Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

AMD onthult Z-60 ‘Hondo’ chip voor Windows 8 tablets

Geschreven door
Geplaatst op9 oktober 2012, 10:51 CategorieHardware

Met de komst van Windows 8 legt Microsoft voor het eerst veel nadruk op tablets en we hebben dan ook al heel wat nieuwe Windows 8 tablets voorbij zien komen de afgelopen weken. Het merendeel van deze tablets draait op een Intel processor en is hierdoor compatibel met de volledige Windows 8 versie. Toch is Intel niet de enige chipfabrikant die zich bezighoudt met Windows 8 tablets.

AMD heeft het afgelopen jaar al een aantal keer aangegeven te werken aan chips voor Windows tablets maar tot vandaag was het nog onduidelijk wat we precies konden verwachten. Afgelopen nacht heeft het bedrijf in de VS haar nieuwste processor onthuld die gaat onder de naam Hondo. De Z-60 Hondo chip is speciaal ontwikkeld voor gebruik in tablets en moet dan ook optimale grafische prestaties bieden, een laag energieverbruik hebben en weinig warmte genereren. Met de Hondo chip gaat AMD de concurrentie aan met Intel’s Clover Trail processor, maar Intel heeft al een redelijke voorsprong kijkend naar de reeds aangekondigde tablets.

Grafische prestaties

AMD heeft in een persbericht de belangrijkste voordelen en karakteristieken van de Z-60 chip beschreven. Interessant is dat de chipfabrikant beweert grafische prestaties te kunnen leveren die we nog niet eerder in tablets terugzagen. De chip moet volgens AMD 5 tot 6 keer betere grafische prestaties bieden dan de Ceder Trail processor van Intel, de voorganger van de Clover Trail chip. Via HDMI wordt er een resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels ondersteund. Toch zitten er beperkingen aan want de fabrikant geeft aan dat bij het kijken van HD content en het spelen van games 720p een betere ervaring biedt dan 1080p.

Geen koeling, energiezuinig en goedkoop

Ook heeft de Hondo chip volgens AMD geen actieve koeling nodig waardoor tablets een stuk dunner gemaakt kunnen worden en zijn de chips energiezuinig waardoor je tablet meer dan 10 uur mee moet kunnen gaan op een volle batterij. Daarnaast gaf AMD aan dat de prijs een belangrijk onderdeel is. Waar Windows tablets over het algemeen redelijk prijzig zijn wil AMD de prijs van de processor laag houden om zo goedkopere eindproducten (tablets) mogelijk te kunnen maken.

Beschikbaarheid

We hebben echter tot nu toe nog geen tablets gezien die gebruikmaken van deze Hondo chip. AMD heeft ook nog niet bekendgemaakt welke tablets er gebruik van zullen maken of wanneer de eerste producten op de markt verschijnen. Het enige wat duidelijk is, is dat we in de nabije toekomst Windows 8 tablets kunnen verwachten die voorzien zijn van een AMD processor.

Alle reeds aangekondigde Windows 8 tablets vind je in onze tablet database.

Via: Engadget

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.