Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android 4.2 Jelly Bean: Wat is er nieuw?

Geschreven door
Geplaatst op29 oktober 2012, 18:37 CategorieAndroid

Naast een nieuwe hoge resolutie Nexus 10 tablet en twee nieuwe varianten van de Nexus 7 tablet heeft Google vandaag ook een nieuwe versie van Android gelanceerd. Android 4.2 valt nog steeds onder de Jelly Bean noemer maar brengt een aantal interessante verbeteringen met zich mee. De belangrijkste is wellicht de mogelijkheid voor meerdere gebruikersaccounts.

Meerdere gebruikersaccounts

Met Android 4.2 Jelly Bean wordt het mogelijk om meerdere gebruikersaccounts op één tablet aan te maken. Zo kan ieder lid van het gezin met een eigen naam en wachtwoord inloggen en verschijnen de instellingen en applicaties van de betreffende persoon automatisch. Elke gebruiker heeft zijn eigen homescreen, achtergrond, widgets, apps en games. Ook worden de instellingen en behaalde resultaten in games en andere apps opgeslagen per gebruiker. Daarbij moet het eenvoudig zijn om tijdens het werken op je tablet eenvoudig van gebruiker te wisselen.

Gesture typing

Met Gesture typing wordt het mogelijk om zogenaamde te swipen om teksten in te voeren middels je keyboard. Zo kun je over letters heen gaan met je vinger zonder deze van het scherm te halen. Hier zijn al diverse applicaties voor maar de functie wordt vanaf nu standaard met Android geleverd.

Photo Sphere Camera

Het nieuwe Photo Sphere moet de mogelijkheid bieden om panorama foto’s in alle richtingen te nemen waardoor je een beeld van 360 graden kunt maken. Deze kunnen dan weer gedeeld worden op diverse diensten, waaronder Google Maps.

Miracast Wireless Display

Android 4.2 biedt nu ingebouwde ondersteuning voor Miracast Wireless Display, een standaard die vergelijkbaar is met Apple’s AirPlay en gebaseerd is op Wifi. Hiermee is het mogelijk om YouTube video’s, films, series en al het andere dat op je tablet scherm verschijnt naar een TV (of andere hardware) te streamen die Miracast ondersteuning biedt of over een draadloze adapter beschikt.

Google Now

Ook Google Now heeft zoals verwacht een update gekregen. De persoonlijke assistent kan nu volgens Google meer soorten informatie weergeven, waaronder informatie over reserveringen, vluchten en bestellingen die je gedaan hebt. Deze informatie kan uit je GMail gehaald worden, mits gekoppeld. Daarnaast kan Google Now je voortaan een melding geven wanneer je dichtbij een locatie bent die interessant is voor je, zoals attracties en horeca gelegenheden.

Daydream

Daydream is een functie die het Android apparaat dat je gebruikt interessante of gewoon leuke informatie laat tonen wanneer deze bijvoorbeeld in een dock geplaatst wordt. Denk hierbij aan RSS feeds of je foto’s.

Meer verbeteringen

Google heeft verder onder meer de volgende features toegevoegd;

 • Lockscreen verbeteringen, waaronder widget ondersteuning en de mogelijkheid direct naar de camera te swipen
 • Uitklapbare notificaties waarmee direct acties uitgevoerd kunnen worden
 • De mogelijkheid om te zoomen in berichte binnen GMail
 • Verbeteringen voor slechtzienden en blinden (o.a. drie keer tappen om het hele scherm te vergroten)

Beschikbaarheid

Android 4.2 Jelly Bean wordt standaard geleverd op de nieuwe Nexus 7 en Nexus 10 tablets. De 16GB Nexus 7 zal zeker een update krijgen al is nog niet duidelijk wanneer. Ook de beschikbaarheid voor andere tablets is nog niet duidelijk.

Bron: Google

 • Delen:

Reacties

 1. tom
  29 oktober, 2012 om 22:59

  Zijn er al miracast receivers oid te krijgen? Zie enkel aankondigingen als ik Google. Ben benieuwd wat die zullen kosten. Ben verder ook erg benieuwd of de meerdere accounts functie mooi zal werken want dat lijkt me echt een vooruitgang.

  • Martijn Chel
   29 oktober, 2012 om 23:02

   Is mij nog niet bekend. Ik hou het in de gaten, maar dat zou niet lang meer mogen duren.

 2. tristan
  30 oktober, 2012 om 20:12

  martijn

  waneer komt hij uit voor de asus pad 300? (als je dat toevallig weet?)

  gr.
  tristan

  • Martijn Chel
   30 oktober, 2012 om 20:13

   Sorry, heb nog geen idee. Dat is nog wat te vroeg.

 3. Onno van der Wolf
  03 januari, 2013 om 9:37

  Hallo, ik wil graag weten of de usb uitgang op een nexus 7 een MHL gecertificeerde USB poort is?
  Met vriendelijke groet Onno.

 4. jeroo
  07 mei, 2013 om 23:27

  Is er bekend hoeveel geheugen er intern gemiddeld per gebruikersprofiel nodig is voor versie 4.2 om op het interne flash geheugen op te slaan?
  Hierover is nergens info te vinden en toch heel belangrijk bij de keuze van een tablet waarvan je het geheugen niet kunt uitbreiden.

 5. F. de kanter
  09 februari, 2014 om 22:00

  Nadat ik een upgrade van Ice cream naar Jelly bean bent gegaan kan ik geen snapshots meer maken van mijn screen. Ik mis nu het icoontje. Mijn tablet is een Samsung TAB 2.
  Heeft u een oplossing, en als ik naar de fabrieks instellingen gaat krijg ik dan weer de Ice cream besturing.

  Mvg Frits

 6. michiel
  10 mei, 2014 om 11:54

  Waarom kan je geen video plug in downloaden op Android tablet met 4.2 jelly bean voor b.v yahoo kan alleen skypen

 7. michiel
  10 mei, 2014 om 11:54

  Waarom kan je geen video plug in downloaden op Android tablet met 4.2 jelly bean voor b.v y1ahoo kan alleen skypen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.