt opent aan de rechterkant van je scherm een menuutje met een paar pen gerelateerde applicaties. Ook hier lijkt het er niet op dat het menu aan te passen is of dat developers hier makkelijk tussen kunnen komen. Dat is erg jammer want ik zou bijvoorbeeld graag het spelletje vervangen met een voor mij wat relevantere app.

Een andere aanpassing aan de standaard ervaring die snel voorbij vliegt in het filmpje zijn de toggles die Samsung in het notificatie menu heeft verwerkt. Toggles zijn knoppen die je bijvoorbeeld snel in staat stellen Bluetooth aan of uit te zetten.

Samsung Galaxy Note 10.1 close-ups

Deze ‘Close-up’ is een onderdeel van de volledige review van de Samsung Galaxy Note 10.1. Nadat alle onderdelen verschenen zijn komt er ook een volledige review waarin je alle informatie in één keer kunt vinden.

 • Hardware en Design
 • Android versie en skin (huidig)
 • Gaming
 • Productiviteit
 • Browse-ervaring

Samsung Galaxy Note 10.1 specificaties en prijzen

Meer informatie, alle specificaties, de laagste prijzen en de laatste nieuwtjes vind je op de productpagina van de Samsung Galaxy Note 10.1. • Delen:

Reacties

 1. sandra
  22 september, 2012 om 23:28

  Net de Samsung note tablet uitgepakt. Werkt mooi op 1 punt na. Het scherm wordt erg snel donker (gedimt). Hoe kan je dat voorkomen~? Welke instellingen moet ik dan aanpassen? Ik heb al wat geprobeerd, echter zonder resultaat.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.